Αρχική » 2025 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2025

Το εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου

Μέλη του δικτύου 2024-25

Μέλη του δικτύου 2023-24

Η ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ

Το ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ στο facebook

Συντονισμός

Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

Δράσεις Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: «Αθήνα, κόρη τ’ ουρανού!» του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής

Κατά το φετινό σχολικό έτος, στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Αθήνα, κόρη τ΄ ουρανού» που συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί Αοπασία Παπαναστασίου, Ανδρέας Αποστολόπουλος και Θοδωρής Βουγιούκας,  οι μαθητές του τμήματος Α5, αφού ενημερώθηκαν για τις εργασίες παλαιότερων περιβαλλοντικών προγραμμάτων του σχολείου μας κι επεξεργάστηκαν Φύλλα Εργασίας του Δικτύου «Βιώσιμη πόλη», συζήτησαν και κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης πόλης.

Στη συνέχεια  οι μαθητές μας, παίρνοντας έμπνευση από τον πίνακα του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, με θέμα την «Αθήνα» που κοσμούσε την είσοδο της Εφημερίδας Καθημερινής, επί της οδού Σωκράτους 57, έκαναν τις δικές τους εικαστικές προτάσεις για μία βιώσιμη πρωτεύουσα. Σχεδίασαν όψεις της πόλης με μολύβι και έπειτα τόνισαν πτυχές της με λωρίδες από πολύχρωμες σερπαντίνες, δίνοντας έμφαση σε στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και υπογραμμίζοντας την αναγκαία παρουσία πρασίνου σ’ αυτή.

Είναι φανερό πως η εκπαίδευση για την αειφορία συμβάλλει στη δημιουργία υπεύθυνων ενεργών πολιτών που συνεργάζονται μεταξύ τους για τη βιώσιμη αλλαγή των πόλεων του τόπου μας.3 154 16791011121314

Η πόλη που έχουμε, η πόλη που θέλουμε

Όλες οι συζητήσεις για την πολή μας, όλα τα προβλήματα που καταγράψαμε κατα τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με το δίκτυο, έγιναν ένα κολάζ ζωγραφικής και ποίησης. Με λέξεις περιγράψαμε τα άσχημά της, τα κάναμε στίχους για να φανούν λιγότερα θλιβερά. Με χρώματα και φαντασία, καταγράψαμε την πολη που θέλουμε.

Πάνω στον ίδιο πεδίο, μια πολή έτσι, μια πολή αλλιώς.

IMG 20250404 153841

“Η πόλις” του Καβάφη και η απάντησή μας στον ποιητή.

Ο Καβάφης μας επισκέφτηκε στο νηπιαγωγείο μας και με τη φωνή του Δημήτρη Χορν μας περιέγραψε την πολη του και πώς νιώθει μέσα σ΄ αυτή.

Αφού συζητήσαμε τα συναισθήματα που μας προκάλεσε η αίσθησή του, όχι και τα πιο αισιόδοξα….  αποφασίσαμε να του απαντήσουμε.  Έτσι δώσαμε μια συνέχεια-απάντηση στο ποίημά του, με αισιόδοξη και παιδική χροιά. Προσφέρουμε τη βοήθειά μας μέσα από τις ιδέες μας που έγιναν στίχοι, ώστε να ομορφύνουμε την πόλη του. Αλλά του δώσαμε και ιδέες διαφυγής σε περίπτωση που και πάλι δεν τον ικανοποιεί.
Δυστυχώς ο μεγάλος καβάφης δεν θα δει τις ιδέες μας, αλλά εμείς το διασκεδάσαμε.

IMG 20250331 145717

Διαλέγω την πόλη μου -6ο Δημοτικό σχολείο Κορίνθου

Αφού μελετήσαμε τα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης πόλης  αποφασίσαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης να ζωγραφίσουν  μία πόλη χωρίς  αυτά  τα χαρακτηριστικά  αλλά και να δημιουργήσουν μία  αφίσα με θέμα τη βιώσιμη πόλη .Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την αφίσα τους.

https://www.thinglink.com/view/scene/1967294378540008292

af82fdc5 d8f1 4c2e bd3e 9bc6e349b998

 

Η πόλη που επιθυμώ ( 4ο Δ. Σχ. Νίκαιας)

– Οι Μαθήτριες και οι Μαθητές της Ε΄ τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου της Νίκαιας  στα πλαίσια της γ΄ φάσης του προγράμματος ” Βιώσιμη πόλη”  μέσα από ζωγραφιές και κείμενα παρουσίασαν τις επιθυμίες τους για την πόλη που ονειρεύονται και στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν.

  •  Όρισαν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια πόλη ώστε να είναι βιώσιμη. Φανέρωσαν τις επιθυμίες τους για τους συμπολίτες τους, τους ελεύθερους χώρους, τις μετακινήσεις και την καθαριότητα.

–   Επίσης αφού ζωγράφισαν αυτή την ιδανική πόλη επέλεξαν τα ονόματα των πόλεων τους  και στη συνέχεια παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τις επιλογές τους και τις προτεραιότητες που βάζουν στη ζωή ως ενεργοί πολίτες της κοινωνίας μας.

  •  Ολοκληρώσαμε την γ΄ φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τη δημιουργία ενός σταυρόλεξου.

Το σταυρόλεξο που δημιουργήσαμε έχει τον τίτλο : “ Η ΝΙΚΑΙΑ”

Κάντε κλίκ εδώ και προσπαθήστε να το λύσετε

Screenshot 2025 04 10 152331

 

Scan0002 Scan0004 Scan0005 Scan0006 Scan0007 Scan0008 Scan0009Scan0001Scan0003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας – Οι πηγές της Αρέθουσας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β1 & Β2 τάξης του 15ου Δ. Σχολείου Χαλκίδας, στα πλαίσια του προγράμματος Βιώσιμη Πόλη και σε συνδυασμό με το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος: Τρέχει, τρέχει ,τρέχει το νερό, δημιούργησαν τη σταγόνα του νερού με κολλάζ από οχήματα που θα μπορούσαν να ταξιδέψουν και στις τρεις μορφές του νερού: υγρή ,στερεά και αέρια. (Β΄ Φάση)

Στη συνέχεια  ασχολήθηκαν με τις πηγές της Αρέθουσας, που αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια  στο Πάρκο του Λαού, στην όμορφη πόλη μας, τη Χαλκίδα. Πρόκειται για έναν ιερό χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη και την ιστορία της. Έμαθαν για τον μύθο της νύμφης, περιηγήθηκαν εικονικά στην περιοχή αυτή και μέσω του Google maps εντόπισαν την πηγή στο χάρτη. Κατά την Ελληνική Μυθολογία η Αρέθουσα ήταν νύμφη των πηγών και των δασών, συνοδός της Θεάς Αρτέμιδος, καθώς και θυγατέρα του Νηρέα (εξ ου Νηρηίδα νύμφη) και της Δωρίδας. Σύμφωνα πάντα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, η νύμφη Αρέθουσα παρενοχλείτο συνεχώς από τον ποταμό Αλφειό. Για να τη γλιτώσει η θεά Άρτεμις την έκανε ποτάμι και τα νερά της τα μετέφερε στις Συρακούσες. Επειδή όμως η αγάπη του Αλφειού ήταν μεγάλη, η θεά Άρτεμις μετέφερε τα νερά του στη Σικελία, όπου ενώθηκαν με τα νερά της Αρέθουσας. (Γ΄ Φάση)

 

15ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας – Πράσινες διαδρομές στην πόλη μας

Στα πλαίσια του προγράμματος ‘’Χαλκίδα: Βιώσιμη πόλη’’ και σε συνέχεια της διερεύνησης όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ‘’Πράσινη μετακίνηση’’, οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του σχολείου μας, αναζήτησαν σε ζευγάρια, στο Εργαστήριο Πληροφορικής στην εφαρμογή My Maps , τον χάρτη της πόλης μας, της Χαλκίδας και εντόπισαν τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους . Στη συνέχεια με τις δυνατότητες της εφαρμογής, έβαλαν χρώμα στους συγκεκριμένους δρόμους, σημείωσαν σύμβολα και πινέζες, πρόσθεσαν φωτογραφίες με σχόλια και παρατήρησαν πόσο περιορισμένες είναι οι ‘’πράσινες διαδρομές’’ σε σχέση με το μέγεθος της πόλης.

Πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι Χαλκίδας

Πατήστε εδώ για να δείτε πώς μπορείτε να γίνετε Συντάκτες στο ιστολόγιο και να ανεβάζετε τις εργασίες σας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς