Πρόγραμμα Σχολικού Εκφοβισμού

Στα πλαίσια του Προγράμματος για το Σχολικό Εκφοβισμό διαβάσαμε το βιβλίο << Ο αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται; >>.

Συζητήσαμε τί φοβόταν ο ήρωας της ιστορίας και γιατί δεν τον έκαναν παρέα οι φίλοι του και τον κορόιδευαν. Εστιάσαμε στα αποτελέσματα που είχε αυτή η αντιμετώπιση στη σωματική και ψυχική του υγεία και πώς ο ήρωας της ιστορίας, ο πρωταγωνιστής παίρνει δύναμη απο τον φίλο του τον Τρικεράτωψ, νικάει το φόβο του και διεκδικεί με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά του.

τρικερατωψ Στη συνέχεια υποδυθήκαμε τους ρόλους, μπήκαμε στη θέση των ηρώων και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τα συναισθήματά τους. Σκεφτήκαμε με τα παιδιά να αποτυπώσουμε αυτά τα συναισθήματα στο χαρτί και έτσι ζωγράφισαν τους ήρωες και το πώς ένιωθαν.

Στο τέλος, αφού νιώσαμε τους ήρωες μπορέσαμε να αναπτύξουμε άμυνες γαι θέματα που προκύπτουν στο σχολείο.

Επίσκεψη στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Σήμερα επισκεφθήκαμε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.Τα παιδιά με την βοήθεια των υπεύθυνων έμαθαν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.Τι πρέπει να προσέχουμε  όταν περνάμε τις διαβάσεις πεζών,αλλά και πως διαβάζουμε τα σήματα όταν οδηγούμε.Έγιναν οδηγοί και συνοδηγοί αφού φόρεσαν τις ζώνες ασφαλείας.Το ενδιαφέρον τους ήταν μεγάλο και το διασκέδασαν μαθαίνοντας.

Φεύγοντας κάθε παιδι πήρε το δίπλωμα για την συμμετοχή του στο μάθημα οδήγησης.

Επιστρέφοντας στο σχολείο ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη  στο πάρκο.

«Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια»

Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες του λογισμικού » Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια».Έτσι έγιναν τροχονόμοι και ρύθμισαν την κυκλοφορία,αντιστοίχισαν σήματα,

και έφτιαξαν πάζλ.Χρησιμοποίησαν το ποντίκι με μεγάλη ευκολία και το διασκέδασαν πολύ.

Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Με αφορμή την επίσκεψη που θα γίνει σε λίγες ημέρες στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην πόλη μας σε λίγες ημέρες κρίναμε απαραίτητο να προετοιμαστούν στο σχολείο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Στόχοι:

  • Να γνωρίσουν τα παιδιά τι σημαίνει «Κυκλοφοριακή Αγωγή».
  • Να γνωρίσουν τα σήματα και να  αντιληφθούν  πώς λειτουργούν  και τι σημαίνει το καθένα.
  • Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε διάφορα θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.
  • Να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση.

Τα παιδιά μέσα από την προβολή της παρακάτω παρουσίασης ήρθαν σε πρώτη επαφή με τα σήματα .

Μάθε τον κώδικα κυκλοφορίας( κάνω κλικ για να δω την παρουσίαση)

Στην συνέχεια παρακολούθησαν τα παρακάτω βίντεο κυκλοφοριακής αγωγής με μεγάλο ενδιαφέρον σχολιάζοντας και αναφέροντας προσωπικές τους εμπειρίες.

Και επειδή ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι το παιχνίδι  έφτιαξαν τα δικά  τους σήματα και έπαιξαν με μεγάλο ενθουσιασμό χρησιμοποιώντας τις καινούριες λέξεις και γνώσεις που έμαθαν.

Άγιος Γεώργιος ο ελευθερωτής!

Ο Άγιος Γεώργιος γνώρισε την πίστη στο Χριστό από τη μητέρα του. Ως αξιωματικός του στρατού αρνείται να συλλάβει και να βασανίσει χριστιανούς. Ομολογεί την πίστη του και γι’ αυτό βασανίζεται φρικτά. Υπομένει τα βασανιστήρια με θερμή προσευχή. Θεραπεύεται θαυματουργικά από το Θεό. Ήταν το τρόπαιο του Χριστού για την υπομονή, το θάρρος και την αγάπη του Γεωργίου προς αυτόν. Το γεγονός αυτό κάνει τη σύζυγο του αυτοκράτορα χριστιανή. Ο αυτοκράτορας διατάζει να αποκεφαλιστεί ο Άγιος, ο οποίος προχωρά στο μαρτύριο με χαρά.

Η μνήμη τιμάται στις 23 Απριλίου και είναι πολύ αγαπητός Άγιος.

To όνομα του Αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένο με την εξόντωση του δράκου. Για το δράκο αυτό λέγονται πολλά. Αλλοι αναφέρουν πως ήταν ένα θεριό στα μέρη της Ανατολής και είχε φωλιά κοντά στη μοναδική βρύση μιας μεγάλης πόλης κι εμπόδιζε τον κόσμο να πάρει νερό. Λένε πως ο δράκος αυτός ήτανε στην επαρχία της Αττάλειας στην πόλη της Αλλαγίας της ανατολής. Βασιλιάς εκεί ήταν ο Σέλβιος που ήταν ενάντιος με τους Χριστιανούς.

Ο δράκος χρόνια πολλά τρομοκρατούσε την πόλη και την καταδυνάστευε παίρνοντας τρόφιμα αλλά και ανθρώπους, παιδιά, νεαρά κορίτσια. Πολλοί άνδρες της πόλης προσπάθησαν να τον σκοτώσουν αλλά δεν τα κατάφερνε κανείς. Η σπηλιά του ήταν πέρα από μια λίμνη και ο δράκος ζούσε μέσα σε ένα χώρο που έμοιαζε με έλος. Οι δύσοσμες αναθυμιάσεις απλωνόταν έντονες στις γύρω περιοχές. Ενώ η ανάσα του καυτή και βρωμερή δηλητηρίαζε όποιον ερχόταν πολύ κοντά του.Η λύση που ο βασιλιάς της περιοχής πρότεινε στο λαό του όταν απευθύνθηκαν σ’αυτόν για να τους βοηθήσει ήταν να προσφέρουν η κάθε μία οικογένεια με τη σειρά,στο δράκο ένα παιδί, έτσι ώστε αυτόν να είναι πάντα χορτάτος και να μην κινδυνεύει η πόλη απο ανέλεγκτες επιθέσεις του. Αρχισαν λοιπόν κάθε μέρα να θυσιάζουν απο ένα παιδί στον δράκο με βαριά καρδιά αφού όλες οι άλλες προσπάθειες τους είχαν αποτύχει. Κάποια μέρα ήρθε η σειρά της κόρης του βασιλιά να πάει για να θυσιαστεί.

Κάποιο παραδοσιακό τραγούδι περιγράφει » Τ’Αϊ-Γεωργιού τη βραδινή τ’Αϊ Γεωργιού τη σχόλη, Βασιλοπούλα αρμάτωνε ολόχρυση φρεγάδα, Βάζει σκουτιά μεταξωτά,πανιά μαλαματένια…»

Στολισμένη όπως άρμοζε σε μία βασιλοπούλα πήγαινε να συναντήσει το θάνατο,ετοίμασε ο πατέρας της πλοίο βασιλικό για να διασχίσει τη λίμνη που βρισκόταν ανάμεσα στην πολιτεία και την σπηλιά του δράκου και ολόκληρη πομπή τη συνόδευσε στο τελευταίο ταξίδι της. Μόνη λοιπόν διασχίζει τη λίμνη και πάει να συναντήσει το δράκο. Φτάνει κάποια στιγμή που βρίσκεται έξω απο τη σπηλιά και αυτή περιμένει τη μοίρα της καρτερικά. Μόνο που τα πράγματα άλλαξαν την τελευταία στιγμή. Βλέπει ένα νεαρό αξιωματικό να έρχεται καβάλα πάνω στο άλογο να πλησιάζει.Τη ρώτησε τι έκανε εκεί μόνη.Απαντώντας του του εξήγησε ότι περίμενε το δράκο να την καταβροχθίσει σαν αντάλλαγμα για την ηρεμία των υπολοίπων της πόλης.

Ο Άγιος τότε αφού ζήτησε τη βοήθεια του θεού ρίχτηκε στη μάχη με το θεριό και καταφέρνει αδύναμο να το σύρει έξω απο τη σπηλιά του και να το μεταφέρει αιχμάλωτο μέχρι την πλατεία της πόλης Εκεί αφού διακυριτει ότι κατάφερε να αιχμαλωτίσει το δράκο με τη βοήθεια του θεού και ζητά από όλους τους πολίτες να ασπαστούν την πίστη του σκοτώνει το δράκο και λυτρώνει μια για πάντα τους πολίτες απο την απειλή του αφανισμού. Σαν αντάλλαγμα ο βασιλείας του δίνει την κόρη του για γυναίκα του.

http://edonipiagogeio.blogspot.com/2012/04/blog-post_22.html

22 Απριλίου : «Παγκόσμια Ημέρα της Γης»


Αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, με εκατομμύρια άνθρωπους να συμμετέχουν σήμερα σε εκδηλώσεις σε όλες τις μεριές του πλανήτη.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων, ενώ αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

πηγές:

http://news.pathfinder.gr/world/news/471864.html

http://5onipserrwn.blogspot.com/2011/04/22.html

Ήρθε ο Λάζαρος….

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια
ήρθε η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια !

Που’σουν Λάζαρε πού’νε η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κ’η αδελφή σου!
-Ημουνα στη γη στη γη χωμένος
κάτω στους νεκρούς νεκρούς αναστημένους!
-Δώστε μου νερό, νερό λιγάκι
να ξεπλύνω της καρδιάς μου το φαρμάκι!
-Δώστε μου αυγά, αυγά να σας τα πούμε
Κ’οι κοτούλες σας πολλά γεννούνε
κ’οι φωλίτσες τους δεν θα χωρούνε!

Βάγια Βάγια και Βαγιώ
τρώνε ψάρια και κολιό
και την άλλη Κυριακή
τρώνε το ψητό τ’αρνί!

Πλησιάζοντας το Σάββατο του Λαζάρου και η Μεγάλη εβδομάδα μιλήσαμε για την ανάσταση του Λαζάρου ,τον Μυστικό Δείπνο,Την σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Μάθαμε τα κάλαντα του   Λαζάρου και φτιάξαμε τα Λαζαράκια .Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το 6  Νηπιαγωγείο Θήβας και το    7     και  8  Δημοτικό Θήβας για να πούμε τα κάλαντα.

Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά βάζοντας χρήματα στο στολισμένο καλάθι μας.Τους ευχαριστήσαμε  και ευχηθήκαμε  καλό Πάσχα.