Ο αναθεωρημένος οδηγός του εκπαιδευτικού για την Ασφάλεια των μαθητών του στο Διαδίκτυο

Οι περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι και συνάμα ενεργοί χρήστες της κινητής τηλεφωνίας. Αν και το κινητό διευκολύνει το διαμοιρασμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, μπορεί να αποτελέσει ένα κακόβουλο εργαλείο, εφόσον δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν τα έξυπνα κινητά τους (ή και «κουτά» ενίοτε) για να μοιράζονται πράγματα που ποτέ δεν θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες: από ακατάλληλα σχόλια ως το sexting, τα οποία όλα αυτά μαζί συνιστούν ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο.

Κατά συνέπεια, ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην τήρηση της ασφάλειας των μαθητών του στο διαδίκτυο; Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες στους υπολογιστές των εργαστηρίων, αλλά όταν πρόκειται για το προσωπικό τηλέφωνο ενός μαθητή … αυτό αποτελεί μια δύσκολη περίπτωση.

Έτσι, αντί να βλέπουν το πρόβλημα ως κάτι που πρέπει να μπλοκαριστεί, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουν τον «υπερδιαμοιρασμό» (over-sharing) πληροφοριών από τους μαθητές, ως κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστούν πρωτίστως τα όρια και τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν σαφέστατα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο και διαβάστε τον αναθεωρημένο 5σέλιδο οδηγό του εκπ/κού.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.