Archive for 8 Ιουλίου, 2011
Τι είπε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για το νόμο πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα τριετή πτυχία, το προπαρασκευαστικό έτος, τα συγγράμματα κ.λπ. (video) »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση | 0 Comments
Εισαγωγή σε τμήμα, όχι σχολή ή ΑΕΙ: Το υπ. Παιδείας αλλάζει σχεδιασμό, καθώς δεν βρέθηκε λύση για τη διασφάλιση του αδιαβλήτου »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση | 0 Comments
Του Αποστολου Λακασα
Οι απόφοιτοι λυκείου θα συνεχίσουν και μετά το 2014 να εισάγονται, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, σε τμήματα και όχι σε σχολές ή και ΑΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας εγκαταλείπει το σχέδιο για εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές ή ιδρύματα (πανεπιστήμια ή ΤΕΙ) και παραμένει στο σημερινό καθεστώς, καθώς δεν βρέθηκε λύση για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της επιλογής των υποψηφίων από τα ίδια τα ΑΕΙ. Το σχέδιο αυτό επρόκειτο να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014, δηλαδή για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ λυκείου το σχολικό έτος 2011-2012.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός του υπουργείου για τον τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων λυκείου στα ΑΕΙ, αλλάζει. Αρχική πρόθεση ήταν οι υποψήφιοι να εισάγονται σε σχολές ή ΑΕΙ και όχι σε τμήματα. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι θα εισάγονταν στη Νομική Σχολή Αθηνών και αφού ολοκλήρωναν το πρώτο έτος σπουδών θα κατανέμονταν στα τρία τμήματα της σχολής (στο Νομικό, στο Πολιτικό και στο Οικονομικό Τμήμα). Το ίδιο θα γινόταν για τις σχολές ΑΕΙ, που έχουν μία μόνο γενική κατεύθυνση (π.χ. Οικονομικό Αθηνών, Γεωπονικό Αθηνών, Οικονομικό Πειραιά). Στόχος ήταν οι εισακτέοι στα ΑΕΙ να αποφασίζουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, αφού αποκτήσουν -κατά το πρώτο έτος σπουδών- μια γενική εικόνα των μαθημάτων και των προοπτικών που προσφέρει κάθε τμήμα. Ομως, ο σχεδιασμός… κόλλησε στον τρόπο κατανομής των δευτεροετών στα τμήματα. Και αυτό διότι δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων -όπως συμβαίνει με το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών-, εάν τις εξετάσεις αναλάβουν τα ίδια τα ΑΕΙ. Επίσης, το υπό εξέταση σύστημα δεν διασφάλιζε, κατά περίπτωση, την αρχή της ισότιμης πρόσβασης των υποψηφίων. Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Κ», αποφασίστηκαν τα εξής:
l Οι εισακτέοι κατά το πρώτο έτος θα διδάσκονται κοινά μαθήματα γενικού περιεχομένου για όλη τη σχολή.
l Ομως, τα μόρια που θα έχει συγκεντρώσει κάθε εισακτέος από τις πανελλαδικές εξετάσεις θα έχουν προκαθορίσει το τμήμα στο οποίο θα φοιτήσει κατά το δεύτερο έτος σπουδών.
Με την αλλαγή αυτή, η ηγεσία του υπουργείου επιτυγχάνει τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, αλλά και τη μείωση του φόρτου εργασίας των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στην ανώτατη εκπαίδευση να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:
1) Οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξάγονται κεντρικά υπό την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
2) Τα θέματα θα είναι σταθμισμένης δυσκολίας, για να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις από χρονιά σε χρονιά. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και Τράπεζα Θεμάτων.
3) Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 βασικά μαθήματα (από 6 σήμερα) και τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων αυτών, ώστε να συμμετέχουν τα ίδια στα κριτήρια επιλογής των μελλοντικών φοιτητών τους. Τα 4 μαθήματα θα αποφασιστούν κατόπιν διαλόγου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
Υφυπ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή: οι ξενόγλωσσοι καθηγητές έχουν δεχθεί να διδάσκουν και το μάθημα της ιστορίας -Πρότεινα να υπάρχει η δυνατότητα και για τη Λογοτεχνία »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση | 0 Comments
Υφυπ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή: οι ξενόγλωσσοι καθηγητές έχουν δεχθεί να διδάσκουν και το μάθημα της ιστορίας -Πρότεινα να υπάρχει η δυνατότητα και για τη Λογοτεχνία
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΑ΄
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, με χαρά θα απαντήσω στην ερώτησή σας. Θα μου επιτρέψετε όμως να μη δεχθώ τις υποδείξεις σας. Γιατί σε τούτο εδώ το ναό της Δημοκρατίας συμμόρφωση προς τας υποδείξεις, έστω συναδέλφων, δε νοείται. Και παρακαλώ πολύ με κάνετε να αισθάνομαι ιδιαίτερα δύσκολα.
Χάρηκα πολύ που σας είχα σε μια από τις συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο μου με τους καθηγητές εκείνους. Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους συναδέλφους από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και το ίδιο εκτιμώ ότι πρέπει να κάνουν και εκείνοι προς εμάς.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω -αρχίζοντας απ’ αυτά που ήδη ακούσατε στο γραφείο μου αλλά είναι πάρα πολύ καλή ευκαιρία να ακουστούν και εντός Κοινοβουλίου- ότι πρώτον, η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας δεν καταργείται ούτε στο δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο. Παραμένει.
Το δεύτερο είναι ότι δεν καταργείται στο Γυμνάσιο η παράλληλη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας από την Α’ Γυμνασίου και θα έχουμε και μία βελτίωση του υπάρχοντος καθεστώτος.
Τρίτον, δεν κινδυνεύει με απόλυση κανένας εκπαιδευτικός.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ: Δεν αποδέχεται το Προσχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση | 0 Comments
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Η Σύνοδος δεν αποδέχεται το περιεχόμενο του προσχεδίου και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να το αναπροσαρμόσει ριζικά, σε συνεργασία με τη Σύνοδο».Αυτό αναφέρει κοινή ανακοίνωση των προέδρων των ΤΕΙ , τη οποία εξέδωσαν μετα από «μαραθώνια» συνεδρίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
‘Το προσχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα δεν διασφαλίζει τις ανωτέρω αρχές. Αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωση οι πρόεδροι.
Επί πλέον , τονίζουν, είναι γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, αφού για την εφαρμογή του απαιτεί 11 Προεδρικά Διατάγματα και 17 Υπουργικές αποφάσεις.
Ουσιαστικά σημειώνουν οι πρόεδροι, το σχέδιο, που μας δόθηκε δεν περιλαμβάνει μέτρα για τη Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με την οργάνωση ολοκληρωμένου 3ου κύκλου σπουδών με βάση την Ευρωπαϊκή πρακτική.
«Δεν μας έχουν γίνει γνωστές οι μεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση του υπηρετούντος Επιστημονικού Προσωπικού. Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων» υπογραμμίζουν οι πρόεδροι.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΕΔΡΩΝ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ
Η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ συνήλθε σήμερα, 8 Ιουλίου, για να εξετάσει το περιεχόμενο και τις αρχές του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Η Σύνοδος έχει ευθύνη έναντι της Κοινωνίας και της Κοινότητας των ΤΕΙ για ομαλή, αποδοτική και υψηλής ποιότητας και επιπέδου παροχή εκπαίδευσης. Πρέπει να διαφαλίζονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, σε περιβάλλον επιβράβευσης των προσπαθειών και συνεχούς εξέλιξης στα πλαίσιο των αρχών της ενιαίας Ανώτατης Εκπαιδευσης στη χώρα.
Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη έναντι των αρχών αυτών να προχωρήσει σε ένα διαρθρωτικό νόμο πλαίσιο, που να ικανοποιει τις αρχές αυτές και να μη σπρώχνει τους νέους σε άλλες χώρες ή στα Κολέγια, ιδίως όταν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων μας εκκρεμούν επί 25 χρόνια.
Η Σύνοδος των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ, σε μια πορεία συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, είχε τοποθετηθεί για την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης, της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας, με ένα σχέδιο που πρέπει να χαρακτηρίζεται από δημοκρατικότητα, από την ενίχυση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων, τον κοινωνικό έλεγχο, την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την έρευνα και την καινοτομία.
Το προσχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα δεν διασφαλίζει τις ανωτέρω αρχές. Αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης.
Επί πλέον είναι γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, αφού για την εφαρμογή του απαιτεί 11 Προεδρικά Διατάγματα και 17 Υπουργικές αποφάσεις.
Ουσιαστικά το σχέδιο, που μας δόθηκε δεν περιλαμβάνει μέτρα για τη Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με την οργάνωση ολοκληρωμένου 3ου κύκλου σπουδών με βάση την Ευρωπαϊκή πρακτική. Θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης.
Δεν μας έχουν γίνει γνωστές οι μεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση του υπηρετούντος Επιστημονικού Προσωπικού. Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.
Το ΣΝ προτείνει να αναλαμβάνει η ΑΔΙΠ αρμοδιότητες τέτοιες που διακυβεύουν την αξιοπιστία και το κύρος της ως Αναξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, αφού θα παρεμβαίνει σε θέματα χρηματοδότησης και χωροταξικής κατανομής των ΑΕΙ.
Το ίδιο ισχύει και για το προτεινόμενο ΝΠΙΔ, το οποίο θα διαχειρίζεται κονδύλια πολλαπλάσια αυτών του προϋπολογισμού σε κάθε ΑΕΙ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη νομιμοποίησης των αποφάσεών του από τα συλλογικά όργανα των Ιδρυμάτων.
Τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται, χάνονται εξ αιτίας των βασικών αυτών αδυναμιών του σχεδίου νόμου.
Με βάση τα ανωτέρω, η Σύνοδος δεν αποδέχεται το περιεχόμενο του προσχεδίου και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να το αναπροσαρμόσει ριζικά, σε συνεργασία με τη Σύνοδο.
Υπουργείο Παιδείας: Αναφορικά με το άρθρο «Τα πανεπιστήμια φλέγονται» του κ. Χρήστου Κάτσικα στο περιοδικό «Επίκαιρα» »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση | 0 Comments
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
07/07/2011Αναφορικά με το άρθρο: «Τα πανεπιστήμια φλέγονται» του κ. Χρήστου Κάτσικα στο περιοδικό «Επίκαιρα»Μας κάνει, πραγματικά, εντύπωση πώς διέλαθε της προσοχής του εκπαιδευτικού αναλυτή κ. Κάτσικα μία σειρά διευκρινίσεων σε αστήρικτες και αβάσιμες πτυχές του προσχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.Ας διευκρινίσουμε, λοιπόν, για μία ακόμα φορά:
1. Καμία επιβολή διδάκτρων!
2.Η δωρεάν παροχή και διανομή όλου του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι εξασφαλισμένη και εγγυημένη από την Πολιτεία, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται εκσυγχρονίζεται.
3. Ως προς τη σίτιση και τη στέγαση πραγματικά είναι απορίας άξιο από πού προέρχεται η εκτίμηση ότι θίγονται. Αντιθέτως, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, με στόχο την αρτιότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των φοιτητών.
Η ελληνική Εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της, για να πάει μπροστά και να εκπληρώσει την εθνική αποστολή της σε δύσκολους καιρούς, έχει ανάγκη από λιγότερη ιδιοτέλεια και περισσότερη αλήθεια.
Ατυχώς το άρθρο του κ. Κάτσικα ακολουθεί την πεπατημένη οδό, η οποία για πολλά χρόνια συσσώρευσε μόνο αδιέξοδα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς πριμοδότησε την ιδιοτέλεια και αγνόησε επιδεικτικά την αλήθεια.
Ο συντάκτης του άρθρου, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζει το προσχέδιο του Νόμου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση ως το «κουτί της Πανδώρας» από το οποίο ξεπετάγονται όλα τα δεινά: «ξεχαρβάλωμα σπουδών, επιβολή διδάκτρων, τέλος στα συγγράμματα, στη σίτιση και στη στέγαση».
Μια απλή και πρόχειρη ανάγνωση του προσχεδίου, ακόμη και από τον πιο αδαή περί των εκπαιδευτικών ζητημάτων, θα καθιστούσε προφανές πως δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση με την ισοπεδωτική καταστροφολογία του άρθρου. Αντίθετα, στόχευση του Νόμου είναι να επιτρέψει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας, αξιοκρατίας, ποιότητα και αριστείας να κερδίσει το μέλλον προς όφελος της νέας γενιάς της πατρίδας μας.
Είναι σαφές πως ορισμένοι συνήθισαν στο ρόλο του ιδεολογικοπολιτικού – και όχι μόνο – κερδοσκόπου, μέσα σε μια παρατεταμένη κατάσταση λιμνάζουσας αδράνειας. Προφανώς δεν επιθυμούν να ταραχθούν τα νερά και να απεγκλωβιστούν οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ατυχώς, όμως, για τον κ. Κάτσικα και όσους εκφράζει, η κοινωνία έχει άλλη γνώμη. Και στη Δημοκρατία, η γνώμη των πλειόνων – και όχι των φωνασκούντων μειοψηφιών – είναι αυτή που πρέπει να προσδιορίζει την πολιτική δράση.
Από το Γραφείο Τύπου
Στα σκαριά το κίνημα «Δεν… καταθέτω την φορολογική μου δήλωση» »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Οικονομία | 0 Comments
«Δεν… καταθέτω την φορολογική μου δήλωση»
Η κατάσταση πλέον φαίνεται να φεύγει από κάθε έλεγχο, αφού κάθε μέρα τα νοικοκυριά βλέπουν τον προϋπολογισμό τους να εκτοξεύεται. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και πολύ περισσότερο από τον Σεπτέμβρη, όταν και ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 23%,
«Δεν… καταθέτω την φορολογική μου δήλωση»
σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οδηγούν σε απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι πολιτικές «κολωτούμπες», με δηλώσεις και δεσμεύσεις προεκλογικά που αργότερα έμειναν απλά λόγια, έχουν εξοργίσει τον κόσμο αλλά κυρίως τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» που πλέον έχουν αποφασίσει, όπως λένε οι ίδιοι, να λάβουν δραστικά μέτρα.
Έτσι, όπως θα ακούσετε να λέει ο πρόεδρος του κινήματος, μετά τα διόδια, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική που οδηγεί τα νοικοκυριά στο «ξεκλήρισμα», θα καλέσουν τον κόσμο να μην καταθέσουν τις φορολογικές του δηλώσεις.
H μεγάλη κοροϊδία με τα διόδια.
Ακόμη περιμένουν οι ταξιδιώτες που παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα στους δρόμους καρμανιόλες, τη μείωση των διοδίων που έχει εξαγγελθεί από το…2009!
Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από τις κινητοποιήσεις του κινήματος «Δεν Πληρώνω» στα διόδια όλης της χώρας, μ’ ένα απλό αίτημα: δεν θέλουμε να πληρώνουμε για δρόμους στους οποίους μπορεί να σκοτωθούμε.
Τι πιο απλό και κατανοητό από αυτό που ζητούν, χιλιάδες οδηγοί που με τις οικογένειές τους αναγκάζονται να ανεβάζουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, κάθε φορά που περνούν από τους… αθάνατους ελληνικούς δρόμους.
Όλοι έχουν περάσει από την «πολύπαθη» Κορίνθου-Πατρών. Πρόκειται για έναν δρόμο που οι υπεύθυνοι, τολμούν να ονομάζουν εθνική οδό. Έναν δρόμο με μία μόλις λωρίδα κυκλοφορίας και χωρίς διαχωριστικό διάζωμα.
Τα τελευταία χρόνια δε, οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν «σλάλομ», αφού ο δρόμος είναι διάσπαρτος με κώνους.
Τα έργα όμως έχουν σταματήσει αφού το κώλυμα μεταξύ εργολάβων και τραπεζών δεν επιτρέπουν τη συνέχισή τους.
Και στη μέση οι ταξιδιώτες, οι οποίοι όμως καλούνται στα διόδια του Κιάτου, να πληρώνουν το αντίτιμο των 3.20 ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις και του κυρίου Μαγκριώτη και του κυρίου Ρέππα, ότι θα μειωνόντουσαν αρχικά το 2009 και αργότερα το περασμένο Πάσχα.
Τα λεφτά όμως είναι πολλά και πολλοί οδηγοί πέρασαν τις γιορτές τους στα χωριά τους. Κι ενώ είχαν πει ότι θα υπήρχε μείωση έως και 50%, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αυξήσεις, που ευτυχώς όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, δεν ξεπερνούν το 50%.
Και δεν ντρέπονται που τα λένε.
Όπως είναι φυσικό, ο κόσμος που έτσι κι αλλιώς έχει φτάσει στα όριά του με τις περικοπές στους μισθούς και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη το κίνημα «Δεν Πληρώνω», σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι δυναμικές κινητοποιήσεις.
Κυρίως δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλη κοροϊδία και είναι απορίας άξιο, το θράσος που έχουν αρκετοί, έως και αλαζονικοί θώκοι, που λαμβάνουν αποφάσεις, γράφοντας εντελώς στα παλιότερα των υποδημάτων τους τον κόσμο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπηρετούν.
Και είναι προφανές ότι αυτή η αλαζονεία, σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο στο θέμα των διοδίων, ίσως τους οδηγήσει πολύ γρηγορότερα στην έξοδο!
newstoday.gr
Από alfavita.gr
“Τρώει” έναν μισθό η αύξηση του επιτοκίου στα δάνεια – Δείτε τι χάνουμε ανά περίπτωση »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Οικονομία | 0 Comments
Δεν έφταναν όλα τα έρχεται και η αύξηση στη δόση των δανείων που στην καλύτερη περίπτωση θα σημάνει απώλειες ως 650 ευρώ το χρόνο, έναν βασικό μισθό δηλαδή για κάθε Έλληνα, τα επιτόκια πλέον κινούνται σε επίπεδα… 2009, προ Μνημονίου δηλαδή και πριν οι Έλληνες χάσουν το ένα τρίτο του μισθού τους με μειώσεις και φόρους.
Η ΕΚΤ μάλιστα δεν απέκλεισε και νέα αύξηση του επιτοκίου, αφού ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός συνεχίζει τον… ανήφορο.
“Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ, με τους αναλυτές να ερμηνεύουν τις δηλώσεις του ως ένδειξη για περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη
Με ένα απλό παράδειγμα μπορεί κανείς να δει τι σημαίνει η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ από το 1,25 στο 1,5%.
Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 30 ετών η επιβάρυνση κάθε χρόνο θα φτάσει τα 648 ευρώ. Ο δανειολήπτης που είχε πάρει το ποσό αυτό και πλήρωνε μέχρι τώρα δόση 395,12 ευρώ πλέον θα πληρώνει κάθε μήνα 449,04
Παρόμοια είναι η αύξηση ακόμη και για μικρότερης διάρκειας δάνεια, ως τα 15 έτη. Για παράδειγμα για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με επιτόκιο ΕΚΤ συν 2% και διάρκεια 15 έτη μέχρι σήμερα είχε δόση 696 ευρώ και θα ανέλθει στα 710 ευρώ.
Για το ίδιο ποσό δανείου με διάρκεια 20 έτη, η δόση από τα 561 θα φθάσει τα 575 ευρώ περίπου το μήνα. Με 25 χρόνια διάρκεια, η δόση από τα 480 θα ανέλθει στα 495 ευρώ περίπου.
Εάν ακολουθήσει, όπως εκτιμάται, μια ακόμη τουλάχιστον άνοδος κατά 0,25% ακόμη, θα αυξήσει τη δόση για την 15ετία, στα 721 ευρώ, για την 20ετία στα 586 ευρώ και για τα 25 έτη διάρκειας του δανείου στα 510 ευρώ περίπου
Όλα αυτά για ποσό 100.000 που είναι μικρό σε σχέση με τα δάνεια που παίρνει κανείς κατά μέσο όρο για την αγορά ενός σπιτιού, αλλά είναι ενδεικτικά του πόσο θα αυξηθεί η δόση και για τα μεγαλύτερα ποσά.
Αυτό σημαίνει ότι για δάνειο 150.000 25ετούς διάρκειας με επιτόκιο 3% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% και περιθώριο 2 μονάδες) η δόση ήταν 711 ευρώ το μήνα, με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1,5% (3,5% τελικό επιτόκιο) η δόση θα αυξηθεί στα 751,5 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα για δάνειο 200.000 ευρώ η δόση θα αυξηθεί από τα 948 ευρώ στα 1002 ευρώ.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί σχεδόν 1 μονάδα, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στα καταναλωτικά δάνεια.
Η πίεση για πολλά νοικοκυριά που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια είναι μεγάλη, ενώ σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται και πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πληρώνει τις αναχρηματοδοτήσεις με «καπέλο» πολλών μονάδων στο επιτόκιο.
Τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια έχουν σχεδόν διπλασιασθεί καθώς από 4% -5% έχουν φτάσει στο 9% με 10%.
Οι αυξήσεις που ανακοινώνουν οι τράπεζες στα επιτόκια στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, «τρέχουν» πολύ γρηγορότερα από τις αυξήσεις της ΕΚΤ.
newsit.gr, 8/7/2011
«Μαργαριτάρια» από διαγωνίσματα μαθητών »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Διασκέδαση-Humor, Εκπαίδευση | 0 Comments
Τι έχουν γράψει κατά καιρούς παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού
«Μαργαριτάρια» από διαγωνίσματα μαθητών
Πηγή: Shutterstock
Mάθημα: Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή
ΕΡ.: Τι είναι αστικός και τι ημιαστικός πληθυσμός;
ΑΠ.: Αστικός πληθυσμός είναι τα μπλε λεωφορεία και ημιαστικός τα λεωφορεία που μας πηγαίνουν σε άλλες πόλεις π.χ. Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο κτλ.
ΕΡ.: Τι είναι δασμός;
ΑΠ.: Δασμός είναι ο φόρος που πληρώνουν για το δάσος.
Μάθημα: Θρησκευτικά
ΕΡ.: Ποιες γιορτές ονομάζονται κινητές και ποιες ακίνητες;
ΑΠ.: α) Κινητές είναι οι γιορτές που ο παπάς βγαίνει στην πύλη και χορεύει και ακίνητες αυτές που ο παπάς δεν χορεύει.
β) Οταν στη γιορτή τρώμε και χορεύουμε τότε είναι κινητή, ενώ όταν απλώς τρώμε είναι ακίνητη.
ΕΡ.: Τι γνωρίζετε για τον βυζαντινό ρυθμό;
ΑΠ.: Οι βυζαντινοί ό,τι κι αν έκαναν το έκαναν με ρυθμό, γι’ αυτό ονομάστηκε βυζαντινός ρυθμός.
ΕΡ.: Τι ξέρετε για την Αγία Γραφή και τα βιβλία της;
ΑΠ.: Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, υπήρξε μια γυναίκα που ήταν πολύ πιστή στον Θεό και τόσο καλή που τη φώναζαν αγία. Και επειδή έγραφε όλο ποιήματα για τον Χριστό την ονόμασαν Αγία Γραφή.
Μάθημα: Φυσική
ΕΡ.: Ποια κύματα ονομάζονται διαμήκη και ποια εγκάρσια;
ΑΠ.: α) Εγκάρσια ονομάζονται εκείνα που είναι εγκαρσιακά και διαμήκη εκείνα που είναι διαμηκιακά.
β) Τα εγκάρσια είναι τα κύματα που αποφεύγουν ένα εμπόδιο. Τα διαμήκη είναι τα κύματα που πηγαίνουν ευθεία.
ΕΡ.: Τι είναι τα ραδιοϊσότοπα και πού χρησιμοποιούνται;
ΑΠ.: Τα ραδιοϊσότοπα τα χρησιμοποιούμε στις τηλεοράσεις.
ΕΡ.: Τι ονομάζουμε εξάτμιση, τι βρασμό, τι εξαέρωση και τι υγροποίηση;
ΑΠ.: Εξάτμιση ονομάζουμε αυτή που έχει πίσω το αυτοκίνητο, βρασμό ονομάζουμε το νερό όταν βράζει, εξαέρωση είναι όταν βγάζουμε από το καλοριφέρ τα νερά και υγροποίηση όταν σβήνουμε τη φωτιά.
Μάθημα: Ιστορία
ΕΡ.: Τι γνωρίζεις για τους Φαναριώτες;
ΑΠ.: α) Οι Φαναριώτες φύλαγαν τον βασιλιά και κρατούσαν φανάρι.
β) Μερικοί Ελληνες ονομάστηκαν Φαναριώτες γιατί στα χωριά τους είχαν πολλά και μεγάλα φανάρια.
ΕΡ.: Τι γνωρίζεις για τη Στάση του Νίκα;
ΑΠ.: Παλιά είχαν μια στάση κι εκεί κάποιοι νίκησαν, γι’ αυτό την είπαν «Στάση του Νίκα».
ΕΡ.: Ποια μέτρα πήρε ο Καποδίστριας για την οικονομία;
ΑΠ.: Ο Καποδίστριας έβγαλε για πρώτη φορά τους φοίνικες με δικά του λεφτά και έφερε την πατάτα. Αλλά επειδή στους άλλους δεν άρεσε η πατάτα, τον σκότωσαν.
ΕΡ.: Τι γνωρίζεις για την περίοδο του Διαφωτισμού;
ΑΠ.: Διαφωτισμό είχαμε όταν στη Γη είχε πολύ φως και καθόλου νύχτα.
Μάθημα: Γεωγραφία
ΕΡ.: Τι γνωρίζετε για την έρημο Σαχάρα;
ΑΠ.: Στην έρημο Σαχάρα έχει ερημιά. Δεν υπάρχει ψυχή.
ΕΡ.: Ποια είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου;
ΑΠ.: Η Λευκορωσία.
ΕΡ.: Τι είναι κλίμα και τι καιρός;
ΑΠ.: Κλίμα είναι όταν φυτεύουμε κάτι στον κήπο και βγαίνουν φυτά. Καιρός είναι όταν βρέχει κι όταν κάνει ήλιο.
ΕΡ.: Περιγράψτε το κλίμα της Ελλάδας.
ΑΠ.: Η Ελλάδα έχει πολλά κλίματα. Το πρωί έχει τροπικό, το μεσημέρι πολικό και το βράδυ καλό. Γι’ αυτό το κλίμα της Ελλάδας είναι από τα καλύτερα.
ΕΡ.: Πού βρίσκεται η Λάρισα;
ΑΠ.: Πέμπτη μετά τον Ολυμπιακό.
tovima.gr, 8/7/2011
Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Ιούλ 8, 2011 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση | 0 Comments
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια
ρεπορτάζ: alfavita.gr
Συγχωνεύσεις, κλείσιμο και μείωση των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), περικοπές στο μισθολογικό κόστος , μείωση των υπερωριών, μείωση του αριθμού των επ’ αμοιβή επιτροπών και συμβουλίων, μείωση των συμβασιούχων (50% το 2011 και επιπλέον 10% από το 2012 και μετά), προσωρινό πάγωμα της αυτόματης ωρίμανσης, εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και της άνευ αποδοχών άδειας, μείωση στον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία, όπου θα πληρώνεται κατά μέσο όρο στο 60% του μισθού του (εξαιρώντας υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές), έως 12 μήνες, και μέσω της περικοπής στο επίδομα παραγωγικότητας κατά 50%.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ….