Σχολικό λεωφορείο!

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

ΣΤ΄τάξη – Παιχνίδι Μαθηματικών – Κουταλομαχίες! (δυνάμεις)

Νοε 201626

Χωρίς τίτλο

Στο κεφάλαιο 17 του βιβλίου των Μαθηματικών της ΣΤ΄τάξης, οι μαθητές εισάγονται στην έννοια των δυνάμεων των αριθμών. Με αφορμή το κεφάλαιο αυτό και θέλοντας να κάνω πιο διασκεδαστική τη διαδικασία της εμπέδωσης για τα παιδιά, δημιούργησα ένα παιχνίδι με κάρτες, βασισμένο στο γνωστό παιχνίδι «games» και στο ξενόφερτο «spoons», συνδυάζοντας αυτά τα δύο παιχνίδια, προέκυψαν οι «Κουταλομαχίες»!

Πρώτα χρησιμοποιώντας το βιβλίο μας αρχίσαμε να κατανοούμε τι ακριβώς σημαίνει δύναμη ενός αριθμού και, αφού περάσαμε το διδακτικό στάδιο και κάναμε κάποιες βασικές ασκήσεις στο τετράδιο, την επόμενη κιόλας μέρα, παρουσίασα στα παιδιά τις «Κουταλομαχίες»! (Επειδή συμμετείχαν στην πλαστικοποίηση και το κόψιμο των καρτών του παιχνιδιού που προετοιμάζαμε λίγες μέρες πριν, είχαν ήδη δει τις κάρτες αλλά δεν γνώριζαν ακόμη τι παιχνίδι πρόκειται να παίξουν, είχαν περιέργεια και αγωνία ήδη!) Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει ως στόχο ο μαθητής να συγκεντρώσει τέσσερις κάρτες διαφορετικών χρωμάτων: μια κάρτα με τη δύναμη αριθμού, μια κάρτα με τη φράση που περιγράφει τη δύναμη του αριθμού, μια κάρτα με τον πολλαπλασιασμό στον οποίο εκφράζεται και μια κάρτα με το αποτέλεσμα που εκφράζει η δύναμη του αριθμού.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το παιχνίδι με τις κάρτες έτοιμες για εκτύπωση και τις οδηγίες!

Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και παίζουν Κουταλομαχίες ακόμη και στο διάλειμμα, σε κάθε ευκαιρία που έχουν χρόνο μου ζητούν να παίξουν το παιχνίδι αυτό κι εγώ χαίρομαι τόσο που κάνουν τόση εξάσκηση στα Μαθηματικά με πολύ πολύ διασκέδαση, γέλια, πειράγματα και χαρά! Ελπίζω να σας αρέσει!

(Σημ: mistral γράφει ο τίτλος του εγγράφου απλώς επειδή χρησιμοποίησα τη συγκεκριμένη γραμματοσειρά για τις κάρτες…)

Κουταλομαχίες – δυνάμεις version – mistral

Να και μερικές φωτογραφίες από το παιχνίδι των παιδιών στην τάξη:

20161123_103536

Κάθε παίκτης έχει από 4 φύλλα… Στο τραπέζι υπάρχουν πάντα κουτάλια σε πλήθος ένα λιγότερο από το πλήθος των παικτών, ώστε όποιος δεν προλάβει να πιάσει κουτάλι… μένει εκτός παιχνιδιού!

 

20161123_103546

Ελέγχουμε ποια φύλλα χρειαζόμαστε και ποια όχι…

 

20161123_103543

Το φύλλο που δεν μας χρειάζεται το δίνουμε δεξιόστροφα στον διπλανό μας με το σύνθημα «1-2-3-αλλαγή!»

 

Ο μαθητής συμπλήρωσε σωστή τετράδα και φώναξε "Δυνάμεις!" τραβώντας το πρώτο κουτάλι!

Ο μαθητής συμπλήρωσε σωστή τετράδα και φώναξε «Δυνάμεις!» τραβώντας το πρώτο κουτάλι! Όποιος δεν προλάβει να τραβήξει… χάνει!

Καλή διασκέδαση με τις δυνάμεις!

ΣχολιάστεTop
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων