Archive for Ιούλιος, 2011

Τα αποτελέσματα των ελέγχων των πτυχίων των υποψηφίων Διευθυντών ζητά η υπ. Παιδείας-Ψάχνει και ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης »

Τα αποτελέσματα των ελέγχων των πτυχίων των υποψηφίων Διευθυντών ζητά η υπ. Παιδείας-Ψάχνει και ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Να αποσταλούν εντός πέντε ημερών στο υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των ελέγχων τους μοριοδοτούμενους τίτλους σπουδών, τη γνησιότητα των τίτλων που έχουν υποβληθεί και τη συνέντευξη, ζητά από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η υπ. Παιδείας με έγγραφο που τους απέστειλε σήμερα.

Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των στοιχείων θα κινηθεί η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

1162 μαθητές δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους »

Οι υποψήφιοι που οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους ανέρχονται σε 123.921.

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση εμφανίζονται και οι 1.162 υποψήφιοι που είχαν δημιουργήσει κωδικό ασφαλείας στο σχολείο τους και πρόχειρο μηχανογραφικό, το οποίο όμως δεν οριστικοποίησαν.

Το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους μπορούν να δουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πώς απαντούν οι επαγγελµατίες , σε περίοδο αναδουλειάς , στην ερώτηση “πώς πάει η δουλειά?” »

Φούρναρης : ψίχουλα
Μανάßης: κολοκύθια
Αγρότης: ζήσε Μάη µου να φας τριφύλλι
Ανθοπώλης: µαρασµός
Υφασµατέµπορος: πανί µε πανί
Ψαράς: ούτε λέπι
Φαρµακοποιός: µε το σταγονόµετρο
Ηλεκτρολόγος: δεν ßλέπω φως
Υδραυλικός: µούφα η δουλειά
Mηχανικός αυτοκινήτων: στο ρελαντί
Εµπορος χαλιών: Χάλια
Κοµµωτής: τρίχες
Ψιλικατζής: ψιλοπράγµατα
Νεκροθάφτης: ψόφια πράγµατα
Tυπογράφος: ούτε φύλλο
Νεκροθάφτης: µεγάλη νέκρα
Βοθρατζής: σκατά
Ναυτικός: πιάσαµε πάτο
Στρατιωτικός: ßήµα σηµειωτόν
Τσατσά: πούτσες
Πόρνη: Αραχνιάσαµε
Χρηµατιστής: Δεκάρα τσακιστή
Πρωθυπουργός: Παραλάßαµε χάος

Εισήγηση για την αξιολόγηση των διευθυντών, του Αντώνη Ναούμ »

Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με τα όσα μου μετέφερε υποψήφιος διευθυντής σχολικής μονάδας, αλλά και με τα όσα, εγώ ο ίδιος, διαπίστωσα από τους αναρτημένους πίνακες μοριοδότησης, συνέβησαν φοβερές αδικίες στη μοριοδότηση των επιστημονικών προσόντων των υποψηφίων διευθυντών από το ΠΥΣΔΕ Πειραιά.
Πιστεύω ότι επειδή τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά αποτελούνταν -κατά την πλειοψηφίας τους- από στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς τα ανάλογα επιστημονικά προσόντα, που θα τους βοηθούσαν να κρίνουν και να αξιολογήσουν την διαφορετικότητα των επιστημονικών αντικειμένων των μεταπτυχιακών διπλωμάτων των αξιολογούμενων, δεν είχαν την απαιτούμενη γνώση και παιδεία (;), με αποτέλεσμα τις λανθασμένες (;) αποφάσεις και την αφαίρεση μορίων από τους υποψηφίους διευθυντές, με άμεση συνέπεια την αποστέρηση της Εκπαίδευσης από άριστα επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη που θα μπορούσαν να “προχωρήσουν τα πράγματα” ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά.
Για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων “ηθελημένων ή αθέλητων λαθών”, προτείνω τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων στελεχών να αξιολογούνται και κρίνονται από Πανεπιστημιακούς ή Σχολικούς Συμβούλους με διδακτορικά διπλώματα και όχι από στελέχη με απλά τυπικά προσόντα και μοναδικό επιπλέον προσόν τη τρέχουσα διοικητική τους θέση (γιατί δεν είμαι σίγουρος εάν έχουν πράγματι επιστημονική διοικητική γνώση και όχι απλά διοικητική εμπειρία, που την απέκτησαν μέσα από τη θέση τους και τις υπάρχουσες διοικητικές δομές. Μη ξεχνάμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία της σημερινής δημόσιας διοίκησης!!) .
Εάν τίποτα δεν αλλάξει, τότε:

Η Εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση θα χάνει αξιόλογα στελέχη της, που σίγουρα θα είχαν να προσφέρουν στο κρίσιμο τομέα της Εκπαίδευσης.
Θα διαιωνίζεται η πελατειακή λογική της διοίκησης που με τη μη μοριοδότηση των προσοντούχων υπαλλήλων, θα προωθούνται ”ημέτεροι”
Θα επιβαρύνεται ο διοικητικός φόρτος (που η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει με πρακτικές καλής νομοθέτησης αλλά και την πληρωμή πολλών ευρώ σε μελετητικές εταιρίες συμβούλων για εκπόνηση μελετών μείωσης του φόρτου αυτού), με προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια.
Την οικονομική επιβάρυνση των αδικηθέντων υποψηφίων με προσφυγή τους στα διοικητικά δικαστήρια
Την δημιουργία προβλημάτων στα σχολεία με την ανακατανομή των διευθυντών τους, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, μετά την δικαίωση των αδικηθέντων, από τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν.

Με τιμή

Ναούμ Αντώνιος

Διδάκτωρ Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Που πας χωρίς βιβλία; του Κώστα Γεωργουσόπουλου »

Γνωρίζετε πόσα νηπιαγωγεία έχει η χώρα; 6.078. Και πόσες βιβλιοθήκες διαθέτουν αυτά τα φυτώρια (;) της πρώτης γνώσης;

Μηδεμία βιβλιοθήκη!

Γνωρίζετε πόσα δημοτικά σχολεία διαθέτει η χώρα; 5.368. Και πόσες βιβλιοθήκες λειτουργούν σ’ αυτά; Μηδεμία!

Γνωρίζετε πόσα γυμνάσια, λύκεια ΤΕΕ, ΣΕΚ λειτουργούν στη χώρα; 4.101. Και πόσες βιβλιοθήκες έχουν ιδρυθεί να λειτουργούν σ’ αυτά; 765 (από αυτές τις 499 είχε ιδρύσει ένας και μοναδικός υπουργός Παιδείας: ο Γεράσιμος Αρσένης). Από αυτές οι περισσότερες είναι κλειστές ή υπολειτουργούν ελλείψει προσωπικού και κονδυλίων για τη συντήρησή τους.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν 38 (24 στα ΑΕΙ και 14 σε ΤΕΙ). Γνωρίζετε, έτσι για τη στατιστική, πόσα πανεπιστήμια διαθέτουμε; Πόσες σχολές και πόσα τμήματα καθένα; Ετσι λογαριάστε. Κατά τα λοιπά, τρωγόμαστε ποιος θα είναι ο πρύτανης και ποιος θα τον εκλέγει. Και αν οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή ή σε τμήμα. Σαν να λέμε, ποιος στον κάμπο θα σπέρνει, ποιος θα θερίζει, από πού θα αγοράζουμε τρακτέρ ενώ δεν θα έχουμε σπόρους!

Γίνεται εκπαίδευση χωρίς δάσκαλο και τα εργαλεία του, βιβλία και εργαστήρια; Τα άλλα όλα είναι σάλτσες, κεράκια στην τούρτα για να μην πω κεριά στα κόλλυβα. Το απαράδεκτο καθεστώς του ενός βιβλίου που αγόραζε το κράτος καθ’ υπόδειξη (κατά κανόνα δικό του!) ο διδάσκων καθηγητής έρχεται να αντικαταστήσει το νέο κοσκινάκι μας, το Διαδίκτυο. Αυτό το εργαλείο υπάρχει και τώρα, ο υποψιασμένος φοιτητής ψάχνει και βρίσκει. Αρκεί να ξέρει τι ψάχνει και τι αξίζει από αυτά που βρίσκει. Το Διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος σκουπιδοντενεκές, όπου όποιος ξέρει τι ζητεί μπορεί να ψαρέψει και διαμάντια. Αρκεί να ξέρει. Αν δεν καθιερωθεί το πολλαπλό βιβλίο σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, αν δεν δημιουργηθεί ελεύθερος ποιοτικός ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών (που έχουν ιδίοις εξόδοις πλημμυρίσει την αγορά με έξοχες και περισπούδαστες εκδόσεις διασήμων, επώνυμων και πανεπιστημιακών του εξωτερικού) προκοπή δεν βλέπουμε.

Θεέ μου, πόσα χρόνια μετά τον Ψυχάρη και τον Παλαμά θα πρέπει να ξαναφωνάξουμε «Βιβλία!». (Τα στοιχεία του παρόντος οφείλονται σε ιστοσελίδα του Γ. Δαρδανού).

Του Κώστα Γεωργουσόπουλου – ΤΑ ΝΕΑ
alfavita.gr

Πως μπορούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να δουν το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους δελτίο »

Οι φετινοί υποψήφιοι για εισαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων μπορούν να δουν το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr. Οι υποψήφιοι αυτοί ανέρχονται σε 123.921.

Παράλληλα, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση εμφανίζονται και όσοι υποψήφιοι είχαν δημιουργήσει κωδικό ασφαλείας στο σχολείο τους και πρόχειρο μηχανογραφικό, το οποίο όμως δεν οριστικοποίησαν. Οι υποψήφιοι αυτοί ανέρχονται σε 1.162.

Ψαλίδι σε επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων »

Μειώνεται από 10% έως 50% από 1 Ιουλίου 2011 το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και άλλα ειδικά επιδόματα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση» από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο

Σύμφωνα με την τροπολογία από 1-7-2011 μειώνονται:
– 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ
– 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.
– 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.
– 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.
– 20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.
– 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.
– 10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ
– 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
enet.gr

Τοξικομανής μαθητής έγραψε έκθεση για τα ναρκωτικά και αρίστευσε! »

Τοξικομανής μαθητής, 20 ετών, που συμμετέχει στη φάση της επανένταξης και φοιτά στο μεταβατικό σχολείο του ΚΕΘΕΑ “Στροφή”, έγραψε έκθεση για τα ναρκωτικά και αρίστευσε. Μάλιστα με βάση τη διάκρισή του αυτή, θα είναι ένας από τους 300 της βουλής των εφήβων. Στην έκθεση που έγραψε για τα ναρκωτικά και το εκπαιδευτικό σύστημα, ο Δημήτρης, μιλάει για “τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει
τα παιδιά που βρίσκονται σε απεξάρτηση”, αλλά και “στο κοινωνικό στίγμα και τις προκαταλήψεις” Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του:
“Τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα από εκείνα που υπενθυμίζουν στους ανθρώπους δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι είναι θνητοί και το δεύτερο, ότι απέναντι σε κινδύνους που απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των ανθρώπων. Δεν υπάρχουν πλούσιοι ή φτωχοί, σημαντικοί ή ασήμαντοι, που να κινδυνεύουν απ’ αυτά περισσότερο ή λιγότερο από κάποιους άλλους. Τα ναρκωτικά είναι η μάστιγα του αιώνα και μας αφορούν όλους”.

katoci

Η φοροκάρτα σε 10 ερωτήσεις »

της Έλενας Λάσκαρη
Από τις 3 Οκτωβρίου θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προμηθευτούν τη φοροκάρτα μέσω 27 τραπεζικών ιδρυμάτων και 2 εταιριών. Το euro2day απαντά σε 10 κρίσιμες ερωτήσεις για την περιβόητη κάρτα και τις αποδείξεις.

1. Τι είναι η φοροκάρτα ή κάρτα αποδείξεων: Μαγνητική κάρτα που χορηγείται στους φορολογούμενους πολίτες φυσικά πρόσωπα, με στόχο τη χρησιμοποίησή της για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών). Θα είναι ανώνυµη και θα έχει τις διαστάσεις µιας συνηθισµένης πιστωτικής κάρτας. Η μπροστινή όψη θα έχει χρώµα λευκό και θα περιέχει την ονοµασία “Κάρτα Αποδείξεων” µαζί µε το σλόγκαν “δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα”, ενώ η πίσω όψη θα φέρει µία µαγνητική ταινία, όπως κάθε πιστωτική κάρτα. Η χρήση της είναι προαιρετική. Όποιος θέλει μπορεί να συνεχίζει να μαζεύει τις χάρτινες αποδείξεις.

2. Πόσο κάνει η φοροκάρτα; Η κάρτα αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των τραπεζών διάθεσης, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει. Οι τράπεζες διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της κάρτας αποδείξεων είναι το υπουργείο Οικονομικών.

3. Τι είναι το τερματικό Point of Sales (POS): Ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται από επιτηδευματίες για την είσπραξη μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Από τα POS θα περνάνε οι καταστηματάρχες και τις φοροκάρτες για να καταγράφονται οι συναλλαγές. Έτσι, θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να βλέπει άμεσα τον τζίρο τους αλλά και τον ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσουν.

4. Πώς ακριβώς δουλεύει η κάρτα; Ο χρήστης της κάρτας αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της μέσω Διαδικτύου και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS).

Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS.

Στη συνέχεια, οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, καταγράφονται από τη ΓΓΠΣ τα βασικά στοιχεία μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω Διαδικτύου.

5. Πώς θα την ενεργοποιήσω; Κάθε κάρτα θα έχει έναν 10ψήφιο κωδικό (π.χ. 12 3456 7890), τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να αντιστοιχίσει με τον ΑΦΜ του μόνο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό θα γίνει είτε με SMS είτε μέσω Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, ο κάτοχος της κάρτας µπορεί να αποστείλει SMS στο 54053, γράφοντας τον ΑΦΜ του, εν συνεχεία κενό, και µετά τον 10ψήφιο αριθµό της κάρτας. Στέλνοντας τα στοιχεία αυτά, θα λάβει µέσα στα επόµενα 15 δευτερόλεπτα -όπως απορρέει από τη σύµβαση που έχει υπογράψει ιδιωτική εταιρία µε το υπουργείο- ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας.

Ένας άλλος τρόπος ενεργοποίησης είναι µέσω ∆ιαδικτύου, και συγκεκριµένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //link.minfin.gr/karta, που ετοιµάζει η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. Ειδικό µάλιστα help desk, που θα απαντά σε ερωτήµατα των καταναλωτών, θα δηµιουργηθεί στο υπουργείο Οικονοµικών, στο τηλέφωνο 2110007111.

6. Τι θα βλέπουν οι τράπεζες; Το µόνο που θα βλέπουν θα είναι ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία (π.χ. 27 Ιουλίου 2011) ο χρήστης µε αριθµό κάρτας 12 3456 7890 αγόρασε, για παράδειγµα, ένα πλυντήριο από τη συγκεκριµένη επιχείρηση. Στο τέλος κάθε µέρας, η τράπεζα θα δίνει στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων µία αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν µε τις φοροκάρτες που εκδόθηκαν από το δίκτυό της. Εκείνη, µε τη σειρά της, θα περνά τα ποσά αυτά στον λογαριασµό αφορολογήτου καθενός από τους κατόχους τους, ενώ παράλληλα θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και άρα για τον ΦΠΑ που οφείλουν.

7. Πόσες αποδείξεις χρειάζονται; Το 25% του εισοδήματός μας από το πρώτο ευρώ. Επομένως, αν κάποιος δηλώνει 20.000 ευρώ εισόδημα, θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία 5.000 ευρώ αποδείξεις , αν δηλώνει 12.000 ευρώ οι αποδείξεις που απαιτούνται περιορίζονται σε 3.000 ευρώ.

8. Υπάρχει ακόμα μπόνους; Ακόμα και αν προσκομίσει κάποιος περισσότερες αποδείξεις από όσες χρειάζονται, δεν υπάρχει επιπλέον έκπτωση φόρου.

9. Υπάρχει ποινή; Αντίθετα, αν λείπουν αποδείξεις για παράδειγμα βάσει εισοδήματος 5.000 ευρώ και ο φορολογούμενος έχει συλλέξει 4.000 ευρώ, μπαίνει πέναλτι 10% επί της διαφοράς μεταξύ απαιτούμενων και προσκομιζόμενων (διαφορά 1.000 ευρώ, επιπλέον φόρος 100 ευρώ).

10. Πόσες κάρτες βγάζει ο καθένας μας; Είναι δυνατόν να δηλωθούν έως τρεις (3) κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός ημερολογιακού μήνα, λόγω είτε αντικατάστασής τους σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας είτε διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

Μάχη τοῦ Κλειδίου,29 Ἰουλίου 1014 »

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada
Ο Βασίλειος Β’ έχοντας από το 1001 εκπονήσει ένα σύνθετο επιτελικό πρόγραμμα αντεπίθεσης έναντι της βουλγαρικής απειλής, άνοιξε τρία μέτωπα επίθεσης. Με απώτερο σκοπό τον εγκλωβισμό και τη φυσική εξόντωση του Σαμουήλ, εισέβαλε στην περιοχή της Σερδικής (Σόφιας), στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καταλαμβάνοντας τις πόλεις-οχυρά (Βέροια, Βοδενά) και κατευθυνόμενος προς βορράν. Το καλοκαίρι του 1014, παρά την ισχυρή αντίσταση των Βουλγάρων στα ορεινά δύσβατα περάσματα του Κλειδίου (κοντά στην πεδιάδα του Στρυμόνα), οι βυζαντινές δυνάμεις υπό το στρατηγό Νικηφόρο Ξιφία χάρη σε άρτια οργανωμένο στρατιωτικό χειρισμό εγκλώβισαν όλες σχεδόν τις δυνάμεις του Σαμουήλ που βρίσκονταν στον Πρίλαπο. Η μάχη υπήρξε πολύνεκρη και καθοριστική για το βουλγαρικό κράτος. Στις 14.000 των Βούλγαρων αιχμαλώτων επιβλήθηκε η ποινή της τύφλωσης, ποινή που προβλεπόταν για όσους υπηκόους της βυζαντινής αυτοκρατορίας συμμετείχαν σε εξεγέρσεις εναντίον της αυτοκρατορικής αρχής (ο Σαμουήλ ήταν γιος βυζαντινού αξιωματούχου που στασίασε και διεκδίκησε το θρόνο) και όχι σε “Κουραβάρες” (μη Βυζαντινούς) επιδρομείς. Οι χιλιάδες τυφλωμένοι Βούλγαροι περιπλανήθηκαν και διασκορπίστηκαν στον Αίμο, προκαλώντας άμεσα το θάνατο του Σαμουήλ και έμμεσα την επιβολή της βυζαντινής ισχύος στη Βουλγαρία, που μετά την πτώση του Δυρραχίου (1018) μετατράπηκε σε “θέμα Βουλγαρίας”.

ΠΗΓΗ:http://www.imma.edu.gr/macher/hm/hm_main.php?el/EA.2.3.3a.html

Ἀνδρέας Τενεεύς

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση