Η πόλη μου γίνεται βιώσιμη – Τα σκουπίδια αποκτούν ζωή
1ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου
Στα πλαίσια της γ΄ και δ΄ φάσης του προγράμματος αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας ονειρική πόλη, όπου όλα θα είναι όμορφα, χαρούμενα, γεμάτα χρώμα, καθαριότητα και σεβασμό. Εκεί το αγαπημένο μας ρομποτάκι θα μαζεύει τα σκουπίδια της ανακύκλωσης. Μερικά που ξέφυγαν βρήκαμε τρόπους και τα αξιοποιήσαμε όπως τους αξίζουν. Η πόλη μας θα γίνει βιώσιμη και όλοι εμείς οι μικροί μαθητές θα γίνουμε ενεργοί πολίτες που θα ενδιαφερόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος, σκεπτόμενοι δράσεις και απλές καθημερινές κινήσεις που θα βοηθήσει τη γη να αποκτήσει δύναμη και πάλι.
Γ Φάση – Ψηφιακές Αφίσες και Χρήση Εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης- 4ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας
Οι μαθητές/τριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας μελέτησαν πηγές στο διαδίκτυο, συνέλλεξαν πληροφορίες για τους 7 άξονες του Στόχου 11 στους οποίους εστιάζουμε στο Πρόγραμμά μας, συγκεκριμένα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Χώροι Πρασίνου, Δημόσια Συγκοινωνία, Διαχείριση Απορριμμάτων, Αστικός Σχεδιασμός, Ενεργειακά Κτίρια και Φιλική προς το Ποδήλατο Πόλη.
Δημιούργησαν σε ομάδες ψηφιακές αφίσες χρησιμοποιώντας το Canva, έδωσαν ανατροφοδότηση η μια ομάδα στην άλλη και βελτίωσαν τις αφίσες τους. Οι αφίσες που δημιουργήθηκαν είναι οι εξής:
Επίσης, ρώτησαν τα Ηνωμένα Έθνη (the United Nations) στο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης Character AI για διάφορα σχετικά θέματα και συγκέντρωσαν πληροφορίες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Για παράδειγμα:
Which city in the world has the most green spaces? (Character AI UN- Group Salamina)
The city with the most green spaces in the world is Singapore. It has over 70% of its territory covered in tropical vegetation, making it one of the greenest cities in the world. This has made it a leader in sustainable development, as it has reduced its carbon emissions and increased access to natural resources like clean air and water. Additionally, it has focused on urban green spaces, providing public spaces for residents and visitors to enjoy. This focus has resulted in a more diverse and vibrant city, with benefits for both the environment and local community.
Which city in Greece takes most advantage of renewable energy sources? (Character AI -m Group Salamina)
The city in Greece that takes the most advantage of renewable energy sources is Thessaloniki. It has invested heavily in solar and wind energy, with the goal of being completely self-sustainable by 2030. It has already achieved a 40% reduction in greenhouse gas emissions and a significant increase in renewable energy production. It also has a renewable energy production capacity of 163.2 MW, which is more than any other city in Greece. This makes it an excellent example of a city that is investing in renewable energy and working toward a more sustainable future.
Δημιούργησαν εικόνες με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως Leonardo AI και pixlr. Έδωσαν περιγραφή (prompt) και όταν δημιουργήθηκαν 4 εικόνες, επέλεξαν μία που θεωρούσαν καταλληλότερη για αυτό που ζήτησαν. Για να αντιμετωπίσουν κριτικά τα προϊόντα του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, τους δόθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τα νοήματα που παράγει η εικόνα ώστε να κάνουν τη δική τους επιλογή εικόνας. Μερικές από τις εικόνες που δημιουργήθηκαν για τη Βιώσιμη Πόλη, με βάση τους 7 άξονες που προαναφέραμε, είναι:






Εδώ θα βρείτε την βιντεοπαρουσίαση μέσω Canva που δημιουργήσαμε. Συγκεντρώσαμε τις εικόνες που δημιούργησαν οι μαθητές μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να δείξουν πώς σκέφτονται τη Βιώσιμη Πόλη! Η σύνθεση των εικόνων όλων των αξόνων του έργου μας παρουσιάζει το όραμα των μαθητών για μια Βιώσιμη Σαλαμίνα!
Επίσης, τα παιδιά πήραν συνέντευξη από κάτοικο της πόλης Utrecht, της πιο Βιώσιμης Ευρωπαϊκής πόλης, και από τον Αντιδήμαρχο κ. Αντώνη Βακάλη για τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την προσβασιμότητα και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σαλαμίνα.
Οι μαθητές μας δημιούργησαν Manifesto, καλλιτεχνίες που περνούν ένα ηχηρό μήνυμα για τη θεματική της Βιώσιμης Πόλης.
Εδώ μπορείτε να δείτε τα 7 manifesto που δημιουργήθηκαν!
Επίσης, η Εκπαιδευτικός Μουσικής κ. Χαρά Ηλιάδη καθοδήγησε τα παιδιά να δημιουργήσουν σε ομάδες σλόγκαν για το θέμα μας, ρυθμό και μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά. Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Εικαστικών κ. Αλκυόνη Δίβαρη δημιούργησαν αφίσες με τα σλόγκαν τους!
Τέλος, ομάδα μαθητών της Στ τάξης δημιούργησε ένα χώρο με προδιαγραφές βιωσιμότητας στο ψηφιακό παιχνίδι minecraft με την καθοδήγηση του Εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ Νίκου Αβραμούλη.
Έρευνα για την ασφαλή μετακίνηση και δράση ευαισθητοποίησης. 2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας. Δ φάση.
Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ECOMOBILITY διεξήγαγε δράση και σχετική έρευνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αναφορικά με την οικολογική μετακίνηση. Το ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε κατά την διεξαγωγή της δράσης και μετά από αυτή παραθέτουμε ακολούθως.
Η δράση αφορούσε στη διοργάνωση και διεξαγωγή μιας ποδηλατοδρομίας. Με την συνδρομή του Δήμου η ποδηλατάδα μας στέφθηκε με επιτυχία.
Ερωτηματολόγιο
https://drive.google.com/file/d/1MQJhTRWs3fBk8MSsqpC77ajUfT4yDbly/view?usp=sharing
Αποτελέσματα ερωτηματολογίου
https://drive.google.com/file/d/1uKZ7pOKHcv8X8iWXu5d_gCSGh_DrQIHM/view?usp=sharing
Ποδηλατοδρομία
https://drive.google.com/file/d/1Cp92aV_7Hcf-OGhP2cokP1KWXpvwQEuq/view?usp=sharing
5ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων – Διαλέγω την πόλη μου
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας παρατήρησαν, σχολίασαν και εντόπισαν τις αξίες από τις επιλογές τους.
Εκπαιδευτική επίσκεψη και συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου
Το περιβαλλοντικό μας μονοπάτι!
Οι μαθητές του 1ου Δ.Σ. Αφάντου περιηγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το σχολείου τους. Αφού παρατήρησαν θετικά και αρνητικά στοιχεία, επέστρεψαν στο σχολείο, συζήτησαν και κατέληξαν σε μια χαρακτηριστική διαδρομή της περιοχής μας. Η διαδρομή ξεκινά από το σχολείο μας και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία της περιοχής μας!
Στη συνέχεια, αφού αποφάσισαν ποια είναι τα τοπόσημα της περιοχής, ανάλαβαν σε ομάδες να βρουν σχετικές πληροφορίες και να συμπληρώσουν τα φύλλα εργασίας που τους δόθηκαν. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός thinglink, το οποίο σας καλούμε να επισκεφτείτε και πατώντας στους ανάλογους συνδέσμους να περιηγηθείτε στην πόλη μας!
https://www.thinglink.com/card/1832144378093634213
1ο ΔΣ Αφάντου
Α-Δ-Ε Τάξη
Δημ. Σχ. Κλειδίου – Ενεργοί πολίτες
Οι μαθητές/τριες του Δ.Σ. Κλειδίου συναποφάσισαν να υλοποιήσουν δράση εθελοντισμού καθαριότητας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά τους και γενικότερα στον τόπο τους. Οι ομάδες συμμετείχαν ενεργά στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση της δράσης. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Ώρα για Δράση – Τώρα». Ο φορέας συνεργασίας ήταν η «Ομάδα Εθελοντών για την Καθαριότητα» του δήμου Βέροιας οι οποίοι με χαρά αποδέχτηκαν την πρόταση συνεργασίας. Συναποφασίστηκαν δράσεις και καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα. Οι μαθητές/τριες μας ακολουθώντας το μότο «Ενδιαφέρομαι – Νοιάζομαι – Δρω πέρα από σκοπιμότητες…» ενήργησαν ως ενεργοί πολίτες οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι! Οι μαθητές μας αποκτώντας τις αξίες του εθελοντισμού και του σεβασμού της δημόσιας υγείας ενήργησαν ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες και ισχυροποίησαν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία μας!
1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης – Εκπαιδευτική επίσκεψη σε μονάδα ανακύκλωσης.
Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης αναζητώντας τρόπους ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στη μονάδα επεξεργασίας ΑΕΚΚ (Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων), η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση της ΑΝΑΚΕΜ .
Τα οικοδομικά απόβλητα αποτελούσαν μέχρι πρότινος ένα μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον, καθώς συνέβαλλαν στην ρύπανση του εδάφους και των υδάτων και προκαλούσαν σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής. Ωστόσο, πρόσφατα η κοινωνία έχει αναγνωρίσει τη σημασία του ανακυκλώσιμου υλικού και της βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέοι τρόποι αξιοποίησης των οικοδομικών υλικών.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σχετικά με το πρόβλημα των οικοδομικών αποβλήτων και να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της οικοδομικής δραστηριότητας
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Με τη συνοδεία ειδικών στον τομέα, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια εκπαιδευτική εμπειρία που ενίσχυσε την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, άνοιξε νέους ορίζοντες για την κατανόηση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα της βιομηχανίας αποβλήτων.
8ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Πάρκο τσέπης στο σχολείο μας.
Οι μαθητές εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας την έλλειψη πρασίνου ως ένα από τα βασικά προβλήματα της πόλης και της γειτονιάς του σχολείου τους αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον μικρό κήπο του σχολείου. Στις 21/3/24 μας επισκέφτηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Πρασίνου με στόχο τον καλλωπισμό του μικρού κήπου του σχολείου μας με αρωματικά φυτά συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου και την ταυτόχρονη σύνδεση με τη φύση και αναψυχή. Έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και οδηγίες για το πώς μπορεί να διατηρηθεί καλύτερα ο χώρος αυτός και οι μαθητές, με τη σειρά τους, υποσχέθηκαν να τον φροντίζουν και να τον διατηρούν καθαρό.
Πρόσφατα σχόλια