High definition Video

Παρακολουθώντας εδώ και δύο περίπου χρόνια τις εξελίξεις στις υπηρεσίες streaming video που παρέχουν Google και ΥουTube ( H τελευταία νομίζω αγοράστηκε από την πρώτη) αλλά και άλλων παρόχων όπως ifilm metacafe κλπ , διάβασα για την επικείμενη αναβάθμιση στην ποιότητα του video .Ως τώρα κατά την μετατροπή τους από τους παρόχους σε flv ,θυσιαζεται η ποιότητα στο βωμό της ταχύτητας και έτσι βλέπουμε αυτά τα απαράδεκτα θολά βίντεο. Προς το παρόν πάντως και όσον αφορά στα βίντεο που απολαμβάνει η μεγαλύτερη πλειοψηφία χρηστών, δεν πρόκειται να δούμε HD βίντεο μέσα από το YouTube. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα δούμε σύντομα υψηλής ποιότητας βίντεο από εκεί. Ωστόσο το πράγμα αργεί και τα διάφορα τρυκς που προτείνουν guru για το ανέβασμα hd video έχουν μπερδέματα με διάφορα προγράμματα. Το πάθος μου με την ποιότητα όμως με έστρεψε να δοκιμάσω και άλλες υπηρεσίες όπως του stage6 που έπαιζε ταινίες σε divx forma όμως απαιτούσε από τον τελικό χρήστη να έχει divx player plugin στον browser του . Για το μέσο χρήστη του διαδικτύου η εγκατάσταση ήταν παιχνιδάκι αν δεν είχε ήδη το ανάλογο πρόγραμμα στον υπολογιστή του καθώς είναι από τα πιό δημοφιλή. Ωστόσο το stage 6 έκλεισε λόγω αδυναμίας συντήρησης και οι upploaders βρέθηκαν homeless-:)
Ουδείς όμως αναντικατάστατος και ιδού ανακάλυψα το vimeo (βίμιο) στο οποίο η εξαιρετική ποιότητα του βίντεο με ενθουσίασε. Το vimeo δίνει στον κάθε χρήστη δυνατότητα upload ως 500ΜΒ ανά εβδομάδα ,δυνατότητα upload hd video, επιλογή hd on ή off

Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτή η δυνατότητα;
Η νέα έκδοση του Flash Player 9 αναπαράγει High Definition βίντεο, αυξάνοντας έτσι και τις δυνατότητες των δημιουργών διαδικτυακού περιεχομένου και το υψηλό θέαμα που θα απολαμβάνουμε μέσα από το web. Η τρίτη λοιπόν ενημέρωση του Flash Player 9 είναι εδώ και είναι η έκδοση με τον αριθμό 9,0,115,0. (http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash) Ενσωματώνει υποστήριξη για MPEG-4 με το codec H.264 που επιτρέπει με την σειρά του την προσθήκη HD βίντεο στις ιστοσελίδες.
Η Adobe δεν είναι η πρώτη εταιρία που δίνει αυτή την δυνατότητα αλλά είναι αυτή με την σημαντικότερη παρουσία. Η αναπαραγωγή codec H.264 θα υποστηρίζεται και από την επερχόμενη έκδοση του Adobe Integrated Runtime (AIR), λογισμικού που θα περιλαμβάνει και τον Adobe media Player.
‘Εχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα δοκίμασα την πρώτη μου δημιουργία σε HD ( σημ. μη το δοκιμάσετε αν δεν έχετε σύστημα που να πληροί τις προδιαγραφές Hd)
Το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε εδώ http://www.vimeo.com/748692
Σημ 1 Ο τελικός χρήστης μπορεί να αποφασίσει αν θα είναι το πλαίσιο hd on ή off . Ετσι μπορεί να τo δει ανάλογα με την υποστήριξη της οθόνης του.
Σημ 2 Ο embeed κώδικας δεν δίνει τη δυνατότητα hd .Αυτό σημαίνει ότι με την εισαγωγή του βίντεο μέσα στη σελίδα του eduportal Στα Πολυμέσα, δεν υπάρχει πλέον υποστήριξη hd ,ωστόσο η ποιότητα είναι πάλι καλύτερη συγκριτικά με google και youtube
Σημ 3 Η ταινία έχει δάρκεια 25 λεπτά και μέγεθος 380 περίπου ΜΒ συνεπώς ακόμη και με ταχύτητα 2μεγαμπιτ θα υπάρξουν κολλήματα γι αυτό προτείνω αφού τρέξει για μερικά λεπτά να γυρίσει στην αρχή (από την μπάρα προόδου) ώστε να προλαβαίνουν να φορτώνονται τα επόμενα frames .
Σημ 4 Το vimeo είναι μια πολύ καλή λύση για ποιότητα και αναγγέλλει αναβαθμίσεις εκπληκτικές για το μέλλον . Όσο αφορά τους όρους χρήσης , αναφέρεται ότι το υλικό που ανεβαίνει φιλτράρεται ώστε να είναι ασφαλής η περιήγηση στην περίπτωση ανηλίκων.

Περισσότερα για τον όρο HD για όσους ενδιαφέρονται

Ο όρος HD (High definition) video και audio έχει εισχωρήσει για καλά στον ψηφιακό κόσμο
Βλέπουμε καθημερινά στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών να κυριαρχούν επίπεδες τηλεοράσεις με φανταστικά κρυστάλλινες εικόνες που εντυπωσιάζουν, ενώ πάνω τους βλέπουμε αναρτημένη την ετικέτα “HD ready”, συντομία για τον όρο τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας αναφέρει ο Κώστας Χάμος στο http://www.sdtv.gr. Ωστόσο για την λήψη αυτής της διαφορετικής εικόνας με τα 2 εκατομμύρια Pixels δεν αρκεί μια τηλεόραση “HD ready”. Απαραίτητος είναι ακόμη και ένας HD-Receiver. Οι τηλεοράσεις HD ready δεν δείχνουν αυτές τις κρυστάλλινες εικόνες όταν γίνεται λήψη της παραδοσιακής τηλεόρασης με το Format Pal και τα 720×540 Pixels. Το αντίθετο μάλιστα, ιδιαίτερα όταν η τηλεόραση είναι μεγάλων διαστάσεων. Η τεχνολογία Pal είναι φτιαγμένη για τηλεοράσεις μικρών διαστάσεων. Για αυτό όσο μικρότερα Display τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, τόσο καλύτερες εικόνες της αναλογικής τηλεόρασης. Στα HDTV κανάλια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσο μεγαλύτερες οθόνες τηλεοράσεων με πολλά Pixels, τόσο καλύτερη εικόνα. Θα έπρεπε λοιπόν ο καθένας μας πριν προβεί στην αγορά μίας τηλεόρασης HD ready, να σκεφθεί τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μίας τέτοιας συσκευής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ… όλες οι νέες τηλεοράσεις είναι HD, τα Blu-ray και HD-DVD είναι HD, η εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης μετά το 2012 θα είναι μόνο HD (στον υπόλοιπο κόσμο νωρίτερα)
Για το πέρασμα στη HD εποχή ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο http://news.contra.gr/Technology/139993.html
Η διαφορά μεταξύ HD και SD φαίνεται κάπως εδώ http://sky.com/hd/what-is-hd.htm

Η πρώτη δημοσίευση του παρόντος άρθρου έγινε στο eduportal με ημερομηνία :Πεμ Μαρ 06, 2008 9:02

Ζωή Αμπράζη

Αφήστε μια απάντηση