Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Ανακοίνωση για τη συνάντηση με Διευθυντές – Προϊσταμένους σχολείων

Την Τετάρτη 17/4/2013 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του Δ. Σ. του Συλλόγου μας με τουςkerkyra Διευθυντές και τους προϊστάμενους των σχολικών μονάδων. Ήταν απόντες οι σχολικοί σύμβουλοι (έστειλαν στο Δ. Σ. επιστολή που σας επισυνάπτουμε) αν και είχαν κληθεί.

Σε αυτή την ανοιχτή συνάντηση έγινε γόνιμη συζήτηση και κατατέθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα που στην πλειοψηφία τους κατίσχυαν την άρνηση «νομιμοποίησης» του μηχανισμού μισθολογικής καθήλωσης, κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, αλλά και των απολύσεων που ως εργαλείο υποταγής στην μνημονιακή οικονομική πολιτική θα λειτουργήσει η αποκαλούμενη «αξιολόγηση».

Ήταν σαφής η εναντίωση στην σχεδιαζόμενη αξιολόγηση ακόμα και των συναδέλφων που έθεταν προβληματισμούς σχετικά με την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να προτάξει εκείνο τις θέσεις του κλάδου για το σχετικό ζήτημα. Υπήρξε όμως κοινή θέση πως στο σημερινό πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών και της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορούμε να συναινέσουμε διαρρηγνύοντας τις συναδερφικές σχέσεις που μας «σώζουν» ακόμα στο υπό εξαφάνιση δημόσιο σχολείο. Ο παρακάτω πίνακας με τις προτεινόμενες σχολικές μεταβολές εκπαιδευτικών ( δασκάλων πρωινών τμημάτων) είναι ενδεικτικός των διαλυτικών προθέσεων του μνημονιακού Υπουργείου

Η αγωνία που εκφράστηκε από όλους ήταν σχετικά με την μαζικότητα της αντίδρασης ΟΛΩΝ των συναδέλφων απέναντι στους σεμιναριακούς μηχανισμούς που θα στηρίξουν την διαδικασία. Η μαζικότητα της άρνησης σε κάθε φάση της επιχειρούμενης αξιολόγησης η οποία θα αποτρέψει να κινηθούν μηχανισμοί ποινικοποίησης του αγώνα μας.

Το θέμα της άρνησης μας να συναινέσουμε στις αποπομπές – απολύσεις των συναδέλφων μας είναι κατεξοχήν ηθικό πέρα από πολιτικό.

Διεύθυνση Π.Ε Υφιστ. οργανικές Προτ. Υπουργείου Πρότ. Δ/ντη Π.Ε.  Πρότ. Περ/κού

Κέρκυρας           402            299 (-103)             386                                     373
Σύνολο Ι. Νήσων 788         600                          772                                     749

Σε ένα φτωχό υποχρηματοδοτημένο υποστελεχωμένο σχολείο όπου οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να απολογηθούν ακόμα και για την εύρεση διαθέσιμων πόρων για τη λειτουργία του, σε ένα σχολείο που απεμπολεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και μετατρέπεται σε αγοραία επιχείρηση όπου «θα υπάρχει μόνο ότι πουλάει» , σε ένα σχολείο που ενώ τίποτα «από πάνω δεν» δεν έχει αξιολογηθεί – βιβλία, αναλυτικά προγράμματα – προβάλλεται ως μόνος υπεύθυνος της εκπαιδευτικής πολιτικής ο μάχιμος εκπαιδευτικός της τάξης.

Η αγωνία όλων μας σαφής. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην απόλυση – μισθολογική καθήλωση, στον κανιβαλισμό που εμπεριέχει ως κουλτούρα ο κοινωνικός δαρβινισμός των τροϊκανών και της πληρεξούσιας κυβερνητικής πολιτικής. Να συναινέσουμε σε μια συνενοχική – νομιμοποιητική διαδικασία αξιολόγησης που τίποτα δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, που ενοχοποιεί, θυματοποιεί εκπαιδευτικούς και αποδομεί το δημόσιο σχολείο.

Η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης κι ανατροπής των αρχικών σεμιναρίων ήταν επίσης ενδεικτική της αντίρρησης που έχουν οι συνάδελφοί μας να συμμετέχουν σε στημένα παιχνίδια εξόντωσης συναδέλφων ( βλ. ποσόστωση) που θέτει η δημοσιονομική προσαρμογή. Κήρυξη στάσεων εργασίας τις ημέρες, απεργίες που θα γίνουν τα σεμινάρια από το Δ.Σ. του συλλόγου μας ή από τη Δ.Ο.Ε., αιτήσεις παραιτήσεων διευθυντών που θα είναι στη διάθεση του Συνδικαλιστικού μας Οργάνου ήταν μόνο κάποιες προτεινόμενες δράσεις. Δράσεις που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο μόνο αν είμαστε ενωμένοι – αποφασιστικοί και έχουμε συντονισμό με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα. Ο ρόλος της Δ.Ο.Ε. σε αυτό το ζήτημα είναι κομβικός όσο βέβαια και η προσωπική στάση ευθύνης κάθε συναδέλφου

Συνάδελφοι – σσες βρισκόμαστε στη δίνη ενός πολέμου με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε πως ο στόχος τώρα είμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Ο καιρός που θα διαλέγαμε όχθες είναι ήδη παρελθόν. Ή θα είμαστε με την πολιτική των απολύσεων, των συγχωνεύσεων, της φτώχειας, της χειραγώγησης της διάλυσης του δημόσιου σχολείου αλλά και της ίδιας της ζωής μας ή θα είμαστε με όσους ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και βροντοφωνάζουν:

ΩΣ ΕΔΩ!!!. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ – ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *