Archive for 18 Οκτωβρίου, 2010

Το Μνημόνιο στέλνει έναν στους 11 στο συσσίτιο »

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η πρώτη δημοσκόπηση για τις κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου και των σκληρών οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Σχεδόν 7 μήνες μετά τις μαζικές περικοπές αποδοχών και συντάξεων, με την ανεργία να καλπάζει πάνω απ’ το 12% και τον φόβο για το αύριο να μεγεθύνεται, από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών -που βασίστηκε σε απαντήσεις 1.200 κατοίκων της Αττικής- συνάγεται ότι ένας στους 11 κατοίκους του νομού άνω των 18 ετών, ή αναλογικά σχεδόν 400.000 άνθρωποι, ζουν στην ανέχεια και στρέφονται συχνά για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης (σ.σ. συσσίτια δήμων, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν παροχές σε είδος, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.)

ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα στα πρόθυρα συναλλαγµατικού πολέµου »

Πόκερ νοµισµάτων

Μήπως είµαστε στην αρχή ενός συναλλαγµατικού πολέµου που θα έχει ως πρώτο θύµα την οικονοµία; Αυτό είναι το φλέγον ερώτηµα που απασχολεί αναλυτές και διεθνή Τύπο.
Αυτή την εποχή παρατηρείται µια χωρίς προηγούµενο επιστροφή στον οικονοµικό προστατευτισµό από τις µεγάλες οικονοµικές δυνάµεις αλλά και τις αναπτυσσόµενες οικονοµίες:
Ηνωµένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα κοιτούν µε κάθε τρόπο να κρατήσουν σε χαµηλά επίπεδα την ισοτιµία των νοµισµάτων τους προκειµένου να κερδίσουν από την αύξηση των εξαγωγών, ενώ δεκάδες άλλες αναπτυσσόµενες οικονοµίες πληρώνουν και αυτές το τίµηµα του πολέµου.

Οι συγκρούσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική αυτή εντοπίζονται σε τρία µέτωπα. Από τη µια οι Ευρωπαίοι, που βλέπουν το ευρώ να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα έτους έναντι του δολαρίου, ζητούν από τις ΗΠΑ πιο ισχυρό αµερικανικό νόµισµα. Ταυτόχρονα πιέζουν την Κίνα να ανατιµήσει το γιουάν για να τονωθούν οι εξαγωγές προς την ταχύτερα αναπτυσσόµενη οικονοµία του πλανήτη.
Από την άλλη, ΗΠΑ και Ευρώπη διασταυρώνουν τα ξίφη τους µε τη νέα υπερδύναµη, την Κίνα, ζητώντας από το Πεκίνο να επιτρέψει την ταχύτερη ανατίµηση του γιουάν. Και στο τρίτο µέτωπο, οι ασιατικές οικονοµίες – Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Μαλαισία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη – και άλλες αναπτυσσόµενες οικονοµίες πραγµατοποιούν παρεµβάσεις στις αγορές συναλλάγµατος (µε επιβολή φόρων ή αγοράζοντας το δικό τους νόµισµα) προκειµένου να ανακόψουν το κύµα των διεθνών κεφαλαίων που «φεύγουν» από το δολάριο και εισρέουν σε αυτές ασκώντας ισχυρές ανατιµητικές τάσεις στα νοµίσµατά τους. Οι εξαγωγές, το έπαθλο
Το έπαθλο του σκληρού παγκόσµιου πόκερ των νοµισµάτων που κινδυνεύει να µετατραπεί σε ανοικτό πόλεµο είναι ένα: η αύξηση των εξαγωγών µε κύριο στόχο τη βελτίωση της οικονοµίας κάθε χώρας χωριστά.
Η κόντρα για τις συναλλαγµατικές ισοτιµίες είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το εµπόριο, όπου εδώ και χρόνια πραγµατοποιείται µια άλλη µάχη. Οπως φαίνεται και από τον «χάρτη» των εξαγωγών που παρουσίασε η «Ιl Sole 24 Οre», το «στοίχηµα» είναι τεράστιο. Με βάση τα στοιχεία του 2009 προσαρµοσµένα σε σηµερινές ισοτιµίες, οι ΗΠΑ εξάγουν στην Ευρώπη προϊόντα αξίας 224 δισ. δολαρίων και εισάγουν προϊόντα αξίας 286 δισ. δολαρίων.

Ακόµη πιο µεγάλο είναι το έλλειµµα στο εµπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ σε σχέση µε την Κίνα.

Οι Κινέζοι εξάγουν στις ΗΠΑ προϊόντα 296 δισ. δολ. και εισάγουν προϊόντα µόλις 69 δισ. δολ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί άτυπα πολιτική ασθενούς δολαρίου πιέζοντας παράλληλα το Πεκίνο να ανατιµήσει το νόµισµά του.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, υποσχέθηκε να λάβει νέα µέτρα νοµισµατικής χαλάρωσης – κάτι που σηµαίνει πιο ασθενές δολάριο. «Ο Μπερνάνκι µπορεί να χαίρεται που βλέπει το δολάριο να πέφτει, αλλά αυτό θα µπορούσε να δηµιουργήσει προβλήµατα στον υπόλοιπο κόσµο», γράφουν χαρακτηριστικά οι «Κυριακάτικοι Τάιµς» του Λονδίνου σε κεντρικό τους θέµα µε τίτλο «Δολάριο: η µόνη οδός είναι προς τα κάτω».
Απειλή για την Ευρώπη
Η πολιτική των ΗΠΑ όµως έχει προκαλέσει µεγάλες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ευρωπαίος επίτροπος για Νοµισµατικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ξαναχτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου τονίζοντας ότι το ισχυρό ευρώ αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή οικονοµία που ασθµαίνει. Ο Ρεν πραγµατοποίησε ακόµη έκκληση στην Κίνα να επιτρέψει την ανατίµηση του γιουάν. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρώπη εξάγει στην Κίνα προϊόντα 12 δισ. δολ. και εισάγει προϊόντα αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων!
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ
δυνάµεις κρατούν χαµηλά την ισοτιµία των νοµισµάτων τους για να κερδίσουν από τις εξαγωγές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA

Ελληνες μαθητές με… DNA για μετάλλιο »

Ξεχώρισαν ανάμεσα σε 200 αρίστους μαθητές από 60 χώρες, αποσπώντας δύο χάλκινα μετάλλια. Βραβεύονται σήμερα σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρά τις πενιχρές γνώσεις που λαμβάνουν από τα σχολικά βιβλία συγκριτικά με τους μαθητές άλλων χωρών, δύο μαθητές κατάφεραν για πρώτη φορά να διακριθούν στην Ολυμπιάδα Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα, αποσπώντας ισάριθμα χάλκινα μετάλλια.

Με την αγάπη και το μεράκι τους για την επιστήμη της Βιολογίας, αλλά και με τη συμπαράσταση που είχαν από πανεπιστημιακούς καθηγητές που τους βοήθησαν στην προετοιμασία τους, ο Παρασκευάς Δεληγιάννης από το Πειραματικό Λύκειο Πάτρας και ο Νίκος Ιγνατιάδης από το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας ξεχώρισαν ανάμεσα σε περισσότερους από 200 άριστους μαθητές από 60 χώρες.

Σήμερα, μάλιστα, στις 6.30 το απόγευμα θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Είχα ακούσει από καθηγητές και συμμαθητές μου για την Ολυμπιάδα Βιολογίας και αποφάσισα να συμμετάσχω. Πέρασα με περισσότερους από 1.000 μαθητές από τρεις διαδοχικές δοκιμασίες, μέχρι τη στιγμή που επιλέχτηκαν από την Ελλάδα τα 4 άτομα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα”, τονίζει στο “Εθνος” ο Παρασκευάς Δεληγιάννης που κέρδισε χάλκινο μετάλλιο.

Φοιτητής πλέον στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρεται στη στήριξη που είχε από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι προετοίμασαν όλα τα μέλη της ομάδας, σε ειδικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων. “Κάναμε εντελώς διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το σχολείο και σίγουρα η επαφή μας με αυτούς τους ανθρώπους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία που είχαμε”. Ο Παρασκευάς υπογραμμίζει ακόμη ότι, μέσα από την επαφή που είχε με μαθητές άλλων χωρών, κατάλαβε ότι η ύλη που υπάρχει στα σχολικά βιβλία πολλών χωρών του εξωτερικού συνέπιπτε με την ύλη της Ολυμπιάδας. “Το επίπεδο σίγουρα ήταν υψηλότερο, ενώ τα μαθήματα στο σχολείο διεξάγονταν με διαφορετικό τρόπο, ήταν πιο δημιουργικά και σίγουρα δεν κυριαρχούσε η αποστήθιση”, καταλήγει.

Ο Νίκος Ιγνατιάδης, από την πλευρά του, επέλεξε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας.

Στο “Εθνος” μίλησε και ο αρχηγός της αποστολής, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Ρούσσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της επιτυχίας των διακριθέντων, αφού ουσιαστικά δεν διαγωνίστηκαν -όπως είπε- ισότιμα.

“Η ύλη της Βιολογίας που διδάσκεται στα σχολεία καλύπτει μόλις το 35% της εξεταστέας ύλης για την Ολυμπιάδα στην οποία διαγωνίστηκαν τα παιδιά. Αυτό από μόνο του συνιστά τεράστια επιτυχία, αφού ανταγωνίστηκαν μαθητές με πολύ υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενων γνώσεων και μάλιστα σε ένα σύστημα εξέτασης που δεν είχαν έρθει σε επαφή στο παρελθόν”, σημείωσε.

Ο κ. Ρούσσης πρόσθεσε πως και τα δύο παιδιά που δεν απέσπασαν μετάλλιο (Δημήτρης Γιαννέλος και Ευαγγελία Κουκάκη) συγκέντρωσαν υψηλότατη βαθμολογία και έφτασαν ένα βήμα πριν από τη διάκριση. Η ομάδα των τεσσάρων μαθητών, που αποτελούσαν την αποστολή της Ελλάδας, εκπαιδεύτηκαν για δύο εβδομάδες στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πράγματα που δεν είχαν διδαχτεί στο παρελθόν, ενώ δόθηκε έμφαση στα εργαστηριακά μαθήματα”, τονίζει ο κ. Ρούσσης, συμπληρώνοντας ότι η Ολυμπιάδα της Βιολογίας διεξήχθη σε δύο φάσεις (θεωρητικό μέρος, αλλά με ερωτήσεις κρίσης και ένα τεχνικό μέρος με εργαστηριακά θέματα).

Εκτός από τον κ. Ρούσση, στην αποστολή συμμετείχε και ως συνοδός ο Δημήτρης Αρβανίτης, ειδικός τεχνικός επιστήμονας στο ΙΙΒΕΑΑ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr

Στο Διαδίκτυο όσοι βασανίζουν τα ζώα »

Πρωτοποριακή νομοθεσία για την προστασία των ζώων θα υιοθετήσει η Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης.


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, η κομητεία Suffolk, στο ανατολικό Long Island, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αναρτήσει στο Διαδίκτυο τον πρώτο ηλεκτρονικό κατάλογο με τα ονόματα, τη διεύθυνση και τη φωτογραφία των ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση ζώων.

Όσοι από τους καταδικασθέντες δεν εγγραφούν στον κατάλογο, θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα ή ακόμα και ποινή φυλάκισης.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ κακοποίησης ζώων και οικογενειακής βίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο νομοθέτης του Suffolk, Jon Cooper.

«Σχεδόν όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι ξεκινούν με τον βασανισμό ζώων, οπότε κατά μια έννοια θα μπορούσαμε με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές», προσέθεσε.

Όπως προαναφέρθηκε, η ηλεκτρονική λίστα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο οπότε οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα μπορούν να γνωρίζουν αν κάποιος από τους γείτονές τους έχει καταδικαστεί για περιστατικό κακοποίησης ζώου.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που βασανίζουν ζώα συνηθίζουν να κλέβουν τα κατοικίδια των γειτόνων τους. Με τη νέα νομοθεσία που προωθείται, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο θα απαγορεύεται να αγοράζουν ζώα από pet shop, ή να τα υιοθετούν αδέσποτα από καταφύγια.

Οι οργανώσεις προστασία των ζώων ελπίζουν ότι ο νόμος που πέρασε ομόφωνα την Τρίτη στην κομητεία της Νέας Υόρκης θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η Νέα Υόρκη συγκλονίστηκε από τη σύλληψη της Sharon McDonough, η οποία κατηγορείται ότι έθαψε γατάκια και περίπου 42 σκύλους στην αυλή της. Οι γείτονές της που είχαν χάσει τα κατοικίδιά τους φοβόντουσαν ότι τα είχε σκοτώσει ωστόσο όπως διαπιστώθηκε η διεστραμμένη McDonough αγόραζε τα κατοικίδια από pet shops ή τα έπαιρνε από καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Για το econews

Από εξετάσεις ο νόµος για τα µεταπτυχιακά »

ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στην Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσει ο νόµος για την κάλυψη των προγραµµάτων µεταπτυχιακών σπουδών από το Δηµόσιο.


Η αυξηµένη επταµελής σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω σπουδαιότητας παρέπεµψε την τελική κρίση της υπόθεσης στην Ολοµέλεια του ΣτΕ.

Η «δικαστική µάχη» άνοιξε µε αφορµή την προσφυγή του αναπληρωτή καθηγητή κ. Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, µε βάση την οποία ορίστηκε από τα δίδακτρα να καλύπτεται το κόστος του µεταπτυχιακού προγράµµατος σπουδών του τµήµατος Κοινωνικής Διοίκησης του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, µε τίτλο «Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία» για το ακαδηµαϊκό έτος 2009 – 2010.

Η πλειοψηφία του Γ΄ Τµήµατος έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγµα οι διατάξεις που ορίζουν ότι το κόστος λειτουργίας του επίµαχου µεταπτυχιακού προγράµµατος µπορεί να καλυφθεί µεταξύ άλλων από τα δίδακτρα.

Αντίθετα, η µειοψηφία έκρινε παράνοµο το συγκεκριµένο τµήµα της υπουργικής απόφασης.

Ετσι, το ζήτηµα θα κριθεί από την Ολοµέλεια του Δικαστηρίου.

neaonline:edugate.gr

Στοιχεία σε εταιρείες στέλνουν εφαρμογές του Facebook.ΠΡΟΣΟΧΗ!! »

Πολλές από τις εφαρμογές του Facebook διαρρέουν προσωπικά δεδομένα σε εταιρείες παραβαίνοντας την αρχή της εμπιστευτικότητας, τονίζει η Wall Street Journal.


Πολλές από τις εφαρμογές που παρέχονται από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν παράσχει σε εταιρείες πληροφορίες για την ταυτότητα εκατομμυρίων χρηστών του, κατά παράβαση των συμφωνημένων κανόνων εμπιστευτικότητας, τονίζεται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας, οι προγραμματιστές των πιο δημοφιλών εφαρμογών στο Facebook έχουν διαβιβάσει σε διαφημιστές και εταιρείες ερευνών στο Ίντερνετ πληροφορίες όπως το όνομα, ή τα ονόματα των φίλων δεκάδων χρηστών του, «περιλαμβανομένων και όσων είχαν επιλέξει στις ρυθμίσεις τους τις εντολές της εμπιστευτικότητας, ώστε το προφίλ τους να παραμείνει εντελώς ιδιωτικό» .

«Αυτή η πρακτική παραβιάζει τους κανόνες του Facebook και επαναφέρει στην επιφάνεια τα ερωτηματικά για τη δυνατότητά του να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών του», προσθέτει η εφημερίδα.

Η Wall Street Journal επικαλείται επίσης και εκπρόσωπο του Facebook, ο οποίος διαβεβαιώνει πως η ιστοσελίδα λαμβάνει όλα τα μέσα «προκειμένου να μειώσει με δρακόντεια μέτρα» την έκθεση των προσωπικών πληροφοριών του χρήστη της.

«Η ταυτότητα ενός χρήστη μπορεί να διαδοθεί αθέλητα από τη μηχανή πλοήγησής του, ή από μία εφαρμογή», τονίζει ο ίδιος, αλλά η γνώση της ταυτότητας «επ’ ουδενί δεν επιτρέπει την πρόσβαση προσωπικές πληροφορίες οποιουδήποτε στο Facebook». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Facebook θα θέσει σε εφαρμογή μία νέα τεχνολογία ώστε να εξουδετερώσει το πρόβλημα που εντοπίζει η εφημερίδα.

Η πλειονότητα των παρεχόμενων εφαρμογών δεν έχουν δημιουργηθεί από το Facebook, αλλά από εξωτερικούς προγραμματιστές.

Η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αllgemeine Sonntagzeitung τόνισε χθες πως υπάρχει μία αστοχία στην εμπιστευτικότητα του Facebook, που επιτρέπει την πρόσβαση σε χρήστες του Ίντερνετ που δεν διαθέτουν ούτε λογαριασμό στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΛΛΕΓΙΑ:Ποιοι θα αποφασίζουν για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των Κολλεγίων »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Σε νέα συγκρότηση του Συμβουλίου Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων στο Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., το οποίο έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ορισμένου επαγγέλματος κατά τους όρους του Π.Δ.

38/2010 (ΦΕΚ 78Α΄) «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της

7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.», άρθρα 56 «Συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων» και 59 «Υπηρεσία Αναγνωρίσεως Επαγγελματιών Προσόντων» ως προς τα υπό στοιχεία 1 και 8 μέλη των Τμημάτων Α΄ και Β΄ του Συμβουλίου, προχώρησε το υπ. Παιδείας , με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου

Πρόεδρος ορίστηκε ο Ηλίας Ψώνης Νομικός Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ., που υπηρετεί στο Υπουργείο Παιδείας Αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Σπανός , επίσης Νομικός Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ., που υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΜΕΛΗ

-Παναγιώτα Σπηλιοπούλου, μόνιμη υπάλληλος , Προϊσταμένη της Δ/νσης Διοικητικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως αναπληρωματικό μέλος αντί της Αγγελικής Μιχαλοπούλου.

ΜΕΛΟΣ των Τμημάτων Α και Β του Συμβουλίου Η Βικτωρία Σωτηριάδου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μόνιμη Υπάλληλος του Υπ. Οικονομικών, ΠΕ Τεχνικών με Βαθμό Α΄, με Αναπληρωτή αυτής τον Σπυρίδωνα Παρούτη, Υπάλληλο της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μόνιμο Υπάλληλο του Υπ. Οικονομικών, ΠΕ Οικονομικού με βαθμό Α΄.

Τελική ευθεία για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών »

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση του “Μεγάλου αδελφού” στη μισθοδοσία των 760.000 δημοσίων υπαλλήλων.


Ο λόγος για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία ενεργοποιείται μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, με στόχο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, να βάλει “τάξη” στη μισθοδοσία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και να συμβάλει στην εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ εντός του 2011.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας μπορεί να ξεπεράσει το ποσό που έχει προϋπολογιστεί, καθώς έχουν διαπιστωθεί υπάλληλοι “φαντάσματα” που πληρώνονται χωρίς να προσφέρουν τις… υπηρεσίες τους, παράτυπες περιπτώσεις πληρωμών από δύο φορείς, χορήγηση αμοιβών που δεν συνάδουν με τη θέση του υπαλλήλου, μισθών πάνω από το πλαφόν που ορίζεται βάσει προϋπηρεσίας.

Ακόμη έχει βρεθεί πως υπάλληλοι λαμβάνουν επιδόματα χωρίς να έχουν προσκομίσει στην υπηρεσία τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Παράλληλα, με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, σε πλήρη εξέλιξη θα κλείσει και το παραμικρό παραθυράκι φοροδιαφυγής. Κι αυτό καθώς θα γίνεται άμεσα η διασταύρωση αποδοχών και δηλωθέντων εισοδημάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών

Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Γιατί έχει διαπιστωθεί πως πέρυσι περίπου 180.000 μισθωτοί από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα δήλωσαν ανακριβή στοιχεία, κατά κύριο λόγο χαμηλότερα εισοδήματα από αυτά που λάμβαναν στην πραγματικότητα.

Επιπλέον, η λειτουργία της ΕΑΠ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το ενιαίο μισθολόγιο που, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές επιδομάτων, σε ποσοστό το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί επί του παρόντος, καθώς η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ μόλις άρχισε.

Η ολοκλήρωση του νέου συστήματος πληρωμών βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Οπως μας λέει ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ (η οποία “τρέχει” την Ενιαία Αρχή Πληρωμών), μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 4.000 εκκαθαριστές πληρωμών και έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα τα στοιχεία 250.000 υπαλλήλων.

Οι πληρωμές
“Στόχος μας είναι στο άμεσο μέλλον να πληρώνονται από την ΕΑΠ οι 20 μεγαλύτεροι φορείς του Δημοσίου από αυτούς που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα πληρώνονται από αυτήν όλοι οι υπάλληλοι της κεντρικής κυβέρνησης και στις αρχές του 2011 όσοι υπηρετούν στη γενική κυβέρνηση”, προσθέτει.

Δηλαδή, η αρχή θα γίνει από τα υπουργεία και θα ακολουθήσουν νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στη συνέχεια, σε μια τρίτη φάση θα μπουν στο σύστημα και οι υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ η ενσωμάτωσή τους στην ΕΑΠ πήγε πίσω λόγω των αλλαγών που έφερε στη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο “Καλλικράτης”.

Σε τάξη επιχειρεί να βάλει τη μισθοδοσία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα το υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (φωτογραφία αρχείου)

Κώστας Τσαχάκης

Μέσα στον Μάρτιο το μηχανογραφικό »

Την αλλαγή προγράμματος ακόμη και στο μέσο των σπουδών θα έχουν όσοι εισαχθούν από το 2013


Πριν από τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων -πιθανότατα εντός Mαρτίου- θα καταθέσουν τελικά οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό δελτίο, γεγονός που θα επισπεύσει και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Tην ίδια στιγμή, δρομολογούνται και νέες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2013, καθώς οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πρόγραμμα σπουδών ακόμη και στο μέσον των σπουδών τους και όχι μόνο μετά το πρώτο έτος φοίτησης στη σχολή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, στη NET, οι φετινοί υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία πριν από τις εξετάσεις. «Aυτό χρειάζεται να γίνει για δύο λόγους.

O ένας είναι ότι με τον χρόνο που κατατίθεται το μηχανογραφικό τώρα καθυστερούν τα αποτελέσματα και ο προγραμματισμός των ίδιων των οικογενειών πηγαίνει πίσω, γιατί όλοι περιμένουν τέλος Aυγούστου να μάθουν σε ποιο τμήμα έχουν εισαχθεί.

Aπό το άλλο μέρος, έχουμε δει ότι δεν έχει βοηθηθεί ο υποψήφιος με τη σημερινή κατάσταση», επεσήμανε ο κ. Πανάρετος και πρόσθεσε: «Eίναι καλύτερο για τον υποψήφιο να επιλέγει τα τμήματα με την αξιολογική σειρά που επιθυμεί να σπουδάσει».

Aλλαγές και στο νέο εξεταστικό σύστημα, που θα εφαρμοστεί ύστερα από μία τριετία, προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα ξέραμε έως σήμερα, οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολή και όχι σε τμήμα και μετά έναν χρόνο σπουδών θα επιλέγουν σε ποιο τμήμα της σχολής επιθυμούν να συνεχίσουν.

O κ. Πανάρετος, όμως, με τις δηλώσεις του πήγε ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι είναι ενδεχόμενο να μην υπάρχουν καν τμήματα αλλά προγράμματα σπουδών, προκειμένου, όπως είπε, το νέο σύστημα να χαρακτηρίζεται από ευελιξία.

Eπίσης γνωστοποίησε ότι αν κατά τη διάρκεια των σπουδών διαπιστώσει ο ίδιος ο φοιτητής ή το πανεπιστήμιο ότι δεν μπορεί να σπουδάσει ή δεν του αρέσει το γνωστικό αντικείμενο που διάλεξε, θα έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί σε άλλο πρόγραμμα που θα είναι πλησιέστερο προς τις ικανότητες και τις επιθυμίες του, πάντως, όμως, εντός της σχολής.

Για το ενδεχόμενο να μπορεί να μετακινείται από σχολή σε σχολή, δεν το απέκλεισε, αλλά επεσήμανε ότι θα είναι δύσκολο, διότι απαιτείται μια μεγαλύτερη διοικητική αλλαγή. Tέλος, για τον «Kαλλικράτη στην ανώτατη εκπαίδευση», ο κ. Πανάρετος ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν θα αρχίσει να καταργεί μονάδες ή τμήματα. «H πρόθεσή μας είναι αυτό να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού, κυρίως στο εσωτερικό των ιδρυμάτων», τόνισε.

Υπ. Παιδείας
Ανακοινώνει το κείμενο διαβούλευσης

Eντός της εβδομάδας και μάλλον πριν από τη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα διεξαχθεί στις 23-24 Oκτωβρίου στο Pέθυμνο, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το πλαίσιο διαβούλευσης πάνω στο οποίο θα γίνει η συζήτηση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα οδηγήσει, στην αρχή της επόμενης χρονιάς, σε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα AEI. Hδη, πάντως, ορισμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, όπως το να μπουν μάνατζερ στα πανεπιστήμια, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους φοιτητές όσο και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς.

Tην προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, έγιναν κάποιες συμβολικές καταλήψεις από λίγες πανεπιστημιακές σχολές, ενώ αυτήν την εβδομάδα θα υπάρχουν νέες συνεδριάσεις φοιτητικών συλλόγων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr

Επικίνδυνη η κωδεΐνη – προκαλεί εθισµό »


ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ανησυχίες των επιστηµόνων για την οπιούχο ουσία κωδεΐνη, που χρησιµοποιείται κυρίως ως αναλγητικό. Σύµφωνα µε πρόσφατες µελέτες, η συγκεκριµένη ουσία είναι επικίνδυνη για την υγεία, αναποτελεσµατική και όταν λαµβάνεται συστηµατικά προκαλεί εθισµό.

Μετά τη σκληρή κριτική δύο καναδών ειδικών που εισηγήθηκαν τη σταδιακή απόσυρση της κωδεΐνης ως αναλγητικού σε ανηλίκους και ενηλίκους, η ανεξάρτητη βρετανική κυβερνητική υπηρεσία ΜΗRΑ (Μedicines and Ηealthcare Regulatory Αgency), που ασχολείται µε θέµατα ασφαλείας φαρµάκων, απέσυρε τα σκευάσµατα για τον βήχα που χορηγούνται σε παιδιά. Στην επίσηµη ανακοίνωση του οργανισµού αναφέρεται πως «συνολικά οι κίνδυνοι για τα παιδιά από τα αντιβηχικά φάρµακα που περιέχουν κωδεΐνη υπερακοντίζουν τα οφέλη». Η κωδεΐνη ανήκει στην κατηγορία των προφαρµάκων, δηλαδή δεν επιδρά κατευθείαν στον οργανισµό, αλλά διασπάται στο συκώτι και στη συνέχεια παράγεται µορφίνη, το οπιούχο ναρκωτικό που είναι αποτελεσµατικό ως παυσίπονο. Η αντίδραση του οργανισµού στην κωδεΐνη εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη γενετική σύσταση κάθε ανθρώπου, υποστηρίζουν οι επιστήµονες.

Σύµφωνα µε υπολογισµούς, περίπου 30.000 άνθρωποι είναι σήµερα εθισµένοι στην κωδεΐνη – ενώ έχει υποστηριχθεί ότι η συγκεκριµένη ουσία έπαιξε ρόλο και στον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ, καθώς έκανε τακτική χρήση.

Το γεγονός αυτό, σηµειώνει η «Ιντιπέντεντ», ώθησε τους επικεφαλής των ερευνών Νόνι ΜακΝτόναλντ από το Πανεπιστήµιο Dalhousie του Χάλιφαξ και Στιούαρτ ΜακΛέοντ από το βρετανικό Πανεπιστήµιο Κολούµπια να εισηγηθούν την πλήρη απαγόρευση του φαρµάκου.

Με δίγραµµες συνταγές στην Ελλάδα
Ειδική δίγραµµη συνταγή, µε την οποία χαρακτηρίζονται τα ναρκωτικά, απαιτούν όλα τα φάρµακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και περιέχουν κωδεΐνη. Εξαίρεση αποτελεί το αντιβηχικό σιρόπι Sival Β. Η δράση του καταστέλλει µερικώς το αναπνευστικό σύστηµα προκειµένου να διακόπτει το σύµπτωµα του βήχα. «Οταν όµως πάρει κάποιος υπερβολική δόση µπορεί να πάθει καταστολή του αναπνευστικού, δηλαδή άπνοια και να πεθάνει», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Δηµήτρης Κούβελας, που επισηµαίνει ότι η ποσότητα της κωδεΐνης που περιέχει είναι ελάχιστη. «Το σιρόπι δεν το δίνουµε στους ασθενείς παρά µόνο µε απλή συνταγή γιατρού και µόνο ένα µπουκάλι. Στην περίπτωση που ο γιατρός επιθυµεί να χορηγήσει µεγαλύτερη ποσότητα, θα πρέπει να γράψει ειδική δίγραµµη κόκκινη συνταγή», λέει ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει ή µάθει ποτέ για εθισµό σε φάρµακο µε κωδεΐνη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάρω Βακαλοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση