Archive for 3 Ιουλίου, 2011

O pitsirikos απαντά στον Παύλο Τσίμα… »

Έλαβα ένα μέιλ από τον κ. Παύλο Τσίμα –τουλάχιστον έτσι γράφει στη διεύθυνση του -, για το κείμενο «Το πάθος για χρήμα σε κάνει Παύλο Τσίμα». Το μέιλ περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δημοσιογράφος που εργάζεται σε καθεστωτικά μέσα.

Αγαπητέ Κύριε,
Συγνώμην για την προσφώνηση, αλλά δεν σας γνωρίζω προσωπικά. Το ίδιο, προφανώς, δεν με γνωρίζετε κι εσείς. Αλλά βλέπω ότι αυτό δεν σας εμποδίζει να με κρίνετε- όχι αυτά που γράφω στα ΝΕΑ (τα οποία δεν φαντάζομαι να διαβάζετε), αυτά που λέω στο ραδιόφωνο (που δεν έχετε κανένα λόγο να ακούτε) ή που παρουσιάζω σε μια τηλεοπτική εκπομπή (που προβάλλεται, υποθέτω, πολύ αργά για εσάς), αλλά εμένα, τον χαρακτήρα μου, τα πάθη μου και τα κίνητρά μου. Έχω, όντως, ενθουσιαστεί. Μου υπέδειξαν το σημείωμά σας που με αφορά και το έστειλα και στην γυναίκα μου, η οποία ως τώρα παραπονιόταν πώς γίνεται, μετά από 35 χρόνια εργασίας, κάποια από αυτά καλοπληρωμένης, να έχω στον τραπεζικό μου λογαριασμό ίσα-ίσα το ισόποσο των τριών επόμενων δόσεων του στεγαστικού μας δανείου, ούτε μια μετοχή, ούτε έναν off shore λογαριασμό. Την αποστόμωσα: είναι που με κινούσε, όλα αυτά τα χρόνια, το πάθος για το χρήμα, ανόητη. Το λέει και ο πιτσιρίκος… (ο οποίος, ελπίζω, να έχει την αξιοπρέπεια να μην δημοσιεύσει κάτι που γράφω, ούτε εγώ ξέρω γιατί, για τα μάτια και μόνον).
Στην διάθεσή σας, αν χρειάζεστε δανεικά,

Παύλος Τσίμας

Κύριε Τσίμα, δεν διαβάζω αυτά που γράφετε στα ΝΕΑ, δεν ακούω αυτά που λέτε στο ραδιόφωνο και δεν βλέπω την τηλεοπτική σας εκπομπή. Ένας λόγος είναι πως ένας άνθρωπος που κάνει τόσα πολλά πράγματα αποκλείεται να τα κάνει καλά – είναι σίγουρο πως τα κάνει όλα στο πόδι. Ξέρετε εσείς κανένα σοβαρό ξένο δημοσιογράφο που να κάνει ραδιόφωνο, τηλεόραση και –παράλληλα- να γράφει και σε έντυπα; Ένας άλλος λόγος είναι πως τα μέσα στα οποία εργάζεστε δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία – είναι για να κλείνουν δουλειές οι μεγαλοεργολάβοι. Επίσης, σας θεωρώ έναν κακό και ατάλαντο δημοσιογράφο.

Παρατηρώ πως στις επαγγελματικές σας ασχολίες δεν έχετε συμπεριλάβει την παρουσία σας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega. Μάλλον δεν θα την θεωρείτε δημοσιογραφική δουλειά – δεν σας κατηγορώ γι’ αυτό, αφού είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για θεατρική επιθεώρηση. Κακή επιθεώρηση. Και η μανιέρα του ευαίσθητου αριστερού –στην οποία ειδικεύεστε- έχει κουράσει προ πολλού το τηλεοπτικό κοινό. Αν και παραδέχομαι πως είστε εξαιρετικός στις σιωπές σας – ειδικά, όταν οι σπουδαίοι και έγκριτοι συνάδελφοί σας αρχίζουν και ουρλιάζουν, για να περάσουν τη γραμμή των αφεντικών σας.

Αν κατάλαβα καλά, ενοχληθήκατε από τη φράση «το πάθος για το χρήμα σε κάνει Παύλο Τσίμα» – η οποία κοσμεί πια πολλούς τοίχους κτιρίων και πανεπιστημίων- και διαψεύδετε κατηγορηματικά το πάθος σας για το χρήμα. Χαίρομαι που όλα αυτά δεν τα κάνετε για το χρήμα αλλά από αγάπη για το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Μπράβο σας.

Με ενημερώνετε πως στον τραπεζικό σας λογαριασμό υπάρχει ένα ποσό που αρκεί μόνο για τις τρεις επόμενες δόσεις του στεγαστικού σας δανείου. Πώς είναι δυνατόν αυτό; Εγώ δούλεψα στα ΜΜΕ για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα –κάνοντας την πλάκα μου- και έβγαλα χρήματα που αρκούν για να την περάσω αραχτός τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μάλλον έχετε πιαστεί κορόιδο. Τα αφεντικά σας έχουν αντιληφθεί το πάθος σας για τη μαχητική δημοσιογραφία και σας εκμεταλλεύονται, δίνοντάς σας ψίχουλα. Αλλά τι να περιμένει κάποιος από τον Ψυχάρη, τον Μπόμπολα και τον Βαρδινογιάννη; Ψιλικατζήδες.

Μου γράφετε πως ελπίζετε να έχω την αξιοπρέπεια να μην δημοσιεύσω το μέιλ σας. Το δημοσιεύω γιατί εγώ, κύριε Τσίμα, δεν έχω αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια έχετε μόνο εσείς, ο φίλος του Χριστοφοράκου -του γιου του δωσίλογου- που αναγκάστηκε να φύγει πρόσφατα μετανάστης στη Γερμανία. Αξιοπρέπεια έχετε εσείς που για τόσα χρόνια αποθεώνατε τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία -πάντως, δημοσιογραφία δεν κάνατε. Αξιοπρέπεια έχετε εσείς, η Όλγα Τρέμη, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Μανώλης Καψής και οι άλλοι υπέροχοι συνάδελφοί σας. Είστε πάρα πολύ αξιοπρεπείς άνθρωποι. Ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας.

Η δική μου αξιοπρέπεια φτάνει μόνο μέχρι το σημείο να μην έχω καμία σχέση με εσάς. Θα παρατηρήσατε, ίσως, πως η πρόσκληση του συνεργάτη σας για να συμμετάσχω στην εκπομπή σας για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος, πριν από μερικές εβδομάδες, δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα – δεν μπήκα καν στον κόπο να απαντήσω στο μέιλ του. Προσέχω τις συναναστροφές μου.
Σας ευχαριστώ που είστε πρόθυμος να μου δώσετε δανεικά, αν και δεν έχω πάρει ποτέ δανεικά στη ζωή μου. Καλύτερα, όμως, να μου δώσετε αυτά που μου χρωστάτε. Ίσως, να μην έχετε αντιληφθεί –έτσι όπως έχετε πέσει με τα μούτρα στο μάχιμο ρεπορτάζ για την αποκάλυψη της αλήθειας- πως το χουντοκάναλο στο οποίο εργάζεστε και από το οποίο πληρώνεστε το πληρώνουν πολύ ακριβά όλοι οι Έλληνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο εκδοτικό συγκρότημα στο οποίο εργάζεστε δεν θα αναφερθώ – κάθε φορά που γράφω γι’ αυτό, αναδύεται μια μπόχα.

Αναρωτιέστε γιατί γράψατε αυτές τις γραμμές. Θα σας πω εγώ: επειδή φοβάστε. Πιστεύατε πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ και η θεσούλα σας ήταν εξασφαλισμένη. Και ξαφνικά, διαπιστώνετε πως ο κόσμος ξύπνησε και –μεταξύ άλλων- ο ρόλος σας έχει γίνει αντιληπτός από μεγάλη μερίδα των πολιτών. Θεωρείστε κι εσείς ένα παπαγαλάκι.

Προσωπικά, μου προκαλείτε περισσότερη αηδία απ’ ό,τι οι συνάδελφοί σας. Οι νεοφιλελεύθεροι φασίστες που έχουν κατακλύσει τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν προσποιούνται κάτι άλλο απ’ αυτό που είναι – είναι τα δουλοπρεπή σκυλιά των αφεντικών τους. Εσείς, όμως, κάνετε τον αριστερό ιδεολόγο. Εμετική κατάσταση.

Αντίο, κύριε Τσίμα
π.

(Θέλω να παρακαλέσω τους φίλους αναγνώστες να στείλουν μερικά χρήματα στον κ. Τσίμα, για να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Μη μείνει και άστεγος.)
(Το ποστ είναι αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν πως η Ελλάδα θα αλλάξει και αγωνίζονται για αυτό. Όπως βλέπετε, το κατεστημένο καταρρέει. Καταρρέουν τα ΜΜΕ τους, είναι πανικόβλητοι και έχουν να χάσουν πάρα πολλά – εμείς μόνο τις αλυσίδες μας.)
athens.indymedia.org

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Τι ισχύει για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 – Θεμελίωση και ειδικές ρυθμίσεις »

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
Αυστηρές προϋποθέσεις και έξοδος με 40ετία
Αυξημένα είναι τα όρια συνταξιοδότησης για τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Αυστηρές προϋποθέσεις και έξοδος με 40ετία

Αυξημένα είναι τα όρια συνταξιοδότησης για τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Συγκεκριμένα, τα όρια συνταξιοδότησης βρίσκονται ήδη στο 65ο έτος της ηλικίας, ενώ εναλλακτικά επιτρέπεται η “έξοδος” στα 60 με 40 έτη ασφάλισης.

Από τις γενικές αυτές ρυθμίσεις εξαιρούνται ελάχιστες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι μητέρες ανηλίκων (όπου υπάρχει μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2013) και οι γονείς αναπήρων τέκνων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως αν κάποιος έχει έστω και μία ημέρα ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης πριν από την ημερομηνία αυτή (δηλαδή έως την 31 Δεκεμβρίου 1992), τότε εντάσσεται στους παλαιούς ασφαλισμένους, για τους οποίους ισχύει εντελώς διαφορετικό καθεστώς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τους νέους ασφαλισμένους υφίστανται ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ….

H alfavita.gr στην κορυφή της επισκεψιμότητας. Ιούνιος 2011 2.687.043 επισκέψεις »

H alfavita.gr στην κορυφή της επισκεψιμότητας. Ιούνιος 2011 2.687.043 επισκέψεις

H alfavita.gr για τον Ιούνιο 2011 σημείωσε μεγάλο ποσοστό επισκέψεων.
Συγκεκριμένα η alfavita.gr δέχτηκε 2.687.043 επισκέψεις, με σχεδόν 10.000.000 προβολές σελίδων και 709.843 μοναδικούς επισκέπτες.

H απόφαση της 67ης Συνόδου των Πρυτάνεων »

ΑΠΟΦΑΣΗ 1

Η 67η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε στο Βόλο στις 1-2 Ιουλίου 2011 διαπίστωσε ότι, μετά από 9 μήνες, το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην ίδια τακτική. Επιδεικνύει εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εξαντλεί το χρόνο ώστε να επιχειρήσει αλλαγές εξπρές στην Ανώτατη εκπαίδευση εν μέσω θέρους και μάλιστα τη στιγμή που οι παντός τύπου διαρροές προδίδουν την ύπαρξη κρυφής ατζέντας. Η Σύνοδος Πρυτάνεων, σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, δεν μπορεί να ασχολείται με διαρροές, δεν είναι όμως διατεθειμένη να εθελοτυφλεί, όταν τα Πανεπιστήμια και η ελληνική κοινωνία απαξιώνονται και εμπαίζονται κατά αυτό τον τρόπο.

Επί της ουσίας, βάσει των επαναλαμβανόμενων διακηρύξεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία:

– Η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο. Η έμφαση στα τριετή προγράμματα σπουδών οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.

– Η επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό.

– Η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

– Η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.

v Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν:

· Παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία.

· Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η Διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.

· Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.

· Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
· Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε Εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια.

Η κοινωνία δε χρειάζεται ένα υποταγμένο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, στις σημερινές συνθήκες, έχει ανάγκη, μεταξύ των άλλων, τα ελληνικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας, προκειμένου να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση με διεθνείς διακρίσεις και την ικανότητα που επέδειξαν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν την κρίση με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, την καινοτομία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν. Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, αντί να αναδείξει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως σύμμαχο, επιτίθεται διαρκώς σε αυτό. Γιατί, άραγε, η κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων μειώθηκε το 2010-2011 έως 50% και το 2011-2012 16% επιπλέον, όταν ακόμη και στο μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το οποίο δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Παιδείας δεν ξεπερνά το 7%;

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη δοθεί η χαριστική βολή στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καλεί έστω και αυτή την έσχατη στιγμή το Υπουργείο να μην προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου και να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων που διατυπώθηκαν στο Ρέθυμνο και το Λαύριο. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και τα Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει από καιρό συγκεκριμένες προτάσεις σε σημαντικά ζητήματα λειτουργίας και ανάπτυξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως:

· Η ενίσχυση της κοινωνικής λογοδοσίας.

· Η αναδιοργάνωση της διοίκησης.

· Τα Προγράμματα σπουδών.

· Η έρευνα.
· Η ανάπτυξη και η οικονομική διαχείριση.

Η Σύνοδος αποφασίζει να αναλάβει συντεταγμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι Πρυτανικές αρχές λειτουργούν με ευθύνη και θα τιμήσουν την εντολή που έχουν πάρει από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενες σθεναρά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
alfavita.gr

Δίδακτρα ακόμη και για το πρώτο πτυχίο »

Στεφανάκου Π.
Τέλος ο δωρεάν χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η επιβολή διδάκτρων ξεκινά από τους φοιτητές που υπερβαίνουν τον χρόνο σπουδών, ο οποίος σύμφωνα με το μοντέλο της Μπολώνιας είναι στα τρία χρόνια για την απόκτηση πτυχίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας της περιόδου δωρεάν φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για τη λήψη του πτυχίου εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξημένων κατά δύο εξάμηνα, οι φοιτητές, προκειμένου να εγγραφούν στα εξάμηνα, καλούνται να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί σε τέσσερα ημερομίσθια ενός ανειδίκευτου εργάτη για κάθε εξάμηνο της επιπλέον του ορίου δωρεάν φοίτησης. Δηλαδή, μετά τα τέσσερα χρόνια, οι φοιτητές θα καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ“…

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση