Archive for 14 Μαΐου, 2011

Απαιτούν πώληση των ΔΕΚΟ στο 100% »


Η τρόικα απορρίπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για εν μέρει ιδιωτικοποιήσεις. Απαιτούν πώληση των ΔΕΚΟ στο 100%
ΚΑΘΟΛΙΚΗ και άνευ όρων παράδοση της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών επιχειρήσεων απαιτεί η τρόικα, με αντάλλαγμα την έγκριση νέου δανείου 50 έως 60 δισ. Οι απαιτήσεις για πώληση δημόσιας περιουσίας ξεπερνούν τα 50 δισ. που είχαν τεθεί μέχρι τώρα, ενώ έχει γίνει και πρόταση για ολοκληρωτική πώληση των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.ά., με την κυβέρνηση να θέτει νέο σημείο οπισθοχώρησης τη διατήρηση του 5% και το βέτο. Η συμφωνία ίσως κλείσει και την Τετάρτη και από τους τροϊκανούς συνδυάζεται απειλητικά με την έγκριση της πέμπτης δόσης, την οποία ίσως καθυστερήσουν κατά ένα μήνα.

Πλήρες θέμα…

Πανελλήνιες : Διαμαρτυρίες για τα θέματα των Μαθηματικών και της Ιστορίας »


Ιδιαιτέρως δύσκολα ήταν τα θέματα των μαθηματικών που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή για τους υποψήφιους γενικής παιδείας των πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα. Οι υποψήφιοι διαμαρτύρονται επειδή δεν υπήρχε διαβαθμισμένη δυσκολία, αλλά λένε ότι όλα εξ αρχής τα ζητήματα περιείχαν δύσκολες ερωτήσεις, και απαιτήσεις πάνω από τις δυνατότητες των μαθητών. Την ίδια άποψη έχουν και πολλοί μαθηματικοί. Ωστόσο το κλίμα επέτεινε και ένα τυπογραφικό λάθος που ανάγκασε την εξεταστική επιτροπή να στείλει διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Μαθηματικής Εταιρείας Γ. Τυρλή, ένα 17χρονο παιδί δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στα μαθηματικά λόγω της μεγάλης δυσκολίας τους, αντίθετα η ανυπαρξία κλιμάκωσης απαιτήσεων των θεμάτων, καταστρέφει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, όχι μόνο για τα μαθηματικά. Ο καθηγητής Φυσικής Γ. Χατζητέγας όμως υποστηρίζει ότι η δυσκολία που μπορεί να έχουν τα θέματα των εξετάσεων, ενδεχομένως θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των βάσεων που τα τελευταία χρόνια είχαν ανέβει αρκετά.
Πηγές από την εξεταστική επιτροπή κάνουν λόγο για “τυπογραφικό λάθος” που διορθώθηκε άμεσα. Οι υποψήφιοι όμως διαπίστωσαν και ασάφειες στη διατύπωση .
Αντίθετα στην Ιστορία και την Φυσική, τα θέματα ήταν κατανοητά και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Ατυχής η επιλογή του Β1 ερωτήματος επισημαίνει η Μαθηματική Εταιρεία

“Δεν υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ούτε στα πλαίσια του θέματος ούτε και ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα” : Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα μαθηματικά γενικής παιδείας στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων.
Η Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι “είναι ατυχής η επιλογή του Β1 ερωτήματος, διότι είναι σαφώς δυσκολότερο από τα επόμενα ερωτήματα”. Γενικά αναφέρει ότι “τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα θέματα του 2010”.
Αναλυτικότερα “το Θέμα 1 είχε μόνο θεωρία. Το Θέμα 2 και το ερώτημα Β1 θα έχει δυσκολέψει πάρα πολλούς υποψήφιους διότι απαιτεί κριτική σκέψη, αλλά το ότι δίνεται το αποτέλεσμα, διευκολύνει στην απάντηση των επομένων ερωτημάτων. Το θέμα 3 καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεφαλαίου της Στατιστικής και η επιτυχής αντιμετώπιση προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών και αυξημένη προσοχή. Επισημαίνεται ότι αν ο μαθητής δεν απαντήσει σωστά στο Γ1 ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος. Το ερώτημα Γ1 μπορεί να απαντηθεί και χωρίς τη χρήση του δεδομένου της μέσης τιμής”.

Δύσκολα θέματα που στηρίζονται στην απομνημόνευση λέει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, αναφερόμενη στα θέματα της Ιστορίας που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων σημειώνει: «Τα θέματα παρουσιάζουν δυσκολίες στο περιεχόμενό τους, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην απομνημόνευση και δεν αφήνουν περιθώρια στον υποψήφιο να αντλήσει από περισσότερα γνωστικά πεδία προωθώντας την κριτική του σκέψη και αφηγηματική ικανότητα.
Ειδικότερα στην πρώτη ενότητα και ειδικά στο Θέμα Α1 το περιεχόμενο των όρων βρίσκεται στις αντίστοιχες σελίδες του σχολικού βιβλίου: (Εξαρχία, σελ. 63 -Σοβιέτ,σελ. 94 -Δόγμα Τρούμαν, σελ. 143).
Στο Θέμα Α2 οι προτάσεις β, και ε είναι σωστές και οι α, γ και δ λανθασμένες.
Στο Θέμα Β1 η απάντηση περιέχεται στις σελ. 68 και 69 του σχολικού βιβλίου.
Το Θέμα Β2 είναι αυξημένης δυσκολίας και απαιτεί συνθετική ικανότητα από τον υποψήφιο. (Η απάντηση βρίσκεται στις σελ 86 και 87 του σχολικού βιβλίου).
Από τα θέματα της Ομάδας Β’ το Γ1, απαιτεί επίσης αυξημένες ιστορικές γνώσεις και συνθετική ικανότητα. (Οι βασικές πληροφορίες βρίσκονται στις σελ. 31 και 40). Στις πηγές υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες που ο υποψήφιος οφείλει να τις εντάξει συνθετικά στο αντίστοιχο απόσπασμα του σχολικού βιβλίου.
Το Θέμα Δ1 είναι εξαιρετικά απαιτητικό και συνδέεται επιτυχώς με τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.
Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα θέματα του Εσπερινού Λυκείου, τα οποία, στο μεγαλύτερο μέρος, είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα του Γενικού, με εξαίρεση την τελευταία πηγή και μερικές διαφοροποιήσεις στον ορισμό των ιστορικών όρων.

Για τα θέματα της Βιολογίας η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων επισημαίνει:
«Τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2011 στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Λυκείων χαρακτηρίζονται ως σαφή, διαβαθμισμένης δυσκολίας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης και αναδεικνύουν, σε ένα βαθμό, την κριτική και συνδυαστική ικανότητα των υποψηφίων, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός ενθαρρυντικό. Θεωρούμε ότι η παροχή σαφέστερων οδηγιών από την Κεντρική Επιτροπή εξετάσεων θα συμβάλει σημαντικά στην αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης. Οι παρεχόμενες οδηγίες δεν είναι επαρκείς. Ένας μαθητής με ουσιαστική κατανόηση και γνώση της εξεταζόμενης ύλης μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης».

Το υπουργείο Παιδείας κατηγορεί ο Α. Σπηλιωτόπουλος

Με αφορμή τις δυσκολίες στα θέματα και τα προβλήματα παρατηρήθηκαν κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα των πανελλήνιων εξετάσεων, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε δήλωση του κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για προχειρότητα και επιπολαιότητα ως προς την οργάνωση και την προετοιμασία των εξετάσεων .

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σπηλιωτόπουλου έχει ως εξής :
«Η οργάνωση και προετοιμασία για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί την εμπλοκή και τη συνεισφορά πολλών εμπλεκόμενων φορέων, εντός και εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αλλά και – κυρίως μάλιστα- προγραμματισμό, συντονισμό και υπευθυνότητα του αρμόδιου Υπουργείου.
Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας επέδειξε προχειρότητα και επιπολαιότητα, ως προς την οργάνωση και την προετοιμασία. Παράλληλα, μείωσε μεταξύ άλλων και τα σχετικά κονδύλια και συγχώνευσε τις Δύο Κεντρικές Επιτροπές Εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των Εσπερινών Λυκείων σε μία.
Αποτέλεσμα τα σημερινά ευτράπελα κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων στο μάθημα των μαθηματικών, που εκτός από την χρονική καθυστέρηση, είχε ελλείψεις και παραλείψεις στα σχετικά θέματα.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην επαναληφθεί το σημερινό γεγονός, που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στους υποψηφίους, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς στα εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα».
agelioforos.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ Γ.Π. »

Τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2011 και οι προτεινόμενες απαντήσεις

ΚΛΙΚ ΕΔΩ…

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ σε ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ Γ.Π. »

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ σε ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ Γ.Π.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΣ 2011
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β)
14 Μαϊου 2011 – ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
14-05-11 Φυσική Γενικής Παιδείας
14-05-11 Ιστορία Γενικής Παιδείας
14-05-11 Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας

Ηράκλειο Κρήτης: Μηδενίστηκε το γραπτό μαθητή που χτύπησε το κινητό του »

Ένα χτύπημα του κινητού τηλεφώνου ήταν αρκετό για να μηδενιστεί το γραπτό μαθητών στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου και το Λύκειο Μαλίων.

Το περιστατικό που συνέβη στο 3ο Λύκειο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και φυσικά των συγγενών του μαθητή καθώς συνέβη στο μάθημα της έκθεσης όπου η δυνατότητα αντιγραφής σχεδόν δεν υφίσταται.
Σύμφωνα νε τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα ¨Πατρίς” κατά τη διάρκεια της εξέτασης, το κινητό του υποψηφίου χτύπησε και στην άλλη γραμμή ήταν εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Παρόλο που οι καθηγητές διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για τηλεφώνημα που είχε σκοπό να βοηθήσει τον υποψήφιο να απαντήσει στις ερωτήσεις του μαθήματος, ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Συγκλήθηκε η λυκειακή επιτροπή που συνέταξε το σχετικό πρακτικό και εστάλη στην Αθήνα. Το γραπτό, δηλαδή, του υποψηφίου μηδενίστηκε ενώ, φυσικά, είναι ελεύθερος να συνεχίσει να δίνει τα υπόλοιπα μαθήματα
flashnews.gr

Στα σκουπίδια καταλήγουν 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο »

Έκθεση καταπέλτης του ΟΗΕ
Στο καλάθι των αχρήστων καταλήγουν κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής, την ώρα που 925 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν και ο υποσιτισμός αποτελεί την βασική αιτία θανάτου για τουλάχιστον 5,5 εκατ. παιδιά που πεθαίνουν ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση κάνει λόγο για σπατάλη και απώλεια τροφίμων, διαχωρίζοντας ωστόσο τις δύο έννοιες. Η απώλεια τροφίμων συναντάται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω ανεπαρκούς υποδομής, χαμηλών επιπέδων τεχνολογίας και χαμηλών επενδύσεων στα συστήματα παραγωγής τροφίμων ενώ η σπατάλη είναι σύνηθες φαινόμενο στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει στα συμπεράσματά της, η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ετησίως, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ανέρχεται σε 95 έως 115 κιλά ενώ οι καταναλωτές στην υποσαχάρια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία πετούν μόνον 6 έως 11 κιλά το χρόνο.

Η ανάγκη αφύπνισης του κοινού μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης σε σχολεία αλλά και γενικότερα μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες που θα διδάξουν στους καταναλωτές ότι “είναι απαράδεκτο να πετάς τρόφιμα στα σκουπίδια, χωρίς λόγο” αναφέρεται ως αναγκαία λύση για την απάλειψη του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα, στις αναπτυσσόμενες χώρες προτείνεται η ενίσχυση της αλυσίδας τροφοδοσίας τροφίμων με το να υποβοηθηθούν οι μικροί αγρότες για να συνδεθούν απευθείας με τους αγοραστές αλλά και μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές, τη μεταφορά την επεξεργασία και τη συσκευασία.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση ότι, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων, είναι πιο αποτελεσματικό να περιορίζεις την απώλεια από το να αυξάνεις την παραγωγή των τροφίμων για να θρέψεις έναν παγκόσμιο πληθυσμό που ολοένα αυξάνεται.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, την οποία παρήγγειλε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στο Σουηδικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, θα παρουσιαστούν στο διήμερο διεθνές συνέδριο «Εξοικονομείστε Τρόφιμα!», που ξεκινά τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης της διεθνούς βιομηχανίας συσκευασίας Interpack 2011.
enet.gr

Αθώωσαν τον Σωκράτη, έπειτα από 2.410 χρόνια »


Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αθώωσε το Σωκράτη μετά από 2.410 χρόνια. Σε μια ιστορική δίκη, με αρχαιοελληνικά στοιχεία και συνάμα με σύγχρονες αντιλήψεις, δοσμένες με νομικές εκφάνσεις και χιούμορ, εκατοντάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια εκπληκτική «παράσταση» της αλήθειας, του νόμου και της ελληνικής κληρονομιάς.

Τη μεταφορά της δίκης του Σωκράτη, σε μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές δικαστικές αίθουσες της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, ανέλαβε το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση, καταφέρνοντας να πετύχει τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστών και διαπρεπών δικηγόρων της νεοϋορκέζικης νομικής ελίτ.

Το δικαστικό σώμα διχάστηκε μπροστά σε χείμαρρο επιχειρημάτων και ρητορικών λόγων από τις δυο πλευρές, αναδεικνύοντας παράλληλα το διαχρονικό σκεπτικισμό για την πολύκροτη δίκη του Σωκράτη, που προβληματίζει κάθε φορά που μεταφέρεται ο χρόνος, ο τόπος και η επικρατούσα κατάσταση της τότε εποχής.

Στη δίκη του Μανχάταν, η οποία ουσιαστικά δεν αποτελούσε αναπαράσταση, αλλά μια νέα εκδοχή, εξετάστηκαν όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π. χ., με σκοπό να αποφανθούν οι Αθηναίοι αν είναι «ένοχος» ή «αθώος», κατηγορούμενος για «ασέβεια προς τους Θεούς» και για «διαφθορά των νέων».

Κατά τη δίκη, ο Σωκράτης επέδειξε θάρρος, είχε χιούμορ και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούσε το δικαστήριο. Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι οι ιδέες του διαφθείρουν τους νέους και αποσταθεροποιούν τους θεσμούς της Πολιτείας, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης στήριξαν τα επιχειρήματά τους σε κλασσικά ντοκουμέντα και με σύγχρονες διατυπώσεις.

Οι τρεις δικαστές ήταν ο Ντένις Τζέικομπς (πρόεδρος του δεύτερου ομοσπονδιακού εφετείου ΗΠΑ), ο οποίος προήδρευσε, η Λορέτα Πρέσκα (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας Νέας Υόρκης) και η Κάρολ Μπέγκλεϊ Έιμον (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας Νέας Υόρκης). Οι δυο πρώτοι ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη και η τρίτη τον καταδίκασε.

Δημόσιοι κατήγοροι, εκπροσωπώντας την Πόλη των Αθηνών, ήταν ο δικηγόρος, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου και ο έφεδρος συνταγματάρχης και νυν αναπληρωτής εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, Μάθιου Μπογδάνος. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Έντι Χέις και την Απολογία του Σωκράτη έκανε ο Μπενζαμίν Μπράφμαν. Και οι δυο είναι διακεκριμένοι ποινικολόγοι.

Πριν από το άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο γνωστός συγγραφέας και καθηγητής του πανεπιστημίου Πρίνστον Αλέξανδρος Νεχαμάς έδωσε μια εικόνα της ακαδημαϊκής πλευράς για τη δίκη του Σωκράτη. Με την απόφαση του δικαστηρίου συμφώνησαν 185 θεατές-ένορκοι, διαφώνησαν 29 και πολλοί άλλοι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όσα χρόνια και να περάσουν, είναι πολύ δύσκολο να καταδικαστεί ο Σωκράτης, ο οποίος αναγνωρίζεται απ’ όλους για την τεράστια συμβολή του στη φιλοσοφική σκέψη», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι η δίκη του Σωκράτη ήταν απολύτως νόμιμη και ότι ο ίδιος ο Σωκράτης ήταν αυτός που προκάλεσε το θάνατό του. Όπως υποστήριξα στη δίκη, για λόγους δικανικούς, έπρεπε να καταδικαστεί. Αυτό όμως ήταν στην Αθήνα της εποχής εκείνης. Δηλαδή, πιστεύω ότι η Αθήνα έδωσε στο Σωκράτη μια δίκαιη δίκη και του επέτρεψε να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Νεχαμάς ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Σωκράτης παραμένει ένα μυστήριο. Η σημερινή δίκη είναι μια ακόμη προσπάθεια να συλλάβουμε αυτό το μυστήριο και ουσιαστικά αυτό που μας έδωσε ήταν μια πρόσθεση στο μυστήριο. Οι δικαστές διαφώνησαν, όπως και πολλοί θεατές που συμφώνησαν ή διαφώνησαν μαζί τους. Οπότε προσθέσαμε ένα αίνιγμα σ’ αυτό το μυστήριο. Με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου διαπιστώνουμε ότι η δίκη του Σωκράτη ενδιαφέρει πάντα το ευρύ κοινό, γιατί είναι πάντα επίκαιρη. Δεν ήταν αναπαράσταση. Ήταν μια πρόσθεση στον τεράστιο αριθμό απόψεων που έχουν ήδη εκφραστεί και αναμένεται να συνεχιστούν».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι «ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της δίκης του Σωκράτη από πλευράς υπεράσπισης, συνηγορίας και κατηγορίας. Ανεπτύχθησαν σημαντικές απόψεις, με στοιχεία έξυπνου λόγου και έξυπνων αναφορών. Συμμετείχαν επιφανείς ποινικολόγοι και δικαστές, δίνοντας μια εικόνα πολύ ενδιαφέρουσα. Και είναι πολύ σημαντικό που το ίδρυμα Ωνάση θα κυκλοφορήσει σε DVD αυτή τη δίκη και θα τη δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο».

Στην ερώτησή μας αν συμφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική είπε ότι «από την ώρα που ο Άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος και μάρτυς θεωρεί το Σωκράτη ως εκπρόσωπο της παρουσίας του συνταγματικού λόγου του Χριστού προ Χριστού, δεν μπορώ να τον καταδικάσω».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η δίκη έγινε μέσα σε μια εκπληκτική δικαστική αίθουσα από πραγματικούς σπουδαίους δικαστές, από διάσημους δικηγόρους, δίδοντας μια σοβαρότητα και ένα ρεαλισμό. Είμαι ευτυχής με το αποτέλεσμα. Αθώωση μεν, αλλά και μια μειοψηφία που υποστήριξε ότι υπήρχαν και λόγοι που η Αθήνα έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Βεβαίως, γεννιούνται παγκόσμια και αιώνια ερωτήματα απ’ αυτή τη δίκη που θα συνεχίσουν να προβληματίζουν τον κόσμο».
Agelioforos.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση