ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Μικρότερες αμοιβές, μεγαλύτερες ευθύνες
Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
Ραντεβού το φθινόπωρο με νέο μισθολόγιο δίνει η κυβέρνηση με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον θα λέγονται «υπάλληλοι του κράτους». Ο νέος όρος αποδίδει τη νέα σχέση του κράτους-εργοδότη με τον εργαζόμενο-υπάλληλο και συνεπάγεται μεγάλες μεταβολές, τόσο στο εργασιακό καθεστώς όσο και στις αμοιβές.
Οι αμοιβές των κρατικών υπαλλήλων θα είναι αντίστοιχες με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.Οι αμοιβές των κρατικών υπαλλήλων θα είναι αντίστοιχες με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Το νέο μισθολόγιο κινείται πάνω σε τέσσερις αρχές:
1. Οι αμοιβές των κρατικών υπαλλήλων θα είναι αντίστοιχες με εκείνες στον ιδιωτικό τομέα.
2. Οι υπάλληλοι με ίδια προσόντα και για την ίδια εργασία θα έχουν ίσες αμοιβές σε όποιον φορέα και αν υπηρετούν.
3. Η εξέλιξή τους δεν θα είναι αυτόματη αλλά θα κρίνεται με διαδικασίες διαρκούς αξιολόγησης και αντικειμενικά κριτήρια.
4. Οσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης θα έχουν επιπλέον αμοιβή που θα συναρτάται με την επίτευξη των στόχων της υπηρεσίας τους.
Αυτές οι γενικές αρχές έχουν και μία βασική οικονομική παραδοχή, που ορίστηκε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, ότι η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα μειωθεί τα επόμενα τρία χρόνια κατά 2 δισ. ευρώ. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς, διαβεβαιώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.
Η μείωση θα προέλθει από τις αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις (περίπου 50.000 κάθε χρόνο), τον περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων (κατά 50% φέτος) και τον περιορισμό των προσλήψεων (1 πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις φέτος και 1 προς 5 τα επόμενα χρόνια).
Το νέο μισθολόγιο θα συνοδεύεται από βαθμολόγιο βάσει του οποίου θα κρίνονται η απόδοση και μισθολογική εξέλιξη των κρατικών υπαλλήλων. Τα μισθολογικά κλιμάκια από 18 που είναι σήμερα θα γίνουν 8 και η ωρίμανση, δεν θα γίνεται αυτόματα ανά διετία αλλά θα συναρτάται με την τακτική αξιολόγηση, μοντέλο που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η γενική μισθολογική ωρίμανση που θα γίνεται ανά τετραετία, θα δίνει ποσοστό προσαύξησης επί του βασικού μισθού, το οποίο θα ορίζεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο εισαγωγικός μισθός για τους νεοεισερχόμενους θα είναι αντίστοιχος με τον εισαγωγικό μισθό του ιδιωτικού τομέα, σε ετήσια βάση, δηλαδή 10.360 ευρώ. Σε αυτόν θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα, πλην των οικογενειακών. Για τους ήδη υπηρετούντες στο Δημόσιο οι προσαρμογές θα γίνουν σταδιακά μέσα σε διάστημα τριετίας.