Κυβερνο-έξυπνοι ή κυβερνο-εξυπνάκηδες;

Όταν μία ομάδα από φίλες σε μακρινό Λύκειο της Αυστραλίας δημοσιεύει online μία φήμη για αντίζηλό τους, πυροδοτείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying), sexting (βλ. ορισμό σε πρότερη ανακοίνωση), καυγάδες μέσω βίντεο και η δράση της αστυνομίας ανακύπτουν ξαφνικά. Θα αποφύγουν αυτές οι φίλες να «σταμπαριστούν» (tagged) για πάντα;

Η βιντεοταινία μικρού μήκους (διάρκειας 18’ περίπου) αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα Cybersmart  της αυστραλιανής αρχής ACMA και προτείνεται για εφήβους μαθητές ενθαρρύνοντάς τους να συζητήσουν τις βασικές ηθικές υποχρεώσεις τους όταν βρίσκονται on-line. Διερευνώνται ζητήματα όπως η εκτεταμένη επίδραση του κυβερνοεκφοβισμού (αναζητήστε παραπλήσια θέματα για cyberbullying βάσει της ομώνυμης ετικέτας), το πώς οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να διαχειριστούν ψηφιακά τη φήμη τους και το πώς οι online αλληλεπιδράσεις ενδέχεται να έχoυν πραγματικές συνέπειες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους πατώντας το κόκκινο κουμπί (cc Translate captions) και επιλέγοντας τα ελληνικά. Επίσης, συνοδεύεται στα Αγγλικά από ευέλικτα σχέδια μαθήματος και συνεντεύξεις των ηρώων, οι οποίοι εκ των υστέρων κάνουν χρήση ρεαλιστικών σεναρίων και δραστηριότητες έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους εφήβους να υιοθετήσουν θετικές διαδικτυακές συμπεριφορές που θα υιοθετηθούν μέχρι την ενηλικίωση.

Η ταινία Tagged, οι συνεντεύξεις των χαρακτήρων και τα σχέδια μαθήματος είναι online στο www.cybersmart.gov.au/tagged

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση