Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Γονείς και εκπαιδευτικοί να απέχουν από το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ»

Το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει ένα πρόγραμμα με την ονομασία ΕΥΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων), το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, πραγματοποιείται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλούνται να το υλοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής με «μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης» και οι νηπιαγωγοί μόνο με μετρήσεις σωματικής διάπλασης. Αυτή η φάση υποτίθεται πως πρέπει να είχε υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα, ώστε να προχωρήσουν σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά την «αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου». Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως «οι αξιολογήσεις συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών θα γίνουν από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει και την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος (Καθηγητής Λ. Συντώσης)».

«Δεν πάνε πολλά χρόνια (2005), που το Χαροκόπειο, με τη χρηματοδότηση της “Coca Cola”, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία (Δ΄ τάξη), με θέμα “Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία”. Στο τέλος του συμφωνητικού του Πανεπιστημίου αυτού με την εταιρεία, υπήρχαν κάποιοι όροι όπως ότι … “τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας” ή ότι “η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας”. Νέα ήθη στην εκπαίδευση.

Δεν πάνε πολλοί μήνες που το ίδιο Πανεπιστήμιο οργάνωσε σεμινάρια επί πληρωμή σε εκπαιδευτικούς, για να εφαρμόσουν πτυχές του “νέου σχολείου”. Συγκεκριμένα, καλούσε εκπαιδευτικούς να πληρώσουν 230 ευρώ, για να “αγοράσουν” έναν τίτλο, χωρίς καμιά επίσημη αντιστοιχία, στην “Μεθοδολογία και εφαρμογή των projects (σχέδια εργασίας) στην εκπαίδευση”.

Με τέτοια παράδοση στις “καινοτόμες δράσεις”, είναι φυσικό να εκφράζουμε τις έντονες αντιρρήσεις μας και στο νέο πρόγραμμα που οργανώνει πάλι το ίδιο Πανεπιστήμιο, στα δημοτικά σχολεία.

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών   σχετικά μ΄ αυτό το πρόγραμμα έχει να παρατηρήσει τα εξής :

Δεν διασφαλίζεται ότι η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και θα αφορά ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό της χώρας δεν θα διαρρεύσει (πάλι) σε ιδιωτικές εταιρείες.

Αν χρειάζονται αυτά τα στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας, μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλη αυτή την επιχείρηση στο πρόγραμμα του σχολείου ή στη συλλογή στατιστικών που γίνεται κάθε χρόνο, και να μην αναθέτει σε “πρόγραμμα” το φακέλωμα όλων των μαθητών της χώρας.

Τι θα κάνει  το Υπουργείο, αν προκύψουν συμπεράσματα ως προς τη “διάπλαση” ή τη “διατροφή” των μαθητών; Σκοπεύει  να παρέμβει με κάποιο τρόπο; Ή ακόμα μια φορά θα μείνουν στις διαπιστώσεις, αφού πρώτα “ξεκοκαλίσουν” ένα ακόμα πρόγραμμα κι ένα ακόμα σχετικό κονδύλι (βλέπε π.χ. και τον οδοντιατρικό έλεγχο);

Πέρσι ακόμα το Πανεπιστήμιο αυτό είχε κάνει παρόμοια έρευνα και είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματά της, σε εκδήλωση όπου τον “πρώτο λόγο” είχε η “Νestle” (που ήταν και χρηματοδότης του προγράμματος). Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό φιγουράρει πρώτο πρώτο στο site αυτής της εταιρείας. Φέτος προωθούν άλλη εταιρεία την ΟΠΑΠ ΑΕ η οποία χρηματοδοτεί και το πρόγραμμα.

Δεν διασφαλίζεται η ανωνυμία των μαθητών και των μαθητριών από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί ο αριθμός μητρώου τους.

Ζητείται από τα σχολεία της χώρας να καλύψουν από μόνα τους το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις των μαθητών, ενώ είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία λόγω της υποχρηματοδότησης, δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν (πετρέλαιο, χαρτιά, συντήρηση φωτοτυπικών, χαρτόνια, είδη καθαριότητας, κ.ά.), ή αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς γιατί τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές δε φτάνουν.

Τελικά το δημόσιο σχολείο και οι μαθητές μετατρέπονται από χώρος γνώσης σε κέντρο επιχειρηματικής δράσης των εταιρειών και οι εκπαιδευτικοί πλασιέ τους. Υπονομεύεται έτσι η βασική λειτουργία του δημόσιου σχολείου και διογκώνεται υπερβολικά η γραφειοκρατική διαδικασία μέτρησης, καταγραφής, συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, καταλόγων στοιχείων κλπ , με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στις διευθύνσεις και τους συλλόγους διδασκόντων επιπλέον γραφειοκρατική εργασία, προς εξυπηρέτηση άσχετων με την εκπαίδευση…

Καλούμε τους συναδέλφους γυμναστές και τις νηπιαγωγούς να μη συμπληρώσουν τίποτα απ΄ αυτά τα χαρτιά. Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει. Να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους με τα παιδιά , το μάθημά τους, το ημερήσιο πρόγραμμά τους και να μη δίνουν σημασία στους διάφορους που θέλουν να κάνουν το σχολείο πεδίο δοκιμών και πειραμάτων.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια μιας εταιρείας».

Trackback URL



763 σχόλια προς “ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Γονείς και εκπαιδευτικοί να απέχουν από το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ»”

  1.   Από Ομάδα υλοποίησης προγράμματος on Απρ 10, 2013 | Απάντηση

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
    Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν.- Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων
     
    Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί από φέτος το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. με απώτερο στόχο την πρόληψη ή αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των παιδιών και των εφήβων. Το ΕΥΖΗΝ δεν είναι έρευνα, αλλά πρόγραμμα του Υπουργείου με σκοπό την παροχή πολύτιμων πληροφοριών στους γονείς για την υγεία των παιδιών τους.
    Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, και περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση του ρυθμού ανάπτυξης (ύψος – βάρος), των διατροφικών συνηθειών, της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης των μαθητών. Τα στοιχεία αυτά για κάθε μαθητή θα ενσωματώνονται στην Ατομική του Αναφορά, η οποία θα αποστέλλεται σε κλειστό φάκελο απο το Διευθυντή του σχολείου στους γονείς/κηδεμόνες του, μαζί με κατάλληλες συστάσεις. Η διαδικασία των αξιολογήσεων και της δημιουργίας Ατομικών Αναφορών θα γίνεται ηλεκτρονικά στο χώρο του σχολείου, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών ΔΕΝ χρησιμοποιούνται τα ονόματά τους, αλλά κωδικοί, γνωστοί μόνο στο σχολείο τους.
    Ο καθολικός χαρακτήρας του προγράμματος θα επιτρέψει την πρόσβαση σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών. Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. προσβλέπει να αποτελέσει οδηγό για την Πολιτεία για τον εμπεριστατωμένο σχεδιασμό δράσεων με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας των μαθητών της χώρας.
    Τους επόμενους μήνες το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. θα συνεχίσει με την υλοποίηση νέων δράσεων υγείας στο πλαίσιο της υποστήριξης μαθητών και των οικογενειών τους εν καιρώ κρίσης.
    Την επιστημονική υποστήριξη της προσπάθειας έχει αναλάβει ομάδα παρακολούθησης έργου με μέλη τους Καθηγητές κκ Συντώση (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Γελαδά (ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ), Τοκμακίδη (ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ), Βράμπα (ΤΕΦΑΑ – ΑΠΘ) και άλλους επιστήμονες στους τομείς της διατροφής, φυσικής αγωγής και υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *