Σχολικό λεωφορείο!

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

ΣΤ΄τάξη – Παιχνίδι Μαθηματικών – Κουταλομαχίες! (δυνάμεις version kai κλάσματα version)

Νοέ 201626

Χωρίς τίτλο

Στο κεφάλαιο 17 του βιβλίου των Μαθηματικών της ΣΤ΄τάξης, οι μαθητές εισάγονται στην έννοια των δυνάμεων των αριθμών. Με αφορμή το κεφάλαιο αυτό και θέλοντας να κάνω πιο διασκεδαστική τη διαδικασία της εμπέδωσης για τα παιδιά, δημιούργησα ένα παιχνίδι με κάρτες, βασισμένο στο γνωστό παιχνίδι «games» και στο ξενόφερτο «spoons», συνδυάζοντας αυτά τα δύο παιχνίδια, προέκυψαν οι «Κουταλομαχίες»!

Πρώτα χρησιμοποιώντας το βιβλίο μας αρχίσαμε να κατανοούμε τι ακριβώς σημαίνει δύναμη ενός αριθμού και, αφού περάσαμε το διδακτικό στάδιο και κάναμε κάποιες βασικές ασκήσεις στο τετράδιο, την επόμενη κιόλας μέρα, παρουσίασα στα παιδιά τις «Κουταλομαχίες»! (Επειδή συμμετείχαν στην πλαστικοποίηση και το κόψιμο των καρτών του παιχνιδιού που προετοιμάζαμε λίγες μέρες πριν, είχαν ήδη δει τις κάρτες αλλά δεν γνώριζαν ακόμη τι παιχνίδι πρόκειται να παίξουν, είχαν περιέργεια και αγωνία ήδη!) Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει ως στόχο ο μαθητής να συγκεντρώσει τέσσερις κάρτες διαφορετικών χρωμάτων: μια κάρτα με τη δύναμη αριθμού, μια κάρτα με τη φράση που περιγράφει τη δύναμη του αριθμού, μια κάρτα με τον πολλαπλασιασμό στον οποίο εκφράζεται και μια κάρτα με το αποτέλεσμα που εκφράζει η δύναμη του αριθμού.

Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και παίζουν Κουταλομαχίες ακόμη και στο διάλειμμα, σε κάθε ευκαιρία που έχουν χρόνο μου ζητούν να παίξουν το παιχνίδι αυτό κι εγώ χαίρομαι τόσο που κάνουν τόση εξάσκηση στα Μαθηματικά με πολύ πολύ διασκέδαση, γέλια, πειράγματα και χαρά! Ελπίζω να σας αρέσει!

Κατεβάστε εδώ το αρχείο για εκτύπωση με τις οδηγίες:

Κουταλομαχίες – δυνάμεις version – mistral 

Eκτός από τις δυνάμεις, στην ΣΤ τάξη ασχολούμαστε και με τα κλάσματα!

Ορίστε και το αρχείο word για να εκτυπώσετε τις «Κουταλομαχίες κλασμάτων»!

Κουταλομαχίες – κλάσματα version – mistral

 

Κάθε παίκτης έχει από 4 φύλλα… Στο τραπέζι υπάρχουν πάντα κουτάλια σε πλήθος ένα λιγότερο από το πλήθος των παικτών, ώστε όποιος δεν προλάβει να πιάσει κουτάλι… μένει εκτός παιχνιδιού!

Καλή διασκέδαση με τις δυνάμεις και τα κλάσματα!

Επιτρέπεται η προσωπική χρήση για το ψηφιακό υλικό που διατίθεται στο ιστολόγιο αυτό. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευσή του σε άλλο έντυπο ή ψηφιακό μέσο με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή αρχείου. Τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα ενσωματωμένα αρχεία στις δημοσιεύσεις του ιστολογίου «Σχολικό Λεωφορείο» είναι πνευματική ιδιοκτησία του blogs.sch.gr/nantiaf/, η οποία προστατεύεται αυτοτελώς, βάσει του Ν.2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιτρέπεται η αποσπασματική αναδημοσίευση, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η πηγή (https://blogs.sch.gr/nantiaf/) και να υπάρχει σύνδεσμος παραπομπής στη σχετική ανάρτηση στη σελίδα «Σχολικό Λεωφορείο», από όπου θα μπορεί να γίνεται λήψη του εκάστοτε αρχείου, αν υπάρχει. Προς σεβασμό για την προσπάθειά μου και την πολύωρη δουλειά που κάνω για τη δημιουργία του υλικού του ιστολογίου μου.

Νάντια Φάλκου

Αφήστε μια απάντησηTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων