Φ.Ε. Χαρτοπόλεμος (5 δ.ώ.)

xartopolemos coverΜε αφορμή την Παγκόσμια μέρα Ατόμων με Αναπηρία, οργανώσαμε στην τάξη μας μια φιλαναγνωστική δράση αξιοποιώντας το βιβλίο του Νίκου Τογγιαλίδη “Χαρτοπόλεμος” από τις εκδόσεις “The book project“. Στο κείμενό του ο κος Τογγιαλίδης μας παρουσιάζει τον αδερφό του Αργύρη που είναι άτομο με σύνδρομο Down σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τις προκαταλήψεις και να μας φέρει πιο κοντά στα άτομα με σύνδρομο Down, σχεδόν τόσο κοντά όσο είναι αυτός με τον αδερφό του.

Η δράση μας χωρίστηκε σε 2 φάσεις, μια που διαβάσαμε και μελετήσαμε το βιβλίο και μια όπου ο συγγραφέας με τον αδερφό του μας επισκέφτηκαν στο σχολείο για να γνωριστούμε και να περάσουμε χρόνο μαζί.

Πορεία Διδασκαλίας

1ο μέρος (3 δ.ώ.)

  • Το σύνδρομο Down  δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί και να κατανοηθεί στις μικρές ηλικίες. Οπότε κρίναμε απαραίτητο, προτού ξεκινήσουμε τη μελέτη του βιβλίου, να πούμε δυο λόγια γι’ αυτό με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού βίντεο:

  • Σε ημικυκλική διάταξη έγινε ανάγνωση του κειμένου.
  • Μέσα από τη μελέτη του βιβλίου, γνωρίσαμε τον Αργύρη καλύτερα και σημειώσαμε ποια πράγματα του αρέσουν.
  • Αναφέραμε στα παιδιά ότι πρόκειται να τους καλέσουμε στην τάξη οπότε σημειώσαμε τις ερωτήσεις που θα θέλαμε να τους κάνουμε.
  • Σκεφτήκαμε ότι θα είναι ωραίο να πάρουμε πρωινό μαζί τους, επομένως φτιάξαμε μια λίστα με τα φαγητά που αρέσουν στον Αργύρη αλλά και σε μας για να τα φέρουμε στην επόμενη συνάντηση.
  • Χρησιμοποιώντας κομμάτια χαρτί, που είναι το αγαπημένο δώρο του Αργύρη σύμφωνα με το βιβλίο, φτιάξαμε το σαμπουάν της καλοσύνης (επιρροή από @schoolmarious). Σημειώσαμε σε αυτά τα συστατικά που χρειάζεται να έχει ένα ανάλογο σαμπουάν, κόψαμε σε μικρά κομμάτια και τα σφραγίσαμε σε βαζάκια με ανάλογη ετικέτα.
  • Με λίγα χαρτάκια ακόμη ετοιμάσαμε τα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, που αποφασίσαμε να το στολίσουμε μαζί με τον Νίκο και τον Αργύρη. Απλώσαμε στο θρανίο αυτοκόλλητο βιβλιοδεσίας, ρίξαμε πάνω τα χαρτάκια και κόψαμε με πατρόν (ιδέα του συγγραφέα).
  • Επειδή τα παιδιά δεν είχαν έρθει άλλη φορά σε επαφή με άτομο με αναπηρία, χρησιμοποιήσαμε τις καρτέλες της κας Αταξίας για να κουβεντιάσουμε ως προς το πώς συμπεριφερόμαστε γύρω τους.
  • Παρακολουθήσαμε βίντεο με άτομα που έχουν σύνδρομο Down ώστε τα παιδιά να δούνε και αληθινά πρόσωπα, πέρα από τα σκίτσα στο βιβλίο και στο αρχικό βίντεο της δράσης.

  • Τέλος, ζωγραφίσαμε σε χαρτόνια με τον τρόπο που ζωγραφίζει ο Αργύρης και σύμφωνα με τις εικόνες που φιλοξενούνται στο βιβλίο. τα χαρτόνια έγιναν τα πανιά για τα καραβάκια μας που επρόκειτο να ρίξουμε στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας Δράμας, ακολουθώντας το έθιμο της πόλης μας.

2ο μέρος (2 δ.ώ.)

  1. Υποδεχτήκαμε στην τάξη μας τον Αργύρη και τον Νίκο και τους προσφέραμε πρωινό με κακάο ή πορτοκαλάδα.
  2. Πάνω στο τραπέζι, ανάμεσα σε κρουασάν και τοστ, κάναμε τις ερωτήσεις μας, ως σωστοί δημοσιογράφοι, στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων “Επαγγέλματα σωρό, τι θα γίνω απορώ…”, η οποία θα δημοσιευτεί στο blog του σχολείου μας.
  3. Ο Αργύρης μας έδειξε το τουμπερλέκι του και μας άφησε να το δοκιμάσουμε.
  4. Με τα στολίδια που είχαμε φτιάξει, στολίσαμε το δέντρο μας όλοι μαζί κι ο Νίκος μας έπαιζε χριστουγεννιάτικα με τη φλογέρα του.
  5. Είπαμε κάλαντα διάφορων περιοχών και ο κύριος Νίκος μας έδειξε πώς να χορεύουμε τα ποντιακά κάλαντα.
  6. Βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες στο χριστουγεννιάτικο photo-booth μας.
  7. Δώσαμε τα δώρα μας, το σαμπουάν της καλοσύνης και τα καραβάκια για την Αγία Βαρβάρα, στους καλεσμένους μας.
  8. Οι καλεσμένοι μας έδωσαν από μια χριστουγεννιάτικη κάρτα και από μια χειροποίητη χιονόμπαλα-βαζάκι ως αναμνηστικό της μέρας που περάσαμε μαζί.

Όλοι μας είχαμε ένα υπέροχο πρωινό, παρέα με ανθρώπους που αγαπάνε να μοιράζονται στιγμές.

Υλικό για τα δωράκια μας σε pdf:

Φ.Ε. Χαρτοπόλεμος (5 δ.ώ.)
Γράμματα για χαρτοπόλεμο
Ετικέτες για συσκευασία-σαμπουάν
Πατρόν για στολίδια
Καραβάκια πανί

Φωτογραφικό υλικό:


Μετάβαση στο sway.office.com.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *