«Φαντάσου μία πόλη όπου τα γκράφιτι δεν είναι παράνομα, μία πόλη όπου όλοι μπορούν να ζωγραφίζουν όπου τους κάνει κέφι. Μία πόλη που κάθε δρόμος της είναι καλυμμένος από εκατομμύρια χρώματα και μικρές φράσεις, όπου η αναμονή σε μία στάση λεωφορείου δεν είναι βαρετή. Μία πόλη που μοιάζει με πάρτι, στο οποίο είναι προσκεκλημένοι οι πάντες, όχι μόνον οι μεσίτες και οι ληστοβαρόνοι των μεγάλων επιχειρήσεων. Φαντάσου μια τέτοια πόλη και μην ακουμπάς πια στον τοίχο … είναι φρεσκοβαμμένος», είπε ο γνωστός Βρετανός street artist, Bansky. Φαντάσου τώρα την Αθήνα. Την εγκλωβισμένη, στον ιστό της, Αθήνα των γκρίζων πολυκατοικιών. Αυτή την πόλη με προσόψεις κτηρίων με γκράφιτι. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ. Απλά να σηκώσεις το κεφάλι και να δεις την αρχή.
Με μία μικρή βόλτα στου Ψυρρή. Εκεί βρίσκονται τα έργα τριών καλλιτεχνών – τοιχογράφων, του Βαγγέλη Χούρσογλου στο κτήριο επί της οδού Μιαούλη 4, στο Μετρό Μοναστηράκι, του Same 84 στο κτήριο στην πλατεία Ηρώων και του Taxis στο κτήριο επί της Αγαθάρχου 9. Πρόκειται για τον καρπό του πιλοτικού προγράμματος «Δημόσιες Τοιχογραφίες – Ανάπλαση Ψυρρή», που εφαρμόστηκε από τον δήμο Αθηναίων, την Αναπτυξιακή του Εταιρεία και την «Πρόσοψη» σε συνεργασία με την ομάδα Carpe Diem. Το πρόγραμμα «Πρόσοψη» ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του δήμου για να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Πρωταρχικός στόχος ήταν η αισθητική αναβάθμιση του κέντρου και κάθε γειτονιάς, η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου, μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτηρίων.
Ο στόχος άρχισε να επιτυγχάνεται, καθώς εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έσπευσαν να συμμετάσχουν. Στα επτά χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, 5.000 κτήρια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, 25.000 πολίτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και 4.900 κτήρια έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης των προσόψεών τους. Σε πέντε πλατείες της Αθήνας, Αθ. Κανελλοπούλου στους Αμπελοκήπους, πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, πλατεία Παγκρατίου στο Παγκράτι, πλατεία Χίλτον στα Ιλίσια και πλατεία Βαρβακείου Αγοράς ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των προσόψεων των κτηρίων τους. «Οι Αθηναίοι έχουν κλείσει τα μάτια τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε αυτό που βλέπουν έξω από την πόρτα τους», δηλώνει ο εκπρόσωπος του προγράμματος, Κώστας Ζώης, και προσθέτει:«Έρχονται άνθρωποι, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και με δυσκολία αναγνωρίζουν το κτήριό τους. Με τα προγράμματα αυτά αρχίζουν να βλέπουν προς τα έξω».
Σε αυτή την πόλη που γυρεύει πρόσωπο, το Carpe Diem (www.carpre-diemact.gr), μία ομάδα ανθρώπων, με «βιογραφικό» ένα από τα μεγαλύτερα project τοιχογραφιών το 2002, το «Χρωμόπολις», όταν δημιουργήθηκαν δέκα τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων, την τοιχογραφία «Ελαϊς» στο διατηρητέο κτήριο της Ελαϊς, στο Π. Φάληρο το 2003, και πολλών άλλων εικαστικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια», ανέλαβε δράση. «Είναι η πρώτη φορά που ένας δήμος μας καλεί να συνεργαστούμε σε ένα οργανωμένο πεδίο», λέει ο συντονιστής της ομάδας, Κυριάκος Ιωσηφίδης. «Θέλαμε να δώσουμε βήμα σε όσους θέλουν να προσφέρουν στη δημόσια εικόνα της πόλης», δηλώνει η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη – Μυτιληναίου. Ύστερα από μήνες προετοιμασίας, ανίχνευση και επιλογή κτηρίων, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων με τους αρμόδιους φορείς και τους ιδιοκτήτες, συζητήσεις με κατοίκους, συντονισμό συνεργείων, επιλογή των κατάλληλων υλικών το αποτέλεσμα ήρθε. Τρία κτήρια στην περιοχή του Ψυρρή ζωγραφισμένα με μεγάλες τοιχογραφίες.