Archive for Μάιος, 2011

Ψαλίδι 10% στο εφάπαξ ∆ηµοσίου »

Υπό κατάρρευση το Ταµείο Πρόνοιας.
Με τρία µέτρα η κυβέρνηση επιχειρεί να το σώσει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Με µέση απώλεια στο εφάπαξ ύψους 4.500 ευρώ ή 10% θα πληρώσουν την κατάρρευση του Ταµείου Πρόνοιας (ΤΠ∆Υ) οι δηµόσιοι υπάλληλοι – όχι µόνον εκείνοι που σπεύδουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν αλλά και όσοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις.

Κύκλοι του Ταµείου τόνιζαν χτες ότι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για εφάπαξ κινδυνεύουν να πάρουν όχι µόνο µε µεγάλη καθυστέρηση την αποζηµίωση αλλά και µε περικοπές.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ“…

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «Ε» ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ -ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ- Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥΣ »

Των ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ – ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Ούτε ένα ευρώ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ταμεία ορισμένων Πανεπιστημίων της χώρας. Η μεγαλύτερη κρίση που έχουν γνωρίσει από ιδρύσεώς τους όλα τα ανώτατα Ιδρύματα ήδη απειλεί με χρεοκοπία αρκετά από αυτά. Μέσα σε δύο χρόνια, η κρατική χρηματοδότηση έχει πέσει στο μισό. Από τα 235 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν το 2009 στα 24 Πανεπιστήμια, φέτος δόθηκαν 121 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα ταμεία τους η πρώτη δόση για το 2011. Ιδρύματα μεγάλα, όπως το Αριστοτέλειο και το Πατρών, δεν είχαν ούτε ένα ευρώ στην κυριολεξία. Αλλα, μικρότερα, μετρούσαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ τα περισσότερα δηλώνουν επίμονα πως ό,τι έχουν θα φτάσει μόνο για φέτος. Μια αποκαλυπτική οικονομική έρευνα της «Ε» επαληθεύει τους πικρούς υπολογισμούς.

«Είμαστε εν κινδύνω»

«Εξαντλούνται τα αποθέματά μας», είναι η μόνιμη επωδός των διοικήσεων όλων των Ιδρυμάτων τον τελευταίο καιρό. Παρ’ όλα αυτά, η σιωπηρή εντολή από τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Οικονομίας) μοιάζει να μην αλλάζει: Αδειάστε τα ταμεία σας. Και τα Ιδρύματα αρχίζουν τις παραλλαγές: «Οδηγούμαστε στην κόκκινη γραμμή», «Είμαστε εν κινδύνω», «Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε».

Απαντήσεις που δίνονται μετά τον εξορθολογισμό και την περιστολή των δαπανών που, ήθελαν – δεν ήθελαν, έκαναν. Τι απομένει; Η αγωνία αν θα λάβουν όλο το ποσό της φετινής χρηματοδότησης και το αίτημα για ορισμένες θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση περισσότερων πόρων. Οσο για τις μείζονες εκκρεμότητες, που αφορούν κυρίως το εκπαιδευτικό προσωπικό, απλώς παραμένουν μείζονες. Και άλυτες.

Τα αιτήματα

Συγκεκριμένα, τα ΑΕΙ αυτή τη στιγμή ζητούν:

1 Διαβεβαιώσεις ότι το… κόλπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δίνει μηνιαίως το 7% της συνολικής χρηματοδότησης σε όλους τους επιχορηγούμενους φορείς δεν θα οδηγήσει σε λογιστικό λάθος που θα κόψει το συνολικό ποσό. «Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε λάβει το 84% (7 x 12) της συνολικής χρηματοδότησης. Με τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη γενικότερη κατάσταση δεν ξέρουμε αν θα λάβουμε το 16% που θα υπολείπεται», λένε οι πρυτάνεις που ήδη δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες υποχρεώσεις των Ιδρυμάτων με τις μικρές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο!

2Θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τη λήψη μέτρων από τα ίδια τα Ιδρύματα προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους.

Ανάμεσα σ’ αυτές, η αλλαγή νομοθεσίας για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων, η εξαίρεση των ΑΕΙ από το νόμο Σουφλιά για τα δημόσια έργα που τα υποχρεώνει να καταβάλλουν ποσά μεγαλύτερα ακόμη και κατά 70% από αυτά της αγοράς, διευκολύνσεις για απόκτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών), αλλαγή στο καθεστώς απασχόλησης εργολαβικών υπαλλήλων κ.ά.

Ηδη το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες, ενώ το ΑΠΘ ζητεί άμεσα τις σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις. «Δεν ζητάμε χρήματα εφόσον δεν υπάρχουν», λένε οι πρυτανικές αρχές δηλώνοντας, μάλιστα, πως αν προχωρήσουν οι σχετικές πρωτοβουλίες τους μπορεί και να καλύψουν το ποσό που τους λείπει.

3 Την άμεση αντιμετώπιση μείζονων προβλημάτων όπως:

– «Πάγωμα» διορισμών, ακόμα και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.

– Αναστολή διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού).

– Αναστολή των εξελίξεων των μελών του ΔΕΠ (εκκρεμούν αιτήσεις μελών ΔΕΠ από τον Σεπτέμβριο του 2010).

– Περικοπές των πιστώσεων στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του Π.Δ. 407/80.

– Καθυστέρηση δημοσίευσης-προώθησης των Π.Δ. που ορίζουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για την κατάληψη θέσης ΔΕΠ στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται κατοχή διδακτορικού διπλώματος για τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου και Μουσικών Σπουδών.

– Μείωση κονδυλίων της Φοιτητικής Μέριμνας.

– Διακοπή χρηματοδότησης της έρευνας, καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.

– Μη έγκριση λειτουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ακόμα και απλής τροποποίησης των υφιστάμενων.

Οι κραυγές αγωνίας της πανεπιστημιακής κοινότητας παραμένουν δυνατές. Μάλιστα, επισημαίνουν πως όλες αυτές οι περικοπές, με δεδομένο το μηδενισμό των δημόσιων επενδύσεων, καθιστούν την Παιδεία ως «τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρούνταν».

Στα 16 ΤΕΙ

Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα 16 ΤΕΙ της χώρας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι, πέρυσι, κινδύνευσαν να μη γίνουν μετεγγραφές στα δύο μεγάλα κεντρικά Τεχνολογικά Ιδρύματα, Αθήνας και Πειραιά. Η λύση δόθηκε με την έκτακτη επιχορήγηση των τριών εκατ. που έδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Η μείωση στη συνολική χρηματοδότηση έχει ξεπεράσει το 35%, ενώ υπάρχουν Ιδρύματα που δηλώνουν έλλειμμα και αδυναμία λειτουργίας. Εξ αυτών, το ΤΕΙ Πειραιά, που έχει μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό (13.728 ενεργούς φοιτητές) και δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μετεγγραφομένων (φέτος 5.095). *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αγανακτισμένοι» πανεπιστημιακοί έξω από τα Προπύλαια »

Στόχος η αφύπνιση της κοινωνίας
Τα 1.595 μέλη αριθμεί στο Facebook το γκρουπ των «Αγανακτισμένων» πανεπιστημιακών, οι οποίοι με πρωτοβουλία του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών καλούν σε ανοιχτή συγκέντρωση στις 19:00 στα Προπύλαια.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» οι πανεπιστημιακοί θέλουν να διαδηλώσουν, απέναντι στα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και η τρόικα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με στόχο την αφύπνιση της κοινωνίας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θ.Πελεγρίνης και ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ θα μιλήσουν οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.

Αυτό είναι το γκρουπ στο Facebook

Αναγνωριζόμενες υπηρεσίες και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο με το ν. 3865/2010, του Γιάννη Μπαλάγκα »


Αναγνωριζόμενες υπηρεσίες και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο με το ν. 3865/2010, του Γιάννη Μπαλάγκα

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ….

Που είσαι ρε Νικηταρά…(Ο στρατηγός που πέθανε επαίτης!) – Αφιερωμένο σε αυτούς που ξεπούλησαν την Ελλάδα… »


Παρ΄όλο που η Ελλάδα, του φέρθηκε τόσο άσχημα, δεν βαρυγκώμησε ποτέ…Δεν ξεστόμισε ποτέ πικρή κουβέντα για την Πατρίδα… Και ειδικότερα στους ξένους δεν ήθελε να δώσει το παραμικρό δικαίωμα…
Αλήθεια αν ξυπνούσε τώρα ο ήρωας με το σπαθί στο χέρι… ποιους θα έσφαζε?

<<Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή πιο γνωστός Νικηταράς, ήρωας από τους λίγους της Επαναστάσης του 1821, πέθανε στην ψάθα, ζητιανεύοντας στα σοκάκια του Πειραιά.
Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε τις θέσεις στους επαίτες, είχε ορίσει για τον ήρωα- επαίτη μια θέση κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Ήταν τόση η φτώχεια του σχεδόν τυφλού πλέον στρατηγού- η πολιτεία δεν του είχε δώσει σύνταξη- ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του- εκείνος μπορούσε να αντέξει την πείνα περισσότερο.

Η περιπέτεια του ήρωα έφθασε στα αυτιά πρέσβη Μεγάλης Δύναμης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνησή του. Έτσι κάποια στιγμή απεσταλμένος της πρεσβείας βρέθηκε στη θέση που ζητιάνευε ο στρατηγός. Μόλις ο Νικηταράς τον τον αντιλήφθηκε μάζεψε αμέσως το απλωμένο του χέρι!

-Τι κάνετε στρατηγέ μου; Ρώτησε ο απεσταλμένος.
-Απολαμβάνω την ελεύθερη πατρίδα! Απάντησε περήφανα ο ήρωας.
-Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στο δρόμο;
-Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά αλλά εγώ έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος. Αντέτεινε ο περήφανος Νικηταράς.

Είδε και απόειδε ο ξένος και γύρισε να φύγει χαιρετώντας ευγενικά. Φεύγοντας όμως, άφησε να του πέσει ένα πουγγί με χρυσές λίρες ώστε να μην προσβάλει τον πάμφτωχο στρατηγό.
Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγγί το ψηλάφισε και φώναξε στον ξένο.
-Σου έπεσε το πουγγί σου. Πάρτο για να μην το βρει κανείς και το χάσεις!
lamiareport.gr

Ποιες πράξεις τιμωρούνται με απόλυση, πρόστιμο ή αργία με τον προτεινόμενο νέο Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα »

Ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με κατάλογο 25 πειθαρχικών αδικημάτων

Τον κατάλογο των 25 πειθαρχικών αδικημάτων, για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα νέα ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια, περιλαμβάνει για πρώτη φορά αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων λειτουργών.


Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”…

Επιστήμονες “είδαν” την σκέψη! »

Οι επιστήμονες έκαναν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά τους να «διαβάσουν» το μυαλό μας.

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να παρακολουθούν τις λέξεις την ώρα που οι ήχοι τους σχηματίζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μια ανακάλυψη που στο μέλλον, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει άτομα με σοβαρά προβλήματα να μιλήσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια για να βρουν εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη δημιουργία όλων των ήχων που συμμετέχουν στο σχηματισμό των λέξεων (περίπου 40 στην περίπτωση της αγγλικής γλώσσας).

Στη συνέχεια, ανακάλυψαν πως κάθε ήχος έχει ένα δικό του διακριτό εγκεφαλικό ηλεκτρικό «σήμα». Έτσι, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο -συσχετίζοντας τους ήχους-σήματα με τις αντίστοιχες λέξεις- θα μπορεί στην ουσία να αναπαράγει (να «διαβάζει») τις σκέψεις των ανθρώπων, χωρίς καν αυτές να χρειάζεται να γίνουν λέξεις και να εκφραστούν ανοιχτά με τον λόγο.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν με τη βοήθεια τεσσάρων εθελοντών που έπασχαν από σοβαρή επιληψία και στους οποίους εμφυτεύτηκαν 64 ηλεκτρόδια στο κεφάλι. Αρχικά οι ερευνητές αποσκοπούσαν να βρουν την αιτία της νόσου, αλλά στην πορεία εστίασαν στις εγκεφαλικές περιοχές όπου σχηματίζονται οι ήχοι των λέξεων και «γεννιέται» ο λόγος.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να βγάζουν συνεχώς τέσσερις επαναλαμβανόμενους ήχους (οο, αα, εε, ιι) και οι επιστήμονες αναζήτησαν στον εγκέφαλο τα σήματα που σχετίζονταν με τη δημιουργία αυτών των ήχων, οι οποίοι αποτελούν βασικά συστατικά των λέξεων. Τελικά, οι ερευνητές εντόπισαν τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε ένα από τους ξεχωριστούς ήχους.

Αν και αυτά τα απλά φωνήματα δεν είναι αρκετά για την δημιουργία ολόκληρων λέξεων και προτάσεων, οι νευροεπιστήμονες φιλοδοξούν, με περαιτέρω έρευνα, να ανακαλύψουν τα ηλεκτρικά σήματα πιο πολύπλοκων ήχων από τους οποίους αποτελούνται ολόκληρες οι σκέψεις και τα λόγια. «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να διαβάσω το μυαλό κάποιου. Όμως έχω πλέον στοιχεία πως αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο Λιούτχαρτ.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος γεννάει ένα διαφορετικό ηλεκτρικό σήμα όταν οι άνθρωποι απλώς σκέφτονται για τις λέξεις (με τους αντίστοιχους ήχους) από ό,τι όταν μιλάνε και εκφράζουν αυτές τις σκέψεις. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μια μέρα θα μπορούν να «διαβάζουν» τις σκέψεις μας και το τι θέλουμε να πούμε πριν καν το πούμε (ή θα ξέρουν τι είναι αυτό που σκεπτόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να πούμε…).

Ενώ για πολλούς ανθρώπους μια τέτοια επιστημονική δυνατότητα, ακούγεται από ενοχλητική έως σοβαρά ανησυχητική, για άλλους, όπως για παράδειγμα όσους δεν μπορούν να μιλήσουν, ανοίγει τη δυνατότητα να «μιλήσουν» έμμεσα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα «μεταφράζει» τις σκέψεις τους στην οθόνη, έχοντας προηγουμένως «πιάσει» τα ηλεκτρικά σήματα των ήχων των σκέψεών τους. Εξάλλου, οι πιο τολμηροί οπαδοί της επιστημονικής φαντασίας ήδη οραματίζονται μορφές ηλεκτρονικής-νοητικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων μόνο μέσω της σκέψης.
newsit.gr

Λιγότεροι οι αριστούχοι στη Βιολογία »

Χαμηλώνει ο πήχης των επιδόσεων
Λιγότεροι οι αριστούχοι στη Βιολογία

Το 40 % περίπου των υποψηφίων πέρυσι έγραψε άριστα στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης που είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου, των σχολών υγείας. Η Βιολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων του 3ου πεδίου, αφού είναι μάθημα-”κλειδί”, αυξημένης βαρύτητας, με τον μεγαλύτερο συντελεστή 1,3. Τα φετινά θέματα είχαν ουσιαστική διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια, αφού απαιτούσαν περισσότερη κριτική σκέψη και συνδυαστικές ικανότητες, παρά στείρα αποστήθιση. Σχεδόν κάθε θέμα είχε το “κάτι παραπάνω” συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Επιπλέον, η έκταση των απαιτούμενων απαντήσεων ήταν εξαιρετικά μεγάλη, κάτι πρωτοφανές μέχρι τώρα.

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ Τ0 2010

Δραστική μείωση του ποσοστού των αριστούχων. Περίπου 1 στους 3 στο… ρετιρέ (18-20).
Περίπου 1 στους 3 στην κλίμακα 15-17,9.
Χαμηλά ποσοστά, κάτω από 17% με βαθμολογία “κάτω από τη βάση”.

ΠΗΓΗ: ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΑΠΟ Β.Κ.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Oι τάσεις των βάσεων στα πέντε πεδία »

Ανοδος στις μεσαίες σχολές – Μείωση των αριστούχων λόγω δύσκολων θεμάτων

Tου Αποστολου Λακασα

Η οικονομική κρίση αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ίσχυαν έως πέρυσι στην πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ετσι, φέτος η «υπερσυγκέντρωση» υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες -μεταξύ 14 και 17- σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για μεσαίες σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων προβλέπεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεών τους. Βέβαια, λόγω των δυσκολότερων από πέρυσι θεμάτων είναι δεδομένη η μείωση των αριστούχων και άρα η πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές.

Βασικό ρόλο στην πορεία των βάσεων εισαγωγής θα διαδραματίσουν οι ανατροπές στις επιλογές σχολών από τους υποψηφίους. Και αυτό διότι πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης, αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή «εκτός έδρας», η οποία έχει αντικείμενο της πρώτης επιλογής τους. «Στόχος μου είναι η Νομική Αθηνών. Ομως, έστω κι αν εισάγομαι στην Νομική Θράκης θα επιλέξω το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» η Κατερίνα Τριανταφύλλου. «Πρόκειται για χρονιά-γρίφο, καθώς η οικονομική κρίση αλλάζει τις επιλογές των υποψηφίων», σχολίασε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας. Ταυτόχρονα, ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τις υψηλόβαθμες σχολές, οι επαγγελματικές προοπτικές των οποίων είναι απολύτως συνδεδεμένες με τον δημόσιο τομέα όπου οι προσλήψεις θα γίνονται με το… σταγονόμετρο (π. χ. παιδαγωγικά τμήματα).

Ειδικότερα, καθώς ήδη έχει προχωρήσει η βαθμολόγηση των μαθημάτων που εξετάστηκαν τις πρώτες ημέρες, με βάση τις πρώτες πληροφορίες από τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις εκτιμήσεις του προέδρου του εκπαιδευτικού ομίλου ΟΡΙΟΝ – IdEF κ. Μανώλη Αμαργιανάκη και των συνεργατών του προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων:

– 1ο επ. πεδίο: Πρόκειται για το πεδίο των θεωρητικών επιστημών στο οποίο περιλαμβάνονται οι νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα, φιλολογίες κ. λπ. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά Γ. Π. (αναλόγως ποιο μάθημα επέλεξαν) και στα Αρχαία κατεύθυνσης. Στα Αρχαία υπολογίζεται ότι πάνω από 15 έγραψε το 15% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 22,81%. Κάτω από τη βάση έγραψε το 50% (49% πέρυσι). Κατόπιν τούτων, οι υψηλές βάσεις του πεδίου δείχνουν να κινούνται πτωτικά, οι μεσαίες να κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές στα περυσινά επίπεδα.

– 2ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις σχολές των θετικών επιστημών (τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας κ. λπ.). Τις θέσεις διεκδικούν κυρίως οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τα Μαθηματικά και η Φυσική δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 15 θα βαθμολογηθεί στα Μαθηματικά το 10% από 17,98% πέρυσι, και το 10% στη Φυσική (17,33% πέρυσι). Αντίστροφα κάτω από τη βάση υπολογίζεται ότι στα Μαθηματικά έγραψε το 65% (61,34%) και στη Φυσική το 70% (61,33%). Αντίθετα, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης οι υποψήφιοι απέδωσαν καλύτερα από πέρυσι. Ετσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις κινούνται ελαφρώς πτωτικά, οι μέσες ανοδικά και οι χαμηλές περίπου όπως πέρυσι.

Διαβάστε την συνέχεια…

Η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας »


Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:

«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.

Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’ εξοχήν μουσική, όπως κάνει η Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Δημοσιεύθηκε στο history – ιστορία

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση