15ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Τον Νοέμβριο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας επισκέφτηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Σ’ ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον ενημερώθηκαν για τον κύριο ΚΟΚ και τους κανόνες που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε, όταν κινούμαστε στην πόλη μας ως πεζοί, ως ποδηλάτες αλλά και ως συνεπιβάτες σε αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Στη συνέχεια προσπάθησαν να εφαρμόσουν στην πράξη τη νέα γνώση κυκλοφορώντας στον χώρο του πάρκου, που αποτελεί μικρογραφία των δρόμων μιας πόλης, πρώτα ως πεζοί και μετά με ποδήλατα. Στο τέλος της δράσης γεννήθηκε η απορία στους μικρούς μαθητές εάν στην πόλη μας υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και ποιοι είναι αυτοί. Άραγε είναι η πόλη μας βιώσιμη στις μετακινήσεις; Συζήτησαν με τον κ. Γιάννη, τον υπεύθυνο του πάρκου, ο οποίος ανέφερε τον ποδηλατόδρομο που ήδη υπάρχει στην Περιοχή Καρνάγιο – Υψηλή γέφυρα (περίπου 200μ.) και πληροφόρησε τα παιδιά ότι γίνονται εργασίες κατασκευής νέου ποδηλατόδρομου στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Βενιζέλου (από την παραλία έως το μουσείο ‘’Αρέθουσα’’). ‘’Μακάρι να είχαμε στην πόλη μας πολλούς ποδηλατόδρομους όπως στο πάρκο και να μη φοβόμαστε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια, ευχήθηκαν οι μικροί ποδηλάτες’’. Και αποφάσισαν να γράψουν μια επιστολή στη Δήμαρχο για να θίξουν το πρόβλημα και να προτείνουν περιοχές για την κατασκευή νέων ποδηλατόδρομων.
Πρώτη ενημέρωση Σχολικών Ομάδων που συμμετέχουν στο Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» τη σχολική χρονιά 2024-25
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζουμε στη δωδέκατη χρονιά λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία». Σας ζητάμε συγγνώμη για την καθυστέρηση στην ενημέρωση σχετικά με την έγκριση των αιτήσεών σας και τη λειτουργία του δικτύου, όμως αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κτίριό μας και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΠΕΑ και αυτό απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μας. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε το έργο μας, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τον συντονισμό του δικτύου.
Το δίκτυο μας υποστηρίζει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν:
- στους/τις μαθητές/τριες να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν πώς είναι δομημένη και πώς λειτουργεί η γειτονιά ή η πόλη τους, να δουν τα όμορφα και τα άσχημα της, να γνωρίσουν τους θεσμούς που έχουν την ευθύνη για όσα μελετούν, να αναρωτηθούν τι θέλουν να αλλάξουν και τέλος να αναλάβουν μια μικρή δράση ως «ενεργοί πολίτες» ώστε να γνωρίσουν τις αξίες της συμμετοχής στα κοινά.
- στους εκπαιδευτικούς – εμψυχωτές αυτής της διαδικασίας να δημιουργήσουν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά ερεθίσματα και διαδικασίες, ώστε οι μαθητές ως ενεργοί πολίτες να προβληματιστούν και να φανταστούν – οραματιστούν την πόλη που τους αξίζει και να τους δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί με κάποιο τρόπο η φωνή τους στο σχεδιασμό της πόλης στην οποία θα ζήσουν.
Τη φετινή χρονιά 2024-25 στο δίκτυο μας συμμετέχουν 80 Σχολικές ομάδες, 34 Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων και 16 Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (πρώην Κ.Π.Ε.). Ο κατάλογος των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν φέτος στο δίκτυο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ. Βεβαιωθείτε πως τα στοιχεία που σας αφορούν είναι σωστά (π.χ. τίτλος προγράμματος, ονόματα εκπαιδευτικών κλπ.). Μήπως μπορείτε να βρείτε ομάδες από άλλα σχολεία με τις οποίες μπορείτε να συνεργαστείτε είτε γιατί βρίσκονται γεωγραφικά κοντά είτε γιατί τα προγράμματά σας έχουν θεματική συνάφεια;
Για την τεκμηρίωση του Δικτύου παρακαλούμε συμπληρώσετε και στείλτε μας με email την κατάσταση μαθητών/τριών – εκπαιδευτικών της ομάδας σας που σας έχουμε προωθήσει. Σημειώστε μόνο τον αριθμό μητρώου των μαθητών/τριών και όχι τα ονοματεπώνυμά τους.
Για την περιγραφή της λειτουργίας του δικτύου και την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής σας παρακαλούμε δείτε τον ΧΑΡΤΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, στον οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες για το διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου και τη χρήση του, για τις τέσσερις φάσεις του δικτύου και τις προτεινόμενες δραστηριότητες, για την επικοινωνία μας και τη χρήση του ιστολογίου του δικτύου..
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τη διεξαγωγή μιας πρώτης ενημερωτικής-επιμορφωτικής διαδικτυακής συνάντησης για τη γνωριμία μεταξύ μας, με το δίκτυο και για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις-απορίες.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις και υποστήριξη τόσο σε εκπαιδευτικά θέματα όσο και για τη λειτουργία του Δικτύου. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» στο e-mail polis@kpe-thess.gr και στα τηλέφωνα 2310707150, 2310757130.
Καλή δύναμη για τη φετινή χρονιά και καλή επιτυχία στην κοινή μας προσπάθεια!
Με εκτίμηση,
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΕΠΕΑ
Γιώργος Υφαντής, Χρυσούλα Αθανασίου, Γιώργος Σλαυκίδης
Πρόσφατα σχόλια