Πολιτιστικές δράσεις

Βοτανική Συλλογή του Πάρκου Αλκαζάρ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βοτανική Συλλογή του Πάρκου Αλκαζάρ πραγματοποίησε η Δ’ τάξη του σχολείου μας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στην Ενότητα Φροντίζω το Περιβάλλον. Παρόλο που αυτή η ενότητα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη σχολική χρονιά, η επίσκεψη έγινε τώρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τη Βοτανική Συλλογή στην καλύτερη της στιγμή.

          Βοτανική συλλογή 1             Βοτανική συλλογή 2

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν από τον περιβαλλοντολόγο κύριο Χρήστο Μανούσο του Δήμου Λαρισαίων. Μίλησαν για τα 135 στρέμματα του Πάρκου Αλκαζάρ, για τα κωνοφόρα δέντρα και τα πολλά είδη τριανταφυλλιάς, για τους κάδους ανακύκλωσης και την προσπάθεια που χρειάζεται από όλους μας να διατηρούνται τα πάρκα και η πόλη μας καθαρή. Ιδιαίτερα όμως άρεσε το κομμάτι του κήπου με τα αρωματικά φυτά. Αφού περιηγήθηκαν για λίγο στο πάρκο, συνάντησαν τυχαία ένα ζευγάρι τσαλαπετεινών, επέστρεψαν στο σχολείο περνώντας χαρούμενα μέσα από τους πεζόδρομους της πόλης.


Επίσκεψη στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Οι μαθητές της Δ’ Τάξης του σχολείου μας με τους εκπαιδευτικούς Έλενα Γούτου, Βασιλική Καραγεώργου και Χρήστο Ζαχαριάδη επισκέφτηκαν την Τετάρτη 29 Μαρτίου του 2023 το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ασυνήθιστη οπτικοακουστική μουσική παραγωγή,  ένα πάντρεμα του παραμυθιού του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο Εγωιστής Γίγαντας» με μια διασκευή για ξύλινα πνευστά του « Άλμπουμ Νεότητας» του Ρόμπερτ Σούμαν. Η μουσική εκτελέστηκε ζωντανά επί σκηνής από το Κουαρτέτο Ξύλινων Πνευστών «Ο Ήχος ως έχει».

 VideoCapture 20230402 141900  kids 1  Kids 2  Kids 3

Οι μικροί μαθητές του Ωδείου πρόσθεσαν τη δική τους μουσική πινελιά παίζοντας επί σκηνής μουσικά όργανα και δανείζοντας τις φωνές τους. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τον ήχο των ξύλινων πνευστών και τη μουσική του Ρόμπερτ Σούμαν και στη συνέχεια μέσα από το μαγικό παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, διδάχτηκαν ότι μια εγωιστική συμπεριφορά οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και η αποδοχή των συνανθρώπων μας γεμίζει χαρά και ευτυχία.

Ωδείο

Έπειτα, αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο της μουσικής, γνώρισαν από κοντά μουσικά όργανα, όπως το πιάνο, το φλάουτο, το τρομπόνι και κιθάρα. Ειδικότερα, ο κ. Ιωάννης Μαρκόπουλος, μουσικός του Ωδείου και γονέας του σχολείου μας, εξιστόρησε την ιστορική διαδρομή του Ωδείου και μαζί με άλλους μουσικούς παρουσίασε από κοντά μουσικά όργανα.

Μαθητές Ωδείο      piano 1 1

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους ασυνήθιστους ήχους και να γνωρίσουν τις δυνατότητες των μουσικών οργάνων. Μετά από την καταπληκτική αυτή βιωματική εμπειρία, αποχώρησαν με τις όμορφες μελωδικές εικόνες.

1680668807485


“ΟΧΙ” στη Σχολική Βία και στον Σχολικό Εκφοβισμό

Με αφορμή τη Πανελλήνια Ημέρα (6 Μαρτίου) ενάντια στη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις  στο σχολείο μας με στόχο την πρόληψη του φαινομένου και τη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνεργασίας, φιλίας και ενσυναίσθησης. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν από 6 έως 10 Μαρτίου του 2023. Οι μαθητές του Δ2 με την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό κα Έλενα Γούτου και την Εκπαιδευτικό της Μουσικής Αγωγής, την κα Άννα Δημητριάδου συμμετείχαν με τους μαθητές του Δ2 σε ποικίλες δράσεις με απώτερο σκοπό να προωθήσουν μηνύματα φιλίας και αλληλοσεβασμού.

Στo πρώτο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις δραστηριότητες στις οποίες ενεπλάκησαν οι μαθητές ενώ στο δεύτερο video οι μαθητές του Δ2, με την καθοδήγηση της Εκπαιδευτικού της Μουσικής Αγωγής εκτέλεσαν το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη». Η όμορφη μελωδία ακούστηκε σε όλο το σχολείο, καλώντας τους μαθητές/τριες να ενώσουν τα χέρια τους και να γίνουν φίλοι!

Δείτε το πρώτο βίντεο.

 

Δείτε το δεύτερο

βίντεο.