Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ

 Ο κανόνας των εσωρούχων: “Η Κίκο και το χέρι

Το φυλλάδιο «Ο Κανόνας του Εσώρουχου»
απευθύνεται σε γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς,
σε κάθε ενήλικα που καλείται να διδάξει σε ένα παιδί
πώς να προστατεύει τον εαυτό του.
Ο Κανόνας των Εσωρούχων είναι ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος τους που δεν μπορούν να αγγίξουν οι άλλοι, πως να αντιδράσουν και που να στραφούν για βοήθεια.
Το βασικότερο στοιχείο είναι η καλή επικοινωνία με το παιδί, η οποία διέπεται από ειλικρίνεια, άνευ όρων θετική αποδοχή, σεβασμό και μη επικριτική διάθεση. Ακούστε και να είστε δεκτικοί με τα συναισθήματα του παιδιού σας. Διδάξτε στο παιδί σας τον Κανόνα του Εσώρουχου. έναν απλό κανόνα που καθιστά σαφές στο παιδί σε ποια σημεία του σώματός του δεν πρέπει να τα αγγίζει κανείς.
Αν σας είναι δύσκολο και σας φέρνει σε αμηχανία το ζήτημα αυτό, σκεφτείτε πόσο θα βοηθήσετε τα παιδιά.
Ανάμεσα στο ενημερωτικό υλικό και τις οδηγίες για τους γονείς, θα βρείτε κι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά (3-7 ετών) με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι» όπως και ένα video:”Το μυστικό της Νίκης”.

Πηγή: Ιστοσελίδα Συμβουλίου Ευρώπης

Ακολουθεί :

●Ενημερωτικός οδηγός για τους γονείς. Εάν αποφασίσετε να μιλήσετε στα παιδιά, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον διαβάσετε ,για να μπορείτε να απαντήσετε με τον σωστό τρόπο στα ερωτήματα των παιδιών.

Ο Κανόνας των Εσωρούχων

●Το παραμύθι:” Η Κίκο και το χέρι”

Παραμύθι: “Η Κίκο και το χέρι”

●Ιστορία κινουμένων σχεδίων: “Το μυστικό της Νίκης”.

Περισσότερες σχετικές ταινίες μπορεϊτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.google.com/search?q=%CE%BF+%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%87%CF%89%CE%BD+%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82&newwindow=1&client=tablet-android-samsung-rev2&source=android-home&sxsrf=ALiCzsbSp7O8tNV_Q57boc5kSLMTvjDBmw%3A1665593302124&source=hp&ei=1u9GY9DUBMHz6APRuJrACg&iflsig=AJiK0e8AAAAAY0b95pgZQl-mufezkQA9BW2Nza3WWpvK&ved=0ahUKEwjQl_HIktv6AhXBOXoKHVGcBqgQ4dUDCAc&uact=5&oq=%CE%BF+%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%87%CF%89%CE%BD+%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEKIEMgUIABCiBDIFCAAQogQ6BwgjEOoCECc6BAgjECc6CwgAEIAEELEDEIMBOg4ILhCABBCxAxCDARDUAjoICAAQgAQQsQM6EQguEIAEELEDEIMBEMcBENEDOggIABCxAxCDAToLCC4QgAQQsQMQgwE6BwgAEIAEEAM6DggAEIAEELEDEIMBEMkDOggILhCABBDUAjoTCAAQgAQQsQMQgwEQyQMQRhCAAjoFCAAQgAQ6BQguEIAEOgYIABAWEB46BQghEKABOgcIIRCgARAKULQPWJmGAWCokQFoAXAAeACAAawDiAHeOJIBCjAuMTYuOS42LjGYAQCgAQGwAQo&sclient=gws-wiz

Φύλλα εργασίας

ÇÜÓÜÒ ôÜ£Õÿ¬ – î׺áÿÜÓÜ£Õª – å ÿµ¿ÿ½× ¡¼®ÿóÕøÿ.pdf

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Για τις επόμενες ημέρες προτείνω τις πιο κάτω δραστηριότητες (Οι δραστηριότητες που προτείνονται είναι δωρεάν)

●”Μάσκες, γιρλάντες και χαρταετοί: Διαδικτυακό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τετάρτη 3 και Παρασκευή 5 Μαρτίου και ώρα 16:00 με 17:00 (χρειάζεται εγγραφή).

https://www.piop.gr/el/Activities/ekdiloseis-mouseia/IA-diadiktyako-ergastiri-dimiourgikis-apasxolisis-apokries-2021.aspx

Και ένα   video : ένα έθιμο που “πετάει” χιλιάδες χρόνια

●”Όλα είναι όπερα”: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 1 Μαρτίου και για ένα μήνα.

https://www.megaron.gr/event/ola-einai-opera-2/

Το πρόγραμμα:

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Σας ενημερώνω ότι από 1-3-21 και έως 20-3-21 θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία και των νηπίων στα Δημοτικά Σχολεία. Ακολουθούν οι εγκύκλιοι με τις οδηγίες.

 

Εγκύκλιος για την διαδικασία επαναφοίτησης μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία

Εγκύκλιος-ΔΙΑΔΙΚ.ΕΠΑΝΑΦ.-ΜΑΘΗΤΩΝ-ΣΤΑ-NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ-2021-22

Εγκύκλιος για τις εγγραφές μαθητών/τριών  στα Νηπιαγωγεία

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Εγκύκλιος για τις εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία

ΔΗΜΟΤΙΚΑ

ΔΑΣΟΣ 3ο ΜΕΡΟΣ

ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ

Στο 3ο μέρος της ενότητας “ΤΟ ΔΑΣΟΣ” επικεντρωθήκαμε στους κινδύνους που αντιμετωπιζουν τα δάση και στον τρόπο με τον οποίο εμείς μπορούμε να τα προστατέψουμε.Μέσα από την ενότητα αυτή προσπαθήσαμε κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και να τους καλλιεργήσουμε την αξία του σεβασμού απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.Για όλα τα παραπάνω χρησιμοποιήσαμε το πιο κάτω υλικό:

●Εποπτικό υλικό:

Εικόνες

Τι μας προσφέρει το δάσος

Από τι κινδυνεύει το δάσος και τρόποι προστασίας:

-Σκουπίδια στο δάσος.

 

-Φωτιά στο δάσος.

Στο δάσος μπορούμε να περάσουμε όμορφα, όταν τηρούμε τους κανόνες για την προστασία του.

Όμως η ξεχασμένη φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί:

Και να καεί το δάσος.

Σ’ αυτή την περίπτωση καλούμε την πυροσβεστική.

-Αναδάσωση:

-Ανακύκλωση:

-Συνοψίζοντας:

Video

●Παραμύθι:

Διαβάσαμε το παραμύθι:

“στο δάσος” Σ.Ζαραμπούκα

Φωτογραφίες από το παραμύθι.

●Γλώσσα:

Συνεχίσαμε την γνωριμία μας με το γράμμα Δ δ: Δάσος-Δρυάδες-Δήμητρα.

Vide

Ένα γράμμα μια ιστορία:”Ο δακρυσμένος δράκος”

Φύλλο εργασίας

●Μαθηματικά:

Ο αριθμός 4

Φύλλο εργασίας

Ζωγραφική:

Τα παιδιά ζωγράφισαν τον μύθο :“Οι Δρυάδες”.

●Προτάσεις:

-Παραμύθι:

“Το δέντρο που έδινε”

https://youtu.be/if_PTrX1dNA

-Video:

Δασικές πυρκαγιές-Οδηγίες προστασίας

Παρουσίαση για το γράμμα Δ δ από τον Π. Κώτση

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/glossa/games/grammatakia-synnefo-d%20(CD)/index.html

 

ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ

“Αν ο ήλιος μπαίνει μες στο σπίτι, μπαίνει λίγο και μες στην ψυχή σου”.

Le Corbusier

Στα πλαίσια της ενότητας “Εγώ και οι άλλοι” ξεκινήσαμε να μιλάμε για “Το σπίτι μου”.Για αρχή κάναμε μία μικρή ιστορική αναδρομή στη κατοικία.Αντλήσαμε πληροφορίες μέσα από το πιο κάτω υλικό:

●Εποπτικό υλικό:

Πίνακες αναφοράς-Εικόνες

Ιστορική εξέλιξη της κατοικίας

Διαχωρισμός σπιτιών στην πόλη και στο χωριό

Χαρακτηριστικά σπίτια διαφορετικού τύπου από τον κόσμο

Βιβλία

Video 

Παράξενα σπίτια του κόσμου

 

●Ζωγραφική:

Αφού μου περιέγραψαν το δικό τους σπίτι(μονοκατοικία, διώροφο,τριώροφο) τους ζήτησα να το ζωγραφίσουν.

●Γλώσσα:

Καρτέλες γραμμάτων

Μέσα από κάρτες ξαναθυμηθήκαμε τα γράμματα που έχουμε μάθει.

Φύλλο εργασίας για το γράμμα Δδ

●Μαθηματικά:

Έγινε επανάληψη στους αριθμούς που έχουμε διδαχθεί.

Κάρτες αριθμών

Φύλλο εργασίας (αντιστοιχίσεις-τόσο όσα)

Πρόταση:

●Video:”Μετακομίζοντας στο νέο σπίτι”

●Τραγούδι:”Όλοι μαζί στο σπίτι”

 

 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΕΣ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ JANIS-NORTON ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

                                                                     ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΕΣ

Μπορεί να βελτιωθεί η συμπεριφορά ενός παιδιού δίχως φωνές και γκρίνιες; Η ειδική σε θέματα γονιών Noël Janis-Norton υποστηρίζει πως ναι.

Οι συμβουλές της Janis-Norton αποτελούν τμήμα ενός ολόκληρου προγράμματος που έχει επινοήσει και το οποίο στις αρχές Μαΐου εξέδωσε ως οδηγό για γονείς. Τιτλοφορείται «Calmer, Easier, Happier Parenting: The Revolutionary Programme That Transforms Family Life» και υπόσχεται να φέρει την πολυπόθητη γαλήνη και ηρεμία στο σπίτι.

Να μερικές από τις συστάσεις του βιβλίου:

● Αποφύγετε τους γενικευμένους και υπερβολικούς επαίνους. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να επαινούμε τα παιδιά μας, αλλά οι γενικές και οι υπερβολικές εκφράσεις τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Αντί λοιπόν να λέτε «υπέροχα», «άψογα», «θαυμάσια», επιλέξτε τον συγκεκριμένο και συγκρατημένο έπαινο, όπως «βλέπω ότι διάβασες προσεκτικά τα μαθήματά σου, προσέχοντας την ορθογραφία σου και κάνοντας την αντιγραφή σου. Βλέπω επίσης ότι δεν άφησες κενά. Αυτό είναι πολύ καλό».

Το κλειδί, κατά την Janis-Norton είναι να παρατηρείτε, να περιγράφετε με ακρίβεια και να μην χρησιμοποιείτε υπερθετικούς βαθμούς.

● Να επαινείτε την απουσία της ενοχλητικής συμπεριφοράς. Για να αντιμετωπίσετε μια ενοχλητική συμπεριφορά του παιδιού (π.χ. ότι μιλάει απότομα, τρώει τα νύχια του, σας διακόπτει όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, ζητάει διαρκώς κάτι, δεν διαβάζει) αρχίστε να δίνετε έμφαση στις στιγμές που το παιδί δεν συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αυτές τις στιγμές, να χρησιμοποιείτε τον συγκεκριμένο/συγκρατημένο έπαινο για να του τις επισημαίνετε. Να λέτε λ.χ. «βλέπω ότι δεν με διέκοψες στο τηλέφωνο… αυτό είναι πολύ καλό».

Η έκφραση «βλέπω ότι…» κάνει τα παιδιά να τεντώνουν τ’ αυτιά τους, διότι δεν είναι μία έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά όταν θέλουμε να τα επιπλήξουμε ή να τα διορθώσουμε για κάτι. Σταδιακά, θα μάθουν τα παιδιά να συσχετίζουν το «βλέπω ότι…» με το ότι θα ακούσουν ότι έκαναν κάτι καλό, και θα επιδιώκουν ολοένα περισσότερο να το ακούσουν.

● Αφιερώστε τους «ειδικό» χρόνο. Κάθε ένας από τους γονείς πρέπει να αφιερώνει σε κάθε ένα από τα παιδιά λίγο ειδικό, αποκλειστικό χρόνο, που θα περνάνε κάνοντας οι δυο τους κάποιες δραστηριότητες.

Ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι καθημερινός ει δυνατόν, να διαρκεί τουλάχιστον 10 λεπτά και να μην αφιερώνεται για να βλέπουν μαζί τηλεόραση ή να παίζουν στο κομπιούτερ, αλλά σε κάτι άλλο που αρέσει και στους δύο.

Τα παιδιά χρειάζονται πρωτίστως χρόνο από τον γονέα του ιδίου φύλου – κι αν ο ένας δεν υπάρχει, από άλλο κοντινό ενήλικα του ιδίου φύλου.

● Μάθετε να ακούτε πρώτα το παιδί. Για να λύσετε κάποιο πρόβλημα, πρέπει πρώτα να ακούσετε τι έχει να πει το παιδί, και αναλόγως να προσαρμόζετε την απάντησή σας. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά ξεπερνούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα τον θυμό ή τα αρνητικά συναισθήματά τους, ενώ έχουν και την ευκαιρία να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να τα νιώσουν πλήρως και μετά να τα ξεπεράσουν και να ηρεμήσουν.

Για να ακούσετε το παιδί, βάλτε στην άκρη τα δικά σας συναισθήματα, σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε, συγκεντρωθείτε σε ό,τι σας λέει κοιτάζοντάς το στα μάτια και αναλογισθείτε πως μπορεί να νιώθει το παιδί. Το συναίσθημα που θα φαντασθείτε, εκφράστε το στο παιδί, δίχως όμως να το καθησυχάσετε, να προσπαθήσετε να εκλογικεύσετε, να του κάνετε κήρυγμα ή να το δικαιολογήσετε. Πείτε λ.χ. «ακούγεσαι πολύ απογοητευμένος/θυμωμένος που χάλασε το παιχνίδι σου».

● Ετοιμασθείτε εκ των προτέρων. Αυτή είναι μια πανίσχυρη τεχνική για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί θα ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού. Πρέπει να την εφαρμόσετε πριν συμβεί η αρνητική συμπεριφορά και οπωσδήποτε όχι εν ώρα αψιμαχίας ή όταν βιάζεστε. Επιπλέον, το παιδί είναι αυτό που θα μιλάει, όχι εσείς.

Τι πρέπει να κάνετε; Διαλέξτε μια ουδέτερη στιγμή (να μην έχει προηγηθεί καυγάς) που θα έχετε άφθονο χρόνο στη διάθεσή σας. Καθίστε κάτω με το παιδί και θέστε του μερικά βασικά ερωτήματα (για κάθε ερώτημα και απάντηση, να αφιερώνετε έως 60 δευτερόλεπτα).

Κάθε ερώτηση πρέπει να είναι λεπτομερής και να μην απαντιέται με «ναι» ή «όχι», αλλά να έχει συγκεκριμένη απάντηση. Επιπλέον, επειδή το παιδί ξέρει τις απαντήσεις, εσείς δεν πρέπει να του τις πείτε, αλλά να περιμένετε να τις πει μόνο του.

Παράδειγμα; «Όταν γυρνάμε από το ποδόσφαιρο, τι είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε; Που θα βάλουμε την τσάντα; Που θα βάλουμε τα παπούτσια; Τι θα κάνουμε τα λερωμένα ρούχα;».

Όσο πιο λεπτομερής είναι κάθε απάντηση του παιδιού, τόσο περισσότερο εντυπώνεται στη μνήμη του.

● Απομακρύνετε ό,τι αποσπά την προσοχή. Αν λ.χ. τα παιδιά σας παίζουν το πρωί αντί να ετοιμάζονται για το σχολείο, βάλτε τα ρούχα τους σε ξεχωριστά δωμάτια ώστε να μην συναντηθούν πριν ντυθούν. Ή πάλι αν αρνούνται να ντυθούν ζεστά το χειμώνα, εξαφανίστε τα καλοκαιρινά ρούχα από τα ντουλάπια ώστε να μην τα έχουν πρόχειρα και βάζουν κοντομάνικα.

● Μην ζητάτε ποτέ δεύτερη φορά το ίδιο πράγμα. Για να κάνει το παιδί ό,τι ζητάτε με το πρώτο (στο 90% των περιπτώσεων τουλάχιστον) εφαρμόστε την απλή μέθοδο που ακολουθεί. Είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών και δεν συνιστάται σε δύο περιπτώσεις: όταν το παιδί κάθεται μπροστά σε μία οθόνη και όταν βιάζεστε.

Η μέθοδος έχει ως εξής:

1. Πηγαίνετε στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το παιδί, σταθείτε δίπλα του και κοιτάξτε το.

2. Περιμένετε να γυρίσει να σας κοιτάξει και αυτό – αλλά να κοιτάει μόνο εσάς και πουθενά αλλού.

3. Πείτε στο παιδί τι θέλετε να κάνει – αργά, με απλά λόγια, με σαφήνεια και μόνο μία φορά.

4. Ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει ό,τι του είπατε, λέγοντας «Πες μου σε παρακαλώ τι πρέπει να κάνεις τώρα» (μόλις το παιδί αρχίσει να το λέει, έχει αρχίσει να γίνεται δική του απόφαση και ευθύνη).

5. Περιμένετε στη θέση σας να κάνει το παιδί ό,τι του ζητήσατε – και κάθε τι σωστό που κάνει, να το επαινείτε συγκεκριμένα και συγκρατημένα.

Καθώς θα περνάει ο καιρός, το τελευταίο βήμα θα πάψει να είναι απαραίτητο και τελικά θα απαιτούνται μόνο τα τρία πρώτα.
Τα Νέα – Ρούλα Τσουλέα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Για ένα δημιουργικό και ευχάριστο Σαββατοκύριακο σας προτείνω τις πιο κάτω δραστηριότητες:

“Το μαγικό τετράδιο-Ν.Αφρική:Online αφήγηση παραμυθιού.

https://www.culturenow.gr/to-magiko-tetradio-n-afriki-online-afigisi-paramythioy-gia-paidia-apo-tin-ellinoamerikaniki-enosi/

●”Οι μεγάλες περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη” Β. Ηλιόπουλος από την Ελληνοαμερικανική Ενωση.

https://www.culturenow.gr/oi-megales-peripeteies-toy-trigonopsaroyli-online-ekdilosi-gia-paidia-apo-tin-ellinoamerikaniki-enosi/

●”Οι Τέσσερις εποχές”Α. Βιβάλντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

https://www.culturenow.gr/to-magiko-tetradio-n-afriki-online-afigisi-paramythioy-gia-paidia-apo-tin-ellinoamerikaniki-enosi/

●Ταινία κινουμένων σχεδίων: “Οι 12 μήνες:

ΤΟ ΔΑΣΟΣ 2ο ΜΕΡΟΣ

ΤΟ ΔΑΣΟΣ

ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

Δεύτερη ημέρα που συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο δάσος. Μέσα από το πιο κάτω υλικό προσπαθήσαμε με τα παιδιά να αντλήσουμε πληροφορίες για τη ωφέλεια και την προσφορά του δάσους στην ύπαρξη της ζωής:(οξυγόνο,καταφύγιο ζώων,συγκράτηση υδάτων, μας δίνει καρπούς,τόπος διασκέδασης για τους ανθρώπους,ξυλεία,φαρμακευτικά φυτά,βοηθάει στο καλό κλίμα)

●Εποπτικό υλικό:

Πίνακες αναφοράς-Εικόνες

video

Μέσα από το συγκεκριμένο  video προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε την εικόνα για το δάσος με τους πολλούς κινδύνους (ο κακός λύκος, η πονηρή αλεπού) και να τονίσουμε τις ομορφιές και την προσφορά του.

 

●Παραμύθι:

Διαβάσαμε το παραμύθι της Ζαραμπούκα:”ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ στο δάσος”

●Ζωγραφική:

Τα παιδιά ζωγράφισαν σε ακουαρέλα το δάσος.

●Γλώσσα:

Συνεχίσαμε την γνωριμία με το γράμμα:Δ-δ δάσος,Δρυάδες,Δήμητρα μέσα από τον γλωσσοδέτη του Ε.Τριβιζά.

Παρακολουθήσαμε το video: “Το γράμμα Δδ-Μαθαίνω τηναλφαβήτα”

Φύλλο εργασίας

Τέλος τους δόθηκε το πιο κάτω φύλλο εργασίας σχετικά με το δάσος.

Προτάσεις:

● Video:”Το δεντρόσπιτο”

●Τραγούδι:”Το δέντρο”Φ. Δεληβοριάς

 

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

Ένα φωτογραφικό άλμπουμ που δημιουργήθηκε από τα παιδιά του σχολείου μας, θέλοντας να μοιραστούν με τους συμμαθητές τους κάποιες από τις όμορφες στιγμές από τα παιχνίδια που έκαναν στα χιόνια.

ρ

                                                                                                     

 

ΤΟ ΔΑΣΟΣ 1ο ΜΕΡΟΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Με αφορμή την γνωριμία μας με τα ζώα σε χειμερία νάρκη , έγινε αναφορά στο δάσος που είναι το καταφύγιο για πολλά από τα πιο πάνω ζωάκια. Έτσι λοιπόν στο σημερινό μας μάθημα της τηλεκπαίδευσης ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στο μαγικό κόσμο του δάσους. Στο πρώτο μέρος των μαθημάτων προσπαθήσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες: τι είναι δάσος, ποια  τα χαρακτηριστικά του, τι συναντάμε μέσα σε ένα δάσος, ποια είναι τα πιο γνωστά δέντρα.

Εποπτικό υλικό:

Φωτογραφίες

Πίνακες αναφοράς

Video

Μυθολογία:

Γνωρίσαμε τον μύθο των Δρυάδων: τις νύμφες των δασών.

 

Πληροφορίες αντλήσαμε από την πιο κάτω ιστοσελίδα:

https://driadesforest.weebly.com/epsilonmuepsiloniotasigma/9697494

Γλώσσα:

Με αφορμή την γνωριμία μας με το δάσος και τον μύθο των Δρυάδων τα παιδιά εντοπίσανε φωνολογικά το κοινό γράμμα και των δύο λέξεων: Δ-δ Δρυάδες,

δάσος. Για την διδασκαλία χρησιμοποιήσαμε:

Καρτέλες αναφοράς

Φύλλα εργασίας

Χαρτοκολλητική

Τα παιδιά πάνω σε χαρτόνι γράψανε το Δ-δ Δέλτα και στην συνέχεια κόψανε χαρτί γλασσέ και τα κολλήσανε πάνω στο γράμμα.

Μαθηματικά:

Τραγούδι

Με αφορμή το πιο πάνω τραγούδι ξεκινήσαμε την διδασκαλία του αριθμού τέσσερα.

Καρτέλες 

Φύλλα εργασίας

Το ταξίδι μας στο δάσος για σήμερα τελειώνει εδώ. Στα επόμενα μαθήματα θα έχουμε να γνωρίσουμε πολλά ακόμη.