Μαρίνα Κουτσούμπα
Η δύναμη της πίστης σώζει ζωές… Βάσει νέας βρετανικής έρευνας, οι ασθενείς με έντονη θρησκευτική πίστη, είχαν τρεις φορές πολλαπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης μετά την υποβολή τους σε κάποια σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Liver Τransplantation» διεξήχθη σε 179 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος μεταξύ 2004 και 2007, έδειξε ότι όσοι ασθενείς είχαν στενούς δεσμούς με το θρησκευτικό σύστημα, το οποίο πίστευαν, είχαν τρεις φορές πολλαπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Ειδικότερα, οι ασθενείς ερωτήθηκαν πριν από τη μεταμόσχευση για τα θρησκευτικά τους πιστεύω και διαπιστώθηκε πως τρία χρόνια μετά την επέμβαση, περίπου το 20% των άθεων ή αγνωστικών ασθενών είχαν φύγει από τη ζωή.
«Οι ασθενείς με έντονη θρησκευτική πίστη και σχέση με τον Θεό παρουσίασαν μεγαλύτερες ικανότητες επιβίωσης απ΄ ό,τι ασθενείς με χαμηλή ή καθόλου θρησκευτικότητα», επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, δρα Φράνκο Μποναγκουίντι.
Σημείωσε ακόμα πως δεν έπαιζε κανένα ρόλο το θρησκευτικό δόγμα που πρέσβευε κάθε ασθενής, αλλά η προσωπική σχέση που θεωρούσε ότι είχε με το Θεό στον οποίο πίστευε.
Εν μέρει έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ανεξήγητη σχέση ανάμεσα στη θρησκεία και τον πόνο. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί, βάσει ερευνών, ότι κατά την προσευχή παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίες, που μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου, δίνοντας τη θέση τους, αν όχι σε εκείνο της ευχαρίστησης, σε εκείνο της ηρεμίας και της στωικότητας.
Τον περασμένο μήνα, ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Πεν Στέιτ διαπίστωσαν πως όταν κάποιος άνθρωπος χάνει την πίστη του στον Θεό, τότε αυτομάτως αυξάνονται οι πιθανότητες να αρχίσει τις καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, ενώ επίσης γίνεται πιο αρνητικός και αγχώνεται ευκολότερα.
Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος, με Δανούς επιστήμονες του ΠανεπιστημιακούΝοσοκομείου του Άαρχους να υποστηρίζουν πως από τις δικές τους στατιστικές έρευνες δεν προέκυψαν αποδείξεις που να καθιστούν σαφές ότι η θρησκευτικότητα “θεραπεύει” ή βελτιώνει τη μετεγχειρητική κατάσταση ενός ασθενούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Αμερικανοί ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (NCI) που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «είναι πρόωρο να προσδιορίσουμε τι ρόλο παίζουν η θρησκεία και η πνευματικότητα στην ασθένεια και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με καρκίνο. Χρειάζεται μακροχρόνια ποιοτική έρευνα σε μεγάλο στατιστικό δείγμα».
cosmo.gr