Archive for 17 Οκτωβρίου, 2010

Ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον »



Της ΡΟΥΛΑΣ – ΠΑΠΠΑ ΣΟΛΟΥΝΙΑ Αρκετές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στις προοπτικές της αγοράς εργασίας και των επαγγελμάτων για τα επόμενα 5-10 περίπου χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα.
Η οικονομική κρίση έχει ωθήσει την ελληνική οικονομία σε πτωτικό κύκλο, του οποίου η διάρκεια δεν είναι εύκολα να προβλεφθεί. Για προβλέψεις στην έρευνα, υιοθετούνται οι επίσημες παραδοχές για την έξοδο από την κρίση μετά το 2012.

Βραχυπρόθεσμα, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της κρίσης, αλλά και της αναντιστοιχίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πολλοί νέοι έλληνες επιστήμονες επιλέγουν τελευταία το δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό για την εύρεση εργασιακής στέγης, την ίδια ώρα που η χώρα μας κατακλύζεται από ανειδίκευτους αλλοδαπούς μετανάστες.

Φοροτεχνικοί-λογιστές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα επαγγέλματα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της τηλεπικοινωνίας, συνεχίζουν να εμφανίζουν θετικές προοπτικές, αν και με βραχυπρόθεσμη κάμψη. Ο ευρύτερος κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων μεσομακροπρόθεσμα χαρακτηρίζεται από μετρίως ικανοποιητικές προοπτικές, αλλά βραχυπρόθεσμα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα απορροφητικότητας.

Οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές συνεχίζουν να εμφανίζουν ανοδική απορροφητικότητα. Οι καλοί και έμπειροι πωλητές βρίσκουν επαγγελματικές διεξόδους, αν και με μεγαλύτερη δυσκολία από παλαιότερα και το ίδιο ισχύει για τα στελέχη δημοσίων σχέσεων.

Οι εμποροπλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού είναι από τα λίγα επαγγέλματα που εμφανίζουν ανοδικές επαγγελματικές προοπτικές. Οι ναυπηγοί, εφόσον συνδυάζουν και γνώσεις μηχανολογίας, εμφανίζουν επίσης οριακά ευνοϊκές προοπτικές. Μικρή βελτίωση εμφανίζει η μέχρι προ τινος μάλλον αρνητική απορροφητικότητα των χημικών-μηχανικών, των μηχανικών ενέργειας, των τεχνολόγων φυσικού αερίου. Οι γεωπόνοι, οι κτηνίατροι, οι ιχθυολόγοι, συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητικές προοπτικές.

Τα περισσότερα πρακτικά επαγγέλματα μεσαίας και χαμηλής εκπαίδευσης στις κατασκευές, τη μηχανολογία, τον τουρισμό, τον επισιτισμό και ειδικότερα όσον αφορά τις κλασικές ειδικότητες του ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, ψυκτικού, μεταλλουργού, αλουμινά, πλακά, παρουσιάζουν προσωρινή στασιμότητα, αλλά θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές. Σε τουρισμό και επισιτισμό, θετική είναι η απορροφητικότητα για εξειδικευμένα στελέχη και ανοδική για τους μάγειρες και τους ζαχαροπλάστες. Στις μεταφορές, οι προοπτικές είναι οριακά θετικές για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Σύμφωνα με την έρευνα το ισοζύγιο για τους δασκάλους εμφανίζει μέχρι σήμερα ικανοποιητική εικόνα, αν και αναμένεται να αντιστραφεί σταδιακά στα επόμενα 6-8 περίπου χρόνια. Οι μαθηματικοί και οι φυσικοί παρουσιάζουν ουδέτερη απορροφητικότητα, αν και έχουν ευρείες εργασιακές διεξόδους. Τα περισσότερα επαγγέλματα της υγείας, εκτός από τους γιατρούς, τους οδοντίατρους και τους φαρμακοποιούς, συνεχίζουν να έχουν καλές προοπτικές και το ίδιο ισχύει για τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ειδικούς για τα ΑΜΕΑ.

Χειροτερεύει η κατάσταση για τους γιατρούς, τους οδοντίατρους, τους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους, τους νηπιαγωγούς, τα επαγγέλματα των καλών τεχνών και κατά δεύτερο λόγο, για τους πιλότους, τους ιπτάμενους φροντιστές, τους ψυχολόγους.

Επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές

Αρνητική εικόνα

Τα κατασκευαστικά επαγγέλματα εμφανίζουν βραχυπρόθεσμα κάμψη, που όμως εκτιμάται ότι θα ανατραπεί στην επόμενη τριετία. Ευκαιρίες για πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους-μηχανικούς, κλπ. παρουσιάζονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Μάλλον αρνητική είναι η εικόνα για τους ασφαλιστές, τους τραπεζικούς υπαλλήλους, τους διαιτολόγους, τους διατροφολόγους, τους γραφίστες, τους διακοσμητές. Η εικόνα για χημικούς, βιολόγους, φαρμακοποιούς συνεχίζει να είναι αρνητική, αν και υπάρχουν επαγγελματικές διέξοδοι.

Τα παιδαγωγικά επαγγέλματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συνδέονται με θεωρητικές σπουδές (φιλοσοφία, φιλολογία, θεολογία, ιστορία, αρχαιολογία), έχουν όπως και παλιότερα, πολύ αρνητικές προοπτικές. Το ίδιο ισχύει για τη λαογραφία και την ανθρωπολογία.

Αρνητικές προοπτικές, αν και με λιγότερη οξύτητα, εμφανίζουν τα επαγγέλματα που συνδέονται με την κοινωνιολογία, τις διεθνείς σπουδές, τις πολιτικές επιστήμες, την εθνολογία, τη γεωγραφία. Παρ’ όλα αυτά, οι απόφοιτοι όλων των ως άνω θεωρητικών σπουδών μπορούν πιο εύκολα, απ’ ό,τι οι ομόλογοί τους σε στενές, τεχνοκρατικές και κορεσμένες ειδικότητες (μηχανολόγοι, γιατροί, οδοντίατροι, κ.λπ.), να μεταστραφούν σε άλλα επαγγέλματα όπως αυτά των δημοσίων σχέσεων, του τουρισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων κ.λπ.
edugate.gr

Μια γνώμη για το νέο σχέδιο προγράμματος στο Λύκειο του Ανέστη Χατζηιωακειμίδη »

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κάποιος ότι το σχέδιο για τη νέα δομή του ωρολογίου προγράμματος, που το Υπουργείο Παιδείας διέρρευσε στον τύπο, κάθε άλλο παρά προωθεί τον πολυδιαφημιζόμενο στόχο για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών σε βάρος της αποστήθισης και της στεγνής γνώσης. Είναι ολοφάνερη η δραστική μείωση ωρών των μαθημάτων θετικών επιστημών, με αντίστοιχη περαιτέρω αύξηση των θεωρητικών.

Μέχρι τώρα φαινόταν φαιδρό και συχνά μοιραίο να εισάγεται παραδείγματος χάρη ένας μαθητής στις σχολές του 2ου και 4ου πεδίου (ακόμη και στη σχολή Χημικών), χωρίς να έχει διδαχθεί Χημεία στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Με το εν λόγω σχέδιο μπορεί ο μαθητής να αποφοιτήσει από το Λύκειο χωρίς να διδαχθεί ΚΑΘΟΛΟΥ στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου Φυσική και Χημεία. Αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί, αλλά εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά, αφού μιλάμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της αντίληψης των φαινομένων, της αντιμετώπισης των προβλημάτων και της όξυνσης του πνεύματος ενός νέου επιτυγχάνονται διδάσκοντας (με αντίστοιχη επιλογή από τον μαθητή) εννιά ώρες ξένη γλώσσα και καθόλου Φυσική και Χημεία; Αυτό το σχολείο θέλουμε;

Αλλά υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα· όλοι γνωρίζουμε ότι σε πάρα πολλά σχολεία η έλλειψη αιθουσών είναι τόσο ασφυκτική που αναγκαζόμαστε να κάνουμε μάθημα σε εργαστήρια, σε βιβλιοθήκες ακόμα και σε αποθήκες! Πού θα βρεθούν, κατά συνέπεια, αίθουσες για να υποστηρίξουν όλες αυτές τις διαφορετικές επιλογές των μαθητών; Με απλούς υπολογισμούς μπορούμε να βρούμε ότι ο κάθε μαθητής θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 1134 διαφορετικά είδη προγράμματος. Πώς θα μπορέσει να διαμορφωθεί πρόγραμμα σε κάθε σχολείο; Εκτός και αν τα σχολεία χωριστούν ανά μαθήματα και τα παιδιά περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο!

Έπειτα, πώς οι σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου, λόγου χάρη, θα προϋποθέτουν οι μαθητές να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, όταν δεν θα μπορούν να διδαχθούν ταυτόχρονα Φυσική και Μαθηματικά σε υψηλό επίπεδο ή θα πρέπει να επιλέγουν μόνο ένα από τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας ή της Βιολογίας; Εκτός και αν στα τέσσερα υπό εξέταση μαθήματα περιλαμβάνονται η ξένη γλώσσα και η Φυσική Αγωγή.

Σίγουρα το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση. Θέλω να ελπίζω ότι στο τελικό σχέδιο θα διορθωθούν οι αστοχίες του αρχικού και θα δομηθεί ένα Λύκειο που θα προσφέρει στα παιδιά μας ουσιαστικές γνώσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα της οξυδέρκεια τους, ώστε να μπορούν να είναι έτοιμα να εισέλθουν στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό στίβο της ζωής.
Ανέστης Χατζηιωακειμίδης Φυσικός
edugate.gr

Γνώσεις ατάκτως ερριμμένες »


Του Παύλου Χαραμή*
Οι ανεπίσημες διαρροές των τελευταίων ημερών σχετικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων του Λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έδωσαν εύπεπτη τροφή σε πολλούς παράγοντες της πολιτικής ζωής και της δημοσιογραφίας, που εύκολα μετουσιώθηκε σε αβασάνιστους σχολιασμούς.

Αντίθετα, η εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετώπισε με έντονη ανησυχία τις προοπτικές που διαφαίνονται για την εκπαίδευσή μας όχι μόνο από τις διαψευδόμενες διαρροές αλλά και από το σύνολο των επίσημων εξαγγελιών για το «νέο σχολείο».

Η διεθνής εμπειρία εξάλλου (πρέπει να) μας έχει ήδη καταστήσει ιδιαίτερα προσεκτικούς απέναντι σε μια μεταρρυθμιστική ρητορική νεοφιλελεύθερης έμπνευσης στον πυρήνα της, που επιχειρεί να χαϊδέψει τα αυτιά της κοινής γνώμης επισημαίνοντας και υπαρκτά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα απεργάζεται τη συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και την ευθυγράμμισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μέσα από τις επίσημες διακηρύξεις για το σχολείο που σχεδιάζει η κυβέρνηση εύκολα διακρίνεται ότι η πολιτική που εξαγγέλλεται ως προς την ουσία της είναι εναρμονισμένη, όπως άλλωστε δηλώνεται και επίσημα, με τους στρατηγικούς στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικές είναι οι συχνές διατυπώσεις για άνοιγμα του σχολείου στις δυνάμεις της αγοράς, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της «καινοτομίας» και του επιχειρηματικού πνεύματος κ.ο.κ..

Και στην περίπτωση του περιεχόμενο σπουδών του Λυκείου η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική δεν φαίνεται να απέχει από αυτές τις κυρίαρχες αντιλήψεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει την προηγούμενη δεκαετία ως «στρατηγικό στόχο» της ως το 2010 «…να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή».

Για την επίτευξη του στόχου αυτού «… η εκπαίδευση και η κατάρτιση έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο». Έχει επισημανθεί μάλιστα η στενή σχέση που διαπιστώνεται ανάμεσα στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής και στις κλασικές θεωρίες του λεγόμενου «ανθρώπινου κεφαλαίου». Στην πραγματικότητα η ίδια η πρόσληψη της μόρφωσης ως παραγωγικής επένδυσης και η θεώρηση της γνώσης ως στοιχείου κοινωνικής αξιολόγησης των μελών μιας κοινωνίας είναι προϊόντα αυτής της θεωρίας.

Αυτό που κυρίως αμφισβητείται και διακυβεύεται με βάση τα σενάρια που διέρρευσαν τελευταία για το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου είναι η γενική μόρφωση, με την έννοια ενός επαρκούς και συνεκτικού σώματος γνώσεων που θα παρέχει στον σύγχρονο πολίτη τη δυνατότητα να κατανοεί την πολυπλοκότητα των προβλημάτων του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος και να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τις προκλήσεις του σήμερα θεμελιώνοντας τη δράση του σε υγιείς κοινωνικές αξίες.

Αυτό το επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων φαίνεται πως επιχειρείται να αντικατασταθεί από ένα άθροισμα κατακερματισμένων γνωστικών πεδίων που προσφέρονται στους μαθητές και μαθήτριες προς επιλογή. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την πλήρη διάρρηξη του μορφωτικού ιστού του Λυκείου και τη διαιώνιση της ακύρωσης του κοινωνικού ρόλου του.

Ένα ακόμα σημείο, τέλος, που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με το «νέο σχολείο» δημοσιοποιούνται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, που αμφισβητεί και υπονομεύει δημόσια και κοινωνικά αγαθά κατακτημένα από τον κόσμο της εργασίας με πολύχρονους αγώνες.

Ακόμα και κάποιες προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος που φαίνεται πως εντάσσει η κυβέρνηση στον προγραμματισμό της, όπως είναι οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας για την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές ή η επαρκής αρχική εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, καθώς απαιτούν επαρκείς οικονομικούς πόρους, που δεν προβλέπεται να εξασφαλιστούν όχι μόνο εφέτος αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας.

Η προτεινόμενη δομή του Λυκείου, υπηρετώντας κατά βάση τις απαιτήσεις του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την πρωταρχικής σημασίας απαίτηση για επαρκή και συνεκτική γενική μόρφωση σε όλα τα παιδιά, θα υπηρετήσει τελικά τη διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων σε βάρος των πιο αδικημένων.

Προκύπτει, συνεπώς, η ανάγκη να μελετηθεί συστηματικά η τρέχουσα εκπαιδευτική πολιτική και να αποτιμηθούν οι συνέπειές της με ακρίβεια και διορατικότητα, αν θέλουμε με την παρέμβασή μας να αμφισβητήσουμε τις αρνητικές επιλογές της εξουσίας και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη παιδεία που θα εξασφαλίζει το βέλτιστο για κάθε παιδί.

* Ο Π. Χαραμής είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ

Oι πανελλαδικές θα γίνονται μέσα στα ΑΕΙ –Οι υποψήφιοι θα φοιτούν στο πρώτο έτος , αλλά δεν θα μπορούν να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Με το νέο σύστημα εισαγωγής των υ μεταφέρουμε τις πανελλήνιες εξετάσεις από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος , μιλώντας στη ΝΕΤ και διευκρίνισε ότο όταν ο υποψήφιος « έχει διαλέξει, επιστήμες υγείας, για

παράδειγμα, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Ιατρική, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Βιολογία, μπορεί να θέλει να σπουδάσει κάτι άλλο που να έχει να κάνει με τις επιστήμες υγείας, εάν όμως διαπιστώσει ότι θέλει τελείως να αλλάξει, αυτό είναι κάτι πιο δύσκολο».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: O φοιτητής θα εισάγεται σε Σχολή και όχι σε Τμήμα. Ποιος είναι ο λόγος; Ο λόγος είναι ότι με την δημιουργία των Τμημάτων είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που είχαμε μία άκρα εξειδίκευση πολύ νωρίς. Και υποχρεώναμε νέους ανθρώπους στην ηλικία των 18 χρόνων να επιλέξουν ένα άκρως εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών, με την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, χωρίς στη συνέχεια να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κατεύθυνση εάν κάτι δεν τους άρεσε, εάν κάτι δεν πήγαινε καλά, εάν ένιωθαν ότι δεν είναι ικανοί για αυτό που ξεκίνησαν. Λέμε λοιπόν ότι θα εισάγονται στις Σχολές. Δεν λέμε ότι στο πρώτο έτος θα γίνεται κάποιας μορφής εξέταση, άραγε μεταφέρουμε τις πανελλήνιες εξετάσεις από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Άρα πως θα εισάγονται στο Τμήμα συγκεκριμένα λοιπόν;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν είναι ενδεχόμενο να μην υπάρχουν καν Τμήματα. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών. Και αναφέρομαι σε προγράμματα σπουδών γιατί χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα να έχει μία ευελιξία. Φτιάχνεις κάποια στιγμή ένα Τμήμα και μετά από κάποια χρόνια διαπιστώνεις ότι αυτό πια δεν απηχεί ανάγκες για τους νέους ανθρώπους, αλλά και γενικότερα για την κοινωνία. Χρειάζεται λοιπόν να το προσαρμόσεις. To να κλείσεις ένα Τμήμα είναι πολύ δύσκολο. Το να αναπροσαρμόσεις ένα πρόγραμμα σπουδών είναι ευκολότερο. Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας. Ο πρώτος χρόνος σπουδών τί χαρακτηριστικό έχει σε όλον τον κόσμο; Ότι σε μία μεγάλη γκάμα γνωστικών αντικειμένων τα μαθήματα είναι περίπου τα ίδια. Για αυτό λέμε ότι ο φοιτητής θα εισάγεται σε Σχολή. Στη συνέχεια θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών…

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Τα οποία θα λαμβάνει ως μαθήματα επιλογής, για παράδειγμα; Θα είναι προγράμματα επιλογής; Επιλέγω αυτό το πρόγραμμα να ακολουθήσω για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκούν οι σπουδές μου;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Θα επιλέγει ένα από τα προγράμματα σπουδών της σχολής. Θα γνωρίζει, στο πρόγραμμα σπουδών αυτό, ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να επιλέξει για να οδηγηθεί στο τέλος αυτού του προγράμματος, και ανάλογα θα προχωρά σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αν διαπιστώσει, ο ίδιος ή το Πανεπιστήμιο, ότι δεν μπορεί ή δεν του αρέσει, θα έχει την ευχέρεια να μετακινηθεί σε ένα άλλο πρόγραμμα που θα είναι πλησιέστερα προς τις ικανότητές του και τις επιθυμίες του …

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εντός της ίδιας Σχολής όμως, στην οποία έχει μπει

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντός της ίδιας Σχολής. Το ενδεχόμενο να μπορεί να μετακινηθεί από Σχολή σε Σχολή, χωρίς να αποκλείεται και αυτό, είναι δύσκολο διότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη διοικητική αλλαγή. Δεν το αποκλείω, αλλά εγώ σας μιλάω τώρα για την προσέγγιση που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο Υπουργέ. Φανταστείτε κάποιος να μπαίνει στην Ιατρική, για παράδειγμα, μετά να λέει ότι θα πάω στο Πολυτεχνείο το επόμενο έτος, μετά να αλλάζει γνώμη, θα πάω στη Νομική.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Όταν έχει διαλέξει, επιστήμες υγείας, για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Ιατρική, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Βιολογία, μπορεί να θέλει να σπουδάσει κάτι άλλο που να έχει να κάνει με τις επιστήμες υγείας, εάν όμως διαπιστώσει ότι θέλει τελείως να αλλάξει, αυτό είναι κάτι πιο δύσκολο.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Κύριε βέβαια πολλή συζήτηση γίνεται και για τον Καλλικράτη στην Εκπαίδευση, δηλαδή κάποια Τμήματα που θα καταργηθούν, άλλα που θα συγχωνευθούν, όλα αυτά είναι στο πλαίσιο που μόλις μας περιγράψατε. Να υπάρχουν Σχολές, και συγκεκριμένα προγράμματα πλέον και όχι Τμήματα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Οι υποψήφιες Σχολές προς κατάργηση ποιες είναι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε, είναι λάθος να τοποθετείται το θέμα ότι θα έρθει κάποιος, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και θα αρχίσει να καταργεί μονάδες ή Τμήματα. Αυτό που χρειάζεται όμως να δούμε, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διοίκησης του Πανεπιστημίου, είναι ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποκτούν οι φοιτητές ένα πτυχίο με αντίκρισμα. Ο στόχος του Πανεπιστημίου είναι να δίνει στα νέα παιδιά δυνατότητες και δεξιότητες για να ανταποκριθούν και στις επιθυμίες τους και στην αγορά εργασίας. Αυτό λοιπόν που δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι θα γίνει είναι ότι θα έρθουμε ξαφνικά και θα πούμε ότι κλείνει το Α Τμήμα, κλείνει το Β Τμήμα. Η πρόθεσή μας είναι αυτό να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού, κυρίως στο εσωτερικό των ίδιων των Ιδρυμάτων.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Την άλλη εβδομάδα θα μάθουμε περισσότερα δηλαδή για το σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την άλλη εβδομάδα θα μάθουμε περισσότερα διότι θα ανακοινωθεί, όπως σας είπα, το πλαίσιο διαβούλευσης πάνω στο οποίο θα γίνει η συζήτηση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα οδηγήσει στην αρχή της επόμενης χρονιάς σε κάποιο νέο νόμο για τα ΑΕΙ.

»

Ολα τα Σχολικά Βιβλία του Γυμνασίου και Λυκείου σε ψηφιακή μορφή

Ρεπορτάζ:esos.gr

Για να δείτε όλα τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή:

Της  Α Γυμνασίου κάνετε

κλικ εδώ

Της Β Γυμνασίου κάνετε κλικ εδώ

Της  Γ Γυμνασίου κάνετε κλικ εδώ

ΛΥΚΕΙΟ

Της Α  Λυκείου κάνετε κλικ εδώ

Της Β  Λυκείου κάνετε κλικ εδώ

Της Γ  Λυκείου κάνετε κλικ εδώ

Πώς το γάλα μπήκε στο μενού των νεολιθικών Ευρωπαίων »

Το χρονικό μιας «λευκής επανάστασης»Πριν από περίπου 7.500 χρόνια, οι Homo sapiens που κατοικούσαν στην Ευρώπη ήταν πρωτόγονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που δεν μπορούσαν καν να χωνέψουν το φρέσκο γάλα. Λιγότερο από δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι πληθυσμοί τους φαίνεται ότι είχαν αντικατασταθεί από τους γεωργούς της Μέσης Ανατολής που εισέβαλαν στην Ευρώπη μαζί με τα κοπάδια τους.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι γνώριζαν ότι η κτηνοτροφία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμφανίστηκαν στην Κεντρική Ευρώπη όταν άκμασε ο πολιτισμός της λεγόμενης Γραμμικής Ταινιωτής Κεραμικής (παίρνει το όνομά του από τα χαρακτηριστικά σχέδια των αγγείων). Δεν ήταν νομάδες, όπως οι προηγούμενοι κυνηγοί-τροοφυσυλλέκτες, αλλά συγκεντρώνονταν σε μικρά χωριά, όπου ζούσαν από τα δημητριακά και τα βοοειδή τους.

Γύρω στο 5300 π.Χ, ολόκληρη η Κεντρική Ευρώπη είχε αρχίσει να πίνει γάλα και να καλλιεργεί δημητριακά. Λιγότερο από 300 χρόνια αργότερα, ο νέος, πιο καθιστικός τρόπος ζωής είχε φτάσει μέχρι την περιοχή του Παρισιού.

Μέχρι σήμερα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν σταδιακά να αντιγράφουν την τεχνογνωσία των λίγων γεωργών και κτηνοτρόφων από τη Μέση Ανατολή που τύχαινε να φτάσουν μέχρι τα μέρη τους. Η κτηνοτροφία, επομένως, ήταν μια ιδέα που εξαπλώθηκε «ειρηνικά» στην Ευρώπη.

Τώρα, όμως, οι ανθρωπολόγοι ανακαλύπτουν στοιχεία που δείχνουν να ανατρέπουν την κρατούσα άποψη. Η εικόνα που έχει αρχίσει να προκύπτει είναι ότι οι κτηνοτρόφοι της Μέσης Ανατολής ουσιαστικά κατέκτησαν την Ευρώπη.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ευρήματα σε πρόσφατες ανασκαφές στην Τουρκία, καθώς και γενετικές αναλύσεις σε νεολιθικούς σκελετούς και εκτρεφόμενα ζώα της νεολιθικής εποχής. Τα νέα αυτά στοιχεία προήλθαν από συνεργασία 13 ερευνητικών φορέων στην Ευρώπη και έχουν δημοσιευτεί την τελευταία τριετία σε περιοδικά όπως τo Nature και επιθεωρήσεις όπως το BMC Evolutionary Biology.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι, γύρω στο 7000 π.Χ., γεωργοί από τη Μέση Ανατολή πέρασαν μαζικά το Βόσπορο και επεκτάθηκαν στους πλούσιους βοσκότοπους της Ευρώπης, φέρνοντας μαζί τους ζώα όπως τα βοοειδή και οι χοίροι.

Ενδείξεις για επιμειξία με τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Ευρώπης δεν έχουν βρεθεί, ένδειξη ότι οι δύο λαοί παρέμειναν απομονωμένοι. Αντίθετα, οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν ότι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και γεωργοί-κτηνοτρόφοι συγκρούστηκαν με βιαιότητα.

Αυτοί που νίκησαν ήταν οι προηγμένοι κτηνοτρόφοι, κυρίως επειδή μπορούσαν να εξασφαλίζουν πιο εύκολα τροφή.

Το περίεργο όμως είναι ότι οι γεωργοί της Μέσης Ανατολής έτρωγαν μεν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, δεν μπορούσαν όμως να πιουν το φρέσκο γάλα.

Αυτό συνέβαινε επειδή οι ενήλικοι Homo sapiens κανονικά δεν παράγουν το ένζυμο της λακτάσης, με το οποίο διασπάται η λακτόζη του γάλακτος. Από τη στιγμή που κάποιος ενηλικιωνόταν το γάλα θα του προκαλούσε στομαχικές διαταραχές, διάρροια και ναυτία, όπως εξάλλου συμβαίνει και σήμερα στους λαούς της Αφρικής και της Ασίας.

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε με την εμφάνιση μιας μετάλλαξης που επέτρεπε στους ενήλικες να συνεχίσουν να πίνουν γάλα.

Και αυτό φαίνεται ότι δεν συνέβη στη Μέση Ανατολή αλλά στην Ευρώπη, την εποχή της Γραμμικής Ταινιωτής Κεραμικής.

Αναλύσεις σε χιλιάδες νεολιθικά οστά αποκάλυψαν πέρυσι ότι οι πρώτοι άνθρωποι που άρχισαν να πίνουν γάλα έζησαν στην περιοχή της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Δεδομένου ότι η μετάλλαξη προσέφερε στους φορείς της ένα τεράστιο εξελικτικό πλεονέκτημα, σύντομα εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Φαίνεται λοιπόν ότι νεολιθικοί άνθρωποι της Μέσης Ανατολής έμαθαν πρώτοι πώς να εκτρέφουν ζώα, χρειάστηκε όμως να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για να αρχίσουν να πίνουν το φρέσκο γάλα τους.

Όπως εκτιμά ο Χοακίμ Μπούργκερ, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Μάινζ που μελετά το θέμα, το γάλα διαμόρφωσε την ανθρώπινη ιστορία τόσο καθοριστικά όσο τη διαμόρφωσε αργότερα η πυρίτιδα.
«Αυτό που έγινε τότε ήταν μια λευκή επανάσταση» σχολίασε.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Πέντε εστίες διαφθοράς στα ελληνικά ΑΕΙ »


Του Αποστολου Λακασα
Μεγάλο… φαγοπότι διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι άνδρες του ΣΔΟΕ κατά τους ελέγχους που διενεργούν σε περιφερειακό ΤΕΙ. Σε πανεπιστήμιο, τεχνικός διαγωνισμός έγινε με φωτογραφικό τρόπο ώστε να προκριθούν συγκεκριμένοι εργολάβοι. Σε ισχυρή σχολή της χώρας παρατηρείται σπατάλη στη διανομή συγγραμμάτων… Είναι λίγες από τις περιπτώσεις που έρχονται στο φως σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπου η σπατάλη, η κακοδιαχείριση και η διαφθορά βρίσκουν εύκολες διόδους. Αλλωστε, το ύψος των κονδυλίων που διακινούνται στα ΑΕΙ είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Μόνο τα πανεπιστήμια για λειτουργικές δαπάνες, σίτιση και αμοιβές εκτάκτων καθηγητών θα πάρουν φέτος 58,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά κονδύλια μπαίνουν στα ταμεία τους από ερευνητικά προγράμματα και συμβάσεις έργου των ΑΕΙ με τον ιδιωτικό τομέα. Οι διαγωνισμοί, η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, η διανομή συγγραμμάτων και η αξιοποίηση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) αποτελούν τους τέσσερις τομείς όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς. Οι προτάσεις του υπ. Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ που αναμένεται να καταθέσει άμεσα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Πρυτάνεων το προσεχές Σαββατοκύριακο. Επίσης, δίνεται στα ΑΕΙ η ευκαιρία να οργανώσουν ηλεκτρονικά τις διοικητικές τους υπηρεσίες με αξιοποίηση κονδυλίων από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». «Εκτός από την τακτοποίηση των εσωτερικών λειτουργιών του ΑΕΙ και την ενίσχυση της διαφάνειας, βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η συγκέντρωση όλων των επιμέρους στοιχείων της λειτουργίας του ΑΕΙ και η ανάλυσή τους. Ετσι, θα είναι ευκολότερη η χάραξη στρατηγικής, αφού αυτή θα στηρίζεται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε ευκαιριακές στρατηγικές ή προσωπικές σχέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας. Και συμπλήρωσε: «Φαινόμενα διαφθοράς όχι μόνο θα εντοπίζονται πιο εύκολα, αλλά θα είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, αφού ο καθένας θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα και θα μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις του»…
edugate.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση