Φ.Ε. Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα; (2 δ.ώ.)

TiMporeisNaKaneisMeMiaIdeaEx 768x936 1Βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουμε γεμίσει τις μπαταρίες μας και το μυαλό μας με ιδέες τόσο πολύ, που μοιάζει με καζάνι έτοιμο να ξεχειλίσει! Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με τι ιδέες μας; Πώς να τις βάλουμε σε προτεραιότητα;

Λένε ότι για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι ιδέες μας βοηθάει πολύ να τις γράψουμε κι έπειτα να τις τοποθετήσουμε σε σημείο όπου μπορούμε να τις κοιτάζουμε καθημερινά ώστε να μην τις ξεχάσουμε και να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε.

Με όλα τα παραπάνω ως σκέψεις, λοιπόν, αξιοποιούμε το βιβλίο «Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα;» του Kobi Yamada σε εικόνες της Mae Besom των εκδόσεων Λιβάνη στην τάξη μας προκειμένου να… οργανωθούμε και να ανακοινώσουμε στο σύμπαν τα σχέδια και τις επιθυμίες μας ως τάξη – ομάδα.

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Βάζουμε τα παιδιά σε ημικυκλική διάταξη γύρω από τον/την εκπαιδευτικό που κρατάει το βιβλίο στραμμένο προς αυτά. Εναλλακτικά το προβάλλουμε μέσω προβολικού συστήματος, αφού πρώτα το έχουμε σαρώσει. Γίνεται ανάγνωση του κειμένου.
  2. Ακολουθεί συζήτηση πάνω στο νόημα του παραμυθιού καθώς διερωτόμαστε πόσο μακριά μπορεί να μας φτάσει μια ιδέα μας. Μοιραζόμαστε ανάλογες δικές μας ιστορίες, αν έχουμε. Επικεντρωνόμαστε στη δύναμη της θέλησής μας αλλά και στη σημασία που έχει να πιστεύουμε εμείς στην ιδέα μας, παρά την αμφιβολία των υπολοίπων.
  3. Ρωτάμε τα παιδιά τι ιδέες έχουν αυτά για την σχολική χρονιά που έχουμε μπροστά μας, τι θα θέλαμε να ζήσουμε/ να κατακτήσουμε ως το τέλος της. Χωρίζουμε τον πίνακα σε 2 στήλες, μια για αυτά που στοχεύουμε να κατακτήσουμε στο κοινωνικό-συμπεριφορικό μας κομμάτι, δλδ αυτά που «προσπαθούμε να…», και μια για τις κοινές εμπειρίες που θα θέλαμε να μοιραστούμε, δλδ αυτά που «θέλουμε να…». Εμείς σημειώσαμε τόσα όσα και τα παιδιά της τάξης.
  4. Οι ιδέες στα καρτούν συχνά εμφανίζονται ως φωτεινές λάμπες πάνω από τα κεφάλια των πρωταγωνιστών. Στην τάξη μας εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές, γι’ αυτό κάθε ιδέα μας θα είναι και μια λάμπα αναμμένη! Κάθε παιδί σχηματίζει σε μισό Α4 και με τη βοήθεια της γροθιάς του μια λυχνία και μέσα σημειώνει μια από τις ιδέες. Ακολουθεί κόψιμο. Δίνουμε μεταλλική λάμψη στη λάμπα μας βάζοντας λίγο αλουμινόχαρτο ως ντουί.
  5. Η σύνθεση που θα δημιουργήσουμε αποτελεί τον στολισμό της πόρτας μας. Έτσι οι ιδέες θα είναι σε κάθε διάλειμμα μπροστά μας!! Πάνω από ένα κορίτσι (την Γ’ τάξη για μας…) που διαβάζει ένα βιβλίο, κάθε παιδί κολλάει τη λάμπα με την ιδέα που έχει σημειώσει.
  6. Στον χώρο που περισσεύει από κάτω σημειώνουμε όλοι τα ονόματά μας, υπογράφοντας έτσι το συμβόλαιο της τάξης μας.

Κάπως έτσι, οι ιδέες μας έχουν καταγραφεί, έχουμε ήδη λειτουργήσει με ομαδικότητα και προχωράμε σταδιακά στην υλοποίησή τους!
Βρείτε φωτογραφίες από τη δράση μας στο sway που ακολουθεί:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *