ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑΚΟΥΡΤΗ

Αναρτήσεις φιλολογικών εργασιών

“Στα 200 π.Χ.”, Κ.Π. Καβάφη

Κάτω από: δραστηριότητες μαθητών | ΚΟΥΡΤΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 9:24 μμ |

 

Στη συγκεκριμένη διδακτική προσέγγιση  οι μαθητές του Γ1 τμήματος  προσέγγισαν την ειδική ποιητική σχέση που ανέπτυξε ο Καβάφης με την ιστορία δουλεύοντας με web2 εργαλεία και  αξιολόγησαν τη στάση των Λακεδαιμονίων μέσα από συγκεκριμένη  οπτική γωνία δημιουργώντας δική τους επιστολή.

1) πρώτο χρονικό επίπεδο: εποχή Μ. Αλεξάνδροου: 

Ομαδική εργασία των : Κωνσταντίνα Ζ., Γιάννη Δ., Ανδρέα Δ.

α)  χάρτης με τις νίκες του Μ. Αλεξάνδρου

 

β)  Επιστολή Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Λακεδαιμονίους

Αξιότιμοι  Λακεδαιμόνιοι,

Μιας και έχουμε φτάσει στο τέλος της εκστρατείας μας,  θα ήθελα να σας εκφράσω  με βαθύτατη θλίψη τα αισθήματα και τις απόψεις μου, που δημιουργήθηκαν μετά από την απόφαση σας  να μην συμμετέχετε στην εκστρατεία.
Καταρχήν, καταλαβαίνω πως είναι αρκετά δύσκολο να αφήσετε τη προστασία του τόπου σας  για να βοηθήσετε, εμένα τον Αλέξανδρο του Φιλίππου και τους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά αυτό είναι πολύ απλό για εσάς, για τον λαό σας, για τον στρατό σας, όμως αρκετά δύσκολο για την λογική σας
Έτσι λοιπόν, θα χάσετε αρκετά λάφυρα, αρκετές δόξες για τα πείσματα σας αγαπητοί Λακεδαιμόνιοι .Φοβεροί και τρανοί Λακεδαιμόνιοι τι σημαίνει αρχηγός και στρατιώτης σε μια μάχη, αφού όλοι έχουμε τα ίδια συναισθήματα, ο φόβος για το άγνωστο, η ελπίδα για την επιστροφή, η νοσταλγία της οικογένειας, της γυναίκας και των παιδιών μας. Τι σημαίνει αρχηγός και στρατιώτης θαυμαστοί Λακεδαιμόνιοι ανάμεσα στο πάθος για την νίκη, εσείς φυσικά πρέπει να το γνωρίζετε αυτό καλύτερα από όλους ,λόγω του πρόγονου σας ,του θαρραλέου αρχηγού σας Λεωνίδα, όπου με πάθος για την μάχη, προσπάθησε να εμποδίσει του Πέρσες να περάσουν τα στενά των Θερμοπυλών παρόλο που ήξερε μέσα του ότι ήταν αδύνατο. Καταλαβαίνω πως κάποιος πρέπει να διοικεί, να είναι αρχηγός μα η δόξα και η νίκη είναι για όλους ίση.
Σε αυτή την επιστολή δεν θέλω να σας κρίνω ή μα σας προσβάλλω με τα λόγια μου, αυτό θα το κάνει η ιστορία απλά προσπαθώ να σας νουθετήσω για ένα καλύτερο μέλλον του λαού σας.

Αλέξανδρος Φιλίππου,
Μακεδόνας.

 

1) δεύτερο χρονικό επίπεδο: εποχή 200 π.Χ.:

Ομαδική εργασία των : Αναστασία Γ., Άννα Θ., Βιολέτα Θ., Βενετία Κ.

α)  αφίσα  για τα Ελληνιστικά Βασίλεια

β)    Αξιότιμοι Λακεδαιμόνιοι,

Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή για να σχολιάσουμε τη στάση σας απέναντι στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, στην οποία δεν πήρατε μέρος.

Θεωρούμε ότι η απουσία σας δεν επηρέασε καθόλου το αποτέλεσμα της εκστρατείας. Ο ελληνικός λαός θριάμβευσε χωρίς την βοήθεια του στρατού σας. Παρ’ όλα αυτά, στην αρχή η στάση και η αποκοπή σας από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, μας ενόχλησε ιδιαίτερα, διότι πιστεύαμε ότι θα ενισχύατε το πολεμικό μας στράτευμα. Τελικά,  όμως, καταφέραμε  μόνοι μας να κερδίσουμε όλα αυτά τα εδάφη χωρίς την συμβολή σας. Δεν χρειαστήκαμε τους «τολμηρούς» αρχηγούς σας ούτε τους «γενναίους» στρατιώτες σας για να επιτύχουμε το στόχο μας.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες που επέφερε η νικηφόρα εκστρατεία μας. Καταρχάς, εκτός από τα εδάφη, κερδίσαμε δόξα και αναγνώριση από άλλους λαούς. Αντιθέτως, εσείς με την απραγία σας, δεν  έχετε την ίδια αντιμετώπιση με εμάς. Έπειτα, εμείς αναπτύξαμε την οικονομία μας και ανταλλάξαμε διαφορετικές απόψεις αλλά και ήρθαμε σε επαφή με  άλλες αντιλήψεις, διαφορετικές από τις δικές μας.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι παρότι η συμβολή σας θα ήταν χρήσιμη στην μείωση των νεκρών συμπατριωτών, δεν ήταν αναγκαία, αφού η εκστρατεία ήταν εύκολη και επιτυχής. Ελπίζουμε στην επόμενη εκστρατεία να μοιραστούμε μαζί την δόξα.

Με εκτίμηση,

Οι πολίτες του 200 π.Χ.

 

1) τρίτο χρονικό επίπεδο: 1930 μ. Χ..:

Ομαδική εργασία των : Γιώργο Δ, Χρήστο Β., Κωνσταντίνος Α.

α) αφίσα για την εποχή 1930 μ.Χ.

β) Αγαπητοί Λακεδαιμόνιοι,

Σας γράφουμε για να σχολιάσουμε την στάση σας στην επιτυχημένη εκστρατεία του Αλεξάνδρου.

Σας καταλαβαίνουμε, επειδή και εμείς είχαμε περάσει περιόδους ακμής όπως εσείς και ενώ οι εκστρατείες που κάναμε φαίνονταν να ήταν νικηφόρες, τελικά ήρθε η παρακμή και όλα χάθηκαν. Ενώ στην αρχή είχαμε μεγάλες αισιοδοξίες και πιστεύαμε ότι θα κατακτήσουμε πολλά εδάφη, εξαιτίας πολλών λαθών  και μεγάλων φιλοδοξιών αποτύχαμε.

Όμως , αν συμμετείχατε κι εσείς στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, σίγουρα θα είχατε μεγάλο κέρδος. Θα είχατε μέρος της αυτοκρατορίας, θα είχατε μεγαλύτερη ανάπτυξη  τόσο κοινωνική όσο και οικονομική, μένατε στην ιστορία για το θάρρος σας και τέλος θα συνεχίζατε να έχετε μια πολύ καλή φήμη για πολύ ακόμα.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έπρεπε να βάλετε την περηφάνια σας πάνω από τον τελικό σας σκοπό που ήταν η διατήρηση και η ανάπτυξη της πόλης σας.

Με εκτίμηση

Ένας Έλληνας του 1930 μ.Χ

 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.