Καλό καλοκαίρι!
Αγαπητά μέλη του δικτύου “Βιώσιμη πόλη”,
Η φετινή χρονιά έφτασε στο τέλος της και θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ειλικρινά για την εντυπωσιακή συμμετοχή σας στο δίκτυο! Μας γεμίζει χαρά η πλούσια δραστηριότητα τόσων σχολείων από νηπιαγωγεία μέχρι λύκεια και ειδικά σχολεία, από μεγάλες πόλεις αλλά και από χωριά, από τόσες πολλές περιοχές της χώρας μας!!
Μοιραστήκατε μαζί μας μέσα από το ιστολόγιο αξιοζήλευτες δουλειές που υλοποιήσατε με τους μαθητές και τις μαθήτριές σας, οι οποίες αποτελούν έμπνευση τόσο για εμάς όσο και για άλλα σχολεία.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αναπόσπαστος ρόλος του σχολείου είναι να εκπαιδεύει τα παιδιά πώς να γίνουν ενεργοί πολίτες, πώς να διεκδικούν την αειφορία, πώς να βελτιώνουν τη ζωή τους μέσα από την ανάληψη δράσης. Χαιρόμαστε που το είδαμε να γίνεται πράξη από τόσα σχολεία!
Το καλοκαίρι που ξεκινά ευχόμαστε να φέρει σε όλες και όλους χαρά, αναζωογόνηση και νέες δυνάμεις για τη νέα χρονιά!!
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου
5ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης
Γ’ Φάση
Μπορούμε κι αλλιώς…
Αφού οι μαθητές της Δ1΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης σχεδιάσαμε το περιβαλλοντικό μονοπάτι της γειτονιάς μας στην Νικόπολη και το περπατήσαμε με ερευνητική διάθεση, νιώσαμε πως …κάπως μεγαλώσαμε, και πλέον έχουμε άποψη για τον τόπο που ζούμε και σαφώς μπορούμε να εκφράσουμε τις προτιμήσεις, αλλά και τη δυσαρέσκειά μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας, που μας αφορούν και μας επηρεάζουν. Τα συζητήσαμε,τα καταγράψαμε και αμέσως μετά “οραματιστήκαμε” τον τόπο μας αλλιώς, πιο όμορφο, πιο φιλικό και δημιουργικό και αποτυπώσαμε απλά και φυσικά στο χαρτί κάθε μας ιδέα.
Έτσι, καταλήξαμε πως η αγαπημένη μας γειτονιά, της Νικόπολης, χρειάζεται:
- Περισσότερα, μεγάλα και …επιδιορθωμένα πεζοδρόμια, για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια.
- Κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που ο Δήμος μας θα φροντίσει να οργανώσει και φυσικά να συντηρήσει στο υπέροχο σύγχρονο κεντρικό πάρκο μας, όπου έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες φθορές, αλλά και σε άλλες παιδικές χαρές, ώστε να νιώθουμε όχι μόνο ασφαλείς, αλλά και αξιοπρεπείς.
- Παρακίνηση των συμπολιτών μας για τήρηση των κανόνων καθαριότητας.
- Ποδηλατόδρομους, αλλά και περισσότερα Μέσα Μαζικής μεταφοράς (γραμμές λεωφορείων και Μετρό) για ασφαλή, γρήγορη, οικονομική και οικολογική μετακίνηση.
- Εξασφάλιση καθαρού νερού μέσα από σύγχρονα κι ασφαλή δίκτυα υδροδότησης.
- Απομάκρυνση βιομηχανιών, που εδρεύουν στην κατοικημένη περιοχή και αξιοποίηση παλιών βιομηχανικών κτηρίων. Επίσης μέριμνα για καθαριότητα και κάλυψη των εγκαταλειμμένων και αποπεράτωση των μισοτελειωμένων σπιτιών και των υπέροχων εκκλησιών μας.
- Να αποκτήσει ένα Πολιτιστικό Κέντρο, έναν πολυχώρο, που θα φιλοξενεί Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσείο Λαογραφικό (αφού άλλωστε αποτελεί μια περιοχή με έντονο το στοιχείο του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας), εικαστικές και μουσικές δράσεις κι εργαστήρια, αλλά και εκμάθηση τεχνών, και γιατί όχι, ξένων γλωσσών. Ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα σχολεία της περιοχής, θα συστήσει ένα πνευματικό φυτώριο για την πολυπληθή νεολαία που κατοικεί στην περιοχή μας (και χρειάζεται υγιείς και δημιουργικούς τρόπους έκφρασης), και έναν λόγο για να επισκεφτεί κάποιος την Νικόπολη!



Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης δημιουργεί το περιβαλλοντικό μονοπάτι της πόλης του
Β’ Φάση
Στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη», οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ1’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, συνεργάστηκαν για να χαρτογραφήσουν το περιβαλλοντικό μονοπάτι της περιοχής τους. και ένα πρωινό με αφετηρία το σχολείο τους εξερεύνησαν τη γειτονιά τους.
Κατέγραψαν σημεία και στοιχεία με περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό ή και ιστορικό ενδιαφέρον, τα οποία στη συνέχεια αποτύπωσαν σε διαδραστικό χάρτη αξιοποιώντας την εφαρμογή Thinglink. Ως σκεπτόμενοι κι ενεργοί πολίτες- εντόπισαν προβλήματα της καθημερινότητάς τους και, παίρνοντας τη γνώμη και άλλων συμπολιτών τους, προβληματίστηκαν για την ευθύνη που αναλογεί σε άτομα, ομάδες και θεσμούς και άρχισαν να νιώθουν πόσο χρήσιμοι μπορεί να αποβούν και οι ίδιοι για την κοινωνία που ζουν.
Διαδραστικός χάρτης της διαδρομής που ακολουθήσαμε:
Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Αλλάζω το κλίμα-Αλλάζω τη ζωή μας
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν με δράσεις στην Παγκόσμια Ημέρα διεξαγωγής δράσεων για το κλίμα GLOBAL SCHOOLS ACTION DAY στα πλαίσια του προγράμματος Running out of time. Με τη συμμετοχή μας στις δράσεις αυτές γίναμε κι εμείς μέρος της ιστορίας για το κλίμα ,προσυπογράψαμε το μήνυμα της σκυταλοδρομίας ” Running out of time”,της μεγαλύτερης σκυταλοδρομίας για την κλιματική αλλαγή, με σημαντικό τμήμα της σε ξηρά και θάλασσα την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας φυτέψαμε στο προαύλιο του σχολείου δέντρα και φυτά, ανακυκλώσαμε υλικά και πραγματοποιήσαμε δράσεις στον περιβάλλοντα χώρο μέσα και έξω από το σχολείο.
Την 21η Μαρτίου 2023 , Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα των Δασών, φυτέψαμε στο σχολείο μια ροδιά Ερμιόνης κάνοντας μαθήματα εκφραστικής ανάγνωσης στην «Τρελή Ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη.
Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 συμμετείχαμε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοκύκλωση» για το σχολικό έτος 2022-2023, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γ.Ε.Λ., ΕΠΑ.Λ., Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) και έχει εγκριθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Το πρόγραμμα αφορά την Ανακύκλωση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/ μαθητριών στο σκοπό της ορθής απόρριψης και ανακύκλωσης αυτών προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, δια ζώσης ενημέρωση ή/και προβολή οπτικοακουστικού υλικού: ενημέρωση δια ζώσης των μαθητών/μαθητριών για το θέμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, παρουσίαση (power point) με σύντομη απλή αναφορά, στα ανακυκλώσιμα είδη/προϊόντα, στα σημεία συλλογής των παλαιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στον τρόπο χωριστής απόρριψης των ειδών αυτών στους ειδικούς κάδους συλλογής του φορέα, στα στάδια της ανακύκλωσης αποβλήτων, στους λόγους που δεν πρέπει να πετάμε τις παλιές ή άχρηστες οικιακές συσκευές μαζί με τα λοιπά οικιακά μας απόβλητα, αλλά να τις οδηγήσουμε στην Ανακύκλωση ώστε να ξαναγίνουν χρήσιμα υλικά για τον άνθρωπο και προβολή video εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού παραγωγής του Φορέα με θέμα την ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Οδηγό / Χρήσιμες συμβουλές προβαλλόμενες συνοπτικά για την πραγματοποίηση της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Εξασφαλίσαμε, τέλος, τη διάθεση ενός κάδου ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του σχολείου και της γειτονιάς την επόμενη σχολική χρονιά.
Όλα τα δέντρα και τα φυτά που παραλάβαμε από το ΚΠΕ φυτεύτηκαν από τους μαθητές/μαθήτριες και το καθένα υιοθετήθηκε από κάποιον μαθητή/μαθήτρια, ο οποίος/α ανέλαβε να κάνει μια μικρή έρευνα για τη φύτευση και τη φροντίδα του. Την επόμενη σχολική χρονιά θα λάβει χώρα ένας ενδοσχολικός διαγωνισμός για το τα φυτά που προόδευσαν περισσότερο.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ακριτίδης Πασχάλης ΠΕ04.04-Αλεξάνδρου Χριστίνα ΠΕ02
Δημοτικό σχολείο Κουτσελιού Ιωαννίνων, Δ΄Φάση
Η τελευταία φάση του προγράμματος απαιτεί δράση. Κι εμείς αποφασίσαμε να επέμβουμε με μια μικρή δράση στη γειτονιά μας για να την ομορφύνουμε. Φυτέψαμε λουλούδια σε ένα κεντρικό σημείο της γειτονιάς μας, ώστε να δείχνει πιο όμορφη και περιποιημένη και να δημιουργεί μια θετική επίδραση στους κατοίκους της περιοχής.
Αρχικά δημιουργήσαμε ένα φυτώριο λουλουδιών στο θερμοκήπιο του σχολείου και, όταν τα φυτά αναπτύχθηκαν αρκετά, οργανώσαμε τη μεταφύτευσή τους. Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος, τον εκπρόσωπο του πολιτιστικού συλλόγου και τον σύλλογο γονέων και ορίσαμε την ημερομηνία της δράσης μας. Επίσης ζητήσαμε τη συνδρομή της τροχαίας Ιωαννίνων για την ασφαλή διεκπεραίωση της δράσης.
Κατά τη διάρκεια της φύτευσης ενημερώσαμε τους κατοίκους της γειτονιάς για τη δράση και ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες παρακείμενων καταστημάτων να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυτών, φροντίζοντας για το πότισμά τους.
Από την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Λακκόπετρας
Το Γυμνάσιο Λακκόπετρας εντάχθηκε τη φετινή σχολική χρονιά στο δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» υλοποιώντας το Πρόγραμμα: “Πράσινες πόλεις της Γαλλίας… στην πόλη μου!” Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, αναζήτησαν πληροφορίες για τις βραβευμένες γαλλικές πόλεις Strasbourg, Caen, Angers και Nantes, τόσο μέσα από το Διαδίκτυο όσο και μέσα από βιβλία γαλλικών, και τις συγκέντρωσαν σε ένα ppt που επιμελήθηκαν οι ίδιοι.
Στο πλαίσιο των καλών πρακτικών αυτών των ξένων πράσινων πόλεων, επισκέφθηκαν την όμορφη πόλη του Μεσολογγίου, όπου συνομίλησαν με ντόπιους για τη χρησιμότητα του ποδηλάτου στην καθημερινότητά τους και διαπίστωσαν ότι σε αυτή την πόλη αυτό το μέσο μετακίνησης έχει γίνει εδώ και ενάμιση αιώνα τρόπος ζωής!
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στον υπέροχο Βοτανικό Κήπο “Ζέλιος Γη”, όπου συνομίλησαν με ειδικό βοτανολόγο για τα φυτά που πρέπει να φυτεύονται στα αστικά κέντρα για να φιλτράρεται η ατμόσφαιρα, ενώ είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σε εργαστήρι χυτηρίου μετάλλου μια ξεχωριστή διακοσμητική κατασκευή για το σχολείο τους ανακυκλώνοντας 80 κουτάκια αλουμίνιου που είχαν φέρει μαζί τους!
Τέλος, θαύμασαν από κοντά τον περίφημο Γυάλινο Πύργο του Κήπου, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα ανακύκλωσης στην πράξη, αφού είναι κατασκευασμένος από 12000 γυάλινα μπουκάλια!
Με την ομάδα μας ανανεώνουμε το ραντεβού μας την επόμενη χρονιά για να καταγράψουμε νέες πρακτικές που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα σε δύσκολες μεγαλουπόλεις !..
10ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης, Δ2
Σ΄ αυτή την πόλη θέλω να ζήσω
Στα πλαίσια της Γ΄ και Δ΄ φάσης του προγράμματος τα παιδιά εντόπισαν τα προβλήματα που υπάρχουν στη γειτονιά, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Πρότειναν λύσεις και αποφάσισαν να ζωγραφίσουν την πόλη μας όπως τη φαντάστηκαν. Οραματίστηκαν μια πόλη χωρίς σκουπίδια, χωρίς αδέσποτα ζώα, με πολλά πάρκα, πλατείες και χώρους άθλησης για παιδιά και μεγάλους. Ονειρεύτηκαν την πόλη μας με μεγάλα πεζοδρόμια, πολύ πράσινο, ποδηλατόδρομους, υπόγεια πάρκινγκ, δημόσια συγκοινωνία, και κυρίως μια πόλη προσβάσιμη για όλους τους ανθρώπους της και κυρίως τους πιο αδύναμους.
Η δράση που υλοποιήθηκε από τους μαθητές μας ήταν το μάζεμα σκουπιδιών στην παλιά πόλη της Ξάνθης.
.
Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας
Φέτος το σχολείο μας εντάχθηκε στο δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» υλοποιώντας δύο προγράμματα: 1ο: “Άγιος Κωνσταντίνος, βιώσιμη πόλη; Έρευνα για το περιαστικό μας δάσος”, 2ο: “Άγιος Κωνσταντίνος, μπορεί να γίνει βιώσιμη πόλη για τους σημερινούς κατοίκους και αειφόρος για τις μελλοντικές γενιές;” Οι ομάδες του σχολείου μας αποτελούνται από τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α΄ τάξη.
Το σύννεφόλεξό μας
.
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε την περιπατητική διαδρομή που σχεδιάσαμε για την πόλη μας και η οποία θα εμπλουτίζεται μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2022-23 συνεχώς!!! Πατήστε στο “ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ” για να δείτε λεπτομέρειες της διαδρομής!
Πρόσφατα σχόλια