Μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Πεύκων ως ενεργοί πολίτες: Βλέποντας την πόλη μας με άλλα μάτια
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, με πνεύμα υπευθυνότητας και αγάπης για την πόλη τους, περιηγήθηκαν ως ενεργοί πολίτες στην περιοχή που ζούνε, τα Πεύκα, και κατέγραψαν μέσα από τον φωτογραφικό φακό τους τα «κακώς κείμενα» που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας. Οι φωτογραφίες που τράβηξαν αναδεικνύουν ζητήματα όπως παραμελημένα σημεία, προβλήματα σε δρόμους και πεζοδρόμια, περιβαλλοντική ρύπανση και ανάγκες βελτίωσης της περιοχής. Με την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους, μας δίνουν το παράδειγμα ότι η αλλαγή ξεκινά από την παρατήρηση και τη δράση. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι μόνο η καταγραφή προβλημάτων αλλά και η αφύπνιση της τοπικής κοινότητας. Μας καλούν όλους να γίνουμε μέρος της λύσης, προτείνοντας βελτιώσεις και συμμετέχοντας ενεργά στην προστασία και ανάδειξη του τόπου μας. Η δράση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε μια πόλη πιο καθαρή, πιο όμορφη και πιο φιλική προς όλους.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες δράσεις και φωτογραφίες στον ιστότοπό μας “Βιώσιμη Πόλη“!
15ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, στα πλαίσια του προγράμματος ‘’Χαλκίδα: Βιώσιμη Πόλη; ” και διερευνώντας ως ενεργοί πολίτες την ”Πράσινη μετακίνηση”, πραγματοποίησαν περίπατο στους πεζόδρομους της πόλης. Κατέγραψαν και φωτογράφισαν τις οδούς, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι κυκλοφορούν πεζοί, ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία. Επιπλέον αναζήτησαν και βρήκαν πληροφορίες για τους συγκεκριμένους δρόμους στη σελίδα του Δήμου Χαλκιδέων ‘’ Η ιστορία του δρόμου μου : https://dimoschalkideon.gr/i-istoria-tou-dromou-sou/ κι ενημερώθηκαν για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου, σύμφωνα με το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα για ποδηλατοδρόμηση στη Λεωφόρο Βενιζέλου, από την παραλία μέχρι τις πηγές της Αρέθουσας, ενώ εκκρεμεί η πεζοδρόμηση του υπόλοιπου τμήματος της οδού Αβάντων και τμήματος της Λ. Χαϊνά . Οι μικροί πεζοί πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν κι ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χαλκιδέοι καθημερινά στις μετακινήσεις τους και περιμένουν την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου στο κέντρο της πόλης προκειμένου να αποφευχθεί το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και να γίνει το πρώτο βήμα για ‘’πράσινη μετακίνηση’’ στην πόλη μας.
15o Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Σχολείου μας στο πλαίσιο των στόχων για τη βιωσιμότητα διερευνούν το καθαρό και προσβάσιμο νερό ,που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής της πόλης μας. Πώς φτάνει το νερό στους ταμιευτήρες; Ποιος είναι ο κύκλος νερού στην περιοχή μας αλλά και σε όλον τον πλανήτη; Από που υδρεύεται η πόλη μας; Ως αποτέλεσμα της διερεύνησης στην πλατφόρμα https://hotpot.uvic.ca/wintutor7/jcross1.htm δημιουργήθηκε ένα σταυρόλεξο.
“Βρέχει λέξεις” στο Νηπιαγωγείο Ποταμού Κέρκυρας
Τα παιδιά σε ομάδες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, κατέγραψαν λέξεις σχετικές με τη γειτονιά του νηπιαγωγείου. Οι λέξεις πολλές και διαφορετικές, μπήκαν σε ένα σχήμα, το οποίο επιλέχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας. Το σχήμα που διάλεξε η πλειοψηφία είναι το σπιτάκι , καθώς παραπέμπει στο νηπιαγωγείο μας. Κλείσαμε τις λέξεις από τις τρεις ομάδες στο σύννεφο-σχολείο μας, συγκεντρωμένες !!! Τις αναγνωρίσαμε , τις διαβάσαμε, τις σχολιάσαμε. Έτοιμο το συννεφόλεξο του νηπιαγωγείου μας.
Ένας καινούριος μαθητής στη γειτονιά μας από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη Μελέτη Περιβάλλοντος της Β Δημοτικού, 2η ενότητα: “Η συνοικία μου”, προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε με βιωματικό τρόπο τη συνοικία του σχολείου, τα χαρακτηριστικά και τις συνθήκες ζωής που επικρατούν, τα θετικά και αρνητικά της γνωρίσματα και να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε σχέση με όλα αυτά.
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία για τη γειτονιά του σχολείου μας, ώστε να αποτυπώσουμε την εμπειρία μας και να αφηγηθούμε α θετικά και αρνητικά της. Καθώς είμαστε το Δημοτικό Σχολείο Τυφλών, θελήσαμε να προσθέσουμε τη διάσταση της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης, όταν κινούνται στη γειτονιά, τη συνοικία και γενικότερα την πόλη μας.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία μας
https://www.storyjumper.com/book/read/123552032
Επίσης την επισυνάπτουμε και https://blogs.sch.gr/viosimi-poli/files/2024/12/ΕΝΑΣ-ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ-ΜΑΘΗΤΗΣ-ΣΤΗ-ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΜΑΣ.pptx
https://blogs.sch.gr/viosimi-poli/files/2024/12/ΕΝΑΣ-ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ-ΜΑΘΗΤΗΣ-ΣΤΗ-ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΜΑΣ.pdf σαν αρχείο pdf
Πρόσφατα σχόλια