Archive for 30 Μαΐου, 2011

Που είσαι ρε Νικηταρά…(Ο στρατηγός που πέθανε επαίτης!) – Αφιερωμένο σε αυτούς που ξεπούλησαν την Ελλάδα… »


Παρ΄όλο που η Ελλάδα, του φέρθηκε τόσο άσχημα, δεν βαρυγκώμησε ποτέ…Δεν ξεστόμισε ποτέ πικρή κουβέντα για την Πατρίδα… Και ειδικότερα στους ξένους δεν ήθελε να δώσει το παραμικρό δικαίωμα…
Αλήθεια αν ξυπνούσε τώρα ο ήρωας με το σπαθί στο χέρι… ποιους θα έσφαζε?

<<Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή πιο γνωστός Νικηταράς, ήρωας από τους λίγους της Επαναστάσης του 1821, πέθανε στην ψάθα, ζητιανεύοντας στα σοκάκια του Πειραιά.
Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε τις θέσεις στους επαίτες, είχε ορίσει για τον ήρωα- επαίτη μια θέση κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Ήταν τόση η φτώχεια του σχεδόν τυφλού πλέον στρατηγού- η πολιτεία δεν του είχε δώσει σύνταξη- ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του- εκείνος μπορούσε να αντέξει την πείνα περισσότερο.

Η περιπέτεια του ήρωα έφθασε στα αυτιά πρέσβη Μεγάλης Δύναμης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνησή του. Έτσι κάποια στιγμή απεσταλμένος της πρεσβείας βρέθηκε στη θέση που ζητιάνευε ο στρατηγός. Μόλις ο Νικηταράς τον τον αντιλήφθηκε μάζεψε αμέσως το απλωμένο του χέρι!

-Τι κάνετε στρατηγέ μου; Ρώτησε ο απεσταλμένος.
-Απολαμβάνω την ελεύθερη πατρίδα! Απάντησε περήφανα ο ήρωας.
-Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στο δρόμο;
-Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά αλλά εγώ έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος. Αντέτεινε ο περήφανος Νικηταράς.

Είδε και απόειδε ο ξένος και γύρισε να φύγει χαιρετώντας ευγενικά. Φεύγοντας όμως, άφησε να του πέσει ένα πουγγί με χρυσές λίρες ώστε να μην προσβάλει τον πάμφτωχο στρατηγό.
Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγγί το ψηλάφισε και φώναξε στον ξένο.
-Σου έπεσε το πουγγί σου. Πάρτο για να μην το βρει κανείς και το χάσεις!
lamiareport.gr

Ποιες πράξεις τιμωρούνται με απόλυση, πρόστιμο ή αργία με τον προτεινόμενο νέο Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα »

Ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με κατάλογο 25 πειθαρχικών αδικημάτων

Τον κατάλογο των 25 πειθαρχικών αδικημάτων, για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα νέα ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια, περιλαμβάνει για πρώτη φορά αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων λειτουργών.


Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”…

Επιστήμονες “είδαν” την σκέψη! »

Οι επιστήμονες έκαναν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά τους να «διαβάσουν» το μυαλό μας.

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να παρακολουθούν τις λέξεις την ώρα που οι ήχοι τους σχηματίζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μια ανακάλυψη που στο μέλλον, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει άτομα με σοβαρά προβλήματα να μιλήσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια για να βρουν εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη δημιουργία όλων των ήχων που συμμετέχουν στο σχηματισμό των λέξεων (περίπου 40 στην περίπτωση της αγγλικής γλώσσας).

Στη συνέχεια, ανακάλυψαν πως κάθε ήχος έχει ένα δικό του διακριτό εγκεφαλικό ηλεκτρικό «σήμα». Έτσι, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο -συσχετίζοντας τους ήχους-σήματα με τις αντίστοιχες λέξεις- θα μπορεί στην ουσία να αναπαράγει (να «διαβάζει») τις σκέψεις των ανθρώπων, χωρίς καν αυτές να χρειάζεται να γίνουν λέξεις και να εκφραστούν ανοιχτά με τον λόγο.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν με τη βοήθεια τεσσάρων εθελοντών που έπασχαν από σοβαρή επιληψία και στους οποίους εμφυτεύτηκαν 64 ηλεκτρόδια στο κεφάλι. Αρχικά οι ερευνητές αποσκοπούσαν να βρουν την αιτία της νόσου, αλλά στην πορεία εστίασαν στις εγκεφαλικές περιοχές όπου σχηματίζονται οι ήχοι των λέξεων και «γεννιέται» ο λόγος.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να βγάζουν συνεχώς τέσσερις επαναλαμβανόμενους ήχους (οο, αα, εε, ιι) και οι επιστήμονες αναζήτησαν στον εγκέφαλο τα σήματα που σχετίζονταν με τη δημιουργία αυτών των ήχων, οι οποίοι αποτελούν βασικά συστατικά των λέξεων. Τελικά, οι ερευνητές εντόπισαν τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε ένα από τους ξεχωριστούς ήχους.

Αν και αυτά τα απλά φωνήματα δεν είναι αρκετά για την δημιουργία ολόκληρων λέξεων και προτάσεων, οι νευροεπιστήμονες φιλοδοξούν, με περαιτέρω έρευνα, να ανακαλύψουν τα ηλεκτρικά σήματα πιο πολύπλοκων ήχων από τους οποίους αποτελούνται ολόκληρες οι σκέψεις και τα λόγια. «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να διαβάσω το μυαλό κάποιου. Όμως έχω πλέον στοιχεία πως αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο Λιούτχαρτ.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος γεννάει ένα διαφορετικό ηλεκτρικό σήμα όταν οι άνθρωποι απλώς σκέφτονται για τις λέξεις (με τους αντίστοιχους ήχους) από ό,τι όταν μιλάνε και εκφράζουν αυτές τις σκέψεις. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μια μέρα θα μπορούν να «διαβάζουν» τις σκέψεις μας και το τι θέλουμε να πούμε πριν καν το πούμε (ή θα ξέρουν τι είναι αυτό που σκεπτόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να πούμε…).

Ενώ για πολλούς ανθρώπους μια τέτοια επιστημονική δυνατότητα, ακούγεται από ενοχλητική έως σοβαρά ανησυχητική, για άλλους, όπως για παράδειγμα όσους δεν μπορούν να μιλήσουν, ανοίγει τη δυνατότητα να «μιλήσουν» έμμεσα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα «μεταφράζει» τις σκέψεις τους στην οθόνη, έχοντας προηγουμένως «πιάσει» τα ηλεκτρικά σήματα των ήχων των σκέψεών τους. Εξάλλου, οι πιο τολμηροί οπαδοί της επιστημονικής φαντασίας ήδη οραματίζονται μορφές ηλεκτρονικής-νοητικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων μόνο μέσω της σκέψης.
newsit.gr

Λιγότεροι οι αριστούχοι στη Βιολογία »

Χαμηλώνει ο πήχης των επιδόσεων
Λιγότεροι οι αριστούχοι στη Βιολογία

Το 40 % περίπου των υποψηφίων πέρυσι έγραψε άριστα στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης που είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου, των σχολών υγείας. Η Βιολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων του 3ου πεδίου, αφού είναι μάθημα-”κλειδί”, αυξημένης βαρύτητας, με τον μεγαλύτερο συντελεστή 1,3. Τα φετινά θέματα είχαν ουσιαστική διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια, αφού απαιτούσαν περισσότερη κριτική σκέψη και συνδυαστικές ικανότητες, παρά στείρα αποστήθιση. Σχεδόν κάθε θέμα είχε το “κάτι παραπάνω” συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Επιπλέον, η έκταση των απαιτούμενων απαντήσεων ήταν εξαιρετικά μεγάλη, κάτι πρωτοφανές μέχρι τώρα.

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ Τ0 2010

Δραστική μείωση του ποσοστού των αριστούχων. Περίπου 1 στους 3 στο… ρετιρέ (18-20).
Περίπου 1 στους 3 στην κλίμακα 15-17,9.
Χαμηλά ποσοστά, κάτω από 17% με βαθμολογία “κάτω από τη βάση”.

ΠΗΓΗ: ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΑΠΟ Β.Κ.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Oι τάσεις των βάσεων στα πέντε πεδία »

Ανοδος στις μεσαίες σχολές – Μείωση των αριστούχων λόγω δύσκολων θεμάτων

Tου Αποστολου Λακασα

Η οικονομική κρίση αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ίσχυαν έως πέρυσι στην πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ετσι, φέτος η «υπερσυγκέντρωση» υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες -μεταξύ 14 και 17- σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για μεσαίες σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων προβλέπεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεών τους. Βέβαια, λόγω των δυσκολότερων από πέρυσι θεμάτων είναι δεδομένη η μείωση των αριστούχων και άρα η πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές.

Βασικό ρόλο στην πορεία των βάσεων εισαγωγής θα διαδραματίσουν οι ανατροπές στις επιλογές σχολών από τους υποψηφίους. Και αυτό διότι πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης, αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή «εκτός έδρας», η οποία έχει αντικείμενο της πρώτης επιλογής τους. «Στόχος μου είναι η Νομική Αθηνών. Ομως, έστω κι αν εισάγομαι στην Νομική Θράκης θα επιλέξω το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» η Κατερίνα Τριανταφύλλου. «Πρόκειται για χρονιά-γρίφο, καθώς η οικονομική κρίση αλλάζει τις επιλογές των υποψηφίων», σχολίασε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας. Ταυτόχρονα, ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τις υψηλόβαθμες σχολές, οι επαγγελματικές προοπτικές των οποίων είναι απολύτως συνδεδεμένες με τον δημόσιο τομέα όπου οι προσλήψεις θα γίνονται με το… σταγονόμετρο (π. χ. παιδαγωγικά τμήματα).

Ειδικότερα, καθώς ήδη έχει προχωρήσει η βαθμολόγηση των μαθημάτων που εξετάστηκαν τις πρώτες ημέρες, με βάση τις πρώτες πληροφορίες από τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις εκτιμήσεις του προέδρου του εκπαιδευτικού ομίλου ΟΡΙΟΝ – IdEF κ. Μανώλη Αμαργιανάκη και των συνεργατών του προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων:

– 1ο επ. πεδίο: Πρόκειται για το πεδίο των θεωρητικών επιστημών στο οποίο περιλαμβάνονται οι νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα, φιλολογίες κ. λπ. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά Γ. Π. (αναλόγως ποιο μάθημα επέλεξαν) και στα Αρχαία κατεύθυνσης. Στα Αρχαία υπολογίζεται ότι πάνω από 15 έγραψε το 15% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 22,81%. Κάτω από τη βάση έγραψε το 50% (49% πέρυσι). Κατόπιν τούτων, οι υψηλές βάσεις του πεδίου δείχνουν να κινούνται πτωτικά, οι μεσαίες να κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές στα περυσινά επίπεδα.

– 2ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις σχολές των θετικών επιστημών (τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας κ. λπ.). Τις θέσεις διεκδικούν κυρίως οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τα Μαθηματικά και η Φυσική δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 15 θα βαθμολογηθεί στα Μαθηματικά το 10% από 17,98% πέρυσι, και το 10% στη Φυσική (17,33% πέρυσι). Αντίστροφα κάτω από τη βάση υπολογίζεται ότι στα Μαθηματικά έγραψε το 65% (61,34%) και στη Φυσική το 70% (61,33%). Αντίθετα, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης οι υποψήφιοι απέδωσαν καλύτερα από πέρυσι. Ετσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις κινούνται ελαφρώς πτωτικά, οι μέσες ανοδικά και οι χαμηλές περίπου όπως πέρυσι.

Διαβάστε την συνέχεια…

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση