ΤΑ ΕΜΦΥΛΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Παιδιά και στερεότυπα: Υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια;

Ζούμε σε μια αρκετά συντηρητική κοινωνία, όπου ακόμα και αν τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε διάφορες καινοτόμες αλλαγές, ώστε να διευρύνουμε τη σκέψη μας και τους ορίζοντες μας, κάποια στερεότυπα και προκαταλήψεις καταφέρνουν να διαιωνίζονται και να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο ισχυρά στερεότυπα σχετίζονται με πιθανές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ προκαταλήψεις σχετικά με τα παιχνίδια που προορίζονται για αγόρια και κορίτσια είναι πολύ έντονες στην ελληνική οικογένεια ακόμα και σήμερα.

Πολλοί γονείς φοβούνται ότι αν το κοριτσάκι τους πάρει για δώρο ένα αυτοκινητάκι ότι θα γίνει “αγοροκόριτσο” ή αν αντίθετα το αγοράκι τους αρχίζει να ενδιαφέρεται και να παίζει με κούκλες της αδερφής του, φοβούνται ότι αυτόματα αυτό σχετίζεται με το ότι θα έχει ομόφυλες τάσεις. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι γονείς να στρέφουν συνειδητά ή/και ασυνείδητα τα παιδιά τους στα αντίστοιχα παιχνίδια και φυσικά να έχουν και τις αντίστοιχες απαιτήσεις από αυτά, όπως το κορίτσι να βοηθάει τη μαμά στις δουλειές του σπιτιού, να μαζεύει το δωμάτιο της, αλλά και του αδερφού της, ενώ το αγόρι να βοηθάει τον μπαμπά στα μαστορέματα.

Το μυαλό όμως ενός παιδιού δεν είναι γενετικά προκαθορισμένο σε κάποιες συμπεριφορές ή παιχνίδια. Τα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας δεν ενδιαφέρονται, ούτε δείχνουν από μόνα τους κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες ομάδες παιχνιδιών ανάλογα με το φύλο τους, εκτός και αν αυτό προκαθορίζεται από την οικογένεια. Αν αφήσουμε ελεύθερα τα παιδιά χωρίς πρέπει και προκαταλήψεις, αυτά απλά θα εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, θα πειραματιστούν με ό,τι υπάρχει εκεί και θα φτιάξουν με την φαντασία τους ένα σωρό άλλα παιχνίδια. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν σαν σε συμβολικό παιχνίδι, π.χ. ένα σκουπόξυλο να κάνουν ότι το χρησιμοποιεί μια μάγισσα ή μπορεί να ανακαλύψουν ένα μελλοντικό τους ταλέντο, όπως ότι τους αρέσει να μαγειρεύουν.

Η ταυτότητα φύλου διαμορφώνεται στη νηπιακή ηλικία όπου τα παιδιά, έχοντας εξερευνήσει το σώμα τους, αρχίζουν σιγά σιγά να καταλαβαίνουν τις ανατομικές διαφορές αγοριών και κοριτσιών. Εκτός όμως από το βιολογικό κομμάτι, υπάρχει και το κοινωνικό φύλο όπου εκεί εδράζονται όλες οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Συνεπώς, μένει να αναγνωρίσουμε πώς εμείς αναπαράγουμε όλα αυτά τα στερεότυπα και πώς φιλτράρουμε την εικόνα που αντικρίζουμε. Τι σκέψεις περνούν από το μυαλό μας όταν βλέπουμε ένα αγόρι να φροντίζει μια κούκλα; Μας συνεπαίρνουν τα στερεότυπα και απορρίπτουμε την εικόνα που έχουμε μπροστά μας ως μη “φυσιολογική” ή εστιάζουμε στο πόσο τρυφερό, στοργικό και δοτικό είναι το παιδάκι απέναντι στην κούκλα;

Μόνο όταν καταφέρουμε και δουλέψουμε εμείς οι ίδιοι αυτά τα στερεότυπα και τα αποβάλλουμε από τον τρόπο σκέψης μας, θα καταφέρουμε να απαντήσουμε και στο κοινωνικό μας περιβάλλον που τα κατακρίνει. Αν εμείς δεν το λογοκρίνουμε, αλλά μας είναι οικείο, τότε δεν θα λάβουμε υπ’ όψιν μας και την κριτική των υπολοίπων γύρω μας!

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
E-mail: marina.kritikou@yahoo.com

Διαδικτυακή ενημέρωση για γονείς

Ποια είναι τα έμφυλα στερεότυπα που συναντάμε, ακόμα και σήμερα, ως εκπαιδευτικοί και γονείς, στον χώρο του σχολείου και του ευρύτερου πλαισίου δράσης των παιδιών μας; Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να βοηθηθούμε στο να τα διαχειριστούμε μαζί με το σύνολο της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας;

Οι Εκδόσεις Πατάκη και η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας και συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top, διοργανώνουν μία σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με προσκεκλημένους/ες ειδικούς από τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας, και με στόχο να ανοίξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τα ζητήματα των έμφυλων ταυτοτήτων και της ισότητας στο περιβάλλον των μαθητών και μαθητριών.

Πρόγραμμα συναντήσεων:
Οι συναντήσεις θα προβάλλονται ζωντανά μέσα από τη σελίδα facebook των Εκδόσεων Πατάκη.

Έμφυλα στερεότυπα και ισότητα στο σχολείο

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

11.00-12.30

μαζί με τη Βασιλική Νίκα

εκπαιδευτικό και PhD in Media Education.

 

Έμφυλοι ρόλοι και ταυτότητες: υπάρχει χώρος για τον πραγματικό μου εαυτό στην τάξη;

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

11.00-12.30

μαζί με τη Nάνσυ Παπαθανασίου

επιστημονικά υπεύθυνη του Orlando LGBT+

ψυχική υγεία χωρίς στίγμα.

 

Είναι για αγόρι ή για κορίτσι; Όλα τα παιχνίδια και όλα τα βιβλία για όλα τα παιδιά

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

11.00-12.30

μαζί με τη Δήμητρα Κογκίδου

Καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των

Φύλων στο ΑΠΘ

 

Στάσου πλάι μου: Η συμμαχία των φύλων στο σχολείο

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

11.00-12.30

μαζί με τον Βαγγέλη Κοσμάτο

ψυχολόγο, συνιδρυτή Gender Alliance Initiative

Τμήμα Εκδηλώσεων Παιδικού Εφηβικού Βιβλίου

Η Στέλλα Κάσδαγλη έχει ξεκινήσει συγγραφικά την κουβέντα για τα έμφυλα στερεότυπα μέσα από τη σειρά βιβλίων της με ηρωίδα την Πριγκίπισσα Αθηνά, καθώς επίσης και μέσα από το βραβευμένο της βιβλίο 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ.

Η Πριγκίπισσα Αθηνά είναι η πιο αντισυμβατική πριγκίπισσα που ήρθε για να ταράξει τα νερά και να θυμίσει σε αγόρια, κορίτσια αλλά και γονείς πόσο απελευθερωτικό είναι να είσαι ο εαυτός σου. Ειδικά σε μια εποχή που τα πρότυπα για αγόρια και κορίτσια γίνονται συχνά τοξικά, διαιωνίζουν τα στερεότυπα και τις ανισότητες, εγκλωβίζουν τα παιδιά σε μη ρεαλιστικούς ρόλους και προσδοκίες για την εμφάνιση, τις σχέσεις ή τη θέση τους στη ζωή. Στο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ» συναντάμε 30 ιστορίες γυναικών που έκαναν σπουδαία πράγματα, σε εποχές που οι περισσότερες γυναίκες δεν έκαναν και πολλά πράγματα γενικώς. Όχι επειδή δεν μπορούσαν, προφανώς, αλλά επειδή δεν είχαν τις κατάλληλες ευκαιρίες και επειδή και οι ίδιες είχαν μάθει να πιστεύουν ότι δεν ήταν αυτός ο ρόλος τους στη ζωή, οπότε δεν τολμούσαν να φανταστούν και τίποτα σπουδαίο για τον εαυτό τους.

 

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Η επέτειος του ΟΧΙ στο Νηπιαγωγείο

Picture

Η ιστορία του 1940 για παιδιά-Τι γιορτάζουμε σήμερα

Ο Ντούτσε αφηγείται

Εποπτικό υλικό

Αναφορά στα γεγονότα του   πολέμου μέσα από φωτογραφικό  υλικό.

ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Παρακάτω είναι δείγματα σε μικρογραφία:

Εποπτικό υλικό για την 28 Οκτωβρίου για το νηπιαγωγείοΕποπτικό υλικό για την 28 Οκτωβρίου για το νηπιαγωγείοΕποπτικό υλικό για την 28 Οκτωβρίου για το νηπιαγωγείο

Στο παρακάτω αρχείο pdf περιέχονται οι κάρτες για να τις εκτυπώσετε:

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 1940 (δεξί κλικ – ‘Save Link As’)

Πηγή : KindyKids.gr

Τραγούδια για το έπος του ’40

Δυο παιδιά απ’το Βραχώρι
Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του -Σ. Βέμπο
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο
Αν όλα τα παιδιά της γης-Χορωδία Σ Λάμπρου
Ο μικρός στρατιώτης-Ν.Ξυλούρης
 Video σχετικά με την ειρήνη:

Oscuro Cardinal:

Παιδικό παραμύθι ΄΄ Πατάτες πατάτες ΄΄

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι η γιορτούλα μας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27-10-2021 και ώρα 8:30 με 9:30 π.μ. στον χώρο του Νηπιαγωγείου μας.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό- το καθένα έχει πολύ διαφορετικά ταλέντα, δεξιότητες και προσωπικότητα, οπότε μας φαίνεται φυσικό να τους «κολλάμε» ταμπέλες. Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να είναι το «έξυπνο» ή ο «καλλιτέχνης» ή το «άτακτο».  Αν και είναι εύκολο να βάλουμε στα παιδιά ταμπέλες τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τα ίδια τα  παιδιά.

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Όταν βάζουμε στα παιδιά ταμπέλες με αρνητικούς χαρακτηρισμούς τις περισσότερες φορές νιώθουν ότι δεν περιμένουμε από αυτά να αλλάξουν ή να βελτιωθούν. Νιώθουν ότι θα πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους με αυτούς τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

  • Το «ακατάστατο» παιδί συνήθως δε βλέπει κανένα λόγο να γίνει νοικοκυρεμένο και καθαρό αφού οι γονείς του και οι γύρω του, του έχουν ξεκάθαρα καθορίσει το ρόλο του στην οικογένεια και το περιβάλλον του.
  • Το «άτακτο» παιδί μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει τρελά πράγματα, αφού ούτως ή άλλως αυτό περιμένουν οι γύρω του από αυτό.

Ακόμη και οι καλές ταμπέλες μπορεί να προκαλούν προβλήματα, αφού μπορεί να ωθούν τα παιδιά να νιώθουν πίεση από τις προσδοκίες των γονιών και των γύρω τους ή ακόμα και να νιώθουν ένοχα γιατί οι γονείς τους τα προτιμούν από τον αδερφό ή την αδερφή τους. Για παράδειγμα:

  • Η Ελένη είναι η «καλή μαθήτρια» στην οικογένεια, αλλά νιώθει πολύ αναστατωμένη όταν δεν παίρνει άριστα στο τεστ. Μπορεί να νιώθει πολύ άσχημα γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για αυτήν. Μπορεί ακόμη να νιώθει στενοχωρημένη και ντροπιασμένη για τα αδέρφια της, επειδή οι γονείς τους δεν είναι περήφανοι και γι’ αυτά.

Οι ταμπέλες που μπαίνουν στα αδέρφια μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπει ένα παιδί τον εαυτό του. Για παράδειγμα:

  • Ο αδερφός της Νίκης είναι ο «μουσικός» της οικογένειας, οπότε η Νίκη νιώθει ότι δε θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για τη μουσική, αφού ποτέ δε γίνει τόσο καλή όσο ο αδερφός της. Αυτό σημαίνει ότι η Νίκη θα χάσει όλες τις χαρές που μπορεί να προσφέρει η ενασχόληση με τη μουσική σε έναν άνθρωπο γιατί πάντα θα πιστεύει ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον αδερφό της.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ

 Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τις δυνατότητες να κάνει πολλά πράγματα και να ενεργεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

  • Εστιάζουμε στα θετικά του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, αν το παιδί μας, που συνηθίζει να αργεί , φτάσει στο τραπέζι για φαγητό στην ώρα του, το επιβραβεύουμε για το ότι κατάφερε να είναι συνεπές.
  • Εστιάζουμε στην συμπεριφορά του κάθε παιδιού εκείνη τη χρονική στιγμή και δεν του βάζουμε γενικού και αόριστες ταμπέλες. Για παράδειγμα το να μπλέκεται ένα παιδί συχνά σε μπελάδες δε σημαίνει ότι είναι κακό.
  • Συνειδητοποιούμε ότι το κάθε παιδί γεννιέται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά οι γονείς και οι γύρω του μπορούν να επηρεάσουν ή και αλλάξουν όλες αυτές τις συμπεριφορές και να τα βοηθήσουν να μην «εγκλωβιστούν» στις εν γένει συμπεριφορές τους για μια ζωή.
  • Να μην αφήνουμε τα παιδιά να «κλειδώνουν» τους εαυτούς τους μέσα σε συγκεκριμένους ρόλους, αλλά να προσπαθούν σε οτιδήποτε τα ενδιαφέρει, ακόμα κι αν έχουν αδέρφια που είναι πιο ταλαντούχα από αυτά σε κάποια πράγματα.

Αυτοπεποίθηση. Παιδιά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση

Πηγή:https://www.kindykids.gr/parents.html

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2021: Οι πράξεις μας, είναι το μέλλον μας

 

Παγκόσμια ημέρα διατροφής

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:
 Να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνουν τις εθνικές, διμερείςπολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό
– Να ενθαρρύνουν την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών
– Να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των αγροτώνιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους
 Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο
– Να προωθήσει τη μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμοκαι
– Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/16835-pagkosmia-imera-diatrofis-2020-oi-prakseis-mas-einai-to-mellon-mas

Η παγκόσμια ημέρα διατροφής στο Νηπιαγωγείο

Εκπαιδευτικό υλικό

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου:

https://matheno.gr/pagkosmia-imera-diatrofis-nipiagogeio/

Βίντεο

■Παραμύθι

■Τραγούδι

■Διατροφική πυραμίδα με θέμα την διατροφή

■Διαδραστικά παιχνίδια

●Τώρα μπορείτε να παίξετε φτιάχνοντας τη δική σας πυραμίδα κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3685

●Εδώ μπορείτε να στρώσετε το δικό σας τραπέζι

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3488

●Σ αυτό το παιχνίδι μπορείτε να κάνετε τα δικά σας γεύματα

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3564

●Και τώρα για να δούμε αν έμαθες την διατροφική πυραμίδα

Προσπάθησε να την φτιάξεις Όταν τελειώσεις πάτα το κουμπί έλεγχος για να δεις αν έβαλες τις τροφές στη σωστή θέση.

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3550

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Δάφνης-Υμηττού, συνεχίζει τις εκδηλώσεις για τα παιδιά, με σκοπό
να ψυχαγωγηθούν, να ευαισθητοποιηθούν, να διδαχθούν αλλά και να χαρούν.
Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται και οι παρακάτω εκδηλώσεις:
• Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 – Πλατεία Δημαρχείου Υμηττού &
• Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 – Πλατεία Δημαρχείου Δάφνης
Παράσταση Καραγκιόζη «Ο Καραγκιόζης και το Μαγεμένο Δέντρο»
Από το Θέατρο Σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού
Ένα φαντασμαγορικό έργο με οικολογικές ευαισθησίες. Ένα δέντρο είναι μαγικό και μεταμορφώνει
όποιον το πλησιάζει. Γιατί όμως γίνεται αυτό και ποια θα είναι η λύση;

• Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 Θεατρική παράσταση «Οι γενναίοι του ‘21»- Πλατεία Δημαρχείου
Δάφνης &
• Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 Θεατρική παράσταση «Οι γενναίοι του ‘21» -Πλατεία Δημαρχείου
Υμηττού
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό θεατρικό έργο
με θέμα την Ελληνική επανάσταση και τους Ήρωες του 1821.
Συγκεκριμένα ζωντανεύουν επί σκηνής οι Ήρωες του 21’ που όλοι γνωρίζουμε και τα κατορθώματα τους,
αλλά και κάποιοι που δεν γνωρίζουμε, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να γίνουν ήρωες χαρίζουν άφθονο
γέλιο.
Στόχος της παράστασης είναι το παιδικό κοινό να γνωρίσει την ιστορία της ελληνικής επανάστασης και των
γενναίων ηρώων της.
Σκηνοθεσία: ΕΥΘΥΜΗΣ ΖΗΣΑΚΗΣ
Παίζουν οι ηθοποιοί : Χρύσα Παπαλελούδη, Βασίλης Ζούκας, Αντώνης Χατζητσομπάνης και Ευθύμης
Ζησάκης.
Διάρκεια Παράστασης : 55΄ λεπτά
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ -Πλατεία Δημαρχείου Δάφνης.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
▪ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ
Αναπαράσταση αφής Ολυμπιακής φλόγας.
▪ ΒΙΟΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Οι μαθητές /μαθήτριες θα χωρίζονται σε ομάδες και θα συμμετέχουν σε αναπαράσταση των Ολυμπιακών
αθλημάτων όπως αυτά θα ορίζονται.
▪ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Σταθμός ενημέρωσης των μαθητών/τριών για κάθε άθλημα ξεχωριστά ( πότε έγινε επίσημο άθλημα,
παγκόσμια ρεκόρ ανά άθλημα και οι πρωταγωνιστές, ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων κλπ ).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας

12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, 09:45 το πρωί. Τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης.  Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχωρούν από την πρωτεύουσα. ‘Υστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων

Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 11-10-2021 και ώρα 18:30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου μας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτηκή συνάντηση με τους γονείς του σχολείου μας.Η παρουσία των γονέων θα γίνει με μάσκες και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για covid.

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Φιλία στη ζωή των παιδιών

Πηγή: https://www.kindykids.gr/parents.html

Η φιλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο από την προσχολική κιόλας ηλικία. Οι φίλοι του παιδιού είναι αυτοί που καθορίζουν πολλές φορές την εικόνα του παιδιού για τον εαυτό του, αλλά και τη σχέση του με το σχολείο. Έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν σταθερές και σημαντικές φιλικές σχέσεις στο σχολείο, είναι αυτά που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη επιτυχία με τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές απαιτήσεις του σχολείου. Οι σταθερές φιλίες γίνονται μια σημαντική πηγή συναισθηματικής στήριξης στα διάφορα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά (και όχι μόνο) παιδιά στο σχολικό περιβάλλον.

Το βασικότερο συστατικό στις μικρές ηλικίες, όσον αφορά τη φιλία, είναι η αυθεντικότητα, η ευκαιρία και τα κοινά ενδιαφέροντα. Για να μπορέσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν φιλίες πρέπει να δίνονται ευκαιρίες για κοινές δραστηριότητες και για παιχνίδι. Για να αναπτυχθεί μια καλή φιλία ανάμεσα σε δυο μικρά παιδιά πρέπει να περνάνε πολλές ώρες μαζί, να μοιράζονται παιχνίδια και να διασκεδάζουν με τα ίδια παιχνίδια και δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό οι φιλίες σε αυτήν την ηλικία συνήθως δημιουργούνται μεταξύ παιδιών, που είναι στην ίδια γειτονιά ή στην ίδια τάξη και περνούν πολλές ώρες μαζί. Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά γίνονται φίλοι με παιδιά με τα οποία έχουν κοινά, όπως πχ: την ηλικία, το γένος, την εθνικότητα, τη συμπεριφορά, τα πιστεύω, το γούστο στα παιχνίδια, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί προϋπόθεση.

Οι εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο είναι πολύ σημαντικές και τους μαθαίνουν τα βασικά, όσον αφορά τη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Οι βρεφονηπιοκόμοι και οι νηπιαγωγοί έχουν – ή πρέπει να έχουν – την ικανότητα και τη δυνατότητα να μεταδίδουν στα παιδιά τη γνώση του πως αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις. Η φροντίδα και η υπομονή που δείχνουν οι εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας, αποτελούν το μοντέλο, του τι σημαίνει να είναι κάποιος «καλός φίλος» και παρέχει στα μικρά παιδιά τις απαιτούμενες ευκαιρίες να αναπτυχθούν κοινωνικά και συναισθηματικά. Σε αυτό παίζουν ρόλο και πολλές δραστηριότητες που γίνονται με σκοπό ακριβώς αυτό: πως δηλαδή θα μάθουν τα μικρά παιδιά να γίνονται φίλοι, να μοιράζονται και να ανοίγονται σε άλλα παιδιά.

Οι ύπαρξη σταθερών φιλικών σχέσεων στο νηπιαγωγείο βοηθάει τα μικρά παιδιά να νιώθουν ότι περιβάλλονται από ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, το οποίο τα στηρίζει στη διαδικασία της καθημερινότητας στο σχολείο. Τα βοηθάει ιδιαίτερα στο να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά, αλλά και την επιθυμία να βρίσκονται καθημερινά σε ένα χώρο που δεν είναι το σπίτι τους.

φιλια στην προσχολικη ηλικια

Η ΦΙΛΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η υγιής φιλία ανάμεσα σε δυο παιδιά είναι αυτή που παιδιά σέβονται το ένα το άλλο. Τα μικρά παιδιά συνήθως μιλούν πολύ για τους φίλους τους και όλα αυτά που κάνουν μαζί στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά που διατηρούν υγιείς φιλικές σχέσεις έχουν σχεδόν καθημερινά κάτι θετικό, αστείο ή περίεργο να διηγηθούν σχετικά με τους φίλους τους. Μια φιλία που δεν είναι υγιής από την άλλη πλευρά κάνει το μικρό παιδί δυστυχισμένο. Το παιδί που δεν διατηρεί μια υγιή φιλία συνήθως ζηλεύει, θυμώνει ή είναι επιθετικό απέναντι στους υποτιθέμενους φίλους του. Επίσης, το παιδί αυτό βγάζει μια γενικότερη επιθετικότητα απέναντι στους άλλους και συνηθίζει να κοροϊδεύει για να καλύψει την ανασφάλειά του.

Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ – Η ΚΟΛΛΗΤΗ

Ο κολλητός, η κολλητή αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία φίλων. Η σχέση του παιδιού με τον καλύτερό του φίλο/φίλη χαρακτηρίζεται από την αποκλειστικότητα και από στενότερες σχέσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φιλίες του παιδιού. Μέχρι την ηλικία των 11 περίπου περισσότεροι μπορεί να έχουν το τίτλο του κολλητού ή της κολλητής φίλης του παιδιού. Από εκείνη την ηλικία όμως και μετά τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα και συνήθως ένα ή δυο παιδιά αποτελούν τον καλύτερο φίλο/φίλη.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΟΥΣ

●Να διαβάζουμε με τα παιδιά βιβλία σχετικά με τη φιλία.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εισάγουμε τα μικρά παιδιά σε θέματα όπως: πως μπορούνε να αναπτύξουν φιλίες με άλλα παιδιά, τη δέσμευση ανάμεσα σε φίλους, το μοίρασμα, τα κοινά ενδιαφέροντα, το νιάξιμο, την κατανόηση, την εμπιστοσύνη, την υπομονή, την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία, τη χαρά και φυσικά ένα πού σημαντικό συστατικό της φιλίας, τη συγχώρεση. Μπορεί να μην γνωρίζουν τι σημαίνουν οι παραπάνω λέξεις, αλλά σίγουρα θα έχουν μάθει να τις εφαρμόζουν στην πράξη μέσα από τα παραδείγματα των βιβλίων. Τα βιβλία μας δίνουν συχνά την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά το σημαίνει να είναι κάποιος «καλός φίλος».

●Να κάνουμε πράξη και στο σπίτι αυτά που χρειάζεται μια φιλία για να ανθίσει

Το πρώτο μέρος στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, ας μην ξεχνάμε ότι είναι το σπίτι. Οι γονείς αποτελούν το πρώτο και ίσως ισχυρότερο παράδειγμα για τα μικρά παιδιά. Η συμπεριφορά τους λοιπόν, μέσα στο σπίτι μεταξύ τους και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπορεί να διδάξει ασυνείδητα στα μικρά παιδιά την αξία της φιλίας, αλλά και πως φερόμαστε σε αυτούς που αγαπάμε, άρα και τους φίλους μας. Μερικές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι είναι οι εξής:

  • Να μιλάμε θετικά για τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας και τους φίλους μας. Τα παιδιά υιοθετούν πολύ γρήγορα τις θετικές συμπεριφορές (όσο γρήγορα υιοθετούν και τις αρνητικές).
  • Να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας ευγενικές φράσεις όπως: ευχαριστώ ,σε παρακαλώ, με συγχωρείς κα
  • Να φερόμαστε μεταξύ μας με καλοσύνη και αποδοχή
  • Να ακούμε τους άλλους όταν μας μιλάνε με προσοχή και να συμμεριζόμαστε τα προβλήματά τους
  • Να δείχνουμε υπομονή και να μπορούμε να συγχωρούμε
  • Να παίζουμε παιχνίδια και να δίνουμε χρόνο στο να περνάμε απλά καλά
  • Να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί στην οικογένεια για να φέρουμε ένα αποτέλεσμα
  • Να μοιραζόμαστε τα πράγματά μας γενναιόδωρα με τα άλλα μέλη της οικογένειας
  • Να κάνουμε κάτι κάθε μέρα, ώστε τα μέλη της οικογένειας μας να νιώθουν ξεχωριστά
  • Να εκφράζουμε ανοιχτά τα συναισθήματά μας με αγκαλιές και να μην φοβόμαστε να πούμε σ’ αγαπώ
  • Και φυσικά να μην ξεχνάμε να κάνουμε αστεία πράγματα μαζί, να περνάμε καλά, να γελάμε πολύ και να ενθαρρύνουμε την αίσθηση του χιούμορ στα παιδιά. Τα παιδιά που είναι αστεία και έχουν χιούμορ είναι πάντα αγαπητά και εύκολα στο να κάνουν φιλίες.
  • Να δίνουμε εμείς το παράδειγμα καλώντας φίλους μας στο σπίτι και πλαισιώνοντας την καθημερινότητά μας από τους φίλους μας.

●Παιχνίδι –παιχνίδι – παιχνίδι!!

Δίνουμε στα παιδιά πολλές μα πάρα πολλές ευκαιρίες στα παιδιά για παιχνίδι με άλλα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτές τις μικρές ηλικίες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.

Δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να παίζουν με παιδιά ίδιας ηλικίας. Μπορούν να αναπτύσσουν φιλίες με παιδιά μικρότερα ή μεγαλύτερα από αυτά. Η φιλία δεν έχει ηλικία…

Πηγαίνουμε στο πάρκο της γειτονιάς μας, ώστε τα παιδιά, να παίξουν με άλλα παιδιά.

Να καλούμε στο σπίτι άλλα παιδιά, για να παίζουν μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση εκτός από τη φιλία μαθαίνουν και τη φιλοξενία και να μοιράζονται παιχνίδια, το χώρο τους, το σπίτι τους

●Μιλάμε στα παιδιά για τους φίλους τους

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους φίλους των παιδιών μας και να συζητάμε για αυτούς

Ενθαρρύνουμε τις θετικές αντιδράσεις σε περίπτωση που το παιδί μας έρθει σε αντιπαράθεση ή μαλώσει με κάποιο φίλο του. Δεν παίρνουμε πάντα το μέρος του δικού μας παιδιού αλλά κρίνουμε αντικειμενικά τις καταστάσεις

Βοηθάμε το παιδί μας να μάθει να επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν στις φιλίες του. Το συμβουλεύουμε, το ενθαρρύνουμε να επιλύει αυτές τις διαφορές, να μην φέρεται εγωιστικά και να βλέπει την κατάσταση και από την πλευρά του φίλου του

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ

Τι γίνεται όταν οι γονείς θεωρούν ότι ο φίλος τους παιδιού τους δεν αποτελεί θετικό πρότυπο για αυτό; Το σημαντικό είναι οι γονείς να παρέμβουν πριν η σχέση του παιδιού τους γίνει πολύ σημαντική για το ίδιο το παιδί. Μπορούν να κανονίζουν οι γονείς να καλούν στο σπίτι παιδιά από το νηπιαγωγείο, που πιστεύουν ότι θα ταιριάξουν με το παιδί τους και αποτελούν καλή παρέα γι’ αυτό. Και ακόμη μπορούν να:

Έχουν μια συχνή επαφή με τη νηπιαγωγό. Η καλή σχέση γονιού – νηπιαγωγού είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει το γονιό να μάθει με ποια παιδιά κάνει παρέα το παιδί του και αν αναπτύσσει και σε πιο βαθμό κοινωνικές δεξιότητες.

Να γνωρίζουν τους κανόνες και τις συμπεριφορές που ενισχύονται στο νηπιαγωγείο, όσον αφορά τη φιλία και την κοινωνικοποίηση και να κάνουν το ίδιο και στο σπίτι. Το παιδί νιώθει πιο ασφαλές, όταν οι κανόνες τους οποίους καλείται να ακολουθήσει είναι ίδιοι σε όλους τους χώρους στους οποίους ζει και αναπτύσσεται.

Να συζητάει με το παιδί για τις επιλογές που μπορεί να κάνει. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να γνωρίζει ότι έχει τη δυνατότητα επιλογής σε μια φιλία. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τι σημαίνει καλός φίλος και τι σημαίνει όχι καλός φίλος. Οι συζητήσεις γύρω από τη σωστή φιλία, το γιατί δεν χτυπάμε τους φίλους μας, γιατί δεν τους κοροϊδεύουμε κλπ μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγιή ανάπτυξη φιλικών σχέσεων του παιδιού μας με άλλα παιδιά.