Μιλήσαμε και αναλύσαμε το υπέροχο ποίημα του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη “Ο μικρός ναυτίλος”.
Μέσα σε λίγες γραμμές μας λέει πόσο σημαντικό είναι να προσαρμοζόμαστε σε όλες τις καταστάσεις της ζωής, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ελπίδα, δηλαδή ουρανός, εμείς πρέπει να μην χάνουμε την ελπίδα μας, αλλά να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, γιατί μόνο με τις πράξεις και την προσπάθειά μας μπορούμε να κερδίσουμε την ζωή και να πετύχουμε τους στόχους μας!
Ας βρούμε όλοι το θάρρος να πετάξουμε χαρταετό, ακόμα και στον πιο σκοτεινό ουρανό, γιατί μόνο έτσι θα φωτίσουμε το αύριο. Μόνο έτσι οι ελπίδες και τα όνειρα μας θα γίνουν πραγματικότητα, μόνο έτσι θα φτιάξουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε.
Έπειτα συμπληρώσαμε μια ευχάριστη δραστηριότητα γεμάτη συμβολισμό…Τι θα θέλαμε να βλέπαμε από ψηλά, αν ήμασταν χαρταετοί; Οι απαντήσεις των παιδιών, όπως πάντα, υπέροχες!
Έπειτα κάναμε δυο ομαδικές δραστηριότητες – παιχνίδια για το χαρταετό.
Τι μας έρχεται στο νου όταν ακούμε τη λέξη “χαρταετός“;
Αν και σήμερα ο χαρταετός φαίνεται στα μάτια μας κάτι απλό, πρόκειται για ευφυέστατη εφεύρεση, η οποία θεωρείται προπομπός πολλών σύγχρονων ανακαλύψεων. Ως παιχνίδι, συνεχίζει να συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Τα φθαρτά υλικά του δεν επέτρεψαν να είναι ιστορικά βεβαιωμένο το ποιος πρωτοπέταξε χαρταετό. Η παλαιότερη απεικόνιση χαρταετού χρονολογείται το 9500 π.Χ. και προέρχεται από ένα νησί νοτιοανατολικά της Ινδονησίας.
Ο Χαρταετός στην τέχνη
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
“Ένας χαρταετός εγωιστής!”
Μια υπέροχη ιστορία για τον εγωισμό και τις συνέπειες της εγωιστικής συμπεριφοράς.Για μικρούς και μεγάλους.Συγγραφή- αφήγηση: Βίκυ Γεωρέττη.
από την/ον ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ·Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκπαιδευτική Ρομποτική
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης μας συμμετέχουν σε διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής με θέμα :“Μπορείς να επιβιώσεις στον Άρη;”
Για το λόγο αυτό εκπαιδευτήκαμε στην κατασκευή ρομποτικών κατασκευών και προγραμματισμού ώστε να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.
Το ταξίδι για το διάστημα ξεκινά! Στις αποσκευές μας έχουμε μεγάλη δόση καλής διάθεσης, υπομονής, επιμονής και εργατικότητας για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν μπροστά μας!
Ξέρουμε ότι ο στόχος δεν είναι η νίκη, αλλά το ταξίδι, δηλαδή η προσπάθεια, η εμπειρία, τα ερεθίσματα και η ανταλλαγή καλών πρακτικών! Στο διαγωνισμό τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, όσο απλή ή πολύπλοκη κι αν είναι, να δουν εργασίες άλλων παιδιών, ώστε να πάρουν ιδέες και να θαυμάσουν! Το ξεκίνημα ξεκινά εδώ στο δημοτικό σχολείο!
από την/ον ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ·Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χαμένοι πολιτισμοί
Ατλαντίδα
Η Ατλαντίδα ήταν μια χώρα με μεγάλες και πλούσιες πεδιάδες και με άφθονη χλωρίδα και πανίδα.
Το υπέδαφος ήταν γεμάτο με χρυσάφι, ασήμι και άλλα μέταλλα, μεταξύ των οποίων και ένας μυστηριώδης ορείχαλκος, για τον οποίο ο Πλάτωνας γράφει ότι άστραφτε σαν φλόγα. Στο νότιο άκρα της ηπείρου οι βασιλείς έκτισαν μια μεγαλόπρεπη πόλη αντάξιο της δύναμης και του πλούτου της χώρας, την οποίο και καλλώπιζαν συνεχώς, προσπαθώντας ο καθένας να ξεπεράσει τον προηγούμενο.
Η Ατλαντίδα , σύμφωνα με τον Πλάτωνα , είχε κυκλικό σχήμα και ήταν χτισμένη πάνω σε έναν λόφο τον οποίο περιέβαλαν τρία (3) κυκλικά κανάλια σαν τάφροι. Αρχικά ήταν αδιαπέραστα, πολλές γενιές αργότερα τα κανάλια ενώθηκαν με γέφυρες και τούνελ αρκετά μεγάλα, ώστε να περνά μια τριήρης. Κάθε πέρασμα προς την πόλη φρουρούνταν με πύλες και πύργους και τείχη περιτριγύριζαν κάθε δακτύλιο γης. Τα τείχη ήταν κατασκευασμένα από κόκκινη, μαύρη και άσπρη πέτρα που έβγαλαν από τις τάφρους και ήταν επικαλυμμένα με μπρούντζο, κασσίτερο και ορείχαλκο αντίστοιχα.
Ο Πλάτωνας στα γραπτά του μας περιγράφει μια ουτοπική κοινωνία με πλούτο, γνώση, προηγμένη τεχνολογία και μηχανική τελειότητα. Οι Άτλαντες είχαν κατασκευάσει πτητικές μηχανές, όπως επίσης υπερόπλα και τα πλοία τους ήταν αυτοκινούμενα χωρίς πηδάλια και κυβερνήτες. Επίσης, μαθαίνουμε ότι οι κάτοικοί της ζούσαν σε αρμονία με τη φύση.
Επιστημονικές εκδοχές της καταστροφής
Η αιτία του κακού ήρθε από τον ουρανό, με τη μορφή γιγαντιαίου μετεωρίτη που έπεσε στη γη προκαλώντας μετατόπιση του άξονά της, τεράστιας έκτασης σεισμούς και κατακλυσμούς, καταβυθίσεις τμημάτων ξηράς και αναδύσεις άλλων.
Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού και της αρχαίας Θήρας ταυτίζεται με τη χαμένη Ατλαντίδα. Η έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε τσουνάμι με αποτέλεσμα τα τεράστια κύματα να πνίξουν τον πολιτισμό της Ατλαντίδας.
Η αναζήτηση της Χαμένης Ατλαντίδας δεν σταματά ποτέ, γι’αυτό και ερευνητές και αρχαιολόγοι σε όλον τον κόσμο διεξάγουν συχνά έρευνες με την ελπίδα ότι ο μύθος θα αποδειχθεί πραγματικότητα, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο όταν πρόκειται για την ανθρώπινη φαντασία.
Το 2004 ένας Αμερικανός χρησιμοποίησε σόναρ για να εντοπίσει συντρίμμια ενός ανθρώπινου πολιτισμού, ανάμεσα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της Συρίας, ενώ το 2007 Σουηδοί ερευνητές υποστήριξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις που τοποθετούν τη Χαμένη Ατλαντίδα στο Dogger Bank της Βόρειας Θάλασσας.
Μία άλλη ομάδα υποβρύχιων αρχαιολόγων υποστήριξε το 2011 ότι φωτογραφίες που πάρθηκαν κάτω από τη θάλασσα της Καραϊβικής, αποκαλύπτουν συντρίμμια από πυραμίδες που προηγούνται χρονολογικά αυτών της Αιγύπτου.
Τα πιο πρόσφατα ευρήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη της βυθισμένης ηπείρου, έχουν έρθει στο φως από μία ομάδα Βραζιλιάνων και Ιαπώνων επιστημόνων που ανακάλυψαν στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό τεράστιους πετρώδεις σχηματισμούς.
Και η αναζήτησή της συνεχίζεται… Εσείς, πιστεύετε στην ύπαρξή της;
Κάνω κλικ στην εικόνα και παρακολουθώ την παρουσίαση του εκπαιδευτικού Γιάννη Σουδία.
από την/ον ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ·Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 4. Ένα απλό κύκλωμα
Το ηλεκτρικό ρεύμα
Σε κάποια υλικά τα ηλεκτρόνια δεν κινούνται γύρω από συγκεκριμένο πυρήνα, αλλά μπορούν να κινηθούν από το ένα άτομο στο άλλο. Τα ηλεκτρόνια αυτά τα ονομάζουμε ελεύθερα ηλεκτρόνια. Στο κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα η πηγή αναγκάζει τα ηλεκτρόνια αυτά να κινούνται, να ρέουν, προς μια κατεύθυνση. Η κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων ονομάζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ηλεκτρόνια δεν μπορούμε να τα δούμε, άρα δεν μπορούμε να δούμε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Καταλαβαίνουμε την ύπαρξή του από τα αποτελέσματά του.
Το ηλεκτρικό κύκλωμα
Για να είναι δυνατή η ροή των ελεύθερων ηλεκτρονίων, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός κλειστού ηλεκτρικού κυκλώματος. Τα βασικά στοιχεία του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι: οι αγωγοί, μέσα από τους οποίους ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα, η πηγή που αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν, ο διακόπτης με τον οποίο μπορούμε να διακόψουμε τη ροή του ρεύματος, όποτε το επιθυμούμε, και η ηλεκτρική συσκευή.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή