ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Α. ΚΕΙΜΕΝΟ
Το «κόνσεπτ», το «πρότζεκτ», το «μπάτζετ»
Θενξ μαν ( Thanks man)…Όταν τ’ ακούω , μεταφράζω σιωπηρά: Ευχαριστώ, μάγκα μου.Ή: Ευχαριστώ , φιλάρα…Τα μεταφρασμένα μου φαίνονται πιο αρρενωπά, πιο άμεσα, πιο μοναδικά. Γιατί λοιπόν οι μάγκες έφηβοι και οι μεγαλύτεροι τιτιβίζουν τα δικά τους greeklish; Ίσως γιατί κάθε γενιά χρειάζεται τη δική της ιδιόλεκτο , μια δική της αργκό, προσωρινή, αναλώσιμη, με ημερομηνία λήξεως , που όμως τη διαχωρίζει από τις προηγούμενες γενιές . Η ιδιόλεκτος του «μαν»θα ξεθωριάσει καθώς μεγαλώνοντας ο νέος έρχεται σε επαφή με άλλες αργκό επαγγελματικές. Το ερώτημα παραμένει πάντως: γιατί τα αγγλικά κατακλύζουν τον καθημερινό λόγο μικρών και μεγάλων;
Είναι αλήθεια ότι η γλωσσομάθεια έχει αυξηθεί γεωμετρικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο σημερινός απόφοιτος λυκείου θα διαβάζει και θα μιλάει αγγλικά ασυγκρίτως καλύτερα από τον ανάλογό του στη δεκαετία του ’70 και του’80. Το επικοινωνιακό μας περιβάλλον κατακλύζεται από ξένη γλώσσα: τηλεόραση, ταινίες, διαδίκτυο, videoclips , και ποπ κουλτούρα.
Παίζουν ρόλο οι σπουδές; Ναι, ασφαλώς, αλλά πολύ σοβαρότερο ρόλο παίζει το διεθνές περιβάλλον της εργασίας. Μέγα μέρος των επαγγελμάτων απαιτεί καλή γνώση ξένης γλώσσας. Στις «μπίζνες» δεν χρειάζονται καλά ελληνικά, δεν χρειάζεται καν γλώσσα, όλα διεξάγονται με τυποποιημένες εκφράσεις , κυρίως αγγλικές: έχω ένα «κόνσεπτ» για ένα «πρότζεκτ», αλλά δεν μου βγαίνει το «μπάτζετ».
Σοβαρό ρόλο παίζει και η ξενομανία. Υπό τον συνοπτικό αυτό όρο εννοούνται διάφορα συμπλέγματα καθυστέρησης, μειονεξίας, μιμητισμού. Σε περιβάλλον ασφυκτικά κοσμοπολίτικο, ίδιο παντού, η διατήρηση ιδιαίτερης ταυτότητας, ιδιομορφίας, ντοπιολαλιάς είναι δύσκολη, κοπιώδης,ανεπιθύμητη εντέλει. Είναι ασφαλέστερο να ομοιάζεις, ώστε να γίνεσαι ευκολότερα αποδεκτός. Τα πλούσια, καλά ελληνικά φαντάζουν δύσκολα και σχεδόν ανώφελα στον οικονομικό και εργασιακό στίβο, ενώ τα «γκρίκλις» του «κόνσεπτ- πρότζεκτ» είναι εύκολα, ακίνδυνα, ξεκούραστα. Το ποτάμι που μας περιέχει είναι ορμητικό , με τρόπους καινούργιους και ίσως επικίνδυνους.
Αναμφίβολα η εγκατάλειψη της μητρικής γλώσσας δεν είναι πρόοδος, είναι υποταγή και απώλεια ταυτότητας. Η γλώσσα δεν είναι μόνο εργαλείο, δεν είναι μόνο φόρμα, δεν είναι μόνο επικοινωνία. Πρωτίστως είναι νοητικό και αισθητικό συμβάν, είναι σχέση , είναι κοινωνία. Πίσω από τη θρυμμαισμένη γλώσσα των στελεχών και των μοδάτων, των τεχνοκρατών, τώρα πια και των πολιτικών , αναπτύσσεται μια αναλόγως θρυμματισμένη σκέψη , αδιάφορη, κολοβή, υποταγμένη. Όσο πιο υποταγμένη η γλώσσα και η σκέψη, τόσο πιο άχρωμη και ανελεύθερη η κοινωνική και πολιτική μας ύπαρξη.
( Διασκευασμένο διαδικτυακό άρθρο του Ν. Ξυδάκη , Καθημερινή,19-9-2011)
Λεξιλόγιο
1.αργκό: συνθηματική γλώσσα
2. greeklish: Η χρήση λατινικού αλφαβήτου για τη γραφή ελληνικών
3. κόνσεπτ: Ιδέα, σύλληψη ιδέας
4. πρότζεκτ: σχέδιο, τεχνικό έργο, μελέτη
5. μπάτζετ: προϋπολογισμός,τα αναγκαία χρήματα
Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Να κάνετε την περίληψη του κειμένου. (2, 5 μον.)
2. α) Να βρείτε τα δομικά μέρη της δεύτερης παραγράφου : «Είναι αλήθεια…… ποπ κουλτούρα»
(1,5 μον.)
β) Να δώσετε έναν πλαγιότιτλο για την τελευταία παράγραφο: «Αναμφίβολα…..ύπαρξη.»
(1 μον.)
3. α)
- «Όταν τ’ ακούω , μεταφράζω σιωπηρά»
- «Είναι αλήθεια ότι η γλωσσομάθεια έχει αυξηθεί γεωμετρικά τις τελευταίες δεκαετίες»
Να εντοπίσετε τις δευτερεύουσες προτάσεις στα παραπάνω αποσπάσματα, να βρείτε το είδος τους και το συντακτικό τους ρόλο. ( 2 μον.)
β) «Γιατί λοιπόν οι μάγκες έφηβοι και οι μεγαλύτεροι τιτιβίζουν τα δικά τους greeklish;»
Να μετατρέψετε τον ευθύ λόγο σε πλάγιο με εξάρτηση: «ο συγγραφέας διερωτάται»
4. Να γράψετε ένα συνώνυμο για κάθε λέξη από το κείμενο που σας δίνεται:
προσωρινή, διαχωρίζει, εγκατάλειψη, πρωτίστως, συμβάν. (2,5 μον.)
Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ
Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας να εξηγήσετε τους λόγους που, κατά τη γνώμη σας, υποβαθμίζεται η μητρική μας γλώσσα και να προτείνετε τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να αποκτήσουν οι νέοι σωστή επαφή με αυτή. Το κείμενό σας να έχει έκταση 2-3 παραγράφους. (10 μον.)
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ