Σεπ 16 2014

4ο Γυμνάσιο Ζωγράφου

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=848

Σεπ 17 2014

Συνάντηση με γονείς Α! Γυμνασίου

Καλούνται οι γονείς των μαθητών της Α! Γυμνασίου την ΤΕΤΑΡΤΗ 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μμ στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, για ενημερωτική συνάντηση με τους καθηγητές που διδάσκουν στην Α! Τάξη.
Η παρουσία όλων σας κρίνεται απαραίτητη.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=850

Σεπ 16 2014

Διαγωνισμός Μαθηματικών Θαλής 2014

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε. Μ. Ε.) διοργανώνει τον 75o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π. Μ. Δ.), «Ο ΘΑΛΗΣ», στα Μαθηματικά, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 9.00 π.μ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο σχολείο που φοιτούν, μέχρι και την 24η Οκτωβρίου 2014, και θα διαβιβασθούν άμεσα στις Διευθύνσεις όπου ανήκουν.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις (3) ώρες, θα απαρτίζεται μόνο από θέματα πλήρους ανάπτυξης και γι’ αυτό θα απαιτηθούν κόλλες αναφοράς.

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών εθελοντική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34, 106 79 Αθήνα, στα τηλέφωνα: 210-36.16.532, 210-36.17.784, στο fax: 210-36.41.025, και στην ιστοσελίδα: www.hms.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=843

Σεπ 14 2014

Δελτίο Υγείας για τους μαθητές της Α! Γυμνασίου

Ενημερώνουμε τους γονείς των μαθητών της Α΄τάξης του Σχολείου μας ότι θα πρέπει να προσκομίσουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας (ΑΔΥ) μαθητή, μέχρι τις 19 – 9 – 2014.
Το δελτίο μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ ή να έρθετε στο σχολείο να το πάρετε και συγχρόνως να κάνετε την εγγραφή του παιδιού.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=846

Σεπ 10 2014

Παλιές ενημερώσεις 2013, 2014

Γνωρίστε το νέο σύστημα του Λυκείου
Επίδοση Ελέγχων

Important!


Οι έλεγχοι θα δίνονται από την Πέμπτη μέχρι την Δευτέρα 8 πμ – 2 μμ

Αποχαιρετιστήριο πάρτυ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Important!Το αποχαιρετιστήριο πάρτυ του σχολείου μας θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιουνίου και ώρα 9:00 στην αυλή του σχολείου μας.
ΕΙΣΟΔΟΣ + ΦΑΓΗΤΟ + ΠΟΤΟ = ΔΩΡΕΑΝ
Σας περιμένουμε.
party

Παράσταση Παραδοσιακών Χορών Τετάρτη 25 Ιουνίου

Important!Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο προαύλιο του Σχολείου μας και ώρα 20:00 να παρακολουθήσετε παράσταση με χορούς από την Θράκη έως την Κρήτη και Λαϊκό Πρόγραμμα.
paradosiakoi_xoroi

Εγγραφές μαθητών Α! Τάξης από το Δημοτικό

Important!Ανακοίνωση: Οι εγγραφές των μαθητών της Α! Τάξης (από τα Δημοτικά)

θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 23 Ιουνίου.

Παρακαλούνται οι γονείς να προσέλθουν μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουνίου για την εγγραφή του παιδιού τους.

Θεατρική παράσταση Τρίτη 24 Ιουνίου 20:30

Important!Ο Σύλλογος των καθηγητών του 4ου Γυμνασίου σας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση

«4 Ιστορίες + 1 ακόμα»

που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 24 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του σχολείου μας και ώρα 8:30 μμ.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η παρουσία όλων θα τιμήσει όλους τους συντελεστές του έργου και ειδικά τα παιδιά που δούλεψαν όλη την χρονιά με μεράκι και κέφι για την παράσταση.

Σας περιμένουμε.

Ομιλία – Συζήτηση με αφορμή την Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο 6 Μαρτίου

Important!


Την Πέμπτη 6 Μαρτίου (ημέρα δράσης για τον εκφοβισμό) θα γίνει στο σχολείο μας από κλιμάκιο του Χαμόγελου του Παιδιού συζήτηση με τους μαθητές της Γ! Γυμνασίου με θέμα
«Η πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας, για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο»

Ανακοίνωση υποβολής ηλεκτρονικά, αίτησης στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Important!

Ανακοίνωση υποβολής ηλεκτρονικά, αίτησης στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία από τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες για την εισαγωγή των μαθητών κατά το σχολικό έτος 2014-2015

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) σας ενημερώνει ότι έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apps.athena.net.gr/pps/aitisi.

Η Γ1/ 14987/ 3-2-2014 (ΦΕΚ 269/ ΤΒ’/7-2-2014) Απόφαση εισαγωγής των μαθητών είναι αναρτημένη εδώ.

Ο πίνακας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και του αριθμού θέσεων εισακτέων είναι αναρτημένος εδώ.

Επιλογή πρακτορείου για την 3-μερη εκδρομή από 5-7 Απριλίου 2014

Important!


Κατά την αξιολόγηση των προσφορών που δόθηκαν για την 3-μερη εκδρομή στην Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Περτούλι – Λ. Πλαστήρα – Μετέωρα, επιλέχθηκε η προσφορά του πρακτορείου Happy Days με 120 ευρώ ανά άτομο στο Ξενοδοχείο Divani, με 5 free εισιτήρια και 2 τριήμερα σε νησιά του Αιγαίου κατόπιν κλήρωσης. Οι υπόλοιπες προσφορές ήταν του γραφείου Imagination Travel, του IQ Holidays και του AT Travel Στην αξιολόγηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Σχολείου, του συλλόγου Γονέων και των μαθητών.

Πρόγραμμα 3-μερης Εκδρομής στην Καλαμπάκα από 5 έως 7 Απριλίου

Important!1η ημέρα :
Συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του Σχολείου. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για Καρδίτσα, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση. Επίσκεψη στο Φράγμα και στον Υδροηλεκτρικό σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα. Το μεσημέρι στάση για φαγητό στην πλαζ του Λαμπερού. Αργά το απόγευμα μεταβαίνουμε στην Καλαμπάκα. Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Διανυκτέρευση.
2η ημέρα :
Μετά το πρωινό αναχωρούμε για τα ορεινά και γραφικά χιονοδρομικά κέντρα, το Περτούλι και την Ελάτη. Εκεί θα θαυμάσουμε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Πυκνά δάση, πολλά νερά και πέτρινα παραδοσιακά σπίτια είναι στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Αργά το μεσημέρι κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο θα κάνουμε μια μικρή στάση λίγο έξω από το χωριό Πύλη να θαυμάσουμε το μονότοξο γεφύρι της Πόρτας το οποίο έκτισε το 15ο αιώνα ο Αγ. Βησσαρίων. Το απόγευμά μας ελεύθερο. Διανυκτέρευση.
3η ημέρα :
Μετά το πρόγευμα αναχώρηση για Μετέωρα, τα εντυπωσιακά αυτά δημιουργήματα της φύσης. Θα επισκεφθούμε δυο από τις σημαντικότερες Μονές του 14ου αιώνα που είναι κυριολεκτικά κρεμασμένα πάνω στους βράχους, την Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου και την Ιερά Μονή του Οσίου Βαρλαάμ. Νωρίς το μεσημέρι, μετά το γεύμα στην Καλαμπάκα, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση. Άφιξη στο Σχολείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το ανωτέρω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και δύναται να τροποποιηθεί και να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υπευθύνων της εκδρομής.

Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής

Important!


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ και το 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ διοργανώνουν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ (έως 1.000 λέξεις) που να περιέχει τη φράση “ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ”

και καταθέστε το στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: mail@4gym-zograf.att.sch.gr με θέμα “Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής” ή δώστε το στην Γραμματεία του σχολείου υπόψη κας Καμπίτση έως τις 11 Απριλίου 2014. Θα δοθούν 3 βραβεία (δωροεπιταγές από τα καταστήματα PUBLIC) – ένα για κάθε τάξη – από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Ρυθμίσεις σχετικά με τη δοκιμασία/τεστ στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια

Important!


Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 στις 10 π.μ.
Με τη δοκιμασία εισαγωγής μαθητών/τριών στα Πρότυπα-Πειραματικά Λύκεια αξιολογούνται γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία στο πλαίσιο μιας ενιαίας τρίωρης δοκιμασίας.
Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Ε.Π.Π.Σ, από 1 έως 31 Μαρτίου 2014.
Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ
Ημέρες και ώρες που δουλεύουν οι δημιουργικές ομάδες στο σχολείο

Important!


Σας πληροφορούμε ότι οι τρεις δημιουργικές ομάδες των μαθητών του σχολείου μας απασχολούνται τις εξής ημέρες και ώρες
1. ΔΕΥΤΕΡΑ και ΩΡΑ 14:05 πρόγραμμα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ υπεύθυνος καθηγητής Αντ. Μπέρτσος
2. ΤΕΤΑΡΤΗ και ΩΡΑ 14:05 πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ υπεύθυνος καθηγητής Μ.Κατερέλος – Χ. Σπηλιοπούλου
3. ΠΕΜΠΤΗ και ΩΡΑ 14:05 πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ υπεύθυνος καθηγητής Μ.Κατερέλος – Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
4. ΤΡΙΤΗ και ΩΡΑ 14:05 ΧΟΡΩΔΙΑ με την κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Πρόγραμμα Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Important!


Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου συνεργάζεται με τα 7ο και το 12ο Δημοτικά Σχολεία Ζωγράφου στα πλαίσια του προγράμματος μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο με τίτλο «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!».
Οι εκπαιδευτικοί Κάλφα Μαρία, Χατζάκη Δέσποινα [12ο Δημοτικό] και Χορτίκογλου Βασίλης [7ο Δημοτικό] εκπαιδεύτηκαν στο συγκεκριμένο υλικό και το υλοποιούν στις τάξεις τους με τη δική μας υποστήριξη και εποπτεία. Στα πλαίσια των συναντήσεων τους είναι να επισκεφτούν το Γυμνάσιο την εβδομάδα 17-21/02/2014.
Οι περσινές επισκέψεις ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για τις τάξεις που συμμετείχαν. Επιθυμούμε και οι φετινές επισκέψεις να είναι ακόμα πιο πλούσιες σε θετική εμπειρία τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους οικοδεσπότες.

Γιορτή τριών Ιεραρχών

Important!


Την Πέμπτη οι μαθητές του σχολείου μας θα πάνε 9:00 πμ κατευθείαν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας για τη λειτουργία των Τριών Ιεραρχών
Ενημέρωση από Δήμο Ζωγράφου

Important!


Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ζωγράφου έκανε διανομή τροφίμων (ζυμαρικά, κεφαλογραβιέρα και κασέρι) σε άπορους την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, στον πεζόδρομο στην πλατεία Γαρδένια με την παρουσία του Δημάρχου Κώστα Καλλίρη.
Ωφελούμενες ήταν 294 οικογένειες με 627 μέλη, ενώ για τους δικαιούχους του προγράμματος θα ακολουθήσει και δεύτερη διανομή τροφίμων (φέτα και λάδι) μέσα στον Φεβρουάριο.

Πρόσκληση Γονέων από Δήμο Ζωγράφου

Important!

Ο Δήμος Ζωγράφου στα πλαίσια του προγράμματος Προαγωγής της Υγείας με τίτλο «Υγεία για όλους», προσκαλεί τους γονείς των παιδιών δημοτικού σε ομιλία με θέμα:

«Πώς μαθαίνουν τα παιδιά; Γιατί κάποια παιδιά δυσκολεύονται»

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου, στην οδό Περιάνδρου 37.

Ημερομηνία: 23.01.2014 Ώρα Έναρξης: 18:00
Ομιλητές Ισιδώρα Τραγοπούλου, Λογοθεραπεύτρια Παναγιώτης Λιανός, Σχολικός Ψυχολόγος
Υπό την αιγίδα του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογενειών Δήμου Ζωγράφου

Πρόγραμμα για ένα υγιεινό τρόπο ζωής

Important!

Το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2013-14 που υλοποιείται στην Γερμανία, Ελλάδα, και Ηνωμένο Βασίλειο, «Χρησιμοποιώντας το βιβλίο των επιλογών μου: Για ένα υγιεινό τρόπο ζωής».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 12-14 ετών και εποπτεύεται από την «Generation Europe Foundation”.
Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχους:

  • Να βελτιώσει τα πρότυπα υγιεινού τρόπου ζωής των νέων (διατροφή, σωματική δραστηριότητα, διαχείριση άγχους)
  • Να συμβάλει στη διδασκαλία βασικών δεξιοτήτων ζωής, όπως κριτική σκέψη, στοχοθέτηση και αυτοανάλυση.
  • Να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοηθητικό υλικό για τη διδασκαλία σχετικών μαθημάτων και για την υλοποίηση προγραμμάτων

Η παραπάνω δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος της οικιακής οικονομίας με τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου από την καθηγήτρια Αικατερίνη Χρηστοπάνου ΠΕ15.

Πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τις
εξαρτησιογόνες ουσίες

Important!

Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο μας 2 δίωρες συναντήσεις ανά τμήμα της Γ’ Γυμνασίου με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Ζωγράφου. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να αυξήσουμε τις γνώσεις που διαθέτουν οι μαθητές για τις εξαρτησιογόνες ουσίες (νόμιμες και παράνομες) και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία αλλά και να συζητήσουμε με τους μαθητές πάνω στους παράγοντες και τα εφόδια που μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά στη χρήση ουσιών.
Ας σημειωθεί ότι θεωρούμε, επίσης, σημαντικό με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τους γονείς στο σχολείο, προκειμένου να συζητηθεί ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης ουσιών στην εφηβεία.

Η Ρομποτική στο σχολείο μας.

Important!


Πριν δύο χρόνια έγινε με επιτυχία τμήμα ρομποτικής στο σχολείο μας. Το τμήμα δημιουργήθηκε έπειτα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά μετά από συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος πληροφορικής, σχετικά με τους αυτοματισμούς και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Στο τμήμα αυτό συμμετείχαν μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

Σκοπός του project αυτού ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους μικροελεγκτές καθώς και στον τρόπο που αυτοί επικοινωνούν με τους αισθητήρες. Μαζί με τους μαθητές μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ σούμο. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήσαμε τον μικροελεγκτή Arduino για δύο λόγους. Πρώτα από όλα το κόστος του, που δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ και δεύτερο γιατί ανήκει στην κατηγορία των ανοιχτών συστημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο διαδίκτυο αρκετό υλικό σε μορφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα….

Πατήστε εδώ για τη συνέχεια

Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση

Important!

Καλούνται οι γονείς των μαθητών του σχολείου μας την ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00 πμ στο αμφιθέατρο, για να δουν την Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση

«Στο Χριστό το Κάστρο» του Παπαδιαμάντη

μαζί με Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια και Κάλαντα.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Τwinning

Important!

Το σχολείο μας υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning. Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Η δράση παροτρύνει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τις χώρες της Ευρώπης να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν δεσμούς

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=845

Ενημέρωση 4ου Γυμνασίου Ζωγράφου

Πίνακας ανακοινώσεων έτους 2014-15

Δελτίο Υγείας για τους μαθητές της Α! Γυμνασίου

Important!Ενημερώνουμε τους γονείς των μαθητών της Α΄τάξης του Σχολείου μας ότι θα πρέπει να προσκομίσουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας (ΑΔΥ) μαθητή, μέχρι τις 19 – 9 – 2014.
Το δελτίο μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ ή να έρθετε στο σχολείο να το πάρετε και συγχρόνως να κάνετε την εγγραφή του παιδιού.

Αγιασμός και διανομή βιβλίων

Important!


Σας ανακοινώνουμε ότι ο Αγιασμός θα γίνει την ΠΕΜΠΤΗ 11 Σεπτεμβρίου στις 9:30 πμ. Συγχρόνως θα δοθούν τα βιβλία.

Πίνακας ανακοινώσεων έτους 2013-14

Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2014

Important!

Β! Τάξη:

Τρίτη 2/9 Ιστορία & Αγγλικά
Τετάρτη 3/9 Μαθηματικά
Πέμπτη 4/9 Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση
Παρασκευή 5/9 Φυσική
Δευτέρα 8/9 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Γ! Τάξη:

Τρίτη 2/9 Φυσική – Αγγλικά
Τετάρτη 3/9 Ιστορία
Πέμπτη 4/9 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
Παρασκευή 5/9 Μαθηματικά – Αρχαία Κείμενα από Μετάφραση
Δευτέρα 8/9 Βιολογία

Γνωρίστε το νέο σύστημα του Λυκείου
Επίδοση Ελέγχων

Important!


Οι έλεγχοι θα δίνονται από την Πέμπτη μέχρι την Δευτέρα 8 πμ – 2 μμ

Αποχαιρετιστήριο πάρτυ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Important!Το αποχαιρετιστήριο πάρτυ του σχολείου μας θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιουνίου και ώρα 9:00 στην αυλή του σχολείου μας.
ΕΙΣΟΔΟΣ + ΦΑΓΗΤΟ + ΠΟΤΟ = ΔΩΡΕΑΝ
Σας περιμένουμε.
party

Παράσταση Παραδοσιακών Χορών Τετάρτη 25 Ιουνίου

Important!Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο προαύλιο του Σχολείου μας και ώρα 20:00 να παρακολουθήσετε παράσταση με χορούς από την Θράκη έως την Κρήτη και Λαϊκό Πρόγραμμα.
paradosiakoi_xoroi

Εγγραφές μαθητών Α! Τάξης από το Δημοτικό

Important!Ανακοίνωση: Οι εγγραφές των μαθητών της Α! Τάξης (από τα Δημοτικά)

θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 23 Ιουνίου.

Παρακαλούνται οι γονείς να προσέλθουν μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουνίου για την εγγραφή του παιδιού τους.

Θεατρική παράσταση Τρίτη 24 Ιουνίου 20:30

Important!Ο Σύλλογος των καθηγητών του 4ου Γυμνασίου σας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση

«4 Ιστορίες + 1 ακόμα»

που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 24 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του σχολείου μας και ώρα 8:30 μμ.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η παρουσία όλων θα τιμήσει όλους τους συντελεστές του έργου και ειδικά τα παιδιά που δούλεψαν όλη την χρονιά με μεράκι και κέφι για την παράσταση.

Σας περιμένουμε.

Ομιλία – Συζήτηση με αφορμή την Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο 6 Μαρτίου

Important!


Την Πέμπτη 6 Μαρτίου (ημέρα δράσης για τον εκφοβισμό) θα γίνει στο σχολείο μας από κλιμάκιο του Χαμόγελου του Παιδιού συζήτηση με τους μαθητές της Γ! Γυμνασίου με θέμα
«Η πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας, για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο»

Ανακοίνωση υποβολής ηλεκτρονικά, αίτησης στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Important!

Ανακοίνωση υποβολής ηλεκτρονικά, αίτησης στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία από τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες για την εισαγωγή των μαθητών κατά το σχολικό έτος 2014-2015

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) σας ενημερώνει ότι έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apps.athena.net.gr/pps/aitisi.

Η Γ1/ 14987/ 3-2-2014 (ΦΕΚ 269/ ΤΒ’/7-2-2014) Απόφαση εισαγωγής των μαθητών είναι αναρτημένη εδώ.

Ο πίνακας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και του αριθμού θέσεων εισακτέων είναι αναρτημένος εδώ.

Επιλογή πρακτορείου για την 3-μερη εκδρομή από 5-7 Απριλίου 2014

Important!


Κατά την αξιολόγηση των προσφορών που δόθηκαν για την 3-μερη εκδρομή στην Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Περτούλι – Λ. Πλαστήρα – Μετέωρα, επιλέχθηκε η προσφορά του πρακτορείου Happy Days με 120 ευρώ ανά άτομο στο Ξενοδοχείο Divani, με 5 free εισιτήρια και 2 τριήμερα σε νησιά του Αιγαίου κατόπιν κλήρωσης. Οι υπόλοιπες προσφορές ήταν του γραφείου Imagination Travel, του IQ Holidays και του AT Travel  Στην αξιολόγηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Σχολείου, του συλλόγου Γονέων και των μαθητών.

Πρόγραμμα 3-μερης Εκδρομής στην Καλαμπάκα από 5 έως 7 Απριλίου

Important!1η ημέρα :
Συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του Σχολείου. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για Καρδίτσα, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση. Επίσκεψη στο Φράγμα και στον Υδροηλεκτρικό σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα. Το μεσημέρι στάση για φαγητό στην πλαζ του Λαμπερού. Αργά το απόγευμα μεταβαίνουμε στην Καλαμπάκα. Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Διανυκτέρευση.
2η ημέρα :
Μετά το πρωινό αναχωρούμε για τα ορεινά και γραφικά χιονοδρομικά κέντρα, το Περτούλι και την Ελάτη. Εκεί θα θαυμάσουμε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Πυκνά δάση, πολλά νερά και πέτρινα παραδοσιακά σπίτια είναι στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Αργά το μεσημέρι κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο θα κάνουμε μια μικρή στάση λίγο έξω από το χωριό Πύλη να θαυμάσουμε το μονότοξο γεφύρι της Πόρτας το οποίο έκτισε το 15ο αιώνα ο Αγ. Βησσαρίων. Το απόγευμά μας ελεύθερο. Διανυκτέρευση.
3η ημέρα :
Μετά το πρόγευμα αναχώρηση για Μετέωρα, τα εντυπωσιακά αυτά δημιουργήματα της φύσης. Θα επισκεφθούμε δυο από τις σημαντικότερες Μονές του 14ου αιώνα που είναι κυριολεκτικά κρεμασμένα πάνω στους βράχους, την Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου και την Ιερά Μονή του Οσίου Βαρλαάμ. Νωρίς το μεσημέρι, μετά το γεύμα στην Καλαμπάκα, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση. Άφιξη στο Σχολείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το ανωτέρω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και δύναται να τροποποιηθεί και να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υπευθύνων της εκδρομής.

Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής

Important!


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ και το 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ διοργανώνουν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ (έως 1.000 λέξεις) που να περιέχει τη φράση “ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ”

και καταθέστε το στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: mail@4gym-zograf.att.sch.gr με θέμα “Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής” ή δώστε το στην Γραμματεία του σχολείου υπόψη κας Καμπίτση έως τις 11 Απριλίου 2014. Θα δοθούν 3 βραβεία (δωροεπιταγές από τα καταστήματα PUBLIC) – ένα για κάθε τάξη – από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Ρυθμίσεις σχετικά με τη δοκιμασία/τεστ στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια

Important!


Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 στις 10 π.μ.
Με τη δοκιμασία εισαγωγής μαθητών/τριών στα Πρότυπα-Πειραματικά Λύκεια αξιολογούνται γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία στο πλαίσιο μιας ενιαίας τρίωρης δοκιμασίας.
Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Ε.Π.Π.Σ, από 1 έως 31 Μαρτίου 2014.
Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ
Ημέρες και ώρες που δουλεύουν οι δημιουργικές ομάδες στο σχολείο

Important!


Σας πληροφορούμε ότι οι τρεις δημιουργικές ομάδες των μαθητών του σχολείου μας απασχολούνται τις εξής ημέρες και ώρες
1. ΔΕΥΤΕΡΑ και ΩΡΑ 14:05 πρόγραμμα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ υπεύθυνος καθηγητής Αντ. Μπέρτσος
2. ΤΕΤΑΡΤΗ και ΩΡΑ 14:05 πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ υπεύθυνος καθηγητής Μ.Κατερέλος – Χ. Σπηλιοπούλου
3. ΠΕΜΠΤΗ και ΩΡΑ 14:05 πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ υπεύθυνος καθηγητής Μ.Κατερέλος – Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
4. ΤΡΙΤΗ και ΩΡΑ 14:05 ΧΟΡΩΔΙΑ με την κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Πρόγραμμα Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Important!


Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου συνεργάζεται με τα 7ο και το 12ο Δημοτικά Σχολεία Ζωγράφου στα πλαίσια του προγράμματος μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο με τίτλο «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!».
Οι εκπαιδευτικοί Κάλφα Μαρία, Χατζάκη Δέσποινα [12ο Δημοτικό] και Χορτίκογλου Βασίλης [7ο Δημοτικό] εκπαιδεύτηκαν στο συγκεκριμένο υλικό και το υλοποιούν στις τάξεις τους με τη δική μας υποστήριξη και εποπτεία. Στα πλαίσια των συναντήσεων τους είναι να επισκεφτούν το Γυμνάσιο την εβδομάδα 17-21/02/2014.
Οι περσινές επισκέψεις ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για τις τάξεις που συμμετείχαν. Επιθυμούμε και οι φετινές επισκέψεις να είναι ακόμα πιο πλούσιες σε θετική εμπειρία τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους οικοδεσπότες.

Γιορτή τριών Ιεραρχών

Important!


Την Πέμπτη οι μαθητές του σχολείου μας θα πάνε 9:00 πμ κατευθείαν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας για τη λειτουργία των Τριών Ιεραρχών
Ενημέρωση από Δήμο Ζωγράφου

Important!


Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ζωγράφου έκανε διανομή τροφίμων (ζυμαρικά, κεφαλογραβιέρα και κασέρι) σε άπορους την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, στον πεζόδρομο στην πλατεία Γαρδένια με την παρουσία του Δημάρχου Κώστα Καλλίρη.
Ωφελούμενες ήταν 294 οικογένειες με 627 μέλη, ενώ για τους δικαιούχους του προγράμματος θα ακολουθήσει και δεύτερη διανομή τροφίμων (φέτα και λάδι) μέσα στον Φεβρουάριο.

Πρόσκληση Γονέων από Δήμο Ζωγράφου

Important!

Ο Δήμος Ζωγράφου στα πλαίσια του προγράμματος Προαγωγής της Υγείας με τίτλο «Υγεία για όλους», προσκαλεί τους γονείς των παιδιών δημοτικού σε ομιλία με θέμα:

«Πώς μαθαίνουν τα παιδιά;  Γιατί κάποια παιδιά δυσκολεύονται»

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου, στην οδό Περιάνδρου 37.

Ημερομηνία: 23.01.2014  Ώρα Έναρξης: 18:00
Ομιλητές Ισιδώρα Τραγοπούλου, Λογοθεραπεύτρια Παναγιώτης Λιανός, Σχολικός Ψυχολόγος
Υπό την αιγίδα του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογενειών Δήμου Ζωγράφου

Πρόγραμμα για ένα υγιεινό τρόπο ζωής

Important!

Το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2013-14 που υλοποιείται στην Γερμανία, Ελλάδα, και Ηνωμένο Βασίλειο, «Χρησιμοποιώντας το βιβλίο των επιλογών μου: Για ένα υγιεινό τρόπο ζωής».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 12-14 ετών και εποπτεύεται από την «Generation Europe Foundation”.
Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχους:

  • Να βελτιώσει τα πρότυπα υγιεινού τρόπου ζωής των νέων (διατροφή, σωματική δραστηριότητα, διαχείριση άγχους)
  • Να συμβάλει στη διδασκαλία βασικών δεξιοτήτων ζωής, όπως κριτική σκέψη, στοχοθέτηση και αυτοανάλυση.
  • Να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοηθητικό υλικό για τη διδασκαλία σχετικών μαθημάτων και για την υλοποίηση προγραμμάτων

Η παραπάνω δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος της οικιακής οικονομίας με τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου από την καθηγήτρια Αικατερίνη Χρηστοπάνου ΠΕ15.

Πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τις
εξαρτησιογόνες ουσίες

Important!

Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο μας 2 δίωρες συναντήσεις ανά τμήμα της Γ’ Γυμνασίου με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Ζωγράφου. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να αυξήσουμε τις γνώσεις που διαθέτουν οι μαθητές για τις εξαρτησιογόνες ουσίες (νόμιμες και παράνομες) και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία αλλά και να συζητήσουμε με τους μαθητές πάνω στους παράγοντες και τα εφόδια που μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά στη χρήση ουσιών.
Ας σημειωθεί ότι θεωρούμε, επίσης, σημαντικό με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τους γονείς στο σχολείο, προκειμένου να συζητηθεί ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης ουσιών στην εφηβεία.

Η Ρομποτική στο σχολείο μας.

Important!


Πριν δύο χρόνια έγινε με επιτυχία τμήμα ρομποτικής στο σχολείο μας. Το τμήμα δημιουργήθηκε έπειτα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά μετά από συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος πληροφορικής, σχετικά με τους αυτοματισμούς και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Στο τμήμα αυτό συμμετείχαν μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

Σκοπός του project αυτού ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους μικροελεγκτές καθώς και στον τρόπο που αυτοί επικοινωνούν με τους αισθητήρες. Μαζί με τους μαθητές μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ σούμο. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήσαμε τον μικροελεγκτή Arduino για δύο λόγους. Πρώτα από όλα το κόστος του, που δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ και δεύτερο γιατί ανήκει στην κατηγορία των ανοιχτών συστημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο διαδίκτυο αρκετό υλικό σε μορφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα….

Πατήστε εδώ για τη συνέχεια

Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση

Important!

Καλούνται οι γονείς των μαθητών του σχολείου μας την ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00 πμ στο αμφιθέατρο, για να δουν την Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση

«Στο Χριστό το Κάστρο» του Παπαδιαμάντη

μαζί με Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια και Κάλαντα.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Τwinning

Important!

Το σχολείο μας υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning. Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Η δράση παροτρύνει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τις χώρες της Ευρώπης να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν δεσμούς

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=305

Φεβ 10 2013

e-εφημερίδα μαθητών

Το blog των μαθητών βρίσκεται στην διεύθυνσηhttp://4gymzografou.wordpress.com

Διαβάστε την και διαδόστε την!
Για να δείτε όλα τα παιδαγωγικά άρθρα χρησιμοποιείστε το αριστερό και δεξιό βέλος

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=398

Φεβ 10 2013

Γράμμα προς τους γονείς

parents1

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες

Με την επιστολή αυτή, εκ μέρους της διεύθυνσης και των καθηγητών του σχολείου, αφενός σας εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχές μας για     μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και     δημιουργική διάθεση, αφετέρου σας     υπενθυμίζουμε ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η πατρίδα μας επιζητούμε από εσάς την εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία προς όφελος των παιδιών μας.

Θεωρούμε σκόπιμο να σας τονίσουμε ότι η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στο ρόλο που έχει το σύγχρονο σχολείο.

1. Θεωρούμε σκόπιμο από την αρχή της παρούσας επιστολής να σας τονίσουμε ότι η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Καθηγητών είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου και την παραγωγή του ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου μας. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να σας επισημάνουμε ότι η τάξη, η ησυχία και το πολιτισμένο και ήρεμο κλίμα μέσα στην αίθουσα αλλά και στην αυλή του σχολείου είναι προϋποθέσεις αρμονικής συνεργασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Στην προσπάθειά μας αυτή επιθυμούμε και επιδιώκουμε η βελτίωση να είναι αποτέλεσμα της συνειδητής τήρησης των κανόνων του Σχολείου μας από τους μαθητές μας με τη βοήθεια και της δικής σας στενής συνεργασίας. Για τις περιπτώσεις εκείνες όμως κατά τις οποίες κάποιοι μαθητές δε θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε στη χρήση πειθαρχικών μέτρων, τα οποία δεν αποτελούν ασφαλώς τον καλύτερο και πιο επιθυμητό τρόπο ομαλής λειτουργίας του Σχολείου. Για μας η επιβολή ποινής σε μαθητή είναι η έσχατη επιλογή, διότι θεωρούμε ότι η συστηματική και ειλικρινής νουθεσία και η παιδαγωγική επιείκεια συνδυασμένη με την μεταμέλεια του μαθητή καταλαγιάζει και θεραπεύει την εφηβική ψυχή του και τον παιδαγωγεί ουσιαστικά. Βέβαια θεωρώ ότι η ατιμωρησία σε μια σχολική κοινωνία, εκτός του ότι είναι το μέγιστο αντιπαιδαγωγικό μέτρο, οδηγεί σταδιακά στην απειθαρχία, στην απαξίωση του σχολείου και στην ασυδοσία.

2. Επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε τα παραπάνω με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, κυρίως με συχνή ενημέρωση των μαθητών/τριών μας, με συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές στην τάξη και προπάντων με τις συχνές συστάσεις από τον Διευθυντή του σχολείου. Ελπίζουμε ότι έτσι θα εμπνεύσουμε στα παιδιά αίσθηση μεγαλύτερης ευθύνης απέναντι στο Σχολείο, σεβασμό στους σχολικούς χώρους και αποφυγή πράξεων ή παραλείψεων που αντιστρατεύονται το θεσμό του Σχολείου.

3. Αισθανόμαστε όμως την ανάγκη να ζητήσουμε τη συνδρομή σας στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, ώστε η προσπάθειά μας να είναι αποτελεσματικότερη. Ειδικότερα, σας παρακαλούμε να φροντίζετε :

· Για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών, δηλαδή το αργότερο στις 8 :10΄ π.μ. να είναι στο σχολείο.

· Για τη δικαιολόγηση των απουσιών των παιδιών σας, που πρέπει να γίνεται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ημέρα που επέστρεψε ο μαθητής στο σχολείο, αλλά και για την επίδοση και το ήθος τους να απευθύνεστε στους Υπεύθυνους των Τμημάτων Καθηγητές-Συμβούλους, ανάλογα με το τμήμα στο οποίο φοιτά το παιδί σας. Οι Υπεύθυνοι των Τμημάτων Καθηγητές-Σύμβουλοι θα είναι διαθέσιμοι για το σκοπό αυτό σε ημέρες και ώρες που θα σας ανακοινώσουμε μετά την έναρξη των μαθημάτων.

· Να αποφεύγετε να ζητάτε άδειες απουσίας των μαθητών/τριών από τα μαθήματα. Χρήση άδειας πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης και πάντοτε αφού ενημερώστε έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου. Σε μια τέτοια περίπτωση οφείλετε να συνεννοείσθε τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση του σχολείου και για μεγαλύτερη ασφάλεια να έρχεσθε οι ίδιοι να παραλαμβάνετε το παιδί σας από το σχολείο.

Γενικότερα θα συμβάλλετε ουσιαστικά στη φοίτηση, την επίδοση και την ασφάλεια του παιδιού σας εάν μας ενημερώνετε, έστω τηλεφωνικά, για ο,τιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτό.

· Να συμβουλεύετε και σεις από την πλευρά σας τα παιδιά να αποφεύγουν τις καθυστερήσεις, τις αυθαίρετες απουσίες, την  κατάχρηση αδειών, τη χωρίς άδεια έξοδο από το Σχολείο στη διάρκεια των διαλειμμάτων, τη ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου (αναγραφή φράσεων και συνθημάτων-γκράφιτι), τις φθορές των σχολικών εγκαταστάσεων, κ.ά. Ιδιαίτερα να επισημάνετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να φέρνουν στο σχολείο χρήματα, πολύτιμα αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με τη σχολική πράξη, όπως κινητά τηλέφωνα, κασετόφωνα, walkman, πατίνια, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά. και να τους υπενθυμίζετε ότι σε περίπτωση κατοχής και χρήσης κινητού τηλεφώνου στο σχολείο θα τιμωρούνται αυστηρά.

· Τέλος, να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιδεικνύουν πνεύμα καλής συνεργασίας και τήρησης του σχολικού κανονισμού

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=387

Φεβ 10 2013

Oι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Πρέπει να έρχονται στο σχολείο έγκαιρα κάθε πρωί, πριν την πρωινή προσευχή. Αν αργήσουν δεν θα γίνονται δεκτοί την 1η ώρα στο μάθημα και οφείλουν να περνάνε από το Γραφείο. To καθημερινό ωράριο του Σχολείου τελειώνει στις 2:05 μ.μ. Σ” αυτό το χρονικό διάστημα, κανένας μαθητής δεν επιτρέπεται να βγει έξω από το χώρο του Σχολείου ή να φύγει, χωρίς τη σχετική άδεια από το Διευθυντή, κι αφού πρώτα ενημερωθούν οι γονείς του τηλεφωνικά.

2. Μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα διδασκαλίας, θα επιτρέπεται η είσοδος μαθητή, μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος για την αργοπορία του. Σε αντίθετη περίπτωση θα παίρνει απουσία και θα προσέρχεται στο Γραφείο.

3. Δεν ενοχλούν στην τάξη κατά την ώρα του μαθήματος. Πρέπει δε να σέβονται τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους.

4. Πρέπει να αποφεύγουν την επιθετικότητα, τις χειρονομίες, τις ύβρεις, την προσβολή συμμαθητών τους και την αφαίρεση ξένων αντικειμένων. Όπως, επίσης, τα επικίνδυνα κτυπήματα εναντίον των συμμαθητών τους. Δεν παίζουν με πέτρες, χώματα, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στην αυλή και στον κήπο.

5. H εμφάνιση τους στο χώρο του Σχολείου πρέπει να είναι ευπρεπής χωρίς ακρότητες.

6. Να διατηρούν την καθαριότητα σε όλους τους χώρους του Σχολείου και κυρίως στην αίθουσα, στους διαδρόμους και στις τουαλέτες. Να διατηρούν τα θρανία και τους τοίχους καθαρούς.

7 Στα διαλείμματα θα βρίσκονται μόνο στη μεγάλη αυλή και όχι στην παράπλευρη και στην πίσω πλευρά του κτηρίου. H παραμονή τους μέσα στο κτήριο επιτρέπεται μόνο όταν έχουμε άσχημες καιρικές συνθήκες.

8 Δεν επιτρέπεται να τρώνε και να πίνουν αναψυκτικά στην ώρα του μαθήματος.

9 Απαγορεύονται τα κινητά στο χώρο του Σχολείου. Υπάρχει καρτοτηλέφωνο και εάν είναι μεγάλη ανάγκη μπορούν να πάρουν τηλέφωνο από το γραφείο. Επίσης, δεν επιτρέπεται να φέρουν στο σχολείο: Cd players, αναπτήρες, laser !! και άλλα αντικείμενα ξένα προς τα μαθήματα.

10. Καλό είναι να μη φέρνουν μαζί τους ακριβά αντικείμενα ή πολλά χρήματα.

11. Δεν βγαίνουν από την αίθουσα για νερό ή την τουαλέτα παρά μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

12. Δεν επιτρέπεται να διέρχονται άσκοπα από τα Γραφεία. Όπως και η κυκλοφορία στους χώρους του σχολείου σε ώρα μαθήματος.

13. Να μην εισέρχονται στο δενδροφυτευμένο χώρο πίσω από τις κερκίδες και να μην πλησιάζουν στα κάγκελα. Να μην έχουν επικοινωνία με εξωσχολικούς στην ώρα λειτουργίας του σχολείου.

14. Όταν κάποιος μαθητής αποβάλλεται σύμφωνα με το νόμο υποχρεωτικά βρίσκεται στο σχολείο και απασχολείται από τον διευθυντή.

15. Σε περίπτωση ασθένειας, δεν θα αποχωρούν από το σχολείο αν δεν ειδοποιηθούν οι γονείς.

16. Οι ενδιάμεσες απουσίες κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος δεν επιτρέπονται.

Κάθε παράβαση των παραπάνω οδηγιών θα αντιμετωπίζεται παιδαγωγικά και πειθαρχικά.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=375

Φεβ 10 2013

Ερωτήσεις / απαντήσεις για απουσίες στο Γυμνάσιο

Πόσες απουσίες μπορώ να κάνω;

Μέχρι 114 συνολικά απουσίες. 50 δικαιολογημένες και 64 αδικαιολόγητες

Πώς υπολογίζονται οι απουσίες;

Κάθε ημέρα απουσίας από το σχολείο σημαίνει και τόσες απουσίες, όσες ήταν και οι ώρες μαθήματος. Με

άλλα λόγια, αν κάποιος απουσιάζει μια ημέρα που έχει 7 ώρες μάθημα, θα πάρει 7 απουσίες, αν

απουσιάζει μια ημέρα που έχει 6 ώρες μάθημα, θα πάρει 6 απουσίες.

Αν την ημέρα της απουσίας το σχολείο πήγε εκδρομή, πόσες απουσίες παίρνω;

Όσες ήταν και οι ώρες του μαθήματος.

Έλειψα μια ημέρα ή περισσότερες. Τι πρέπει να κάνω;

Αν λείψουμε μια ημέρα ή περισσότερες από το σχολείο, και κατά τη διάρκεια της απουσίας πήγαμε στο

γιατρό, τότε θα πρέπει να έρθει ένας από τους γονείς ή κηδεμόνες, για να δικαιολογήσει τις απουσίες,

φέρνοντας μαζί του και τη σχετική ιατρική βεβαίωση. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι οι απουσίες είναι

δικαιολογημένες από το γιατρό.

Αν όμως δεν πήγαμε στο γιατρό, τότε ο γονιός / κηδεμόνας συμπληρώνει στο σχολείο τη σχετική αίτηση.

Στην περίπτωση αυτή οι απουσίες είναι δικαιολογημένες από το γονιό.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η προθεσμία για να δικαιολογηθούν οι απουσίες από το γονιό / κηδεμόνα είναι 10 εργάσιμες

ημέρες μετά από την τελευταία ημέρα απουσίας. Μετά τις 10 εργάσιμες οι απουσίες δε δικαιολογούνται.

Μένουν αδικαιολόγητες.

Πόσες ημέρες απουσίας μπορεί να δικαιολογήσει ο γονέας / κηδεμόνας;

Ο γονέας / κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει συνολικά 10 ημέρες απουσιών και μέχρι 2 συνεχόμενες

ημέρες.

Παραδείγματα:

α) Έστω ότι κάποιος λείπει Δευτέρα, Τρίτη. Επειδή είναι 2 ημέρες απουσιών, μπορεί να τις δικαιολογήσει ο

γονιός μέσα στις επόμενες 10 εργάσιμες ημέρες.

β) Έστω ότι κάποιος λείπει Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη. Επειδή είναι 3 ημέρες απουσιών, χρειάζεται

βεβαίωση γιατρού. Αν όμως δεν πήγαμε στο γιατρό, τότε ο γονιός / κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει

μόνο τις 2 ημέρες. Οι απουσίες της 3ης ημέρας θα μείνουν αδικαιολόγητες.

γ) Έστω ότι κάποιος έχει κάνει ήδη πολλές απουσίες και οι γονείς του έχουν δικαιολογήσει ήδη 10 ημέρες

απουσιών. Αν λείψει κι άλλη ημέρα οι γονείς / κηδεμόνες δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν.

Μπορεί ένας μαθητής / μια μαθήτρια να απουσιάζει και να μη δικαιολογεί τις απουσίες;

Ναι, μπορεί να απουσιάζει και να μη τις δικαιολογεί. Ο νομοθέτης προέβλεψε την περίπτωση που ο γονιός

δεν μπορεί να έρθει στο σχολείο κι έτσι επιτρέπει ένας μαθητής / μια μαθήτρια να έχει και αδικαιολόγητες

απουσίες.

Μέχρι πόσες αδικαιολόγητες απουσίες μπορεί να έχει κάποιος;

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα ημερήσια Γυμνάσια, κάποιος μπορεί να έχει 64 αδικαιολόγητες απουσίες.

Αυτό σημαίνει ότι η φοίτησή του θεωρείται επαρκής και του δίνεται το δικαίωμα να συμμετάσχει στις

εξετάσεις του Μαΐου – Ιουνίου. Στις 65 αδικαιολόγητες απουσίες, μένει στην ίδια τάξη και θα πρέπει να

την επαναλάβει την επόμενη χρονιά.

Μέχρι πόσες δικαιολογημένες απουσίες μπορεί να έχει κάποιος;

Πάλι, σύμφωνα με όσα ισχύσουν για τα ημερήσια Γυμνάσια, κάποιος μπορεί να έχει μέχρι 50

δικαιολογημένες απουσίες. Συνολικά, λοιπόν, ένας μαθητής ή μια μαθήτρια μπορούν να έχουν μέχρι 114

απουσίες: 64 αδικαιολόγητες και 50 δικαιολογημένες.

Τι γίνεται στην περίπτωση που οι απουσίες είναι 115 ή περισσότερες;

Όταν οι απουσίες είναι περισσότερες από 115 και έως 164, τότε ο μαθητής / η μαθήτρια δεν έχει το

δικαίωμα να πάρει μέρος στις εξετάσεις του Μαΐου – Ιουνίου και παραπέμπεται για εξέταση σε όλα τα

μαθήματα (ακόμη και στη Γυμναστική) το Σεπτέμβριο, όταν όμως στα κύρια μαθήματα έχει μέσο όρο

μεγαλύτερο από το 15.

Και τι γίνεται όταν οι απουσίες είναι περισσότερες από 164;

Τότε μία είναι η λύση. Να επαναλάβει την τάξη.

Υπάρχουν απουσίες που δε δικαιολογούνται;

Ναι, υπάρχουν. Δε δικαιολογούνται οι απουσίες από τις αποβολές, από τη Γυμναστική και οι μονόωρες

απουσίες της 1ης ώρας ή όταν αποχωρεί ο μαθητής οποιαδήποτε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=379

Παλαιότερα άρθρα «