Αρχική » 2024 » Ιανουάριος

Αρχείο μηνός Ιανουάριος 2024

Το εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου

Μέλη του δικτύου 2024-25

Μέλη του δικτύου 2023-24

Η ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ

Το ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ στο facebook

Συντονισμός

Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

2ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

2 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Ευβοίας

Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς, αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο wordart, κατέγραψαν αυθόρμητα σε ομάδες τις λέξεις που σημαίνουν “Η γειτονιά μου” και δημιούργησαν συννεφόλεξα.n580tqpmmbk6 1704884738 1 v9pkxq0qvg8p 1705863637 1

1ο Γυμνάσιο Αριδαίας : «Ένα δασάκι μέσα στην πόλη για όλους μας»

Α΄ΦΑΣΗ ΣΥΝΝΕΦΟΛΕΞΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ

Η γειτονιά μας στον Μόλυβο

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΘΥΜΝΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας μίλησαν για τη γειτονιά τους και αποτύπωσαν τη διαδρομή από το σπίτι τους στο σχολείο. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανά γειτονιά και έφτιαξε η κάθε ομάδα το σκαρίφημα της δικής της γειτονιάς και διαδρομής προς το σχολείο. Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει και το συννεφόλεξό μας με τη συνεργασία της Α΄ τάξης.

https://blogs.sch.gr/viosimi-poli/files/2024/01/σκαριφημα-γειτονιας.pdf

σκαριφημα γειτονιας

Η γειτονιά μας

8ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μια βόλτα στη γειτονιά του νηπιαγωγείου αρκούσε, για να γεμίσει το στόμα των μικρών μαθητών λέξεις, που περιγράφουν και φωτογραφίζουν, όσα καθημερινά βλέπουν, νιώθουν και αφουγκράζονται στο περιβάλλον του σχολείου μας! Μια βόλτα… και η λεξοβροχή ξεκίνησε!!

6e7a9666 ab48 4055 a7b8 298699ecfba3

4ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας

Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος “Με Όραμα μια Βιώσιμη Σαλαμίνα”, οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας άρχισαν να εξερευνούν την έννοια της Βιωσιμότητας και να ανακαλύπτουν νέες γνώσεις σε σχέση με τη Βιωσιμότητα περιοχών και κοινοτήτων (Στόχος 11 της Ατζέντας για το Περιβάλλον 2030). Στο μάθημα των Αγγλικών, ως μέρος του Ευρωπαϊκού έργου “Sharing the Road: A shared vision of improving our living area”, που συμμετέχουν, οι μαθητές της Στ’ τάξης παρακολούθησαν βίντεο και συζήτησαν για το Στόχο 11 της Ατζέντας 2030. Κάνοντας καταιγισμό ιδεών, δημιούργησαν εννοιολογικούς χάρτες στην εφαρμογή Miro.

St2 Salamina Mind Map

St1 Salamina Mind Map

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Πόλεων στις 31 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που αποτέλεσαν αφορμή συζήτησης και προβληματισμού πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σήμερα. Συμμετείχαν ενεργά εκφράζοντας τις απόψεις τους σε σχέση με την περιοχή που μένουν και συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν προβλήματα που μπορεί άμεσα να μην τους επηρεάζουν όμως υπάρχουν και επηρεάζουν κατοίκους άλλων πόλεων. Το πρώτο βήμα για να βρεθεί η λύση των προβλημάτων είναι ο εντοπισμός τους. Οι μαθητές εμπνεύστηκαν από το μάθημα για την Ημέρα των Πόλεων και δημιούργησαν ζωγραφιές που απεικονίζουν κάποιο επίκαιρο πρόβλημα ή τη λύση του σχεδιάζοντας μια περιοχή με βιώσιμες προδιαγραφές.

Οι καλλιτεχνίες των παιδιών συγκεντρώθηκαν σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα Canva.

63ο Νηπ. Θεσσαλονίκης Συννεφόλεξο

Εικόααανα1

Untitled 1

β

Εικτττόνα1

Καλή χρονιά! Με την επιστροφή μας στο σχολείο από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές διερευνήσαμε τι θυμούνται τα νήπια από τον περίπατο μας στη γειτονιά. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι θυμούνται πάρα πολλά. Οι λέξεις καταγράφηκαν και περάστηκαν στην εφαρμογή wordart. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν γιατί πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργία συννεφόλεξου. Κάθε ένα διάλεξε μία εικόνα που την οπτικοποιούσαμε. Στο τέλος, αφού επιλέξαμε κάποιες από αυτές ψήφισαν γραπτώς όποιες 2 ήθελαν. Σας παρουσιάζουμε τις δύο πρώτες σε ψήφους, την καρδιά και τον χαρταετό.

8o ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι μαθητές του 8ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης εντόπισαν στο αστικό μονοπάτι της γειτονιάς τους και συγκεκριμένα στη διαδρομή  από το σχολείο τους μέχρι το Momus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σημαντικά τοπόσημα τα οποία διαφαίνονται στον χάρτη. Επίσης τα φωτογράφισαν και συζήτησαν για την δυσκολία αλλά και την αναγκαιότητα συντήρησης τους.

Screenshot 2024 01 12 164855 1

 

 



Λήψη αρχείου

 

Τα οπωροφόρα της γειτονιάς μας

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων συνδύασαν τον 1ο Περιβαλλοντικό περίπατο της χρονιάς με τον εντοπισμό των οπωροφόρων δένδρων της γειτονιάς μας, αξιοποιώντας παράλληλα τα ψηφιακά εργαλεία της Επιστήμης των Πολιτών και συγκεκριμένα το pl@ntnet και το inaturalist που είχαν εγκαταστήσει στα  tablets και τα smartphones τους. Τα δένδρα της αυλής του σχολείου και της γειτονιάς μας, των Μυκονιάτικων των Αγίων Αναργύρων, που έχει ευτυχώς ακόμη αρκετό πράσινο και κήπους, έδωσαν μια χαρούμενη νότα στην χειμωνιάτικη βόλτα μας που ακολούθησε την ανάγνωση αποσπασμάτων από «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» του Σ. Δημητρίου. Περιμένουμε υπομονετικά την άνοιξη για να αναρτήσουμε φωτογραφίες ανθισμένων δένδρων και να δουλέψουμε παραπάνω το φετινό μας πρόγραμμα που έχει θέμα τον ρόλο των επικονιαστών στην βιωσιμότητα των πόλεων και τίτλο   «Bee…ος Ανθόσπαρτος». Ώσπου να επανέλθουμε σας στέλνουμε ένα συννεφόλεξο με τα οπωροφόρα που καταγράψαμε και ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά.Untitled

Το μονοπάτι της Οξύνειας

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=13kYjPfM43zn41HSQLmZehgk2B5Wcrd8&ll=39.82747397008349%2C21.48974702803344&z=18



Λήψη αρχείου

 

Πατήστε εδώ για να δείτε πώς μπορείτε να γίνετε Συντάκτες στο ιστολόγιο και να ανεβάζετε τις εργασίες σας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς