Archive for 30 Ιουλίου, 2011

Εισήγηση για την αξιολόγηση των διευθυντών, του Αντώνη Ναούμ »

Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με τα όσα μου μετέφερε υποψήφιος διευθυντής σχολικής μονάδας, αλλά και με τα όσα, εγώ ο ίδιος, διαπίστωσα από τους αναρτημένους πίνακες μοριοδότησης, συνέβησαν φοβερές αδικίες στη μοριοδότηση των επιστημονικών προσόντων των υποψηφίων διευθυντών από το ΠΥΣΔΕ Πειραιά.
Πιστεύω ότι επειδή τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά αποτελούνταν -κατά την πλειοψηφίας τους- από στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς τα ανάλογα επιστημονικά προσόντα, που θα τους βοηθούσαν να κρίνουν και να αξιολογήσουν την διαφορετικότητα των επιστημονικών αντικειμένων των μεταπτυχιακών διπλωμάτων των αξιολογούμενων, δεν είχαν την απαιτούμενη γνώση και παιδεία (;), με αποτέλεσμα τις λανθασμένες (;) αποφάσεις και την αφαίρεση μορίων από τους υποψηφίους διευθυντές, με άμεση συνέπεια την αποστέρηση της Εκπαίδευσης από άριστα επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη που θα μπορούσαν να “προχωρήσουν τα πράγματα” ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά.
Για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων “ηθελημένων ή αθέλητων λαθών”, προτείνω τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων στελεχών να αξιολογούνται και κρίνονται από Πανεπιστημιακούς ή Σχολικούς Συμβούλους με διδακτορικά διπλώματα και όχι από στελέχη με απλά τυπικά προσόντα και μοναδικό επιπλέον προσόν τη τρέχουσα διοικητική τους θέση (γιατί δεν είμαι σίγουρος εάν έχουν πράγματι επιστημονική διοικητική γνώση και όχι απλά διοικητική εμπειρία, που την απέκτησαν μέσα από τη θέση τους και τις υπάρχουσες διοικητικές δομές. Μη ξεχνάμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία της σημερινής δημόσιας διοίκησης!!) .
Εάν τίποτα δεν αλλάξει, τότε:

Η Εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση θα χάνει αξιόλογα στελέχη της, που σίγουρα θα είχαν να προσφέρουν στο κρίσιμο τομέα της Εκπαίδευσης.
Θα διαιωνίζεται η πελατειακή λογική της διοίκησης που με τη μη μοριοδότηση των προσοντούχων υπαλλήλων, θα προωθούνται ”ημέτεροι”
Θα επιβαρύνεται ο διοικητικός φόρτος (που η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει με πρακτικές καλής νομοθέτησης αλλά και την πληρωμή πολλών ευρώ σε μελετητικές εταιρίες συμβούλων για εκπόνηση μελετών μείωσης του φόρτου αυτού), με προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια.
Την οικονομική επιβάρυνση των αδικηθέντων υποψηφίων με προσφυγή τους στα διοικητικά δικαστήρια
Την δημιουργία προβλημάτων στα σχολεία με την ανακατανομή των διευθυντών τους, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, μετά την δικαίωση των αδικηθέντων, από τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν.

Με τιμή

Ναούμ Αντώνιος

Διδάκτωρ Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Που πας χωρίς βιβλία; του Κώστα Γεωργουσόπουλου »

Γνωρίζετε πόσα νηπιαγωγεία έχει η χώρα; 6.078. Και πόσες βιβλιοθήκες διαθέτουν αυτά τα φυτώρια (;) της πρώτης γνώσης;

Μηδεμία βιβλιοθήκη!

Γνωρίζετε πόσα δημοτικά σχολεία διαθέτει η χώρα; 5.368. Και πόσες βιβλιοθήκες λειτουργούν σ’ αυτά; Μηδεμία!

Γνωρίζετε πόσα γυμνάσια, λύκεια ΤΕΕ, ΣΕΚ λειτουργούν στη χώρα; 4.101. Και πόσες βιβλιοθήκες έχουν ιδρυθεί να λειτουργούν σ’ αυτά; 765 (από αυτές τις 499 είχε ιδρύσει ένας και μοναδικός υπουργός Παιδείας: ο Γεράσιμος Αρσένης). Από αυτές οι περισσότερες είναι κλειστές ή υπολειτουργούν ελλείψει προσωπικού και κονδυλίων για τη συντήρησή τους.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν 38 (24 στα ΑΕΙ και 14 σε ΤΕΙ). Γνωρίζετε, έτσι για τη στατιστική, πόσα πανεπιστήμια διαθέτουμε; Πόσες σχολές και πόσα τμήματα καθένα; Ετσι λογαριάστε. Κατά τα λοιπά, τρωγόμαστε ποιος θα είναι ο πρύτανης και ποιος θα τον εκλέγει. Και αν οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή ή σε τμήμα. Σαν να λέμε, ποιος στον κάμπο θα σπέρνει, ποιος θα θερίζει, από πού θα αγοράζουμε τρακτέρ ενώ δεν θα έχουμε σπόρους!

Γίνεται εκπαίδευση χωρίς δάσκαλο και τα εργαλεία του, βιβλία και εργαστήρια; Τα άλλα όλα είναι σάλτσες, κεράκια στην τούρτα για να μην πω κεριά στα κόλλυβα. Το απαράδεκτο καθεστώς του ενός βιβλίου που αγόραζε το κράτος καθ’ υπόδειξη (κατά κανόνα δικό του!) ο διδάσκων καθηγητής έρχεται να αντικαταστήσει το νέο κοσκινάκι μας, το Διαδίκτυο. Αυτό το εργαλείο υπάρχει και τώρα, ο υποψιασμένος φοιτητής ψάχνει και βρίσκει. Αρκεί να ξέρει τι ψάχνει και τι αξίζει από αυτά που βρίσκει. Το Διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος σκουπιδοντενεκές, όπου όποιος ξέρει τι ζητεί μπορεί να ψαρέψει και διαμάντια. Αρκεί να ξέρει. Αν δεν καθιερωθεί το πολλαπλό βιβλίο σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, αν δεν δημιουργηθεί ελεύθερος ποιοτικός ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών (που έχουν ιδίοις εξόδοις πλημμυρίσει την αγορά με έξοχες και περισπούδαστες εκδόσεις διασήμων, επώνυμων και πανεπιστημιακών του εξωτερικού) προκοπή δεν βλέπουμε.

Θεέ μου, πόσα χρόνια μετά τον Ψυχάρη και τον Παλαμά θα πρέπει να ξαναφωνάξουμε «Βιβλία!». (Τα στοιχεία του παρόντος οφείλονται σε ιστοσελίδα του Γ. Δαρδανού).

Του Κώστα Γεωργουσόπουλου – ΤΑ ΝΕΑ
alfavita.gr

Πως μπορούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να δουν το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους δελτίο »

Οι φετινοί υποψήφιοι για εισαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων μπορούν να δουν το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr. Οι υποψήφιοι αυτοί ανέρχονται σε 123.921.

Παράλληλα, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση εμφανίζονται και όσοι υποψήφιοι είχαν δημιουργήσει κωδικό ασφαλείας στο σχολείο τους και πρόχειρο μηχανογραφικό, το οποίο όμως δεν οριστικοποίησαν. Οι υποψήφιοι αυτοί ανέρχονται σε 1.162.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση