Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Φεβρουαρίου με σκοπό να θυμήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/155
Στα πλαίσια της ενότητας μας “Ζώα σε χειμερία νάρκη” συνεχίσαμε την γνωριμία μας με την αρκούδα.Μέσα από βιβλία, εικόνες, πίνακες αναφοράς και video προσπαθήσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την ζωή της.
Ο Υάκινθος κατά την Ελληνική μυθολογία , ήταν παιδί του βασιλιά Αμυκλέων και της νύμφης Διομήδης ή κατά άλλους του Πιέρου και της νύμφης Κλειώς, Πανέμορφος και πολυτάλαντος, έγινε καρδιακός φίλος, μαθητής και ερωμένος με την παιδαγωγική έννοια του όρου του Απόλλωνα, του θεού του φωτός, και φίλος του Ζέφυρου, θεού του δυτικού ανέμου. Ζούσε στην παρυφές του Ταϋγέτου κοντά στην Σπάρτη, στις Αμύκλες.
Ο Απόλλωνας απλόχερα του πρόσφερε τις γνώσεις του στην μουσική, την πάλη, την τοξευτική , στο πέταγμα του δίσκου, στην μαντική τέχνη.
Για να δείξει την αγάπη του προς τον Υάκινθο, του χάρισε κύκνους – τα αγαπημένα πουλιά του Απόλλωνα – για να παρατηρεί και να περιπολεί τους ιερούς τόπους του Θεού.
Ο Ζέφυρος ζήλευε την σχέση που αναπτυσσόταν. Έτσι μία μέρα που διαγωνίζονταν στο δίσκο, στις παρυφές του Ταϋγέτου, στις Αμύκλες, φύσηξε δυνατά αλλάζοντας την πορεία του δίσκου, χτυπώντας θανάσιμα στο πρόσωπο τον Υάκινθο.
Το αίμα επήδησε ποτίζοντας τη γη. Μάταια ο Απόλλωνας προσπαθούσε να τον σώσει χρησιμοποιώντας διάφορα βοτάνια και παρακαλώντας την θεά Γη .
Ο Απόλλωνας έσκαψε με τα χέρια τον τάφο του μικρού μαθητή, φίλου και ερωμένου του. Ο θρήνος, η οδύνη, η θλίψη του ήταν τέτοια που συγκίνησε την Γαία, την θεά της γης.
Από το αίμα του Υάκινθου φύτρωσε ένα λουλούδι. Ένα λουλούδι ευωδιαστό που στα πέταλά του έχει τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος του Υάκινθου, “ΥΑ”
Ζωγραφική:
Τα παιδιά ζωγράφισαν τον μύθο του Υάκινθου.
Μαθηματικά:
Ομαδοποιήσεις-Ταξινομήσεις (φύλλο εργασίας)
Επανάληψη στους αριθμούς από το 1-3.
Γλώσσα:
Με αφορμή τον μύθο του Υάκινθου που διαβάσαμε ήρθαμε σε επαφή με το γράμμα Υ-υ ύψιλον.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή