Archive for 12 Οκτωβρίου, 2010

Υπολογίστε εύκολα την παραγωγή ενέργειας της ταράτσας σας! »

Με μια πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή www.wwf.gr/ilios, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει εύκολα, γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια το κόστος κτήσης και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία του.

Από την 1η Ιουλίου 2009 έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτηρίων, για την παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή των πολιτών και την αύξηση του ποσοστού ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο σε εθνικό επίπεδο.

Το WWF Ελλάς θέλοντας να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα το σύνολο της επένδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρουσιάζει το πρωτότυπο διαδικτυακό εργαλείο «Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)», το οποίο θα βοηθήσει τον κάθε πολίτη προσωπικά να υπολογίσει:

– Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του συγκεκριμένου κτηρίου στο οποίο κατοικεί.
– Το κόστος της επένδυσης, καθώς και το χρόνο αποπληρωμής της.
– Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η επιφάνεια εγκατάστασης, ο προσανατολισμός της στέγης, η κλίση, η θέση των γειτονικών κτηρίων κλπ.
– Το οικονομικό όφελος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο χρόνο.
– Το περιβαλλοντικό όφελος από τη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Κατά την άποψη της οργάνωσης, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτηρίων συντελεί στην ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία καθώς και την περιβαλλοντική αποφόρτιση των περιοχών στις οποίες λειτουργούν συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (λιγνίτη ή/και πετρελαίου).

Παράλληλα η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη των εθνικών δεσμεύσεων για κάλυψη του 20% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2020.

Σήμερα όμως, σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση τίθεται ένα αδικαιολόγητα μικρό πλαφόν στη δυνατότητα εγκατάστασης φ/β σε κτίρια και κατοικίες, ενώ αντίθετα πριμοδοτούνται οι μεγάλες επενδύσεις φ/β άνω των 100 KW.

«Λόγοι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί επιβάλλουν την άμεση αλλαγή κατεύθυνσης στον τομέα των φ/β, έτσι ώστε να δοθεί σαφής προτεραιότητα στην εγκατάσταση φ/β σε ταράτσες και στέγαστρα κτιρίων. Με αυτό τον τρόπο θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας, θα διαχυθεί καλύτερα το οικονομικό κέρδος σε πολλά περισσότερα νοικοκυριά και θα αποφευχθεί η μαζική αλλαγή χρήσεων γης», τονίζει ο Γιώργος Τραγόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Έχοντας ως γνώμονα την πεποίθηση πως ο κύριος όγκος των φ/β συστημάτων πρέπει να εγκατασταθεί στις στέγες, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας όπου πάνω από το 80% των φ/β βρίσκεται σε ταράτσες, το WWF Ελλάς δημιούργησε την διαδικτυακή εφαρμογή «ΗΛΙ.Ο.Σ» και προσκαλεί όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του για να μάθουν περισσότερα.

Για το econews

Τζόαν Σάδερλαντ Πέθανε η τελευταία ντίβα της όπερας »

Η Αυστραλέζα Τζόαν Σάδερλαντ, μία από τις κορυφαίες λυρικές τραγουδίστριες του 20ού αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών

O θάνατος της Τζόαν Σάδερλαντ χθες το πρωί στο σπίτι της στην Ελβετία σκόρπισε παγκόσμια συγκίνηση. Μία από τις κορυφαίες λυρικές ερμηνεύτριες του 20ού αιώνα ή αλλιώς «Η φωνή του αιώνα», όπως την είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Λουτσιάνο Παβαρότι, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 83 ετών, υποκύπτοντας σε μακρόχρονη ασθένεια. Εχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 40 χρόνια υπέρλαμπρης σταδιοδρομίας στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, η Σάδερλαντ όχι μόνο «στοίχειωσε» κάποιες από τις σημαντικότερες ηρωίδες του belcanto επαναφέροντάς τες στο προσκήνιο έπειτα από δεκαετίες λησμονιάς, αλλά κατάφερε και να υπερβεί τα όρια του κόσμου της Οπερας κερδίζοντας ευρύτερη αναγνώριση.

Κόρη λυρικής τραγουδίστριας και επιτυχημένου ράφτη, η Τζόαν Σάδερλαντ γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 7 Νοεμβρίου 1926. Πρώτη δασκάλα της στο τραγούδι υπήρξε η μητέρα της. Τελειώνοντας το σχολείο δούλεψε αρχικώς ως γραμματέας, αλλά το όνειρο της σκηνής δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Το 1951 ταξίδεψε στο Λονδίνο με στόχο να τραγουδήσει στο Κόβεντ Γκάρντεν. Την ίδια περίπου περίοδο «άνθησε» η φιλία της με έναν νεαρό αυστραλό πιανίστα, τον Ρίτσαρντ Μπόνινγκ, τον οποίο παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1954. «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για μια γυναίκα με μεγάλη καριέρα να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της επαγγελματικής και της προσωπικής της ζωής» δήλωνε χρόνια αργότερα η θρυλική υψίφωνος. Η ίδια πάντως υπήρξε πολύ τυχερή στον τομέα αυτόν.Πέρα από πολύτιμος σύντροφος, ο Μπόνινγκ επηρέασε καταλυτικά την καριέρα της.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1959 η Σάδερλαντ καθιερώθηκε εν μια νυκτί στο διεθνές στερέωμα θριαμβεύοντας στην πρώτη της «Λουτσία ντι Λαμερμούρ». Καθώς η καριέρα της απογειώθηκε, οι πρώτες αναμετρήσεις της με ρόλους που έμελλαν να «σφραγιστούν» από τη φωνή της διαδέχονταν η μία την άλλη. Το 1961, και πάλι με τον ρόλο της Λουτσία, η Σάδερλαντ «υπέταξε» δύο ακόμη λαμπρές λυρικές σκηνές: τη Σκάλα του Μιλάνου και τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης. Αποσύρθηκε από τη σκηνή το 1990 έχοντας τραγουδήσει περίπου 60 διαφορετικούς ρόλους, έχοντας αποσπάσει πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και έχοντας «τροφοδοτήσει» τις σελίδες ουκ ολίγων βιβλίων που γράφτηκαν γύρω από τη ζωή και την καριέρα της.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

Το δευτερεύον όφελος »

Δευτερεύoν όφελος είναι ένας ψυχολογικός όρος ο οποίος περιγράφει τους κρυφούς λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να εμμένει σε μια καταστροφική συμπεριφορά,  κατάσταση η σχέση. Ο όρος αυτός βασίζεται στην άποψη ότι υπάρχουν πολλά, μη εμφανή  πλεονεκτήματα κυρίως κοινωνικά και διαπροσωπικά που οδηγούν τα άτομα στο να διατηρούν και να διαιωνίζουν αρνητικές καταστάσεις.

Δυστυχώς το δευτερεύον όφελος υποστηρίζεται από πολύπλοκες διεργασίες που είναι βαθιά ριζωμένες στο υποσυνείδητο και είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν και να γίνουν κατανοητές από το ίδιο το άτομο χωρίς ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι πολύ δύσκολο να για το ίδιο το άτομο να αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρχει όφελος που λειτουργεί ως κίνητρο για την επανάληψη αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί εδώ είναι εάν το άτομο θέλει πραγματικά να θεραπευτεί η έχει ισχυρούς λόγους να αντιστέκεται και να εμμένει στο φαύλο κύκλο.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι ο χρόνιος πόνος που έχει ψυχοσωματική βάση. Το δευτερεύον όφελος σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά εμφανές. Το άτομο που πάσχει μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφύγει οποιαδήποτε υποχρέωση μπορεί να έχει χρησιμοποιώντας αυτή τη δικαιολογία. Μπορεί να μην πάει στη δουλεία, να μην κάνει τις δουλείες τους σπιτιού ή και να αποφύγει μια συνάντηση.

Ένα πολυπλοκότερο παράδειγμα είναι οι γυναίκες ή οι άντρες  που συνεχίζουν να μένουν σε αυτοκαταστροφικές σχέσεις, παρότι έχουν πλήρη επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν αυτές  οι σχέσεις στη ζωή τους. Το ρητό  “καλύτερα ο βάλτος που ξέρουμε”, περιγράφει σφαιρικά τo δευτερεύον όφελος που απορρέει από αυτό το φαινόμενο.  Ο βάλτος στην προκειμένη περίπτωση είναι η αυτοκαταστροφική σχέση. Ο βάλτος αυτός έχει στενά όρια και περιορίζει την  εξέλιξη του ατόμου που υποσυνείδητα έχει επιλέξει να κατοικεί μέσα του. Τα στενά όρια και ο περιορισμός είναι τα αρνητικά στοιχεία αυτού του περιβάλλοντος αλλά είναι παράλληλα και θετικά αν τα εξετάσουμε ως δευτερεύοντα οφέλη.

Ο περιορισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως φαινομενικά θετικός για την συγκεκριμένη γυναίκα. Κατ αρχήν  της προσφέρει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, βρίσκεται στο περιβάλλον που ξέρει και έχει μάθει να λειτουργεί και να ελίσσεται. Για παράδειγμα μπορεί να μην της αρέσει το γεγονός ότι τσακώνετε με την σχέση της, αλλά μπορεί να την αποζημιώνει η συγνώμη , οι αγκαλιές  και οι υποσχέσεις που θα ακολουθήσουν. Ο τσακωμός δηλαδή είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να αναδυθεί το δευτερεύον όφελος.

Επίσης λόγω του ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είναι περιορισμένη, απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη και προπάντων δεν χρειάζεται να πάρει κανένα ρίσκο.  Διαλέγει δηλαδή την αυτοκαταστροφική σχέση από το να ρισκάρει και να ξεκινήσει μια νέα γνωριμία που θα την βγάλει από το βάλτο που ξέρει. Η συνήθεια υπερνικά την αβεβαιότητα.

Πρέπει λοιπόν όλοι μας να αναρωτηθούμε γιατί διαιωνίζουμε καταστάσεις οι οποίες είναι δυσλειτουργικές και να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε.

healthierworld.gr

Φάλαινες και δελφίνια τραγουδούν «live» στο Διαδίκτυο »


ΛΟΝΔΙΝΟ. Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μιας πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας μελέτης της συμπεριφοράς των θαλάσσιων θηλαστικών, και ειδικότερα των φαλαινών και των δελφινιών. Υστερα από προσπάθειες 10 ετών ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ενός δικτύου υδροφώνων και εξοπλισμού ηχητικής καταγραφής σε βυθούς και άλλα σημεία των θαλασσών. Με τον εξοπλισμό αυτόν οι επιστήμονες μπορούν πλέον να ακούν τους ήχους και τα τραγούδια των φαλαινών και των δελφινιών αλλά και γενικότερα τους υποθαλάσσιους θορύβους. Στόχος τους είναι να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στη ζωή και στη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ονομάζεται LΙDΟ (Listening to the Deep Οcean Εnvironment). Δημιουργήθηκε μάλιστα ένας δικτυακός τόπος (http://listentothedeep.net/) στον οποίο οι χρήστες του Ιnternet μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των ερευνών και να ακούνε τους ήχους από τα βάθη των θαλασσών. Ο εξοπλισμός της υποθαλάσσιας ηχητικής καταγραφής είναι εγκατεστημένος σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, στον Ατλαντικό Ωκεανό (κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές) και στη Βόρεια Θάλασσα.

TO BHMA,

Ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή εμβρυακών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς »

Την πρώτη επίσημη δοκιμή εμβρυακών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς ξεκίνησαν Αμερικανοί επιστήμονες

μετά την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η αμερικανική Υπηρεσία έδωσε την άδεια της στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron να εφαρμόσει την αμφιλεγόμενη μέθοδο σε ασθενείς που έχουν τραυματίσει την σπονδυλική τους στήλη.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε νοσοκομείο της Ατλάντα και η ασφάλεια της θεραπείας θα υποβληθεί σε ελέγχους.

“Η έναρξη της κλινικής δοκιμής GRNOPC1 είναι ένα σημαντικό βήμα για τις θεραπείες ανθρώπων που θα βασίζονται στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Δρ. Τόμας Οκάρμα.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή θα πρέπει να έχουν τραυματιστεί μέσα σε διάστημα 14 ημερών προκειμένου να υποβληθούν στη θεραπεία.

Τελικός στόχος της δοκιμής είναι να εγχυθούν σε παράλυτους εθελοντές κύτταρα που θα προέρχονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα με την ελπίδα ότι θα αναγεννηθούν τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα και, τελικά, θα μπορέσουν να ανακτήσουν τη δυνατότητα κίνησης και αίσθησης.
enet.gr

Για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο προειδοποιεί Γερμανός υπουργός »

«Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου αναδύθηκε στον ορίζοντα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Rainer Bruederle μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε διήμερη επίσκεψή του στη Σαγκάη και το Πεκίνο της Κίνας.


«Ο κίνδυνος είναι τα παράπονα σχετικά με τις υποτιμήσεις των νομισμάτων να οδηγήσουν στην επιβολή αντισταθμιστικών-αντεκδικητικών μέτρων τα οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο» δήλωσε ο υπουργός χωρίς να αναφερθεί σε καμία χώρα ειδικά.

Το Πεκίνο έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από τους εμπορικούς εταίρους του σε ΗΠΑ και Ε.Ε. προκειμένου να αφήσει το νόμισμά του να ανατιμηθεί γρηγορότερα, καθώς οι επικριτές ισχυρίζονται ότι το γιουάν είναι υποτιμημένο κατά 40%.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε νόμο τον περασμένο μήνα που επιτρέπει στο υπουργείο Εμπορίου να επιβάλλει δασμούς στην Κίνα εξαιτίας της χειραγώγησης του νομίσματός της και όχι απλά επειδή επιδοτεί τις εξαγωγές της. Για να ισχύσει ο νόμος πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Το φάντασμα ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου κυριάρχησε στην ετήσια σύσκεψη του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας ξεφύγει από τα χέρια ο έλεγχος της κατάστασης ή να γυρίσουμε την πλάτη στο ελεύθερο εμπόριο» δήλωσε ο Bruederle προσθέτοντας πως βλέπει τον εαυτό του σαν πρέσβη ή και ιεραπόστολο του αγώνα κατά του προστατευτισμού. Ο Bruederle θα αντικαταστήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στην ερχόμενη σύνοδο του G20 στη Ν. Κορέα, όπου δήλωσε πως ελπίζει να καταλήξει σε «λογικές λύσεις» μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
enet.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση