Επέτειος Εξέγερσης του Πολυτεχνείου – 17 Νοέμβρη 1973

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 ο γαλανός ουρανός της Ελλάδας σκεπάστηκε με μαύρα σύννεφα σκλαβιάς, μιας σκλαβιάς που δεν την επέβαλαν ξένοι κατακτητές, αλλά Έλληνες συνωμότες, με τα όπλα που τους είχε εμπιστευθεί η πατρίδα για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς της. Έκαναν μαζικές συλλήψεις, δίκες και βασανιστήρια σε όσους εκδήλωναν αντίθεση στην τυραννία που εκείνοι ήθελαν να επιβάλλουν στον τόπο.

Ο αδούλωτος ελληνικός λαός όμως δεν υπέκυπτε. Με μια ατέλειωτη σειρά από αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου, του Παττακού, του Μακαρέζου, και αργότερα του Ιωαννίδη, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συστηματική και συντονισμένη αντίδραση κατά του καθεστώτος. Κορυφαία στιγμή του ηρωικού αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία υπήρξε η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο που κατεστάλη με την αποτρόπαια επέμβαση των τανκς τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Το έπος του Πολυτεχνείου τιμήθηκε και θα τιμάται όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, γιατί ο άνθρωπος είναι γεννημένος να ζει ελεύθερος και το Πολυτεχνείο έγινε σύμβολο της Ελευθερίας. Τα ντοκιμανταίρ που ακολουθούν φωτίζουν άγνωστες πτυχές από τα σκοτεινά χρόνια της εφτάχρονης χούντας, γιατί οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και κυρίως να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

1. Παντελής Βούλγαρης, “Το χρονικό της Δικτατορίας, 1967-1974” :  https://www.youtube.com/watch?v=cjusg4UCeDg

2. Από τη “Μηχανή του Χρόνου”, “Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χούντας”: https://www.youtube.com/watch?v=I-7QK7PZ1PQ

3. Από το “Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα”, “Η αληθινή ιστορία της 17 Νοέμβρη 1973”: https://www.youtube.com/watch?v=KFNwQ67DHKc

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων