Μένουμε Σπίτι…Μαθαίνουμε στο Σπίτι για το Πάσχα!

ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!

Καλημέρα Αγαπημένα μας Παιδιά!

Ελπίζουμε να περνάτε πολύ ωραία στο σπίτι!

Σήμερα είναι Δευτέρα 13 Απριλίου 2020.

Αρχίζει μια νέα εβδομάδα… Η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα!

τα γεγονότα του Πάσχα

Το Πάσχα γιορτάζουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού μας.

Η εβδομάδα αυτή, πριν από το Πάσχα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα, όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες, αλλά επειδή θυμόμαστε πολύ μεγάλα και σπουδαία γεγονότα, που έγιναν πριν από πολλά χρόνια, τότε που έζησε ο Χριστός στη γη.

Ας δούμε τι συνέβη τότε:

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου,γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, από τον Χριστό, όπως είδαμε.

η Ανάσταση του Λαζάρου

 Ο Ιησούς αφού ανέστησε τον φίλο του τον Λάζαρο, καβάλα σε ένα γαιδουράκι, πήγε στα Ιεροσόλυμα μαζί με τους μαθητές του.Εκεί είχε μαζευτεί πολύς κόσμος,γιατί είχε μάθει για τα θαύματά του και ήθελε να τον τιμήσει σαν βασιλιά. Έστρωναν τα ρούχα τους για να περάσει και τον έραιναν με βάγια

Είναι η Κυριακή των Βαΐων, που γιορτάσαμε χθες.

η Κυριακή των Βαΐων

Ο Ιησούς  μαζί με τους 12 Μαθητές του, γύριζε στα Ιεροσόλυμα και δίδασκε, με τις παραβολές του, για την Αγάπη του Θεού προς τον Άνθρωπο και για την αγάπη που έπρεπε να έχει ο άνθρωπος προς τον άνθρωπο (Αγαπάτε Αλλήλους) Έκανε ακόμη και πολλά θαύματα. Πλήθος κόσμος έτρεχε να τον ακούσει και να τον θαυμάσει.

Την Μεγάλη Δευτέρατην Μεγάλη Τρίτη, και την Μεγάλη Τετάρτη στην εκκλησία αυτές τις μέρες  ακούμε για όλα αυτά.

Όμως οι Εβραίοι Αρχιερείς ζήλεψαν την αγάπη του λαού για τον Ιησού. Βρήκαν τότε έναν μαθητή του Ιησού, τον Ιούδα, του έδωσαν χρήματα και εκείνος τους υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθήσει να συλλάβουν τον Ιησού.

Ο Ιησούς , γνωρίζοντας ότι είναι οι τελευταίες  μέρες, που περνά κοντά με τους μαθητές του,την πέμπτη μέρα ( Μεγάλη Πέμπτη  ) ,τους καλεί σε Μυστικό Δείπνο και εκεί τους αποκαλύπτει ότι κάποιος από τους μαθητές του, θα τον προδώσει. Τους προσφέρει άρτο(ψωμί),λέγοντας “αυτό είναι το σώμα μου” και κρασί λέγοντας “αυτό είναι το αίμα μου”. Το σώμα και το αίμα του Χριστού συμβολίζουν την Θεία Κοινωνία , που παίρνουμε εμείς σήμερα για να τον θυμόμαστε.

ο Μυστικός Δείπνος

Μετά το δείπνο ο Ιησούς με τους μαθητές του, πήγε σε έναν ελαιώνα, να προσευχηθεί και να ζητήσει δύναμη από τον Θεό.

ο Ιησούς προσεύχεται στον ελαιώνα

Την ώρα που ο Ιησούς προσευχόταν, ήρθαν οι στρατιώτες με οδηγό τον Ιούδα, που έτρεξε και φίλησε τον Ιησού για να τους δείξει ποιος ήταν,  εκείνοι τον συνέλαβαν.

το φιλί της προδοσίας από του Ιούδα

Τον οδήγησαν στον ρωμαίο διοικητή Πιλάτο. Αυτόςπειδή κατάλαβε ότι ο Ιησούς ήταν αθώος, ζήτησε από το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί, σύμφωνα με ένα έθιμο που είχαν, να διαλέξει, ποιον ήθελε να απελευθερώσει, τον Ιησού ή τον Βαραβά, έναν ληστή . Και το πλήθος μαζί με τους αρχιερείς επέλεξε τον Βαραβά.

η δίκη του Ιησού

Μετά από αυτή την απόφαση, φορούν στον Ιησού αγκάθινο στεφάνι και πορφύρα (έναν κόκκινο μανδύα), τον κοροιδεύουν, τον χτυπούν ,τον φτύνουν. Και αποφασίζουν να τον σταυρώσουν.

ο Βασιλιάς των Ανθρώπων

Φορτωμένος τον σταυρό οδηγείται στον Γολγοθά. Εκεί οι στρατιώτες σταύρωσαν τον Ιησού, ανάμεσα σε δύο ληστές. Ο Ιησούς πέθανε πάνω στο σταυρό. Τότε η γη σείστηκε,οι στρατιώτες φοβήθηκαν και είπαν:«Αλήθεια, αυτός ήταν ο γιός του Θεού».

η Σταύρωση του Ιησού

Το βράδυ οι μαθητές του Χριστού ζήτησαν το σώμα του ,το κατέβασαν από τον σταυρό (Αποκαθήλωση του Ιησού), το τύλιξαν σε καθαρό σεντόνι και το άλειψαν με αρώματα.

η αποκαθήλωση του Ιησού

Μετά το έβαλαν στον τάφο και έφυγαν. Όμως οι αρχιερείς φοβόταν ότι οι μαθητές ,θα κλέψουν το σώμα του Χριστού και θα πούνε ότι αναστήθηκε , γι’ αυτό έβαλαν φρουρούς να φυλάνε τον τάφο.
Τρείς μέρες είχαν περάσει από την ταφή του Χριστού και κάποιες μαθήτριες του Ιησού πήγαν στον τάφο. Φτάνοντας όμως εκεί βρήκαν τον τάφο ανοικτό και τον αγαπημένο τους δάσκαλο να λείπει. Τότε εμφανίστηκε ένας άγγελος και τους είπε: «-Μην φοβάστε! Ο Κύριος αναστήθηκε, όπως σας το είχε πει»

η Ανάσταση του Χριστού

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η πιο σημαντική γιορτή της εκκλησίας μας.

Ο θάνατος νικήθηκε! Τον νίκησε η ζωή! Και ο Χριστός είναι το φως και η ζωή!
Ο Χριστός πόνεσε και πέθανε πάνω στο σταυρό για την Αγάπη των ανθρώπων!
Ας εφαρμόσουμε και εμείς στη δική μας τη ζωή, αυτήν Άδολη  ΑΓΑΠΗ.

Παιδιά , αφού διαβάσετε με την βοήθεια των γονιών σας, την ιστορία του Πάσχα, όποιος θέλει και μπορεί, ας κάνει τις παρακάτω δραστηριότητες.

Αλλιώς ζωγραφίστε ότι σας άρεσε από τα παραπάνω γεγονότα, γράψτε και τι απεικονίζετε στη ζωγραφιά σας και στείλτε τα σε εμάς.

Δραστηριότητες :

(Αγαπητοί γονείς:Αν διαθέτετε εκτυπωτή, εκτυπώνετε τις παρακάτω σλίδες και συμπληρώνουν τα παιδιά.

Αν δεν υπάρχει εκτυπωτής, σε ένα λευκό χαρτί, αντιγράφουν τις ανάλογες λέξεις με τη βοήθειά σας)

  • Συμπληρώστε τις λέξεις που αντιστοιχούν στο παρακάτω εικονόλεξο :

  • Κόψτε και κολλήστε με τη σωστή σειρά τις εικόνες με τα γεγονότα του Πάσχα.

    τα γεγονότα του Πάσχα

 Περιμένουμε φωτογραφίες με τις εργασίες σας με χαρά!!!

Πολλά φιλιά σε όλους!!!

CC BY-NC-ND 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αφήστε μια απάντηση