Ο δρ Πωλ Κέλλυ, διευθυντής ενός πολυθέσιου Γυμνασίου- Λυκείου στην Αγγλία, ξεκίνησε ένα πείραμα που θα διαρκέσει πέντε μήνες: οι 850 μαθητές του σχολείου θα αρχίζουν τα μαθήματα, όχι στις 9 το πρωί, όπως μέχρι τώρα, αλλά στις 10.
Το σχολείο είναι το Μονκσίτον Χάι Σκουλ στο Ουίτλυ Μπέυ του Βόρειου Τάινσαϊντ. Ο στόχος του πειράματος είναι να διαπιστωθεί αν, καθυστερώντας την πρωινή έναρξη των μαθημάτων, οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο καλύτερα προετοιμασμένοι. Έχει την υποστήριξη των μαθητών, των δασκάλων και των γονιών. Αντί να υπνοβατούν στη διάρκεια της πρώτης ώρας με πρησμένα μάτια, οι μαθητές θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα ωραίο πρωινό και να αρχίζουν με άνεση τα μαθήματά τους στις 10. Η ελπίδα είναι ότι έτσι θα βελτιωθεί η συγκέντρωσή τους.
Πριν εγκρίνει την πραγματοποίηση του πειράματος, ο δρ Κέλλυ ζήτησε συμβουλές από ειδικούς σε θέματα ύπνου, ιδιαίτερα τον καθηγητή νευρολογικών επιστημών Ράσελ Φόστερ του Κολεγίου Μπρέιζνοουζ της Οξφόρδης. Ο καθηγητής Φόστερ έχει παρουσιάσει έρευνες που δείχνουν ότι οι μαθητές που βρίσκονται στην αρχή της εφηβείας χρειάζονται περισσότερο ύπνο απ΄ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός και αποδίδουν καλύτερα το απόγευμα. «Τα περισσότερα σχολικά προγράμματα αναγκάζουν τους εφήβους να λειτουργούν σε ώρες της ημέρας που δεν μπορούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και πολλοί φοιτητές στα πανεπιστήμια εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους από τη στέρηση ύπνου», επισημαίνει ο Φόστερ. Αρχικά ο δρ Κέλλυ ήθελε να είναι πιο ριζική η αλλαγή και να αρχίζουν τα μαθήματα στις 11 π.μ., όμως τελικά συμφωνήθηκε ως ώρα έναρξης η 10η πρωινή. Τα μαθήματα διαρκούν 30 λεπτά επιπλέον το μεσημέρι και το σχολείο παραμένει ανοικτό για μελέτη έως τις 5 το απόγευμα. «Η άποψή μου είναι πως πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σημαντικό ζήτημα, επειδή είναι κάτι που μπορούν να κάνουν τα σχολεία για να βελτιώσουν τη σωματική και την ψυχική υγεία των μαθητών τους», λέει ο δρ Κέλλυ. Το σχολείο παραμένει πάντως ανοικτό από τις 8 π.μ. ώστε, όταν εργάζονται και οι δύο γονείς, να μπορούν να αφήνουν το παιδί τους στο σχολείο πριν από τη δουλειά. Οι περισσότεροι μαθητές υποστηρίζουν αυτήν την αλλαγή του ωραρίου. Εκφράστηκαν όμως και φόβοι μήπως οι έφηβοι εκλάβουν αυτήν την καθυστέρηση της πρωινής έναρξης των μαθημάτων ως ευκαιρία για να κοιμούνται ακόμη πιο αργά το βράδυ. «Τα παιδιά πρέπει να αναλάβουν κάποιες ευθύνες γι΄ αυτά που κάνουν», λέει στον «Ιντιπέντεντ» ο καθηγητής Φόστερ, απευθυνόμενος στους γονείς. «Ξέροντας ότι χρειάζονται εννιάμισι ώρες ύπνο, πρέπει να τις υπολογίζετε προς τα πίσω από την ώρα που ξυπνούν και να εξασφαλίζετε ότι το δωμάτιό τους είναι σκοτεινό και χωρίς αναμμένη την τηλεόραση από την ώρα εκείνη και μετά».
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.