Μίλα τώρα! Το σχολείο μας ενάντια στην Eνδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

Ο σχολικός εκφοβισμός και η βία αποτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα στα σχολεία παγκοσμίως, και ο όρος “bullying” χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο. Στο σχολείο μας, προσπαθούμε να ενημερώνουμε, να ευαισθητοποιούμε και να προάγουμε τις αξίες της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, θεωρώντας τις ως βασικά “όπλα” κατά του bullying.

Τονίζουμε αυτές τις αξίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μέσα από συζητήσεις, ενημέρωση και δραστηριότητες. Κάθε χρόνο, στις 6 Μαρτίου, συμμετέχουμε στη Δράση “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”, η οποία οργανώνεται από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ευρωπαϊκή Μαθητική Εθελοντική Δράση You Smile. Μέσω αυτής της δράσης, παρουσιάζουμε τις προσπάθειές μας και μεταδίδουμε το μήνυμά μας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Φέτος, τα τμήματα του σχολείου μας συμμετείχαν, δημιουργώντας μια αφίσα που αντιπροσωπεύει την προσπάθειά μας για την εξάλειψη του εκφοβισμού στο σχολείο μας.

Δείτε παρακάτω την δράση και την αφίσα αναρτημένη στην επίσημη σελίδα της εκστρατείας.

Μετά την ανάγνωση της ιστορίας “Τα παπούτσια των άλλων” της Άλκηστις Χαλκιά, τα παιδιά καλέστηκαν να φανταστούν πώς θα αισθάνονταν αν βρίσκονταν στη θέση του φίλου τους. Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο  να ενθαρρύνουμε την απόκτηση ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητα να κατανοήσουν και να συναισθανθούν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του άλλου.

902ef2a1357fb141eb84040f

 

Πώς είναι λοιπόν να βρίσκεσαι στη θέση κάποιου άλλου; Τι  να νιώθει άραγε η καρδούλα του; Προσπαθήσαμε να δραματοποιήσουμε καταστάσεις οι οποίες προκαλούν συναισθήματα και “μπήκαμε” στα παπούτσια του άλλου, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα  για να περιγράψουμε πως θα νιώθαμε εμείς στις καταστάσεις αυτές.

Πρόχειρο 4 1

Έπειτα παρακολουθήσαμε την βραβευμένη μαθητική ταινία  του 32ου Δημοτικού σχολείου Πάτρας “Το Αηδόνι” η οποία πραγματεύεται την ενδοσχολική  βία και την προάσπιση του σεβασμού και της διαφορετικότητας .

εικόνα Viber 2024 03 06 17 24 40 137

Συνεχίσαμε να διαβάζουμε ιστορίες σχετικές με το θέμα της σχολικής βίας, συγκεκριμένα 2 διαδικτυακά βιβλία  “Τα μπαλόνια της Φιλίας” και “Μίλα καλή καμήλα”. 

γφγφγφγφ 902ef2a1357fb141eb84040f 1


Πρόχειρο 5

Αφού συζητήσαμε στην παρεούλα, αποφασίσαμε να συνοψίσουμε τις σκέψεις μας σε μια συνεργατική αφίσα για να θυμίζουμε σε όλους πως πρέπει να ΜΙΛΑΜΕ για ότι συμβαίνει, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους φίλους μας που ίσως φοβούνται να μιλήσουν! 

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!! 

Πρόχειρο 6

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε την αφίσα μας όπως στάλθηκε στην εκστρατεία

Καταγραφή

 

Το εξαιρετικό παραμύθι “Τα παπούτσια των άλλων” μπορείτε να το παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

Κατηγορίες: Γενικά, ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *