Φ.Ε.: Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα (3-4 δ. ώ)

Σε αυτό το φύλλο εργασίας πρόκειται να ζωντανέψουμε, κατά το δυνατό, το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Φρικαντέλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα». Όπως καταλαβαίνουμε εύκολα και από τον τίτλο του παραμυθιού, το παρόν Φ.Ε. εντάσσεται στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Το σχολείο των Καστανεών είχε πολλές αίθουσες άδειες, λόγω (μείωσης των οργανικών), γεγονός που μας έδωσε τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε το «κάστρο» της Φρικαντέλας.

Σύμφωνα με το παραμύθι, η μάγισσα κλέβει τις φωνές των παιδιών που λένε τα κάλαντα και τις φυλακίζει σε μπαλόνια που τα κρύβει στο κάστρο της. Τα παιδιά μπαίνουν στο κάστρο και ψάχνουν στις διάφορες αίθουσές του για τις χαμένες τους φωνές.

Χρειάστηκε μια προεργασία πριν ξεκινήσουμε τη δραστηριότητα προκειμένου να δημιουργήσουμε όλα τα δωμάτια. Φτιάχτηκαν λοιπόν ταμπέλες για όλα τα δωμάτια και πράγματα που θα περιείχαν. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μοβ δωμάτιο: είναι η αίθουσα με τους καθρέφτες. Για να την αναπαραστήσουμε όσο το δυνατό πιστότερα χρησιμοποιήσαμε την αίθουσα των υπολογιστών. Με εικόνες ανθρώπων που είναι γεμάτοι με ρυτίδες, άλλους με σπυράκια από ιλαρά και άλλους άσχημους, αναπαραστήσαμε κάποιος από τους καθρέφτες του βιβλίου. Κάναμε και μια ασημένια κορνίζα, με αντίστοιχο χαρτόνι, για τον καθρέφτη που δεν έπρεπε να δουν οι ήρωες του βιβλίου.
  • Αποθήκη: επειδή στο βιβλίο ήταν κίτρινη, στρώσαμε ένα κίτρινο τραπεζομάντηλο στα θρανία και από πάνω τοποθετήσαμε τρία δοχεία. Ένα με «δάκρυα κόκκινου κροκόδειλου», δηλαδή νερό ανακατεμένο με κόκκινη τέμπερα, ένα με «κομφετί από χαρταετούς», δηλαδή απλό κομφετί, και ένα με «αγκάθια σκαντζόχοιρου», δηλαδή καφέ χαρτόνια σε σχήμα τριγώνου (τόσα όσα και τα παιδιά). Θα μπορούσαμε να είχαμε προσθέσει και παραδοσιακές ξύλινες σκούπες, αλλά δεν βρήκαμε εγκαίρως.
  • Τραπεζαρία: τοποθετήσαμε ένα τραπεζομάντηλο από «κόκκινο πανί ταυρομάχου», δηλαδή ένα απλό κόκκινο σεντόνι, ένα μπολ με «νυχτεριδόσουπα», δηλαδή νερό με μαύρη τέμπερα και ένα πιάτο «σπαγγέτι από ουρές αρουραίων», δηλαδή ένα πιάτο με σχηματισμένες ουρές αρουραίων από ροζ πλαστελίνη.
  • Μπάνιο: στους νιπτήρες της τουαλέτας του σχολείου τοποθετήσαμε τα «κακκυντικά» της μάγισσας. Ένα ποτήρι με λασπόνερα, δηλαδή νερό με καφέ, μια σπασμένη τσατσάρα, ένα «κακάρωμα», μια λοσιόν για την δημιουργία κάλων κ.ά.
  • Θησαυροφυλάκιο: βάλαμε ένα γαλάζιο σεντόνι σε μια έδρα και από πάνω βάλαμε ένα σεντούκι με χρυσά νομίσματα, δηλαδή καραμέλες βουτύρου με χρυσό περιτύλιγμα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και χρυσές κορώνες αλλά πάλι δεν είχαμε το χρόνο να τις δημιουργήσουμε.
  • Κρεβατοκάμαρα: σε ένα από τα θρανία κοιμάται μια κούκλα, σκεπασμένη με σεντόνι, δίπλα της έχει ένα ποτήρι με «σάλια σαλιγκαριού», δηλαδή νερό με άσπρη τέμπερα, το ραβδί της, κατασκευασμένο από εμάς (χρειαζόμαστε τόσα όσα και οι ομάδες των παιδιών) και από κάτω από το κρεβάτι της υπάρχουν τα μπαλόνια με τις κλεμμένες φωνές, δηλαδή απλά μπαλόνια.

Το στήσιμο των δωματίων:

Αφού τα προετοιμάσαμε όλα αυτά και τα στήσαμε στις αίθουσες, μπορούμε να ξεκινήσουμε την δραστηριότητα.

  1. Μοιράζουμε στις ομάδες τα Φ.Ε. και τους εξηγούμε με ποιο παραμύθι θα ασχοληθούμε. Αναφέρουμε στις ομάδες ότι θα το παίξουμε σαν παιχνίδι όπου η κάθε ομάδα θα κερδίζει πόντους ανάλογα με την παρατηρητικότητά της και η νικήτρια ομάδα θα έχει ένα έπαθλο στο τέλος.
  2. Η πρώτη δραστηριότητα τους ζητάει να βρουν όλες τις λέξεις του κειμένου που από καλές έχουν γίνει κακές. Π.χ. καλαμαράκια – κακαμαράκια, καλαμάκι – κακαμάκι κ.ά.
  3. Διαβάζουμε το βιβλίο και προβάλλουμε τις εικόνες του με τη βοήθεια προτζέκτορα μέχρι το σημείο που οι ήρωες του βιβλίου καταφέρνουν να τρυπώσουν στο κάστρο της μάγισσας. Στη συνέχεια τους εξηγούμε ότι από εδώ και πέρα, θα είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές του παραμυθιού, η κάθε ομάδα ξεχωριστά. Λέμε ότι βρισκόμαστε μέσα στο κάστρο της Φρικαντέλας και ακολουθούμε τις αίθουσες όπως περιγράφονται στο βιβλίο. Υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι έχουν χάσει τις φωνές τους άρα μπορούν μόνο να ψιθυρίσουν και αυτό μόνο όταν είναι απαραίτητο (έτσι εξασφαλίζουμε και την ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας). Αναφέρουμε στις ομάδες ότι πρέπει να παρατηρούν στα δωμάτια που δημιουργήσαμε τι πράγματα υπάρχουν από αυτά που θα διαβάσουμε στο βιβλίο, τα σημειώνουν έξω από κάθε αίθουσα και παίρνουν τους ανάλογους πόντους.
  4. Πριν από κάθε δωμάτιο διαβάζουμε το αντίστοιχο κομμάτι του βιβλίου, έχοντας στραμμένο το βιβλίο στα παιδιά, προκειμένου να ξέρουν τι πρέπει να παρατηρήσουν μόλις μπουν στην αίθουσα. Τα παιδιά έπειτα μπαίνουν στην κάθε αίθουσα και την παρατηρούν προσεχτικά, ψάχνοντας ταυτόχρονα για τα μπαλόνια με τις χαμένες τους φωνές. Αφού βγουν, οι ομάδες σημειώνουν τι παρατήρησαν στο δωμάτιο προτού πάμε παρακάτω. Επίσης, διαβάζουμε και το υπόλοιπο κομμάτι του παραμυθιού που μας οδηγεί στην επόμενη πόρτα.
  5. Με τα πολλά, παίρνουν από την αποθήκη τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου, κλέβουν το ραβδί της για να μην τους κάνει μαγικά και σκάνε τα μπαλόνια βρίσκοντας πάλι τις φωνές τους, όπου και επιτρέπεται πάλι να μιλήσουν κανονικά.
  6. Επιστρέφουμε στην τάξη και αφού σημειώσουμε τους πόντους κάθε ομάδας από την δραστηριότητα αυτή, προχωράμε στην ανάγνωση του υπόλοιπου κειμένου. Εφιστούμε την προσοχή τους στο κομμάτι όπου οι ήρωες τραγουδούν τα κάλαντα στη Φρικαντέλα κι εκείνη βάζει διάφορα αντικείμενα στα αυτιά της προκειμένου να μην τα ακούσει.
  7. Δίνουμε στις ομάδες την τρίτη δραστηριότητα η οποία περιέχει σε εικόνες όλα όσα έβαζε η μάγισσα στα αυτιά της και ζητάμε από κάθε ομάδα να τα βάλει στη σωστή σειρά μέσα σε ορισμένο χρόνο. Βαθμολογούμε κάθε ομάδα και συνεχίζουμε το παραμύθι.
  8. Στο τέλος, προσθέτουμε και την βαθμολογία από την πρώτη δραστηριότητα, που αφορούσε όλο το κείμενο, και ανακοινώνουμε την νικήτρια ομάδα.
  9. Το έπαθλο της ομάδας που νίκησε είναι να επιλέγουν τι θα παρακολουθήσουν όλοι μαζί στη συνέχεια. Έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο χριστουγεννιάτικο Shrek και το χριστουγεννιάτικο Ice Age.
  10. Όλα τα παιδιά παρακολουθούν το επεισόδιο που διαλέγει η νικητήρια ομάδα και κάπως έτσι χαλαρώνουν και τελειώνει η μέρα μας.

Τα παιδιά φάνηκαν να ευχαριστιούνται ιδιαίτερα αυτό το Φ.Ε. και συμμετείχαν με ενθουσιασμό. Όλο αυτό το project έγινε 23 Δεκεμβρίου, αντί άλλης απασχόλησης και έμοιαζε να ταιριάζει τέλεια στην τελευταία μέρα πριν από τις διακοπές.

Υπήρχε και μια ακόμη δραστηριότητα στο Φ.Ε. που έδινε στα παιδιά την ευκαιρία να δημιουργήσουν δικές τους «κακές» λέξεις, αλλά επιλέξαμε να μην την κάνουμε λόγω περιορισμένου χρόνου. Μπορεί όμως να γίνει ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο, το γνωστικό επίπεδο των παιδιών και φυσικά τη φαντασία τους.

Το φύλλο εργασίας:


Λήψη αρχείου

Το παραμύθι:
https://kupdf.net/download/-_5962e98adc0d6097042be30b_pdf