«Ηλικιωμένοι σοφοί και μαγικοί βοηθοί»
Το «Παραμυθόφωνο» έχει τη χαρά να παρουσιάσει στους ακροατές του τη νέα κατηγορία ηχογραφημένων αφηγήσεων Podcast με θέμα «Ηλικιωμένοι σοφοί και μαγικοί βοηθοί»! Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Τριάντα ιστορίες από την παγκόσμια προφορική παράδοση με γέροντες και γερόντισσες από μακρινά βασίλεια και από κάθε άκρη της γης που δείχνουν τον δρόμο της ευτυχίας στους ήρωες και τους καθοδηγούν με πολύτιμες κουβέντες. Τους χαρίζουν μαγικά μέσα για να προστατευτούν, τους βοηθούν να αντέξουν στις περιπέτειες και να περάσουν βήμα-βήμα τις δύσκολες δοκιμασίες. Άλλοτε με ένα πέπλο μυστηρίου και άλλοτε με κωμική διάθεση, τα λόγια και οι πράξεις των ηλικιωμένων έχουν πάντα σημασία και αξία ανεκτίμητη. Οι συμβουλές τους κρύβουν λαϊκή σοφία που τους χάρισε η ζωή στο πέρασμα των χρόνων. Τα καμώματά τους ξεγελούν και τα πιο πανούργα πλάσματα.
Οι ιστορίες της θεματικής «Ηλικιωμένοι σοφοί και μαγικοί βοηθοί» απευθύνονται:
Σε μικρούς, μεγάλους, ηλικιωμένους, ακροατές όλων των ηλικιών που αγαπούν την περιπλάνηση στον περιπετειώδη και μαγικό κόσμο των μύθων και των παραμυθιών.
Οι στόχοι της θεματικής «Ηλικιωμένοι σοφοί και μαγικοί βοηθοί» είναι:
Η ανάδειξη και διάδοση ιστοριών από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου με θέμα τη σοφία και την πολύτιμη φυσική ή υπερφυσική βοήθεια που χαρίζουν οι ηλικιωμένοι. Η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων απέναντι στην τρίτη ηλικία και τους ηλικιωμένους. Η συσπείρωση της οικογένειας και το μοίρασμα ιστοριών που εμπλέκουν ήρωες από διαφορετικές γενιές. Η ψυχική ενθάρρυνση των ακροατών μέσα από τις περιπέτειες και τις δοκιμασίες των ηρώων που τελικά τα καταφέρνουν και νικούν. Η τόνωση του ηθικού και της αυτοπεποίθησης των ηλικιωμένων, καθώς αποτελούν σημαντικά πρόσωπα στις ιστορίες και με τη βοήθειά τους ο ήρωας πορεύεται και φτάνει στον στόχο του.
Η έρευνα, επιλογή και ελεύθερη απόδοση των ιστοριών
Έπειτα από έρευνα στην ξενόγλωσση και ελληνική βιβλιογραφία και ανθολογία, επιλέχθηκαν τριάντα ιστορίες σοφίας, ευτράπελες, μαγικές. Οι περισσότερες προέρχονται από παλαιές συλλογές που πρωτογράφτηκαν στα αγγλικά ή από συλλογές μεταφρασμένες στα αγγλικά από διάφορες γλώσσες του κόσμου. Οι επιλεγμένες ιστορίες με ήρωες ηλικιωμένους σοφούς και μαγικούς βοηθούς αποδόθηκαν ελεύθερα στα ελληνικά και διαμορφώθηκαν ειδικά για το «Παραμυθόφωνο». Ομοίως, ελεύθερα αποδόθηκαν και οι ιστορίες από τις ελληνικές συλλογές. Στην ελεύθερη ανάπτυξή τους, οι ιστορίες εμπλουτίστηκαν σε κάποια σημεία τους με στοιχεία από το πολιτιστικό, γεωφυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Επίσης, τονίστηκαν οι δραματικές ή οι κωμικές τους σκηνές, και έτσι ξετυλίχτηκε περισσότερο το κουβάρι είτε με περιγραφές είτε με διαλόγους.
Οι Συντελεστές
Έρευνα, ελεύθερη απόδοση, επιμέλεια κειμένων: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση, καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική, σύνθεση, τραγούδι: Άννα Κατσούλη
Μουσική, σύνθεση, ενορχήστρωση, ηχοληψία: Βασίλης Κατσούλης
Στίχοι τραγουδιών: Άσπα Παπαδοπούλου
Θεματική: «Ηλικιωμένοι σοφοί και μαγικοί βοηθοί»
Εικαστικό θεματικής: Βασίλης Σολιδάκης
Παραγωγή: Παραμυθόφωνο
Συντονιστείτε στο «Παραμυθόφωνο» και ακούστε παραμύθια με γέροντες και γερόντισσες που με την μαγεία τους και τη σοφία τους μας συγκινούν, μας διδάσκουν, μας ψυχαγωγούν.
Παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, καλή ακρόαση!
Πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να συνδεθείτε και να απολαύσετε την ακρόαση των παραμυθιών.
Τα Παραμύθια
«Το δισάκι με τις ιστορίες»
Παραμύθι από την προφορική παράδοση της Κορέας.
Κάποτε ζούσε ένα αγόρι που λάτρευε να του αφηγούνται ιστορίες. Όλη την ημέρα μπορούσε να κάθεται και να ακούει θρύλους, μύθους και παραμύθια από κάθε γωνιά του κόσμου. Σ’ ένα δισάκι που κουβαλούσε πάντα μαζί του, έβαζε μέσα τις ιστορίες. Κάποτε το δισάκι γέμισε και με τα χίλια ζόρια έκλεινε. Το αγόρι προσπαθούσε να χωρέσει τις ιστορίες, αλλά ήταν τόσες πολλές που είχαν στριμωχτεί. Τότε κάτι απρόσμενο συνέβη.
«Γιατί οι άνθρωποι ζουν περίπου ογδόντα χρόνια»
Παραμύθι από την προφορική παράδοση της Βοσνίας.
Πριν από πάρα πολλά χρόνια, τότε που ο Θεός δημιουργούσε τον κόσμο, τους ανθρώπους και τα ζώα, υπολόγιζε να δώσει σε κάθε πλάσμα τριάντα χρόνια ζωής. Ήθελε άντρες, γυναίκες, κουνούπια ή ελέφαντες, όλοι και όλα να ζουν ίσο χρόνο. Τα πράγματα όμως στην πορεία άλλαξαν.