Πανδημία οστεοπόρωσης περιμένουν τα επόμενα χρόνια οι ειδικοί εξαιτίας της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής που κάνουν σήμερα τα παιδιά και οι έφηβοι. Οι νέοι ζουν σε συνθήκες επιβαρυντικές για την ανάπτυξη της σκελετικής τους μάζας, καθώς τρέφονται κυρίως με φαστφούντ, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.
Της Νικολέτας Μπούκα
Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μόνο 300 μιλιγκράμ ασβεστίου την ημέρα, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν 1-1,5 γραμμάριο ασβεστίου ημερησίως.
“Η οστεοπόρωση είναι και παιδιατρικό νόσημα, διότι ο σκελετός χτίζεται από την παιδική ηλικία. Συνεπώς, αν ένα παιδί δεν τρέφεται σωστά, θα αποκτήσει χαμηλή οστική μάζα και μεγαλώνοντας θα εμφανίσει οστεοπόρωση”, τόνισε η επιμελήτρια του νοσοκομείου “Παναγία”, ενδοκρινολόγος, Φωτεινή Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι τα γονίδια καθορίζουν το 60%-70% της οστικής μάζας, ενώ το υπόλοιπο 30%-40% μπορεί να τροποποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η τυχόν απώλεια οστικής μάζας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση της σωστής διατροφής, της επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D και της σωματικής άσκησης.
Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η οστεοπόρωση δεν χτυπά μόνο τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά και τους άνδρες, ενώ για την εμφάνισή της ευθύνεται και η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη και τα αντιπηκτικά φάρμακα.
Νέα φάρμακα
Ένας νέος παράγοντας, που αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, είναι το αντίσωμα έναντι της σκληροστίνης. Όπως εξήγησε ο επιμελητής του Ενδοκρινολογικού τμήματος του 424 ΓΣΝΕ Αθανάσιος Αναστασιλάκης, η σκληροστίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα οστεοκύτταρα και κοιμίζει τους οστεοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν νέο οστό. Το αντίσωμα έναντι της σκληροστίνης έχει την ικανότητα να την δεσμεύει, αποτρέποντας την καταστολή των οστεοβλαστών, οι οποίοι παράγουν συνεχώς νέο οστό.
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης φάσης Ι σε υγιείς άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δημοσιεύτηκε on-line τον Ιούνιο στο “Journal of Bone and Mineral Research”, μόνο μία υποδόρια ένεση του παράγοντα αυτού αύξησε την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη κατά 5,3% και στο ισχίο κατά 2,8% σε μόλις τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιλάκης, ακόμη ένα όπλο κατά της οστεοπόρωσης αποτελεί ένα νέο φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία denosumab. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ταχεία και σημαντική ανταπόκριση των ασθενών στο φάρμακο αυτό, με μείωση των καταγμάτων στους σπονδύλους κατά 68% και στο ισχίο κατά 40%. Το φάρμακο, το οποίο χορηγείται υποδόρια μία φορά το εξάμηνο, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων και αναμένεται να τιμολογηθεί και να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες και στη χώρα μας.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ