Archive for 13 Ιουλίου, 2011

Πάτρα: Έρευνα για πλαστά μεταπτυχιακά στα πιστοποιητικά εκπαιδευτικών »

Εκτεταμένη έρευνα έχει ξεκινήσει από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, σχετικά με τα πιστοποιητικά που έχουν καταθέσει εκπαιδευτικοί, προκειμένου να μοριοδοτηθούν στη διαδικασία για την επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων. Η ερευνά αυτή ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό εκπαιδευτικού, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε πλαστούς μεταπτυχιακούς τίτλους.

Ειδικότερα, η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται, όταν μέλη των συμβουλίων κρίσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης διαπίστωσαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία που κατέθεσε εκπαιδευτικός. Στην συνέχεια, ήρθαν σε επικοινωνία με τις αρχές περιφερειακού πανεπιστημίου, προκειμένου να διασταυρώσουν τα στοιχεία.

Η απάντηση, που φέρεται πως έλαβαν, ήταν ότι ο εκπαιδευτικός δεν είχε πάρει μεταπτυχιακούς τίτλους από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την συλλογή των στοιχείων που έχει γίνει μέχρι τώρα, τα μέλη των συμβουλίων κρίσης εκτιμούν, ότι θα πρέπει να γίνει ενδελεχέστερη έρευνα στα πιστοποιητικά που έχουν καταθέσει εκπαιδευτικοί, σχετικά με το επίπεδο επάρκειας σε ξένες γλώσσες. Παράλληλα, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των πιστοποιητικών που έχουν καταθέσει εκπαιδευτικοί από όλη την Δυτική Ελλάδα, ώστε να εντοπιστεί η όποια άλλη τυχόν παρόμοια υπόθεση.
newpost.gr

Έρχεται η εποχή του 4D κινηματογράφου »

Η εταιρεία CJ 4DPlex, αφού δοκίμασε με επιτυχία την τεχνική της στα σινεμά της Κορέας, επεκτείνεται τώρα και στο Hollywood. Η καινοτομία της έγκειται στην προσθήκη μιας ακόμη διάστασης στην κινηματογραφική εμπειρία.

Οι ταινίες 4D περιλαμβάνουν εφέ με δονήσεις και παλμούς στα καθίσματα των θεατών, εξομοιωτές ανέμου και μυρωδιών καθώς και διάφορες άλλες αλλαγές στο περιβάλλον της αίθουσας οι οποίες θα ακολουθούν πιστά όσα συμβαίνουν στην οθόνη.

Η πιο επιτυχημένη από τις προσπάθειες της CJ 4DPlex ήταν η 4D μεταφορά του Kung Fu Panda 2. Σε αυτήν, τα καθίσματα είχαν μηχανισμούς δονήσεων, οι οποίοι έκαναν τον θεατή να νιώθει έμμεσα τα χτυπήματα ή τις πτώσεις που έβλεπε. Μάλιστα, στο τέλος της ταινίας, μπουρμπουλήθρες έπεσαν από την οροφή της αίθουσας έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εξομοίωση πυροτεχνημάτων.

Επίσης ενδιαφέρουσες ήταν οι αντιδράσεις όσων παρακολούθησαν τις ταινίες Transformers: Dark Of the Moon και Avatar. Κάποιοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τον τρόπο που τα νέα εφέ επηρέασαν τη θέαση ενώ άλλοι έδειξαν τον προβληματισμό τους για τη ναυτία που τους προκάλεσε η μόνιμη μυρωδιά των εκρήξεων και του καμένου λάστιχου.

Παρόλα αυτά, η προσέλευση για το Avatar ήταν τόσο μεγάλη που η κορεατική εταιρεία αποφάσισε να ανοίξει τρεις ακόμα αίθουσες στις οποίες μάλιστα τα καθίσματα θα παίρνουν θέση εκτόξευσης και θα «πετάνε» όπως τα σκάφη της ταινίας.

Η CJ 4DPlex σχεδιάζει τώρα να δοκιμάσει την τεχνική του 4D στο απαιτητικότερο κοινό του Hollywood κι αν πετύχει εκεί, σκοπεύει να επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Πηγή: newsbeast.gr

Αλήθεια, ποιους θέλουμε για Διευθυντές Σχολικών Μονάδων; της Ολγας Βασιλειάδου »

ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, PhD.
Καθ. Φυσικής Αγωγής
Τηλ: 6947691577
Mail: ovasilia@yahoo.gr
Αλήθεια, ποιους θέλουμε για Διευθυντές Σχολικών Μονάδων;

Αυτές τις μέρες σε ολόκληρη τη χώρα λαμβάνουν χώρα οι συνεντεύξεις για την επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων. Άσχετα με τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για τη σύνθεση των συμβουλίων επιλογής, τη δέουσα στάση των αιρετών ή για το ρόλο του Διευθυντή-Manager αυτό το κείμενο θα σταθεί στα εξής σημεία:

Α) τα τυπικά προσόντα κάνουν κάποιον πιο ικανό για τη συγκεκριμένη θέση;

Β) η παλαιότητα κάνει τον καλό διευθυντή;

Γ) η συνέντευξη μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του καλύτερου;

Δ) τα κριτήρια είναι ισότιμα για όλους τους συμμετέχοντες;

· Σχετικά με τη μοριοδότηση των λεγόμενων τυπικών προσόντων, βλέπουμε ότι φέτος οι διδακτορικοί, μεταπτυχιακοί τίτλοι, τα δεύτερα πτυχία και μια σειρά άλλων τυπικών προσόντων μοριοδοτούνται. Θα πρέπει να εξετάσουμε αν και κατά πόσο έχει νόημα αυτή μοριοδότηση. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης στη «Διοίκηση Σχολικών Μονάδων» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διάρκειας 52 ωρών, στοχευμένο στις κρίσιμες παραμέτρους για αποτελεσματική διοίκηση δεν μοριοδοτείται αλλά ένα δεύτερο πτυχίο ενός δασκάλου π.χ. στη Θεολογία παίρνει 3 μόρια. Θα μου πείτε ένα δεύτερο πτυχίο διαρκεί 4 χρόνια, συμφωνώ απολύτως αλλά καλύτερο για διευθυντή μάλλον δεν τον κάνει.

· Σχετικά με την παλαιότητα, αλήθεια έχει αποδειχθεί ποτέ από έρευνα ότι ο παλαιότερος είναι και ικανότερος να διοικήσει; Όπως αναφέρει ο Σαΐτης σε πολλά κείμενά του, η αρχαιότητα δεν σημαίνει και ικανότητα διοίκησης. Υπάρχουν στα σχολεία μας πολλοί εκπαιδευτικοί που φαίνεται να έχουν ικανότητες διοικητικές αλλά στερούνται της δυνατότητας συμμετοχής γιατί δεν έχουν τα χρόνια προϋπηρεσίας.

· Η συνέντευξη, για όσους έχουν έστω και λίγο ασχοληθεί με τη διαχείριση και ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, είναι ομολογουμένως είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο, για τον εντοπισμό των πραγματικά κατάλληλων ατόμων για οποιαδήποτε θέση. Έτσι όπως γίνεται αυτή η συνέντευξη, δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν σε βάθος οι ικανότητες των υποψηφίων;

· Τέλος, σχετικά με το τέταρτο ερώτημα, τα κριτήρια είναι ισότιμα για όλους τους συμμετέχοντες; ΟΧΙ είναι η απάντηση, γιατί υπάρχουν διατάξεις του νόμου που αντίκεινται στη συνταγματική αρχή της ισονομίας όλων των πολιτών. Όταν το Διδασκαλείο παίρνει 3 μόρια αλλά οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας δεν έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να φοιτήσουν, τότε ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους υποψήφιους. Το ίδιο ισχύει και για την πιστοποίηση Β επιπέδου στους υπολογιστές με τον αποκλεισμό συμμετοχής των ειδικοτήτων. Τέλος πρέπει να ξαναδούμε εάν και κατά πόσο είναι ορθό οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής να παίρνουν μόρια για τους υπολογιστές ενώ οι καθηγητές των ξένων γλωσσών δεν μοριοδοτούνται για τις ξένες γλώσσες.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, το Υπουργείο θα πρέπει πρώτα να ΟΡΙΣΕΙ με σαφήνεια το περίγραμμα της θέσης (τι σημαίνει διευθυντής και ποια προσόντα πρέπει να έχει) και στη συνέχεια να επιλέξει ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ θα αξιολογήσουν τα προσόντα που προηγούμενα θα έχει οριστεί ότι είναι τα σημαντικά. Αν πρέπει η επιλογή να γίνεται από ΠΥΣΠΕ, η να είναι μια ανεξάρτητη αρχή ή ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων θα πρέπει σοβαρά να εξεταστεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταμετρηθεί η προσωπικότητα αλλά και οι ικανότητες – δεξιότητες των υποψηφίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού χρησιμοποιούνται τεστ προσωπικότητας, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Για παράδειγμα για τις θέσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων θα άξιζε να αξιολογηθούν οι υποψήφιοι στα εξής:

· στη συναισθηματική νοημοσύνη, τεστ ανάλυσης της συναισθηματικής κατάστασης, το οποίο έχει στόχο τη διαπίστωση του βαθμού, καθώς και του τρόπου με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Η συναισθηματικότητα, ο βαθμός συγκίνησης, η αντίδραση σε συναισθηματικές καταστάσεις, η αντίδραση στις πιέσεις.

· στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, εάν προβαίνει στη λήψη σωστών αποφάσεων, καθώς και η δυνατότητα στάθμισης των δεδομένων, ούτως ώστε να διαπιστώνεται ο κίνδυνος που εμπεριέχεται σε μια απόφαση. Η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις ευθύνες για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

· στον εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο του ατόμου, με στόχο να διαπιστώσει την ικανότητά του να ελέγχει τις πράξεις του, να δρα ανεξάρτητα και να επηρεάζει το περιβάλλον του

· στην επικοινωνία, για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επικοινωνίας, η προσαρμοστικότητα στο κοινωνικό περιβάλλον, η δυνατότητα διάδοσης γνώσης και ανατροφοδότησης.

· στην αυτοεκτίμηση, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο το άτομο βλέπει τον εαυτό του, τον τρόπο με τον οποίο το άτομο πιστεύει ότι το βλέπουν οι άλλοι, καθώς και τα συναισθήματα που του προκαλεί η γνώμη που το ίδιο έχει σχετικά με το πώς το βλέπουν οι άλλοι. Η στάση του ατόμου προς την κοινωνία, προς την οικογένεια και προς τις προσωπικές του εμπειρίες, καθώς και το βαθμό αυτοεκτίμησης και πίστης στις δυνατότητες που διαπιστώνει ότι έχει.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΑΝ ΚΛΑΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ Η ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Καταρρέουν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές »

Πτώση σε πολυτεχνικά, ιατρικά, νομικά και παιδαγωγικά τμήματα στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια
ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
[Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]
Η χθεσινή ανακοίνωση της κλιμάκωσης των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις δείχνει τη συντριπτική μείωση του αριθμού των αριστούχων (18-20) που ανοίγει τον δρόμο για σοβαρή πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές. Στα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (μηχανικών Η/Υ, πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα πέσουν σημαντικά οι βάσεις εισαγωγής. Αντίθετα, με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα με ειδικά μαθήματα, καθώς για παράδειγμα αναμένεται πτώση στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας και ΜΜΕ όχι όμως και στα τμήματα Μουσικών Σπουδών.
Ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας των θεμάτων είχε ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό αριστούχων της τελευταίας πενταετίας. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για φέτος οι αριστούχοι είναι 6.178, περίπου το 60% των περυσινών και προπέρσινων (10.571 και 10.688 αντίστοιχα). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι 1.009 λιγότεροι από πέρυσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

SYNEXEIA…….

«Εξαφανίστηκαν» οι αριστούχοι στις φετινές Πανελλαδικές »

Κάτω από τη βάση έγραψαν 30.409 υποψήφιοι.

Οι αριστούχοι συγκριτικά με πέρυσι μειώθηκαν κατά 4.393.

Πτώση των βάσεων από 200 έως και 500 μόρια για τις περιζήτητες σχολές, και έως και 1.500 μόρια σε τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, φέρνουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, με τους αριστούχους να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση!

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΗΣΙΑ“…

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση