Θεματική ενότητα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Υποθεματική ενότητα: Εθελοντισμός, Διαμεσολάβηση
Τίτλος: Ένα αστέρι στην καρδιά (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)
Περίοδος Υλοποίησης: Δεκέμβριος
Το δεύτερο εργαστήριο δεξιοτήτων που υλοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας αφορούσε την γνωριμία με τις έννοιες του εθελοντισμού, της ενσυναίσθησης, της κοινωνικής ευαισθησίας, της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας σαν μελλοντικοί πολίτες χρειάζεται να εκπαιδευτούν και να κατανοήσουν πως μέσα από τις πράξεις τους μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης όπου όλοι οι άνθρωποι θα αισθάνονται αποδεκτοί και θα νιώθουν ασφάλεια.
Μέσα από την επεξεργασία του βιβλίου της Μαρίνας Γιώτη «Ένα αστέρι στην καρδιά» που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον Οργανισμό «Κάνε μια ευχή -Ελλάδος» προσεγγίσαμε την έννοια του εθελοντισμού, της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας.
Η ιστορία μάς περιγράφει την επιθυμία που είχε το αρκουδάκι, ο ήρωας του βιβλίου, να γίνει υπερήρωας με σκοπό να βοηθήσει και να προστατεύσει τη φίλη του τη Ζωή που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Το αρκουδάκι έκανε ένα ταξίδι στο διάστημα για να βρει το πιο φωτεινό αστέρι και να του ζητήσει να κάνει την ευχή του πραγματικότητα. Το αστέρι ωστόσο δεν μπόρεσε να κάνει την ευχή του πραγματικότητα αλλά του είπε ότι μπορεί να καθίσει δίπλα στην καρδιά του και να την κάνει δυνατή ώστε να αντέχει. Όταν το αρκουδάκι επισκέφτηκε τη Ζωή στο νοσοκομείο της ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να γίνει τόσο δυνατός ώστε να τη βοηθήσει αλλά της χάρισε το τόσο ξεχωριστό αστεράκι που είχε στην καρδιά του. Έπειτα, έκπληκτο το αρκουδάκι κοίταξε στην καρδιά του και αντί το αστέρι του να έχει εξαφανιστεί εκείνο ήταν εκεί, ακόμα πιο φωτεινό.
Η ιστορία αυτή φωτίζει στοιχεία όπως ο αλτρουισμός, η ανιδιοτελής προσφορά, η αλληλεγγύη, η φροντίδα και η γενναιοδωρία. Τις έννοιες αυτές προσεγγίσαμε και επεξεργαστήκαμε μέσα από διάφορες δραστηριότητες, βιωματικές, εικαστικές, παιχνίδια ρόλων.
Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το βιβλίο, μιλήσαμε για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς που μας γεννήθηκαν και καταγράψαμε τις απόψεις μας. Ζωγραφίσαμε το αρκουδάκι και το «ντύσαμε» με λέξεις που του ταιριάζουν.
Εισάγαμε τη λέξη εθελοντισμός και σκεφτήκαμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά (πχ το χρόνο μας, υλικά αγαθά, κάτι από τον εαυτό μας), συζητήσαμε αν έχουμε ήδη υπάρξει εθελοντές ή αν θα μας άρεσε να γίνουμε.
Μιλήσαμε για τα συναισθήματα που έχουμε όταν προσφέρουμε αλλά και για τα συναισθήματα αυτού που δέχεται την προσφορά. Αντιληφθήκαμε πως συναισθήματα όπως αγάπη , χαρά, ενθουσιασμός, συγκίνηση βιώνονται και από τις δυο πλευρές και πως ο εθελοντισμός δυναμώνει και την καρδιά του εθελοντή και όχι μόνο του δέκτη του εθελοντισμού.
Φτιάξαμε την κάπα του υπερήρωα εθελοντή και τη στολίσαμε με τα χαρακτηριστικά που έχει ένας εθελοντής. Τη φορέσαμε και μεταμορφωθήκαμε σε υπερήρωες αλλά και τη ζωγραφίσαμε με τα χαρακτηριστικά που θεωρεί ο καθένας πιο σημαντικά να έχει ένας εθελοντής.
Δημιουργήσαμε το πλέγμα το εθελοντισμού και αντιληφθήκαμε πως μια εθελοντική πράξη ταξιδεύει από τον έναν στον άλλο και δημιουργεί μια ομάδα που συνδέεται και χαρακτηρίζεται από δύναμη, αγάπη, αλληλεγγύη.
Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στη δύναμη της ελπίδας, και το πόσο σημαντικό είναι να μην σταματήσουμε να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά. Φτιάξαμε το κύβο της ελπίδας και παίξαμε με εκφράσεις που μας δυναμώνουν και μας ενισχύουν ψυχικά. Στη συνέχεια κλείσαμε μηνύματα ελπίδας σε μπουκάλια και τα στείλαμε σε ανθρώπους που θεωρούμε πως χρειάζονται υποστήριξη.
Η ελπίδα μας βοηθά να είμαστε και γενναίοι και να μην τα παρατάμε. Φτιάξαμε λοιπόν το λεξικό της γενναίας καρδιάς και σκεφτήκαμε περιπτώσεις που πρέπει να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να φερόμαστε με γενναιότητα.
Παίξαμε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στην αυλή του σχολείου και τα παιδιά έψαξαν να βρουν το αστέρι με το αρχικό του ονόματός τους. Στη συνέχεια γράψαμε τις δικές μας ευχές κάτω από τα δικά μας αστέρια με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν.
Τα παιδιά γνώρισαν την έννοια του εθελοντισμού, τα συναισθήματα που βιώνει ένας εθελοντής, την αλλαγή που μπορεί να κάνει στον κόσμο και την κοινωνία, προβληματιστήκαμε για όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν είναι για όλους τους ανθρώπους δεδομένα, και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα “Το αστέρι της ευχής” του οργανισμού “Κάνε μια ευχή-Ελλάδος” με σκοπό να κάνουμε πράξη όσα μάθαμε.
















