Τα ηλιοτρόπια του Vincent van Gogh στην Παστίδα

Ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες  όλων των εποχών ήταν  ο  Ολλανδός ζωγράφος Vincent van Gogh o οποίος άφησε παρακαταθήκη πολλά σημαντικά έργα τα οποία  έχουν εκτεθεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Η θεματολογία στα έργα του ήταν πολυποίκιλη. Τον ενέπνεε έντονα η ολλανδική επαρχία την οποία πολύ συχνά απεικόνιζε στους πίνακές του.¹  Ιδιαίτερα του άρεσε να απεικονίζει στα έργα του λουλούδια. Ειδικά τα Ηλιοτρόπια κατείχαν μία σημαντική θέση στην ζωγραφική του. Η άποψη του van Gogh ήταν ότι τα Ηλιοτρόπια αντιπροσώπευαν την ευγνωμοσύνη, την παρηγοριά και την οικειότητα. ² Είναι άξιο να αναφερθεί ότι στο Μουσείο του van Gogh στην Ολλανδία εκτίθενται 22 πίνακες με ηλιοτρόπια. ³

Στην τάξη μας, κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευσηασχοληθήκαμε εκτενέστερα με τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του. Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση που ετοιμάσαμε, παρατηρήσαμε τις εικόνες και ακολούθησε συζήτηση.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την παρουσίαση.

Έπειτα ταξιδέψαμε όλοι μαζί στην μακρινή Ολλανδία  και επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Vincent van Gogh στο Αμστερντάμ , όπου θαυμάσαμε τους όμορφους πίνακες του ζωγράφου.

Εικονική περιήγηση στο μουσείο Βαν Γκογκ. Το έργο του “Die Slaapkammer” και τα “Ηλιοτρόπια” βρίσκονται στο 7:50 και 8:15 αντίστοιχα.

Σταθήκαμε στον πίνακα με τα Ηλιοτρόπια παρατηρώντας τα υπέροχα χρώματα τα οποία κατονομάσαμε και απαριθμήσαμε. Ταυτόχρονα  μετρήσαμε και τα ηλιοτρόπια μέσα στο βάζο, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ περισσότερα  από ότι είχαμε αρχικά μαντέψει. Τέλος ανακαλύψαμε το όνομα του καλλιτέχνη στον πίνακα, επισημαίνοντας πως όλοι οι καλλιτέχνες υπογράφουν τα έργα τους.

Τα Ηλιοτρόπια

 

 

 

Στη συνέχεια θελήσαμε να γίνουμε και εμείς καλλιτέχνες σαν τον van Gogh και να ζωγραφίσουμε προς τιμήν του Ηλιοτρόπια που τόσο αγαπούσε.

Απαριθμήσαμε ξανά τα χρώματα όλοι μαζί, ετοιμάσαμε τους ανάλογους μαρκαδόρους και ζωγραφίσαμε τους πίνακές μας. Τους υπογράψαμε σαν γνήσιοι καλλιτέχνες και τώρα πια είναι έτοιμοι να εκτεθούν.

Με πολλή χαρά σας παρουσιάζουμε τις δημιουργίες μας!

 

Πηγές:

¹https://artclassproject.com/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%83%CE%B5%CE%BD%CF%84-%CE%B2%CE%B1%CE%BD-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%BA/

²https://www.monopoli.gr/2020/03/30/istories/art-culture-sub/380462/vinsent-van-gkogk-ta-iliotropia-kai-to-fos-stin-texni-tou-diasimou-zografou/

³ https://m.naftemporiki.gr/story/1490763/ban-gkogk-ta-perifima-iliotropia-apokaluptoun-ta-mustika-tous

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά, Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση