Archive for 6 Οκτωβρίου, 2010

Κηφηνείον «Η Ωραία Ελλάς» »


του Σαράντου Καργάκου, Συγγραφέως – Φιλολόγου – Ιστορικού
Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ καί τριάντα χρόνια είναι η …εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδόθησαν σε μία χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία, εξέθρεψε καί διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή πού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές πού ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές…

Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» πού κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή πού ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής πού έδειχνε αριστερά καί πήγαινε δεξιά καί τούμπαλιν. Γι’ αυτό τουμπάραμε… Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, πού δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πώς η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν.

Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ’ όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers». Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό καί υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακόμη καί στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη καί διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονικούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις καί ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής καί χρησιμότητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπίδες των γονιών, πού πιστεύουν ότι τα παιδιά καί μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά. Έτσι παράγονται επιστήμονες πού είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής.

Παρ’ όλο πού γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυχίο τεχνικής σχολής καί δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφόρητου «κινητού» τους.

Τούτη η παιδεία, πού όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ’ ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυμία, την αναβλητικότητα καί το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας καί η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσουμε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία καί την πρωτοτυπία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πώς να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πώς να σκέπτονται αλλά με τί να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης καί των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό καί πιο μεγάλο. Το έμβλημα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο μαθητής-βλάξ πού καταπίνει σελίδες σαν χάπια καί πού θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Καί το λεγόμενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό καί ως λόγος καί ως περιεχόμενο.

Καί τολμώ να λέγω αισχρό, διότι πρωτίστως το «Αναγνωστικό» πού πρέπει να είναι ευαγγέλιο πνευματικό ειδικά στο Δημοτικό, αντί να καλλιεργεί την αγάπη για τη δουλειά, καλλιεργεί την απέχθεια. Που πια, όπως παλιά, ο έρωτας για την αγροτική, τη βουκολική καί τη θαλασσινή ζωή; Ο ναύτης δεν είναι πρότυπο ζωής. Πρότυπο ζωής είναι ο «χαρτογιακάς». Όσο κι αν ήσαν κάπως ρομαντικά τα παλιά «Αναγνωστικά», καλλιεργούσαν τον έρωτα για τη δουλειά. Ακούω πώς δεν πάει καλά η οικονομία. Μα πως να πάει, όταν με τη ναυτιλία πού προσφέρει το 5,6% του ΑΕΠ ασχολείται μόνο το 1% των Ελλήνων; (Με τον αγροτικό τομέα πού προσφέρει το 6,6% του ΑΕΠ ασχολείται το 14,5% του πληθυσμού). Διερωτώμαι, τί είδους ναυτικός λαός είμαστε, όταν αποστρεφόμαστε την θάλασσα καί στα ελληνικά καράβια κυριαρχούν Φιλιππινέζοι, Αλβανοί καί μελαψοί κάθε αποχρώσεως; Το σχολείο καλλιεργεί τον έρωτα για την τεμπελιά, όχι για δουλειά. Τα πανεπιστήμια καί οι ποικιλώνυμες σχολές επαυξάνουν τον έρωτα αυτό. Πράγματα πού μπορούν να διδαχθούν εντός εξαμήνου -καί μάλιστα σε σεμιναριακού τύπου μαθήματα- απαιτούν τετραετία! Βγαίνουν τα παιδιά από τις σχολές καί δικαίως ζητούν εργασία με βάση τα «προσόντα» τους, αλλά τέτοιες εργασίες πού ζητούν τέτοια προσόντα δεν υπάρχουν. Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν δύο σχολές θεατρολογίας -πέρα από τις ιδιωτικές θεατρικές σχολές- πού προσφέρουν άνω των 300 πτυχίων το έτος. Που θα βρουν δουλειά τα παιδιά αυτά;

Αν όμως το σχολείο από το Δημοτικό καλλιεργούσε την τόλμη, την αυτενέργεια, βράβευε την πρωτοβουλία,την ανάληψη ευθυνών, την αγάπη για την οποιαδήποτε δουλειά ακόμη καί του πλανόδιου γαλατά, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα Ελδοράδο, όπως έγινε Ελδοράδο για τους εργατικούς Αλβανούς, Βουλγάρους, Πολωνούς, Γεωργιανούς, Αιγυπτίους αλιείς, Πακιστανούς καί Ουκρανούς. Σήμερα αυτοί είναι η εργατική κι αύριο η επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος. Κι οι Έλληνες, αφήνοντας την πατρώα γη στα χέρια των Αλβανών πού την δουλεύουν, την πατρώα θάλασσα στα χέρια των Αιγυπτίων πού την ψαρεύουν, θα μεταβληθούν σε νομάδες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ ή θα τρέχουν για δουλειά στην Αλβανία πού ξεπερνά σε νόμιμη και παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Γέμισαν τα Τίρανα ουρανοξύστες, κτήρια γιγάντια, κακόγουστα μεν, σύγχρονα δε. Περίπου 100 ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας των αετών.

Εμείς αφήσαμε αδιαπαιδαγώγητη την εργατική καί την αγροτική τάξη. Στήν πρώτη περάσαμε σαν ιδεολογία-θεολογία το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» καί υποχρεώσαμε πλήθος επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν αλλού. Μετά διαφθείραμε τους αγρότες με παροχές χωρίς υποχρεώσεις καί τους δημιουργήσαμε νοοτροπία μαχαραγιά. Γέμισε η επαρχία με «Κέντρα Πολιτισμού», οπού «μπαγιαντέρες» κάθε λογής καί φυλής άναβαν πούρο με φωτιά πεντοχίλιαρου! Το μπουκάλι με το ουίσκι βαπτίστηκε … αγροτικό! Τώρα, όμως, πού έρχονται τα «εξ εσπερίας νέφη» χτυπάμε το κεφάλι μας. Καί που να φθάσουν τα «εξ Ανατολής» σαν εισέλθει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Θα γίνει η Ελλάς vallis flen-tium (-κοιλάς κλαυθμώνων) καί θα κινείται quasi osculaturium inter flen-tium (=σαν εκκρεμές μεταξύ θλίψεως καί οδύνης).

Δεν είμαι υπέρ μιας παιδείας πού θα υποτάσσεται στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο να χαράσσεται μια εκπαιδευτική πολιτική με κριτήρια οικονομικής αναγκαιότητας. Θεωρώ ολέθρια όμως καί την παιδεία πού εθίζει τα παιδιά στην οκνηρία, πού τα κουράζει με την παπαγαλία καί το βάρος άχρηστων μαθημάτων. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της. Τούτη η παιδεία αποκεφαλίζει τα παιδιά. Τα κάνει ικανά να μην κάνουν τίποτε. Ούτε να βλαστημήσουν. Ακόμη καί η αισχρολογία τους περιορίζεται στη λέξη πού τα κάνει συνονόματα. Αν τους πεις βρισιά της περασμένης 20ετίας θα νομίσουν ότι μιλάς αρχαία Ελληνικά! Είναι θλιβερή η εικόνα πού παρουσιάζει σήμερα, παρουσίαζε χθες καί θα παρουσιάζει κι αύριο η ελληνική κοινωνία: να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, άνω των 70 ετών, πού, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, εργάζονται νυχθημερόν, για να συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν τις ατελείωτες σπουδές τους, τα παιδιά πού λιώνουν τα νιάτα τους στα «κηφηνεία», πού πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν την ώρα πού οι Αλβανοί πάνε για δουλειά, θα μου πείτε, τι δουλειά; Οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι τίμια. Όταν μικροί -ακόμη στο Δημοτικό- μαθαίναμε απ’ έξω τον Τυρταίο (ποιος τολμά σήμερα να διδάξει Τυρταίο;) δεν τον μαθαίναμε για να γίνουμε πολεμοχαρείς αλλά για να νοιώθουμε ντροπή, όταν στην μάχη της ζωής, στην πρώτη γραμμή είναι οι παλαιότεροι, οι «γεραιοί» καί οι νέοι κρύβονται πίσω από τη σκιά τους. «Αισχρόν γαρ δη τούτο… κείσθαι πρόσθε νέων άνδρα παλαιότερον».

Σήμερα, βέβαια, οι χειρωνακτικές εργασίες ελέγχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ξένους. Στίς οικοδομές μιλούν αλβανικά, στα χωράφια πακιστανικά. Σέ λίγο οι χειρωνακτικές επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των Κινέζων πού κατασκευάζουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών ειδών πού θυμίζουν… Ελλάδα. Ακόμη καί τις σημαίες μας στην Κίνα τις φτιάχνουν! Κι εμείς; Εμείς, όπως πάντα, φτιάχνουμε τα τρία κακά της μοίρας μας. «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, πού δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμε μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν πού προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε διακοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» καί πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια». Έλεγε ο Φωκίων, πού πλήρωσε τέσσερις δραχμές τη δεύτερη δόση του κώνειου πού χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα…

Λυπάμαι πού θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές καί τα ΜΜΕ σακάτεψαν καί σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματα της -δικαιώματα στην τεμπελιά- καί ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον. Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ: Κλειδί ο συντελεστής βαρύτητας που θα καθορίζουν οι σχολές – Αλλαγές και στις φετινές πανελλαδικές »



Δραστικές αλλαγές στο πρόγραµµα σπουδών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, νέο τρόπο πρόσβασης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ και αναδιάρθρωση του πρώτου έτους σπουδών περιλαµβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα αλλαγές αναµένεται να συναντήσουν και οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς το υπουργείο σκέπτεται να µετατοπίσει πριν από τις εξετάσεις τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού και να µειώσει τον αριθµό των εισακτέων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα ακόλουθα:

ΠΛΗΡΕΣ ΘΕΜΑ….

Νόμπελ πιο σκληρό από τ’ ατσάλι »


Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Δύο ρωσικής καταγωγής επιστήμονες μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τις «επαναστατικές τους εργασίες στο γραφένιο», το λεπτότερο και ίσως το ανθεκτικότερο υλικό που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών, από την κβαντική φυσική μέχρι τις ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης.

Είναι πολύ λεπτός άνθρακας, διάφανος, εξίσου καλός αγωγός του ηλεκτρισμού με τον χαλκό και αντέχει 100 φορές πιο πολύ από το ατσάλι. Το γραφένιο «χάρισε» το Νόμπελ Φυσικής στους Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ (φωτ. Reuters) Είναι πολύ λεπτός άνθρακας, διάφανος, εξίσου καλός αγωγός του ηλεκτρισμού με τον χαλκό και αντέχει 100 φορές πιο πολύ από το ατσάλι. Το γραφένιο «χάρισε» το Νόμπελ Φυσικής στους Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ (φωτ. Reuters) Ο 51χρονος Αντρέ Γκέιμ και ο 36χρονος Κονσταντίν Νοβοσέλοφ είναι οι πρώτοι που κατάφεραν ν’ απομονώσουν το γραφένιο (2004) και να αναδείξουν τις εξαιρετικές του ιδιότητες. Πρόκειται για μια μορφή πολύ λεπτού άνθρακα (πάχους μόλις ενός ατόμου) με εξαιρετικά μεγάλη αντοχή (100 φορές δυνατότερο από το ατσάλι). Είναι εξίσου καλός αγωγός του ηλεκτρισμού με τον χαλκό, ενώ ως αγωγός της θερμότητας ξεπερνά κάθε άλλο γνωστό υλικό.

Είναι σχεδόν εντελώς διάφανο, αλλά έχει ταυτοχρόνως τόσο μεγάλη πυκνότητα ώστε δεν μπορεί να το διαπεράσει ούτε ένα άτομο ηλίου (το μικρότερο αέριο άτομο).

Ο ίδιος ο Γκέιμ το συγκρίνει, ως προς τις εν δυνάμει επαναστατικές του εφαρμογές, με τα πλαστικά, ενώ η Επιτροπή Νόμπελ της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, που απονέμει το βραβείο, εκτιμά ότι η η αξιοποίηση των ιδιοτήτων του γραφενίου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων υπερ-υλικών.

Με το γραφένιο οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν μια νέα κατηγορία δισδιάστατων υλικών με μοναδικές ιδιότητες και να διεξαγάγουν πειράματα που δίνουν νέα τροπή στα φαινόμενα της κβαντικής φυσικής. Οσον αφορά τις πρακτικές εφαρμογές, η επιτροπή προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να γίνουν πολύ πιο αποδοτικοί, καθώς οι ημιαγωγοί από γραφένιο θα είναι πολύ γρηγορότεροι από τους ημιαγωγωγούς σιλικόνης που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Από αεροσκάφη μέχρι οθόνες

Ως διάφανο υλικό με καλή αγωγιμότητα, το γραφένιο είναι επίσης κατάλληλο για την κατασκευή οθονών αφής ή ηλιακών κυψελών, ενώ το απειροελάχιστο πάχος του και η υψηλή αντοχή του μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη εξαιρετικά λεπτών, ελαστικών και ελαφρών υλικών για την κατασκευή αεροσκαφών, δορυφόρων και αυτοκινήτων.

Οι δύο φετινοί νικητές γεννήθηκαν και σπούδασαν στη Ρωσία και σήμερα είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Γκέιμ έχει ολλανδική υπηκοότητα, ενώ ο Νοβοσέλοφ ρωσική και βρετανική. Σε ηλικία μόλις 36 ετών, είναι μάλιστα ο νεότερος νομπελίστας φυσικός από το 1973. Συγχαίροντας τους δύο συναδέλφους τους, διακεκριμένοι φυσικοί χαιρετίζουν μεταξύ άλλων την καθαρότητα της σκέψης και την απλότητα των μεθόδων των Γκέιμ και Νοβοσέλοφ οι οποίοι κατάφεραν ν’ απομονώσουν το πρώτο στρώμα γραφενίου από τον κοινό γραφίτη χρησιμοποιώντας μια απλή κολλητική ταινία.

Η ίδια η επιτροπή μνημονεύει άλλωστε «την παιχνιδάρικη διάθεση» που επέδειξαν οι δύο βραβευθέντες ανοίγοντας ταυτοχρόνως νέες προοπτικές στην επιστήμη.
(Πηγές: Ασ. Πρες-Ρόιτερ-ΑΠΕ)

Ελιξίριο» από αμινοξέα παρατείνει τη ζωή πειραματόζωων »

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «κοκτέιλ» αμινοξέων, που αύξησε κατά 12% τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων ποντικών. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το ίδιο «ελιξίριο» θα μπορούσε να ωφελήσει και τους ανθρώπους, ιδίως τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.


Τα εργαστηριακά πειράματα, με το συγκεκριμένο μείγμα τριών αμινοξέων διαλυμένων σε νερό, αύξησε κατά μέσο όρο σε 869 μέρες τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων έναντι 774 ημερών σε όσους ποντικούς δεν είχε χορηγηθεί το “κοκτέιλ”.

Η πιο μακρόχρονη επιβίωση συνδυάστηκε με βιολογικές μεταβολές, που αύξησαν την παρεχόμενη ενέργεια στα κύτταρα των πειραματόζωων και μείωσαν τις βλάβες σε αυτά λόγω της οξείδωσης που προκαλούν οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες μορίων.

Τα ποντίκια που έλαβαν συγκεκριμένα τις ουσίες αυτές, παρήγαγαν μεγάλους αριθμούς μιτοχονδρίων, των “εργοστασίων” παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Επίσης εμφάνισαν αυξημένη ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT1, που συνδέεται με την μακροζωία, ενώ ανέπτυξαν ακόμη καλύτερες άμυνες ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες για την καρδιά και τους σκελετικούς μυς. Επίσης, είχαν περισσότερη δύναμη και καλύτερο μυικό συντονισμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον δρα Έντσο Νιζόλι του τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μιλάνο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, “είναι η πρώτη απόδειξη ότι ένα μείγμα αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής των ποντικιών”.

Πέρυσι, οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι η ίδια ομάδα αμινοξέων (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μονοκύτταρης μαγιάς.

Η νέα έρευνα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ειδικών συμπληρωμάτων αμινοξέων που θα ωφελούν τους ανθρώπους, ιδίως όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Τα τρία αμινοξέα του “κοκτέιλ”, που φαίνεται πως έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες, αποτελούν ένα τμήμα μόνο των συνολικά είκοσι αμινοξέων από τα οποία δημιουργούνται οι πρωτεϊνες.
enet.gr

Παρέμβαση Μαραντόνα για τα βραβεία Νόμπελ »



Ο αστέρας του ποδοσφαίρου και πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας της Αργεντινής Ντιέγκο Μαραντόνα κάλεσε με επιστολή του τη βουλή της Νορβηγίας να συμβάλλει ώστε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου να αναγνωριστεί διεθνώς λαμβάνοντας το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ανακοίνωσε χθες η γενική γραμματεία αθλητισμού της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο 49χρονος πρώην αρχηγός της εθνικής ποδοσφαίρου φέρεται να εξήρε τον “απαρασάλευτο, ήρεμο και θαρραλέο αγώνα για την επανένωση [με τις οικογένειές τους] των παιδιών που απήχθησαν από την κρατική τρομοκρατία”.

Η οργάνωση δημιουργήθηκε με στόχο να εντοπιστούν παιδιά που είχαν απαχθεί στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της περιόδου 1976-1983, όταν 30.000 εξαφανίστηκαν, και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης την Παρασκευή.

Ο Μαραντόνα σημείωσε ότι η οργάνωση, η πρόεδρος της οποίας Εστέλα δε Καρλότο είχε επισκεφθεί τον Ιούνιο την εθνική Αργεντινής στην Πρετόρια, όταν εξελισσόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αξίζει το βραβείο “για την αγάπη και την φροντίδα που έδειξε στα 102 παιδιά που βρέθηκαν και στη συνεχιζόμενη έρευνά της για τα σχεδόν 400 παιδιά που συνεχίζουν να αγνοούνται”.

Οι Γιαγιάδες είχαν βρει 102 παιδιά ως τον περασμένο μήνα.
enet.gr

Πανελλαδικές 2011: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι »


Του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas@xkatsikas.gr
Με πολύ απλό, σαφή και παραστατικό τρόπο, ο οδηγός αυτός απαντά στις απορίες των 90.000 φετινών μαθητών υποψηφίων, οι οποίοι όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι που θα διαγωνιστούν με το υπάρχον σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Εδώ οι μαθητές θα μάθουν όλα όσα αφορούν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τους συντελεστές, τις βαθμολογίες, τη σημασία του γραπτού βαθμού, τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής, τον τρόπο υπολογισμού των μορίων, τα Επιστημονικά Πεδία και τον τρόπο επιλογής των εισαγομένων.
Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας – Συντελεστές

Ενα δώρο «από τα αποδυτήρια» στους 90.000 μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011
Η εισαγωγή στις σχολές και στα τμήματα, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα, γίνεται με βάση τα μόρια που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του γενικού βαθμού πρόσβασης και των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας όπως αυτοί αναγράφονται στη σχετική ΒΕΒΑΙΩΣΗ, καθώς και του βαθμού του τυχόν απαιτούμενου ειδικού μαθήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές.

Αν προβλέπεται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο μέσος όρος των βαθμών που σημείωσε ο υποψήφιος στα δύο ειδικά μαθήματα.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι, για να είναι κάποιος υποψήφιος σχολής ή τμήματος για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει εξεταστεί στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα και να έχει επιτύχει σ΄ αυτό βαθμό τουλάχιστον ίσο με τη βάση, δηλαδή τουλάχιστον δέκα (10) στην κλίμακα 1-20.

Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει επιτύχει χωριστά στο καθένα από τα μαθήματα αυτά το παραπάνω ελάχιστο όριο βαθμολογίας και βαθμός ειδικού μαθήματος για τον υπολογισμό των μορίων είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο αυτών ειδικών μαθημάτων.

Ειδικότερα, οι συντελεστές είναι:

* x8 για τον γενικό βαθμό πρόσβασης,

* x1,3 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,9 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα Γενικής Παιδείας σύμφωνα με τα παρακάτω,

* x0,7 για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,4 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα Γενικής Παιδείας σύμφωνα με τα παρακάτω.
Οι συντελεστές βαρύτητας για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες ανάλογα με το τμήμα είναι:

* x2 για τα τμήματα και τις κατευθύνσεις ξένων φιλολογιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), της ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της ειδίκευσης Μετάφρασης ή Διερμηνείας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου,

* x2 για τα τμήματα για τα οποία απαιτούνται τα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο ή Αρμονία και Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων,

* x1 για τα λοιπά τμήματα για τα οποία απαιτείται ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, όπως αυτά των ΜΜΕ, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διεθνών Σπουδών κ.λπ., ή Ελεύθερο Σχέδιο, όπως το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης,

* x2 για τα ΤΕΦΑΑ. Ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά Επιστημονικό Πεδίο:

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Αρχαία Ελληνικά (υποχρεωτικό μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης)

Ιστορία (υποχρεωτικό μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης)

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βιολογία (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης)

Χημεία (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις)

Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (μάθημα Γενικής Παιδείας)

Αντικατάσταση μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επιτρέπεται μόνο για όσους υποψηφίους προέρχονται από κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές των παραπάνω μαθημάτων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου που αντικαθιστούν τα παραπάνω μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά Επιστημονικό Πεδίο αντίστοιχα είναι:

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Νεοελληνική Γλώσσα Ιστορία ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Νεοελληνική Γλώσσα ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βιολογία Νεοελληνική Γλώσσα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Νεοελληνική Γλώσσα Για το Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης δεν προβλέπεται αντικατάσταση των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, γιατί το ένα είναι μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις και το άλλο είναι μάθημα Γενικής Παιδείας. Οσοι υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν σε εθνικό επίπεδο στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν πάρουν μέρος στην εξέταση του μαθήματος αυτού, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν στο συγκεκριμένο μάθημα και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).

Fiat : Κυριαρχεί στη μείωση εκπομπών CO2 »

Η Fiat Automobiles σημείωσε το χαμηλότερο μέσο όρο εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2010, ανάμεσα στις δέκα αυτοκινητοβιομηχανίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Τα αυτοκίνητα της εταιρείας είχαν μέσο όρο εκπομπών 123,5 γρ./χλμ., ενώ το 2009 ήταν περισσότεροι κατά 4,3 γρ./χλμ.

Το ρεκόρ επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία JATO, επικεφαλής παγκοσμίως στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και την έρευνα στον τομέα του αυτοκινήτου, η οποία ιδρύθηκε το 1984 και δραστηριοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η Fiat κατατάχτηκε στην πρώτη θέση, μπροστά από τις Toyota (128,0 γρ./χλμ.), Peugeot (132,3 γρ./χλμ.), Citroen (133,4 γρ./χλμ.), Renault (134,6 γρ./χλμ.), Ford (137,0 γρ./χλμ.), Opel/Vauxhall (141,0 γρ./χλμ.), Volkswagen (142,2 γρ./χλμ.), Audi (154,2 γρ./χλμ.) και BMW (154,5 γρ./χλμ.).

Στο σημαντικό αυτό επίτευγμα έρχονται τώρα να προστεθούν δύο ακόμη σημαντικά αποτελέσματα που σημείωσε η Fiat στις κατηγορίες μοντέλου και ομίλων.

Παρά το γεγονός ότι και τα 20 αυτοκίνητα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη μείωσαν τις εκπομπές ρύπων κατά το πρώτο μισό του 2010, τρία αυτοκίνητα της Fiat βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Πρόκειται για το Fiat 500, το Fiat Panda και το Fiat Punto.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fiat είναι ο μοναδικός όμιλος που βρίσκεται ήδη κάτω από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή των 130 γρ./χλμ. που έχει οριστεί για το 2015.

econews

Ενα στα δέκα παιδιά θύμα σχολικής βίας »



Τα περιστατικά εκδηλώνονται με υψηλότερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο
Σ τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου παρατηρούνται συχνότερα κρούσματα σχολικής βίας. Ενα στα δέκα παιδιά- από το σύνολο των μαθητών – έχει πέσει θύμα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο, ενώ οι μαθητές οι οποίοι ασκούν βία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 5%. Τα αγόρια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας στο σχολείο σε σχέση με τα κορίτσια, σε αναλογία τρία προς ένα.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), με αφορμή την ενημέρωση για την πορεία της λειτουργίας της συμβουλευτικής τηλεφωνικής γραμμής «Σύνδεσμος 801 801 1177              801 801 1177       και της Ευρωπαϊκής Γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων «116111».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έρευνες δείχνουν ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με υψηλότερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ μειώνονται στο λύκειο. Επίσης οι μισοί από τους μαθητές που έχουν πέσει θύματα βίας δεν αναφέρουν το γεγονός. Οι υπόλοιποι μιλούν για αυτό σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή στους γονείς τους.

Οπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕ, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι.Τσιάντης, τα παιδιά-θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση (επιστροφή σε νηπιακές συμπεριφορές) και κατάθλιψη. Μπορούν να οδηγηθούν ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος- σημείωσε-, τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα ελληνικά σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα, κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και γονέων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=318223&dt=06/10/2010#ixzz11Ya5ijU8

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση