Αξιολόγηση Σχολική μονάδας

.png

………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 22-23

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 22-23

Στόχος Βελτίωσης:

Η Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας από τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 2021-2022 καθώς και οι προτάσεις προς βελτίωση του έργου του σχολείου όπως αυτές διατυπώθηκαν από την ΣΕΕ στην έκθεση συνολικής αποτίμησης, επισημαίνουν την αναγκαιότητα προγραμματισμού υλοποίησης δραστηριοτήτων, οι οποίες διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο. Βασικός σκοπός του σχεδίου δράσης είναι η υποστήριξη της εισόδου και της προσαρμογής των νηπίων στο δημοτικό σχολείο μέσα από τη συστηματική, συνολική και ολοκληρωμένη προετοιμασία τους, την ενεργό εμπλοκή των γονέων και την εξάλειψη, όσο το δυνατό των παραγόντων εκείνων που δυσχεραίνουν μια ομαλή μετάβαση στο δημοτικό σχολείο.

Σχέδιο Δράσης: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο
Άξονας: Σχολική διαρροή – φοίτηση
Συντονιστής Δράσης: ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ
Α. Σχεδιασμός της Δράσης 22-23

Αναγκαιότητα – Στόχοι
Η μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο θεωρείται μια από τις κρισιμότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας αφού σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονες αλλαγές στην προσωπικότητα του παιδιού,στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, εκθέτοντάς το σε μια μεγάλη ποικιλία απαιτήσεων στις οποίες καλείται να απαντήσει βάσει καθορισμένων προδιαγραφών.Οι αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνουν:
-αύξηση του αριθμού των μαθητών μέσα στην τάξη,
-μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαμονής στην τάξη,
-αλλαγές στον τύπο και το βαθμό εμπλοκής των γονέων,
-αύξηση προσδοκιών για ατομική εργασία,
-λιγότερη ατομική βοήθεια,
-διαφορετικό περιεχόμενο προγράμματος,
-διαφοροποίηση τρόπου διδασκαλίας του εκπαιδευτικού,κ.ά.
Η προσαρμογή των παιδιών στις νέες αλλαγές, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην ακαδημαϊκή εξέλιξή τους, την κοινωνικοποίησή τους και στη διαμόρφωση βαθύτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους. Η συνέχεια και η σταθερότητα στους προτεινόμενους παιδαγωγικούς σκοπούς και η συμφωνία νηπιαγωγείου, δημοτικού και γονέων στις βασικές θέσεις αγωγής εμποδίζει τα ρήγματα της μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο. Το νηπιαγωγείο-και ιδιαίτερα το ολοήμερο-παίζει καθοριστικό μεσολαβητικό ρόλο στην προσαρμογή του παιδιού και έχει ως στόχο να υποβοηθήσει τα νήπια να υιοθετήσουν μια θετική στάση απέναντι στον κόσμο του σχολείου.

Ειδικοί στόχοι του σχεδίου δράσης
α.Να εξοικειωθούν τα νήπια με το περιβάλλον του δημοτικού σχολείου (χώρος,
μαθητές, δάσκαλοι-διευθυντής- εκπαιδευτική διαδικασία).
β.Να ενημερωθούν οι γονείς για την επίδραση του οικογενειακού
περιβάλλοντος στη διαδικασία της μετάβασης, να υποστηρίξουν τα νήπια στη
διαδικασία της μάθησης και να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς και υπηρεσίες.
γ.Να αναπτυχθεί συνεχής συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο
βαθμίδων που συμμετέχουν στη δράση, καθώς και συνεργασία του
νηπιαγωγείου με την τοπική κοινωνία.

Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Οι δράσεις για την ομαλή μετάβαση περιλαμβάνουν την συμμετοχή όλων των παιδιών ,λαμβάνουν υπόψη και υποστηρίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες, ικανότητες, ανησυχίες και ιδιαιτερότητες βασιζόμενες στο αναπτυξιακό μοντέλο μετάβασης το οποίο αναγνωρίζει κατά τεκμήριο ότι οι κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες των παιδιών είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες κατά τη διάρκεια αυτών πρώτων χρόνων.
1.Οργάνωση δράσεων
Οι νηπιαγωγοί σε συνεργασία με την δασκάλα της πρώτης τάξης και τη Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, συζητούν και οργανώνουν τον προγραμματισμό δράσεων μετάβασης στο οποίο θα συμμετέχουν τα παιδιά: Προγραμματίζεται επίσκεψη της δασκάλας της πρώτης τάξης στο νηπιαγωγείο ώστε να παρακολουθήσει δραστηριότητες των παιδιών στο νηπιαγωγείο και να
τα γνωρίσει. Προγραμματίζεται επίσκεψη εκπαιδευτικών και παιδιών της πρώτης τάξης στο νηπιαγωγείο για «να θυμηθούν πώς περνούσαν στο νηπιαγωγείο». Προγραμματίζεται μια σειρά ανταλλαγής επισκέψεων και δράσεων με αφορμή κοινά θέματα. Οι δραστηριότητες συν-δημιουργούνται από τους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων.

2.Ενημέρωση-εξοικείωση των παιδιών για το νέο σχολείο
Η νηπιαγωγός διερευνά μαζί με τα παιδιά, σχετικά με το τι γνωρίζουν για το δημοτικό σχολείο.
Πιο συγκεκριμένα : Δημιουργία ταξιδιωτικής βαλίτσας όπου τα παιδιά θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. (Ιανουάριος-Μάϊος)
1η επίσκεψη : Ενόψει των Χριστουγέννων τα νήπια θα επισκεφθούν την Α ́ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου όπου θα τους πούνε τα κάλαντα, τραγούδια, θα τους
χαρίσουν ένα στολίδι για το δέντρο στους και θα τους κεράσουν. Ξενάγηση στους χώρους του Δημοτικού (Δεκέμβριος)
2η επίσκεψη: Συμμετοχή σε ρουτίνες της πρώτης τάξης και ενεργή συμμετοχή παιδιών νηπιαγωγείου σε διδασκαλία παραμυθιού-Θεατρικό Παιχνίδι εν όψει
των Αποκρεών(Φεβρουάριος)
3η επίσκεψη: Επίσκεψη παιδιών Α ́ τάξης στην αυλή του νηπιαγωγείου και αντίστροφα στην αυλή του δημοτικού για να περάσουν μαζί το διάλλειμά τους
(Μάρτιος)

4η επίσκεψη: Συνδιδασκαλία στο μάθημα της Γυμναστικής (Μάϊος)
5η Επίσκεψη: Κοινή εκδρομή ή μια εκπαιδευτική επίσκεψη
6η επίσκεψη: Συνάντηση δασκάλων-νηπιαγωγών για την ετοιμότητα των παιδιών που έρχονται Α ́ τάξη. Προετοιμασία ατομικού φακέλου για κάθε νήπιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άντλησης χρήσιμων πληροφοριών από την δασκάλα (Μάϊος). Οι παραπάνω δράσεις μπορεί να διαφοροποιηθούν ως ένα βαθμό εάν αναδυθεί μέσω της αλληλεπίδρασης των παιδιών οποιοδήποτε άλλο θέμα που μπορεί να ενδιαφέρει του μαθητές.

3.Ενημέρωση γονέων
Οργάνωση ενημερωτικών και επιμορφωτικών συναντήσεων για τους γονείς των νηπίων σε θέματα που αφορούν τη μετάβαση, όπως: το πρόγραμμα και οι στόχοι του, η επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαδικασία της μετάβασης, o ρόλος της οικογένειας στη μάθηση, τα χαρακτηριστικά ενός αναπτυξιακά κατάλληλου προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Α τάξης δημοτικού και οι επιδιωκόμενοι στόχοι, σχολικοί ετοιμότητα κ.λπ. Οι ενημερώσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης. Προτείνεται και η συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως, σχολικός ψυχολόγος, λογοθεραπευτής.

4. Παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου ή σχολικής τάξης
Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα γίνει προσπάθεια οι δράσεις να ενταχθούν αρχικά στο ισχύον πρόγραμμα. Μικρές προσαρμογές και αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα είναι απαραίτητες προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις των επισκέψεων και η υλοποίηση των από κοινού δραστηριοτήτων. Οι επιμορφώσεις και οι ενημερώσεις γονέων και εκπαιδευτικών προτείνεται να γίνονται απογευματινές ώρες.

Πόροι – μέσα – ερευνητικά εργαλεία
1.Ανθρώπινο δυναμικό
Η μετάβαση είναι μια διαδικασία στην οποία αλληλεπιδρούν τα νήπια, η οικογένειά τους, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο, και το ευρύτερο περιβάλλον. Η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της ομαλης και επιτυχημένης μετάβασης των νηπίων στο δημοτικό σχολείο. Στο ανωτέρω πλαίσιο, η επιτυχής υλοποίηση της δράσης απαιτεί τη συμμετοχή ενδοσχολικών και εξωσχολικών παραγόντων, οι οποίοι αναλαμβάνουν διακριτούς ρόλους και έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες δράσης.
Αναλυτικότερα, στη συγκεκριμένη δράση εμπλέκονται:
Τα νήπια
Οι γονείς
Οι εκπαιδευτικοί (νηπιαγωγοί-δάσκαλοι)
Τα στελέχη της εκπαίδευσης, (Διευθυντές σχολείων, Συντονιστές Εκπαιδευτικού
Έργου)
Ειδικοί επιστήμονες (π.χ. σχολικός ψυχολόγος, λογοθεραπευτής)

2. Χρόνος
Ειδικά για το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ο χρόνος υλοποίησης μπορεί να αρχίζει στα μέσα περίπου της μιας σχολικής χρονιάς (νήπια) και να συνεχίζεται μέχρι και τους πρώτους μήνες της επόμενης (μαθητές Α ́ τάξης δημοτικού).
3.Υλικοτεχνικός εξοπλισμός
Προτείνεται η αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού στη σχολική μονάδα. Οι επιμορφωτικές συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσω webex.
4.Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης

Ημερολόγια (συναντήσεων, προγραμματισμένων δράσεων, σχολείου κ.λπ.)
Φόρμες παρατήρησης
Με δομημένη συνέντευξη για τα παιδιά
Ερωτηματολόγια για τους γονείς των νηπίων
Ερωτηματολόγια προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την αξιολόγηση των
επιμέρους ενεργειών του σχεδίου δράσης

Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης
Βασικά κριτήρια επιτυχίας για το σχέδιο δράσης θεωρούνται:

  • η ανάπτυξη από τα νήπια θετικής στάσης και θετικών προσδοκιών για το δημοτικό σχολείο
    η εμπλοκή και ενεργός συμμετοχή των γονέων στο πρόγραμμα της μετάβασης
    η ανάπτυξη τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων
    η δημιουργία δραστηριοτήτων για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, που εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη μάθηση.

Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης
Παρακολούθηση – ανατροφοδότηση ενεργειών
Η παρακολούθηση του σχεδίου δράσης γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της υλοποίησής του. Η πορεία κάθε ενέργειας-εργασίας αξιολογείται από τα μέλη της υπεύθυνης ομάδας και παρουσιάζεται στην ολομέλεια. Προτείνεται η τακτική ανατροφοδότηση, ώστε να εκτιμηθεί η ανάγκη συμπληρωματικών δράσεων, τροποποίησης/αναθεώρησης του σχεδίου ή επιμέρους ενεργειών κ.λπ.
Συγκεκριμένα:
1.Ενημέρωση εκπαιδευτικών και συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης ενέργειας παρακολουθείται με την καταγραφή των συναντήσεων στο ημερολόγιο.
2. Επισκέψεις των νηπίων στο δημοτικό & επισκέψεις μαθητών και δασκάλων της Α ́ τάξης δημοτικού στο
νηπιαγωγείο. Η πραγματοποίηση των επισκέψεων παρακολουθείται με την καταγραφή των συναντήσεων στο ημερολόγιο. Προκειμένου να υπάρξει διαμορφωτική αξιολόγηση των διαδικασιών και ανατροφοδότηση, χρήσιμες είναι οι μη δομημένες συνεντεύξεις και η παρατήρηση κυρίως των νηπίων όπως επίσης και η αξιολόγηση των δράσεων μέσα από ελεύθερα και μη φύλλα εργασίας των νηπίων.

3.Ενημέρωση και επιμόρφωση των γονέων των νηπίων
Η συγκεκριμένη ενέργεια επίσης μπορεί να παρακολουθείται με ημερολόγιο καταγραφής των συναντήσεων και με ερωτηματολόγια προς τους γονείς για τον βαθμό ικανοποίησης τους σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος.
4. Υποστήριξη του έργου της δασκάλας από τη νηπιαγωγό. Η δημιουργία ατομικών φακέλων των νηπίων παρακολουθείται με καταγραφή στο ημερολόγιο της ομάδας εργασίας. Η υποστήριξη του έργου της Δασκάλας παρακολουθείται με την καταγραφή στο ημερολόγιο των περιπτώσεων που ζητήθηκε η βοήθεια της νηπιαγωγού, καθώς και των παρεμβάσεων που χρειάστηκαν.

Β. Υλοποίηση της Δράσης

Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης έτσι όπως αυτό αποφασίστηκε και συντάχθηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις που υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα Νοεμβριος 2022-Μάιος 2023 είναι οι εξής:

1η επίσκεψη: Συνάντηση εκπαιδευτικών νηπιαγωγείου με την διευθύντρια και την υπεύθυνη δασκάλα του τμήματος της Α’ ́δημοτικού για την οργάνωση των δράσεων. Η δασκάλα επίσης επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο προκειμένου να γνωρίσει τα νήπια και να παρατηρήσει το τρόπο διδασκαλίας και τον χώρο (Νοέμβριος).

2η επίσκεψη : Την εβδομάδα πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις εορτές των Χριστουγέννων τα νήπια επισκέπτονται το δημοτικό σχολείο και η διευθύντρια τους ξεναγεί στο χώρο. Έπειτα λένε τα κάλαντα στα παιδιά αρχικά της α’ τάξης και στην συνέχεια σε όλα τα άλλα τμήματα του σχολείου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ανταλλάσσουν ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.
Τα νήπια χαρίζουν από ένα πήλινο χριστουγεννιάτικο στολίδι που κατασκεύασαν τα ίδια σε κάθε τάξη και αντίστοιχα η κάθε τάξη προσφέρει στα νήπια το δικό της δωράκι. Στο τέλος η διευθύντρια του σχολείου κερνάει τους μαθητές χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα.(Δεκέμβριος)
321455088 639688804619746 466324023221320087 n 321552921 1496631794193230 3305118524287347751 n 326162699 578170930413004 4883026069862233503 n 326337984 894993178603244 8379323118113931122 n

3η επίσκεψη: Εν όψη των Αποκριών τα παιδιά του Δημοτικού επισκέπτονται το νηπιαγωγείο και στον προαύλιο χώρο του σχολείου πραγματοποιούνται κάτω από τις οδηγίες και την ενθάρρυνση των νηπιαγωγών παραδοσιακά παιχνίδια και χοροί, όπως “πως το τρίβουν το πιπέρι”, παντομίμα, δραματοποίηση του τραγουδιού “παντρεύουνε τον κάβουρα” κ. α και παίζουν μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου ελεύθερα. Στην συνέχεια τα νήπια παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά της ά και β΄τάξης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νηπιαγωγείου μια υπέροχη μουσικοαφηγηματική, δια δραστική παράσταση θεατρικής ομάδας με υλικό από την πλούσια προφορική παράδοση της Κρήτης. Τα παιδιά είχαν ρόλους ηθοποιών, ενώ στο τέλος συνεργάστηκαν σε ομάδες προκειμένου να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό.(Φεβρουάριος)
349219780 1448978999211946 2487146020480519668 n   349973363 1856894567999843 136699200342979863 n  350084023 225931303485393 7212268189713287255 n
349426590 764286852067843 3488266167774747588 n 349717421 258323410078482 3482342630948193092 n 350073242 782607576583452 3863253039232377418 n

4η επίσκεψη: Τα νήπια επισκέπτονται το δημοτικό και οι μαθητές της πρώτης τους υποδέχονται έχοντας διαμορφώσει την τάξη τους κατάλληλα. Τα νήπια ενημερώνονται σχετικά με τις ρουτίνες της πρώτης τάξης, παρατηρούν τα εγχειρίδια, τον χώρο καθώς και όλα όσα κουβαλούν οι μαθητές στις τσάντες τους. Η δασκάλα και τα παιδιά της πρώτης στην συνέχεια παρουσιάζουν ένα από τα αγαπημένα τους τραγούδια από το βιβλίο της γλώσσας στα νήπια και το τραγουδούν παρέα.  Με το χτύπημα του κουδουνιού τα νήπια προαυλίζονται στο χώρο του δημοτικού με τα παιδιά της πρώτης να αναλαμβάνουν να τους μάθουν τους “κανόνες της αυλής” του μεγάλου σχολείου (Μάρτιος)
348367489 260407976648498 5762947072840958717 n 348387392 1019097462583256 4328700731812567606 n 348975621 575658714593633 7361894833915059417 n 349231359 480808354236310 8338714600550603849 n 349274358 264128582647477 8449909138686806053 n 349515005 2477740479056143 4396389958059599765 n 349630193 1299850827297680 6333552176163036708 n 349667056 281046401102682 1935557281961136326 n 349699742 638853934389477 8113696641267132839 n 350059260 1185591912080995 3026434953769474263 n 350090583 1192747194746930 9207907516457333888 n 350114243 6887383631276456 4221945092391326253 n

5η επίσκεψη: Επίσκεψη των παιδιών της Α ́ τάξης στο νηπιαγωγείο όπου γίνεται συνδιδασκαλία στο μάθημα της Γυμναστικής. Παίζουν οργανωμένα παιχνίδια στον αύλειο χώρο (Απρίλιος)

1 1 2 1 3 1 4 1

6η επίσκεψη: Εν όψει της Πρωτομαγιάς τα νήπια δωρίζουν ένα Μαγιάτικο στεφάνι που έκαναν με ανακυκλώσιμα υλικά και καλούν τα παιδιά του Δημοτικού σε παιχνίδι ανοιξιάτικου κρυμμένου θησαυρού. Όποια ομάδα καταφέρει να βάλει μέσα στο καλάθι στην διάρκεια μιας ημέρας όλα όσο ζητούνται κερδίζει. (Μάϊος)
343420931 232965919321744 3218955546846942472 n 348381578 104887842617367 8210395837813842697 n 348388315 3804813569767680 8191500278759845877 n 349586471 133206409765715 1975713473216833541 n

7η επίσκεψη: Συνάντηση δασκάλων-νηπιαγωγών για την ετοιμότητα των παιδιών που έρχονται Α ́ τάξη. Προετοιμασία ατομικού φακέλου για κάθε νήπιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άντλησης χρήσιμων πληροφοριών από την δασκάλα (Μάϊος)
Το σχέδιο δράσης αναρτήθηκε στο blog του Νηπιαγωγείου και οι γονείς ενημερωνόταν με γραπτό σημείωμα πριν από κάθε επίσκεψη. Επίσης έπειτα από κάθε επίσκεψη (2η-7η) παιδιά και εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ειδικά φύλλα καταγραφής/αποτίμησης των δράσεων. Επίσης πάντα ακολουθεί συζήτηση των εκπαιδευτικών με την ολομέλεια των παιδιών και με την μορφή συνεντεύξεων προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των επισκέψεων. Οι παραπάνω καταγραφές καθώς και οι σημειώσεις και παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών στο ημερολόγιο καταγραφής  δρουν ανατροφοδοτικά καθόλη την διάρκεια του σχεδίου δράσης.
 💡   Πρότυπα συνεντεύξεων Νηπίων:
 Στιγμιότυπο οθόνης 696Στιγμιότυπο οθόνης 695
 💡  Ενδεικτικά Φύλλα καταγραφής μαθητών:
348363053 769289918165162 1127162402471058065 n 348370856 957852848593042 3213890636596063328 n 348377210 6876905465671234 6928830088981094357 n 350237937 3481838118753823 1570947516747432484 n 350297113 545912037758343 7184762162959541443 n 350368942 778219450554695 2243402413285105535 n 350372282 976362320044532 8894700962016445166 n 350373579 953906239135211 6134099621673962100 n 350386347 983427299319028 6996981182191697980 n 350710139 6471936792868719 3607570372128938890 n 350717797 1328027347797538 1780389621863463463 n
 💡  Ενδεικτικά Φύλλα καταγραφής εκπαιδευτικών (συμπληρώθηκαν από κοινού από τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν):
 ➡ Διοργανώθηκαν επίσης επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς(νηπιαγωγούς-δασκάλους)
  • από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου με θέμα την ¨Συνεργασία σχολείου Οικογένειας”. Συμμετείχαν γονείς και εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου.
  • από ιδιώτη λογοθεραπεύτρια και εκπαιδευτικό του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με θέμα “Σχολική ετοιμότητα και Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό”. Στην συνάντηση οι γονείς εξέφρασαν τις ανησυχία τους για την επικείμενη μετάβαση των παιδιών τους και την αλλαγή που θα φέρει στην καθημερινότητά τους και ενημερώθηκαν με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο σχετικά με τα βασικά κριτήρια σχολικής ετοιμότητας από την λογοθεραπευτική και όχι μόνο σκοπιά που συνδέονται άμεσα με την ομαλή προσαρμογή των παιδιών στην Ά Δημοτικού. https://blogs.sch.gr/nipseislas/2023/05/06/epimorfotiki-synantisi-goneon/
 ➡  Μετά το πέρας των επισκέψεων και επιμορφώσεων ζητήθηκε επίσης:

 ➡  Τέλος

  • οι γονείς διευκολύνθηκαν κατά την εγγραφή των παιδιών τους στην Ά Δημοτικού
  • εμπλουτίστηκαν οι βιβλιοθήκες των τάξεων με βιβλία από την Α’ τάξη για να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον και η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη μετάβαση στο δημοτικό,
Γ. Αποτίμηση της Δράσης

Αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (εφόσον υπήρξαν)

Οι αλλαγές που υπήρξαν σχετικά με τον αρχικό σχεδιασμό αφορούσαν κυρίως την χρονική μετατόπιση των δράσεων (εντός του χρονικού ορίου που τέθηκε αρχικά) λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της χρονιάς. Οι όποιες αλλαγές έγιναν ωστόσο δεν επηρέασαν την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί εξ αρχής.

Επίσης οι δράσεις μετάβασης θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά της Ά τάξης του Δημοτικού είναι καλεσμένα να παρακολουθήσουν την γιορτή λήξης του Νηπιαγωγείου , στην οποία θα παραδώσουν τα ενθύμια αποφοίτησης στα νήπια. Ακόμη την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς τα παιδιά του Νηπιαγωγείου θα παίξουν το καθιερωμένο μπουγέλο στην αυλή του Δημοτικού σχολείου όπως επίσης θα συμμετέχουν σε πάρτυ που διοργανώνεται την ίδια μέρα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τους μαθητές και των δυο σχολείων.

Αποτελέσματα της Δράσης
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είχαν ως στόχο την ύπαρξη  μιας συνέχειας της ζωής των νηπίων στο σπίτι, στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο και μιας συνέχειας και εξέλιξης στις μαθησιακές εμπειρίες τους

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των δράσεων είναι τα εξής:

  • τα παιδιά του νηπιαγωγείου εξοικειώθηκαν με το περιβάλλον του Δημοτικού ένιωσαν ότι τα καταφέρνουν, ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που διαθέτουν και ότι τα άτομα του νέου περιβάλλοντος τα αποδέχονται
  • Τα παιδιά του δημοτικού ενίσχυσαν την αυτοεκτίμησή τους αναλαμβάνοντας ρόλους ευθύνης για να προστατεύουν , να καθοδηγούν και να προστατεύουν τα μικρότερα παιδιά
  • οι γονείς αντιλήφθηκαν την ύπαρξη μιας συνέχειας και ενότητας της εκπαίδευσης, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη τους προς τους εκπαιδευτικούς. Επίσης ενημερώθηκαν σχετικά με τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην διαδικασία μάθησης στην Ά Δημοτικού και την σημασία και αναγκαιότητα της συνεργασίας τους με τους εκπαιδευτικούς και τις υπηρεσίες.
  • Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικές μονάδες ανάπτυξαν αποτελεσματικές, συνεργατικές σχέσεις μεταξύ τους. Το δημοτικό σχολείο έλαβε γνώση για το μαθησιακό προφίλ των μαθητών που επρόκειτο να υποδεχτεί το Σεπτέμβριο και για τυχόν μαθησιακές ή συμπεριφορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ώστε να υπάρξει άμεση και έγκυρη αντιμετώπισή τους. Επίσης οικοδόμησαν σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους γονείς.
Βαθμός επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί
4
Παράμετροι που διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων
Οι παράγοντες που διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων είναι:
  • το γεγονός ότι το  Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται ακριβώς δίπλα από το Νηπιαγωγείο και η μετακίνηση των μαθητών ήταν πολύ εύκολη και ασφαλής.
  • η συνεργασία των εκπαιδευτικών και των διοικήσεων των σχολείων υπήρξε άψογη και αποτελεσματική
  • οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στα καλέσματα των εκπαιδευτικών και συνεργάστηκαν επίσης αποτελεσματικά σε όλη την διάρκεια των δράσεων
  • επιλογή εύστοχων δρασητριοτήτων
  • ύπαρξη οικογενειακών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού και των οικογενειών τους
Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν
Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν κυρίως κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και οι οποίες σχετίζονται κυρίως με θέματα που αφορούσαν
  • τις πολλές απουσίες των μαθητών (νηπιαγωγείο-δημοτικού) λόγω των συνεχόμενων ιώσεων και covid-19
  • το ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού που φέτος άλλαξε πάρα πολλές φορές (έλλειψη, μετακίνηση, άδειες διδακτικού προσωπικού)
  • τις άδειες των  εκπαιδευτικών για λόγους κυρίως υγείας

Οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Οι δράσεις μετατοπίστηκαν χρονικά και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε μικρή διαφοροποίησή τους.

Υλικό που παρήχθη ή αξιοποιήθηκε
Υλικό που παρήχθη:
  • Ταξιδιωτική βαλίτσα: Περιέχει ομαδικές και ατομικές κατασκευές, ζωγραφιές και φωτογραφίες με στιγμιότυπα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του σχεδίου μετάβασης.
  • Portfolio που συνοδεύει κάθε μαθητή το οποίο περιέχει σημαντικα τεκμήρια της μαθησιακής του πορείας καθώς και σημειώσεις για κοινωνικοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
  • Ημερολογίο καταγραφής-αξιολόγησης

Αξιοποιήθηκαν επίσης τα σχολικά εγχειρίδια της Ά Δημοτικού, βιβλία σχετικά με το θέμα της μετάβασης στο Δημοτικό σχολείο καθώς και ένα πλούσιο εποπτικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, κτλ)

Επιμορφώσεις που τυχόν υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης
Διοργανώθηκαν επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς(νηπιαγωγούς-δασκάλους)
  • από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου με θέμα την ¨Συνεργασία σχολείου Οικογένειας”
  • από ιδιώτη λογοθεραπεύτρια και εκπαιδευτικό του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με θέμα “Σχολική ετοιμότητα και Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό”. Στην συνάντηση οι γονείς εξέφρασαν τις ανυησυχίεα τους για την επικείμενη μετάβαση των παιδιών τους και την αλλαγή που θα φέρει στην καθημερινότητά τους και ενημερώθηκαν με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο σχετικά με τα βασικά κριτήρια σχολικής ετοιμότητας από την λογοθεραπευτική και όχι μόνο σκοπιά που συνδέονται άμεσα με την ομαλή προσαρμογή των παιδιών στην Ά Δημοτικού.
  • Επίσης οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου επιμορφώθηκαν σχετικά με την σημασία των μεταβάσεων (κάθετες και οριζόντιες) μέσα από την συμμετοχή τους στην “Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών” του ΙΕΠ.
Προτάσεις για αξιοποίηση των πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης
Στο παρόν Σχέδιο δράσης αναπτύχθηκαν χρήσιμες πρακτικές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον τόσο για την συνέχιση ανάλογων σχεδίων δράσης αλλά και για την βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.
  • Αξιοποίηση των εργαλείων και μεθόδων αξιολόγησης τους σχεδίου δράσης
  • Αξιοποίηση των διαθέσιμων τεκμηρίων του ημερολογίου καταγραφής της δράσης ( σημειώσεις, παρατηρήσεις του σχεδίου δράσης,καταγραφές παιδιών κκαι εκπαιδευτικών) και των ερωτηματολογίων αξιολόγησης (γονέων, εκπαιδευτικών) για το σχεδιασμό  μελλοντικών σχεδίων μετάβασης.
  • Αξιοποίηση της σπουδαιότητας των επιμορφωτικών συναντήσεων με τους γονείς, καθώς και σημαντικότητας της συχνής επικοινωνίας και αποτελεσματικής επαφής γονέων, εκπαιδευτικών και διοίκησης ως πρακτική που επηρεάζει σημαντικά την προσαρμογή των νηπίων στα σχολικά περιβάλλοντας, επιλύει προβλήματα και σχετίζεται με την μετέπειτα σχολική επίδοση των μαθητών.
  • Αξιοποίηση των πρακτικών συνεργασίας με την διοίκηση και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού (συνδιοργάνωση επισκέψεων, συνδιδασκαλία, αξιολόγηση, ανατροφοδότηση, ενημέρωση)
Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις στο πλαίσιο της δράσης
Η οργάνωση επιμορφωτικών συναντήσεων για νηπιαγωγούς και δασκάλους που εμπλέκονται στη δράση θεωρείται αναγκαία. Οι νηπιαγωγοί είναι σημαντικό να  ενημερώνονται και να επιμορφώνονται για το Πρόγραμμα Σπουδών της Α ́ τάξης δημοτικού και αντίστοιχα  οι δάσκαλοι που αναλαμβάνουν την Ά τάξη να γνωρίζουν τους στόχους, τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες της προσχολικής εκπαίδευσης ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια συνέχεια μεταξύ των δυο διαφορετικών μικροσυστημάτων που θα δραστηριοποιηθούν οι μαθητές.  Με αυτό τον τρόπο  θα μπορέσουν να σχεδιαστούν προγράμματα μετάβασης βασισμένα σε συντονισμένες στρατηγικές και δράσεις,  που θα συνυπολογίζουν και θα  εναρμονίζουν όλες τις παραμέτρους που εμπλέκονται και επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό τη διαδικασία της μετάβασης. Οι επιμορφώσεις προτείνουμε να γίνονται από στελέχη της εκπαίδευσης (δια ζώσης ή εξ΄αποστάσεως ) από τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις της χώρας  στην αρχή του σχολικού έτους ή να οργανώνονται ετησίως  από το ΙΕΠ.
Προτάσεις για συνέχιση της Δράσης/ για νέες Δράσεις το επόμενο έτος
Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο αποτελεί μια σημαντική κάθετη μετάβαση στη ζωή των μικρών παιδιών. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το ομαλό «πέρασμα» των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους στο δημοτικό σχολείο βοηθώντας τα να εξοικειωθούν με τις νόρμες της σχολικής ζωής, τις ακαδημαϊκού, ως ένα βαθμό, τύπου απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τους νέους ρόλους που συνδέονται με την ταυτότητα του μαθητή. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να οργανώνονται προγράμματα μετάβασης και στοχευμένες δράσεις από τις/τους νηπιαγωγούς κάθε σχολική χρονιά.  Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι διαδικασίες μετάβασης θα πρέπει να έχουν διάρκεια, να αναπτύσσονται σε όλο το φάσμα του προσχολικού προγράμματος και ενισχύονται με δράσεις που λειτουργούν προληπτικά σε σχέση με την προετοιμασία παιδιών και γονέων.

Το παρόν Σχέδιο Δράσης μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την εδραίωση δράσεων μετάβασης στο Δημοτικό που θα εντάσσονται στο Ετήσιο Προγρμματισμό του Εκπαιδευτικού Έργου και των δυο σχολείων και το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί με επιπλέον κοινές δράσεις, δράσεις γονέων μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού και συναντήσεις για ανταλλαγή των εμπειριών/πρακτικών τους, λειτουργία σχολής γονέων, εκδρομές και κοινές επιμορφώσεις νηπιαγωγών και δασκάλων,

Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2022-2023)



Λήψη αρχείου

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 21-22

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η αξιολόγηση από την ΣΕΕ κ.Δήμητα Πλατάκη για το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας το σχολικό έτος 2021-2022 όπως αυτήν καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα του ΙΕΠ  αξιολογήθηκε στην κλίμακα 1 έως 4 με άριστα 4 (Αξιολόγηση 10)!

 

Πρώτη Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2020-2021)

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Νηπιαγωγείο Σεισίου φέτος παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία στις 1/09/2020. Καμία από τις εκπαιδευτικούς δεν υπηρέτησε πέρυσι και καμία χρονιά πριν στην συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Παρόλου του μικρού χρονικού περιθωρίου που έχει μεσολαβήσει ως την παρούσα έκθεση έγινε προσπάθεια από τις εκπαιδευτικούς να καταγραφούν και να επεξεργαστούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και οι τυχόν ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, των μαθητών και των οικογενειών τους , των κτηριακών υποδομών και του τεχνικού εξοπλισμού καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου αναφέρουμε ότι:

Το Νηπιαγωγείου Σεισίου εδρεύει σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό , το Σείσι, του Δήμου Αγίου Νικολάου, του Νομού Λασιθίου Κρήτης . Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Λασιθίου-Ηρακλείου και υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις πρωτεύουσες και των δύο νομών. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δεν διαφέρουν με αυτές του υπόλοιπου Νομού που βρίσκεται σε ανάλογη γεωγραφική θέση. Το νηπιαγωγείο είναι ένα ισόγειο κτήριο. Υπάρχει περιμετρικός του κτηρίου αύλειος χώρος στον οποίο έγινε εκ των υστέρων παρέμβαση ώστε να περιοριστεί. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια μπροστινή και μια πίσω αυλή. Για τον προαυλισμό των παιδιών χρησιμοποιείται ο πίσω αύλειος χώρος ο οποίο είναι πολύ  μικρός. Ο μπροστινός αύλειος χώρος είναι επικίνδυνος κυρίως  λόγω του ανισόπεδου εδάφους και της ακατάλληλης περίφραξης. Οι κτηριακές υποδομές, πέρα της αυλής μπορούν να χαρακτηριστούν σχετικά ικανοποιητικές. Ο τεχνικός εξοπλισμός περιορίζεται στον άκρως απαραίτητο ώστε να υποστηριχθεί αξιοπρεπώς η διαδικασίας της εκπαίδευσης. Υπάρχει εμφανής έλλειψη εξοπλισμού STEAM.

Όσο αφορά τους μαθητές που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και τις οικογένειές τους, η όποια παρατήρηση μπόρεσε να γίνει με βάση τα παιδιά που φοιτούσαν και την προηγούμενη χρονιά στο νηπιαγωγείο μας αποκαλύπτει ένα θα λέγαμε πολυσύνθετο μωσαϊκό κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών και μορφωτικών χαρακτηριστικών. Υπάρχουν κάποιοι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών που έχουν ελλιπή ή και καθόλου γνώση της ελληνικής γλώσσας και διαφορετική κουλτούρα όπως επίσης και οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Άλλα στοιχεία που να συνθέτουν την ταυτότητα για την σχολική μονάδα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε στην παρούσα φάση.

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 21-22

Στόχος Βελτίωσης:
Σύμφωνα με την πρώτη Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας που υποβλήθηκε δεν ήταν εφικτό να γίνει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας για το προηγούμενο σχολικό έτος 2020-21, λόγω του ότι όλοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν τώρα στο Νηπιαγωγείο Σεισίου τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στην σχολική μονάδα. Η συστηματική διερεύνηση των αναγκών του σχολείου που πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς, παρόλο το σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρετούν σε αυτό, επισημαίνουν την αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν οι ΤΠΕ για την προβολή της επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτισμικής διάστασης του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου, την ανάδειξη των καλών πρακτικών, την υποστήριξη των σχέσεων μεταξύ νηπιαγωγείου και γονέων και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία με σύγχρονα εργαλεία και μέσα επικοινωνίας. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε ομόφωνα η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη και προβολή σχολικής Ιστοσελίδας. Στο παραπάνω σχέδιο δράσης θα συμμετάσχουν και οι  δύο εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου
Σχέδιο Δράσης: Ανάπτυξη και προβολή σχολικής Ιστοσελίδας
Άξονας: Σχολείο και κοινότητα
Συντονιστής Δράσης: ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ 
Α. Σχεδιασμός της Δράσης 21-22

 

Αναγκαιότητα – Στόχοι
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος βελτίωσης που θέτει ο Ετήσιος Προγραμματισμός συντάσσεται σχέδιο δράσης με σκοπό την ανάπτυξη και την προβολή της σχολικής Ιστοσελίδας του Νηπιαγωγείου. Η  υλοποίηση του σχεδίου είναι αναγκαία προκειμένου να αναδειχτούν οι καλές πρακτικές του σχολείου(τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού, σχολικές πρωτοβουλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις), να οργανωθεί η σχολική ζωή και να προβληθεί το εκπαιδευτικό έργο σε γονείς, τοπική και εκπαιδευτική  κοινότητα. Επίσης  η σχολική ιστοσελίδα θα διευκολύνει την επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που λόγω της πανδημίας του Covid-19 η φυσική παρουσία των γονέων στο σχολείο και οι μαζικές συγκεντρώσεις είναι δύσκολο να γίνουν. Επίσης δύναται να ευνοηθεί η διαδικασία μάθησης μέσω της  συνεργασίας σχολείου-οικογένειας. Για τον σκοπό αυτό η σχολική Ιστοσελίδα εκτός από κάποιες σταθερές σελίδες με σημαντικές για την σχολική μονάδα πληροφορίες(επικοινωνία, ωρολόγιο πρόγραμμα, εσωτερικός κανονισμός κ.τ.λ) και χρήσιμους για γονείς και εκπαιδευτικούς «υπερδεσμούς» (Hyperlinks) (Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κτ.λ) θα λειτουργήσει και με την μορφή ιστολογίου (blog) το οποίο θα ενημερώνεται συχνά με νέα άρθρα (εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανά μήνα ,eΤwinning έργα, δράσεις εργαστηρίων δεξιοτήτων κ.τ.λ)
Επιμέρους στόχοι: Ανάπτυξη και βελτίωση της Σχολικής Ιστοσελίδα-Ιστολογίου Προβολή του έργου του σχολείου στην τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς Υποστήριξη της συνεργασίας και επικοινωνίας σχολείου-οικογένειας Αξιοποίηση των ΤΠΕ από τις εκπαιδευτικούς Διάχυση καλών πρακτικών του σχολείου …
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Οι ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου δράσης είναι το εξής:
  • Προετοιμασία δράσης: Με την απόφαση του σχεδίου δράσης που στηρίχθηκε στην διερεύνηση των αναγκών του σχολείου από τον Σύλλογο Διδασκόντων καθορίζουμε αρχικά το πλαίσιο λειτουργίας της Ιστοσελίδας-Ιστολογίου (μέσω των υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοτόπων του ΠΔΣ) και οργανώνεται η ομάδα δράσης με καταμερισμό εργασιών και αρμοδιοτήτων.(Σεπτέμβριος 2021) Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται μέσω της σελίδας του ΠΔΣ https://webhost.sch.gr/ και σχετικών video σε θέματα κατασκευής και ανατροφοδότησης του ιστοτόπου. (Σεπτέμβριος 2021)
  • Δημιουργία και δημοσιοποίηση : Οκτώβριος 2021 με αποκλειστική ευθύνη του διαχειριστή
  • Σχεδιασμός (δομή και περιεχόμενο)-Συγκέντρωση υλικού-Συγγραφή κειμένων: Η ομάδα δράσης που συγκροτεί και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου,  συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον 1 φορά το δίμηνο έτσι ώστε να γίνονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις στην Ιστοσελίδα-Ιστολόγιο οι οποίες καταγράφονται στο ημερολόγιο δράσης. Ο αποκλειστικά υπεύθυνος δημιουργίας, σχεδιασμού, δημοσιοποίησης  λειτουργίας, διαχείρισης και ενημέρωσης της ιστοσελίδας- Ιστολογίου είναι ο διαχειριστής της. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μπορούν να προτείνουν αλλαγές ή προσθήκες καθώς επίσης και να συγκεντρώνουν υλικό για εμπλουτισμό του περιεχομένου. Ο εμπλουτισμός γίνεται σε εβδομαδιαία βάση με εκπαιδευτικές δράσεις  αλλά και όποτε άλλοτε κριθεί αναγκαίο με σημαντικές ανακοινώσεις που πιθανόν να προκύψουν. (Καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους).
  • Ενημέρωση γονέων και σχολικής κοινότητας: Η γονείς και ο Σύλλογος γονέων ενημερώνονται με mail και με ενημερωτικό σημείωμα για την ύπαρξη της Ιστοσελίδας- Ιστολογίου, την χρησιμότητα, σημαντικότητά της καθώς και τον τρόπο χρήσης της. Ο Σύλλογος γονέων με τη σειρά του κοινοποιεί/προβάλει τον ιστότοπο του Νηπιαγωγείου και τις δράσεις του στο δικό του Ιστολόγιο (Οκτώβριος 2021). Επίσης γίνεται παρουσίαση της Ιστοσελίδας-Ιστολογίου στη 1η Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων και Εκπαιδευτικών και λύνονται τυχόν απορίες των γονέων. Εκεί τονίζεται η αναγκαιότητα συχνής επίσκεψής τους στο ιστότοπο, τόσο για ενημερωτικούς λόγους όσο και για να μπορούν να παρακολουθούν την δουλειά που γίνεται στο σχολείο, τις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται και να υιοθετούν ίδιες με το σχολείο πρακτικές για συνέχιση της μάθησης στο σπίτι. (Νοέμβριος 2021 και εως το τέλος του σχολικού έτους)
  • Διάχυση καλών πρακτικών στη τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα: Οι εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου, καινοτόμα προγράμματα και σημαντικές πληροφορίες που καταγράφονται στην Ιστοσελίδα-Ιστολογίο κοινοποιούνται στον ΣΕΕ, σε σελίδες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε φορείς της τοπικής κοινότητας. (Καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους).
  • Παρακολούθηση και αξιολόγηση του σχεδίου δράσης: Ημερολόγιο ομάδας δράσης,  παρακολούθηση στατιστικών επισκεψιμότητας Ιστοσελίδας, ποιοτικών και ποσοτικών σχολίων σε αναρτήσεις σε μεσα κοινωνικής δικτύωσης και ανατροφοδότηση, αξιολόγησή της από τους γονείς. (Καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους) Τελική αποτίμηση του σχεδίου δράσης θα γίνει στο τέλος του διδακτικού έτους, σε ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων προκειμένου να συντάξουν την ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης της σχολικής μονάδας (από τις 15 έως τις 25 Ιουνίου 2022)…
Πόροι – μέσα – ερευνητικά εργαλεία
  • Ανθρώπινο Δυναμικό: Εκπαιδευτικός με καλή γνώση και εμπειρία στη χρήση ΤΠΕ για δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδας (συντονίστρια δράσης και διαχειρίστρια της Ιστοσελίδας-Ιστολογίου) Όλοι οι εκπαιδευτικοί για τον σχεδιασμό, τη συγκέντρωση υλικού, τη συγγραφή κειμένων και τη συνεχή ανατροφοδότηση με υλικό Γονείς ΣΕΕ Τεχνική Υποστήριξη ΠΔΣ
  • Χρόνος: Το σχέδιο δράσης υλοποιείται κατά την διάρκεια του σχολικού έτους. Αποτελεί παρακαταθήκη της σχολικής μονάδας και δύναται να βελτιωθεί και κατά τα επόμενα σχολικά έτη με προσθήκη πιθανόν περισσότερων εφαρμογών και εργαλείων. Επίσης η λειτουργία του κατά το πρώτο σχολικό έτος θα φανερώσει και τα πεδία που πιθανόν να χρειαστούν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις. Για την εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων ίσως απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.
  • Υλικοτεχνική υποδομή: Σύνολο υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Νηπιαγωγείου Desktop , Laptop Σύνδεση στο διαδίκτυο Κινητά τηλέφωνα ή φωτογραφικές μηχανές για την λήψη φωτογραφιών, ηχητικών ντοκουμέντων ή βιντεοσκόπηση Μέσα αποθήκευσης (memory sticks, cd, dvd κ.τλ.) για μεταφορά αρχείων. Λογισμικό κατασκευής και λειτουργίας ιστοσελίδας
  • Οικονομικοί πόροι: Πιθανά έξοδα που θα αφορούν αγορά αναλώσιμων υλικών ή προγραμμάτων θα καλυφθούν από τα χρήματα που διαθέτει στο Νηπιαγωγείο η Σχολική επιτροπή του Δήμου Αγίου Νικολάου
  • Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης: ημερολόγια ομάδων εργασίας, πρακτικά συνεδριάσεων ,ημερολόγιο κίνησης της Ιστοσελίδας-Ιστολογίου, παρακολούθηση αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ερωτηματολόγιο για την ανταπόκριση και χρησιμότητα της Ιστοσελίδα-Ιστολογίου στους γονείς στο τέλος του σχολικού έτους.
  • Πηγές: Η ομάδα δράσης συνιστάται να αναζητήσει το Νομοθετικό και Διοικητικό Πλαίσιο για την Λειτουργία Σχολικών Ιστοσελίδων-Ιστοτόπων και την Διασφάλιση Προσωπικών Δεδομένων,  έρευνες σχετικές με τη δομή και το περιεχόμενο σχολικών δικτυακών τόπων, καθώς και καλές πρακτικές από βραβευμένους Εκπαιδευτικούς Διαδικτυακούς τόπους…
Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης
  • Στόχος: Ανάπτυξη και βελτίωση της Σχολικής Ιστοσελίδα-Ιστολογίου ελέγχεται ως προς την ανάπτυξη, αναβάθμιση, σχεδιασμό και τη λειτουργία της ιστοσελίδας, καθώς και την ανατροφοδότησή της με εκπαιδευτικό υλικό.
  • Στόχος: Προβολή του έργου του σχολείου στην τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς ελέγχεται ως προς την αποδοχή της ιστοσελίδας από το κοινό που διαπιστώνεται από την επισκεψιμότητά της και από τις παρατηρήσεις για τη λειτουργικότητα και το περιεχόμενό της. Αναδεικνύεται επίσης από τους ενσωματωμένους «υπερδεσμούς» (Hyperlinks) που δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας με τοπικούς εκπαιδευτικούς κοινωνικούς φορείς και με θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης
  • Στόχος: Υποστήριξη της συνεργασίας και επικοινωνίας σχολείου-οικογένειας ελέγχεται ως προς τη χρήση και τη συχνότητα επικοινωνίας που διαπιστώθηκε ανάμεσα σε σχολείο και οικογένεια. Στοιχείο για την αποτίμηση του στόχου αποτελούν  και οι συνεργατικές δραστηριότητες (μεταξύ σχολείου και γονέων) που απαιτούν χρήση του ιστότοπου, καθώς και η αξιοποίηση του αναρτημένου υλικού από τους γονείς.
  • Στόχος: Αξιοποίηση των ΤΠΕ από τις εκπαιδευτικούς ελέγχεται ως προς την εξοικείωση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην διαμόρφωση της σελίδας και στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων και άλλων πληροφορίων με χρήση εργαλείων web2.0.
  • Στόχος: Διάχυση καλών πρακτικών του σχολείου ελέγχεται ως προς την δημοσιοποίηση και προβολή παιδαγωγικών πρακτικών, παραδειγμάτων διαφοροποιημένης διδασκαλίας ,μεθοδολογιών, και εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο Νηπιαγωγείο Σεισίου στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα οι πρακτικές αυτές προσαρμοσμένες στο εκάστοτε σχολικό πλαίσιο να εφαρμοστούν και σε άλλα σχολεία και να βοηθήσουν συνάδερφους στο εκπαιδευτικό τους έργο. Στοιχείο αποτίμησης αποτελεί η ποσοτική και ποιοτική ανταπόκριση του εκπαιδευτικού κόσμου σε σχετικές αναρτήσεις…
Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης
Η διαδικασία της αξιολόγησης του σχεδίου δράσης συντελείται σε όλη την διάρκεια του σχολικού έτους. Ημερολόγιο ομάδας δράσης: Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του παρατίθεται παραπάνω η ομάδα δράσης με επικεφαλή τον συντονιστή ελέγχει για την ροή των ενεργειών του σχεδίου, αναπροσαρμόζει και αναθεωρεί πιθανόν δράσεις , διευθετεί τυχόν προβλήματα χρόνου και άλλα θέματα που μπορεί να προκύψουν προκειμένου να επιτύχει το σχέδιο δράσης. Οι παρατηρήσεις και οι αλλαγές καταγράφονται στο ημερολόγιο της ομάδας δράσης. Ελέγχεται η επισκεψιμότητα της σελίδας Αξιολογούνται σχόλια σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Αξιολογείται η ανταπόκριση των γονέων σε συνεργατικές δραστηριότητες που απαιτούν χρήση του ισότοπου Αξιολογείται η χρησιμότητα, λειτουργικότητα και το περιεχόμενο της σελίδας από τους γονείς με την χρήση ερωτηματολογίων στο τέλος της σχολικής χρονιάς Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης συντάσσεται μετά από ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου και αναρτάται στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή του ΙΕΠ από τις 15 έως τις 25 Ιουνίου 2022….
Β. Υλοποίηση της Δράσης

Η Υλοποίηση του Σχεδίου δράσης έτσι όπως αυτό αποφασίστηκε και συντάχθηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου ξεκίνησε απο την αρχή του σχολικού έτους (Οτκτώβριος 2021). Τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα και οι ενέργειες που είχαν καταγραφεί στον αρχικό προγραμματισμό. Μετά τις απαραίτητες πορατοιμασίες και επιμορφώσεις, δημιουργήθηκε και δημοσιοποιήθηκε το ιστολόγιο με την εξής διεύθυνση : https://blogs.sch.gr/nipseislas/.  Η ομάδα δράσης συνεδρίαζε καθόλη της διάρκεια του σχολικού έτους προκειμένου να προσθέσει, να αναπροσαρμόσει και να εμπλουτίσει τις σελίδες, τις κατηγορίες και τα άρθρα του ιστότοπου. Οι όποιες παρατηρήσεις, αναπροσαρμογές έχουν σημειωθεί στο ημερολόγιο δράσης. Η ομάδα δράσης φρόντιζε να συλλέγει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τις εργασίες και κατασκευές των παιδιών όπως επίσης και να συντάσσει τα κείμενα των άρθρων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε θέματα προσωπικών δεδομένων. Στους γονείς δόθηκε έντυπο συνέναισης για φωτογράφιση των παιδιών τους και δημοσίευση του υλικού. Τα πρόσωπα των παιδιών υπέστησαν επεξεργασία θόλωσης. Επιπλέον ο συντονιστής του σχεδίου δράσης φρόντιζε για την προώθηση του ιστότοπου στους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό έγινε τόσο με την αποστολή ενημερωτικών mail στους γονείς, στην ΣΕΕ, όσο και με κοινοποιήσεις των εκπαιδευτικών δράσεων και του περιεχομένου του ιστότοπου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανάλογο χαρακτήρα και κοινό (Π.χ https://www.facebook.com/paramythimythimythi, https://www.facebook.com/groups/331593196879778,https://www.facebook.com/groups/212648049523134, .Το ιστολόγιο περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία και οργάνωση του Νηπιαγωγείου, τους εκπαιδευτικούς του, την εκπαιδευτική διαδικασία, καινοτόμα προγράμματα καθώς και εκπαιδευτικό υλικό που παρήχθηκε κατά την διάρκεια της χρονιάς από τις δράσεις. Επίσης ενσωματώνει  «υπερδεσμούς» (Hyperlinks) που μπορούν να φανούν χρήσιμοι στους επισκέπτες της σελίδας, και αφορούν φορείς (Υπουργείο Παιδείας), υγεία (Ινστιτούτο Παιδείας Παιδιού, Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος κτλ), βιβλιοθήκες(Βιβλία για Παιδιά), ασφάλεια διαδικτύου (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)  και άλλα όπως Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Πλατφόρμα e-me. Ακόμα έγινε διασύνδεση των Blog του Νηπιαγωγείου και του όμορου Δημοτικού Σχολείου οι σύνδεσμοι των οποίων υπάρχουν ως Hyperlinks στα Ιστολόγια και των δυο σχολείων.

Επίσης καθόλη την διάρκεια της δράσης έγινε παρακολούθηση των στατιστικών της επισκεψιμότητας του ιστολογίου καθώς και των ποιοτικών και ποσοτικών σχολίων σε αναρτήσεις στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του σχολικού ιστολογίου.

 

Γ. Αποτίμηση της Δράσης

 

Αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (εφόσον υπήρξαν)
Δεν υπήρξαν αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό. Τηρήθηκε το πλάνο του σχεδίου αφού οι ανατροφοδοτήσεις που λαμβάναμε από το κοινό του ιστότοπου έδειξαν ότι ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρετούσαν την επίτευξη των στόχων της δράσης.
Αποτελέσματα της Δράσης

Τα αποτελέσματα της δράσης αξιολογήθηκαν με θετικό πρόσιμο από το Σύλλογο Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου και την τοπική κοινότητα.Οι γονείς δήλωσαν ευχαριστημένοι ως προς το περιεχόμενο, χρησιμότητα αλλά και την λειτουργικότητα του ιστότοπου. Η εκπαιδευτική κοινότητα φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά (μεγάλος αριθμός απήχησης των δημοσιεύσεων,θετικά σχόλια των συναδέρφων σε αναρτήσεις άρθρων του ιστότοπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στατιστικά επισκεψιμότητας) γεγονός που δείχνει την αποδοχή του παρεχόμενου υλικού από την  εκπαιδευτική κοινότητα.

Στατιστικά θα αναρτηθούν στην αντίστοιχη σελίδα του Ιστολογίου https://blogs.sch.gr/nipseislas/2022/02/19/axiologisi-scholiki-monadas/ προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ο Ιστότοπος (Blog):

  • Εμπλουτίστηκε με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό από τις περισσότερες θεματικές προσεγγίσεις, δράσεις, προγράμματα  που πραγματοποιήθηκαν κατα το σχολικό έτος 2021-2022
  • Αποτελεί ένα σημαντικό αποθετήριο χρήσιμων συνδέσμων και πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς

Μέσω αυτού:

  • Προβλήθηκε το εκπαιδευτικό έργου του Νηπιαγωγείου σε γονείς και τοπική κοινότητα προάγοντας, τον ρόλο του Νηπιαγωγείου στην εκπαίδευση
  • Έγινε διάχυση καλών πρακτικών και καινοτόμων δράσεων στην κοινότητα των εκπαιδευτικών
  • Αξιοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς οι γνώσεις των ΤΠΕ και WEB 2.0 εργαλείων στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων και άλλων πληροφοριών
  • Διευκολύνθηκε η ενημέρωση των γονέων σχετικά με θέματα λειτουργίας και οργάνωσης της σχολικής μονάδας
  • Δημιουργήθηκε μια νέα δίοδος για την εμπλοκή των γονέων στη εκπαιδευτική διαδικασία στο νηπιαγωγείο. Οι γονείς μέσω των εκπαιδευτικών άρθρων είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον τρόπο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό έτσι ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν αναλόγως την μάθηση των παιδιών τους στο σπίτι και να συμμετέχουν σε συνεργατικές δραστηριότητες.
Βαθμός επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί
4
Παράμετροι που διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων
Οι παράγοντες που διευκόλυναν την επίτεξη των στόχων είναι:
  • Η καλή γνώση χειρισμού των ΤΠΕ και  WEb 2.0 εργαλείων της μίας νηπιαγωγού  που αποτέλεσε κομβικό σημείο για την δημιουργία και την ποιότητα των άρθρων και σελίδων του blog.
  • Η καλή συνεργασία των μελών της ομάδας δράσης που βοήθησε στην αναβάθμιση του περιεχομένου του blog
  • Η συντονισμένη  συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση του φωτογραφικού υλικού καθώς και των κειμένων κάθε άρθρου που διευκόλυνε τον στοχευμένο εμπλουτισμό των κατηγοριών του blog και συνέβαλε στην επίκαιρη δημοσίευση των άρθρων.
  • Η εξοικείωση της μίας νηπιαγωγού με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διευκόλυνε την διασύνδεση και προβολή του blog στην εκπαιδευτική κοινότητα με συχνές αναρτήσεις των δράσεων του Νηπιαγωγείου σε σελίδες αντίστοιχου ενδιαφέροντος.

 

Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν
Οι δυσκολίες συνοψίζονται στα εξής:

-Η συγκέντρωση του απαιτούμενου φωτογραφικού υλικού και η επεξεργασία του, καθώς και η σύνταξη των κειμένων είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνον εκτός εργασιακού ωραρίου.

-Αρκετοί γονείς δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δυσκολεύτηκαν στην αρχή με την χρήση του ιστότοπου.

-Η τοπική κοινότητα δεν διαθέτει ανάλογο ιστότοπο/ιστοσελίδα. Επίσης ο Συλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  του χωριού ενώ διαθέτει ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν, πλέον δεν ενημερώνεται και μένει ανενεργός. Γι αυτό το λόγο δεν μπόρεσε να υπάρξει και διασύνδεση των ιστοτόπων με αυτούς τους φορείς όπως είχε καταγραφεί στον αρχικό σχεδιασμό δράσης.

 

Υλικό που παρήχθη ή αξιοποιήθηκε
Όλο το υλικό που παρήχθηκε είναι διαθέσιμο στον Ιστότοπο του Νηπιαγωγείου
Επιμορφώσεις που τυχόν υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης
Στο πλαίσιο της δράσης υλοποιήθηκαν οι εξής επιμορφώσεις:

-Και οι δυο νηπιαγωγοί έλαβαν μέρος στην επιμόρφωση ΤΠΕ Α1 επιπέδου

-Μια νηπιαγωγός υλοποίησε 3 δίωρα επιμορφωτικά σεμινάρια στο έτερο μέλος του  σχεδίου δράσης σχετικά με την δημιουργία και λειτουργία επίσημου σχολικού ιστοτόπου μέσω του sch.gr

-Μια νηπιαγωγός έλαβε μέρος στα εξής επιμορφωτικά Webinar και  Mooc με σκοπό την επιμόρφωσή της σε ΤΠΕ και WEB 2.0 εργαλεία

  • WEBINAR-“ANIMATE A NAME”- 2 ώρες, 9 Μαρτίου 2022  Οργάνωση Code Week
  • Re-ΕDUCO- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- Παραγωγή, Πειραματισμός και την Ανταλλαγή Νέων Προσεγγίσεων και Μεθόδων Εκπαίδευσης στον τομέα του Ψηφιακού Πολιτισμού. 18/10/2021 μέχρι 08/11/2021, Συνολική διάρκεια εκπαίδευσης σε ώρες: 40 ώρες (12 ώρες σύγχρονη τήλε-εκπαίδευση, 28 ώρες ασύγχρονη τήλε-εκπαίδευση)- ΕΑΠ
  • FIRST® LEGO® League Greece-Hands on Event-Διημερίδας εκπαιδευτικής ρομποτικής με τίτλο:“Το μέλλον της εκπαίδευσης και πως θα το κάνετε πράξη σήμερα στην τάξη σας!” η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Νοεμβρίου του 2021.

Προτάσεις για αξιοποίηση των πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράση

Η πρακτική δημιουργίας Ιστολογίου αποτελεί

  • έναν εύκολα προσβάσιμο πίνακα ανακοινώσεων και ενημέρωσης που βελτιώνει και απλοποιεί την επικοινωνία με τους γονείς
  • ένα χρήσιμο “παιδαγωγικό εργαλείο” καθοδήγησης για τους γονείς και εμπλοκής τους στην μαθησιακή διαδικασία του Νηπιαγωγείου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην ίδια τη διδακτική διαδικασία είτε ως «τόπος» επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων είτε ως εργαλείο συνεργατικής μάθησης
  • σημείο αρχειοθέτησης της διαδικασίας μάθησης βοηθώντας έτσι τους εκπαιδευτικούς στον αναστοχασμό και τη μεταγνωστική ανάλυση.
  • έναν τρόπο εξοικείωσης των εκπαιδευτικών με τους νέους γραμματισμούς που θα τους είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν σε μια κοινωνία της πληροφορίας που συνεχώς επεκτείνεται
  • και έναν τρόπο δημοσιότητας του εκπαιδευτικού έργου και διάχυσης καλών πρακτικών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Όλες οι παραπάνω πρακτικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούνται και τα επόμενα σχολικά έτη.

Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις στο πλαίσιο της δράσης
Καθώς η χρήση των ΤΠΕ και των web 2.0 εργαλείων στην εκπαίδευση είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης παρέχει νέες δυνατότητες, η  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών  στα παραπάνω κρίνεται αναγκαία για την νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Επίσης εφόσον και θεσμικά  η ύπαρξη ιστότοπου για κάθε σχολική μονάδα θεωρείται σημαντική, θα πρέπει να συνεχίσουν οι επιμορφωσεις πάνω σε θέματα κατασκευής, ανατροφοδότησης και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων του ιστοτόπου, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του υλικού και της εμφάνισής του.
Προτάσεις για συνέχιση της Δράσης/ για νέες Δράσεις το επόμενο έτος
Το Ιστολόγιο αποτελεί μια παρακαταθήκη παιδαγωγικού και οργανωτικού υλικού για το Νηπιαγωγείο καθώς και ένας σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας με τους γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπική κοιτότητα. Επίσης θεωρείται ο πλέον διαδεδομένος τρόπος  διάχυσης καλών πρακτικών που σκοπέυουν στην αναβάθμιση τόσο του εκπαιδευτικού έργου αλλά και στην προβολή του ρόλου του Νηπιαγωγείου στην ολιστική ανάπτυξη των παιδιών. Το ιστολόγιο κατά τον δεύτερο σχολικό έτος λειτουργίας του μπορεί να εμπλουτίσει τις σελίδες του:
  • με επιστημονικά άρθρα που να απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε εκπαιδευτικούς και να αφορούν σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών θέματα, όπως ορόσημα ανάπτυξης, εκπαιδευτικές δυσκολίες, αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, αναπτυξιακές διαταραχές, σχέσεις οικογένειας -σχολείου, κτλ. Θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και βοηθητικό για το κοινό του ιστολογίου.
  • με συγκεντρωμένα διαδραστικά παιχνίδια, εκπαιδευτικά video και προτεινόμες ταινίες, αποτελώντας έτσι έναν διαδικτυακό τόπο αναφοράς για τα νηπίων και τις οικογένειές τους ώστε να είναι εποικοδομητική και ενασχόλησή τους με τις ηλεκτρονικές συσκευές.
  • και τέλος με άρθρα που σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα θα αναδεικνύουν και θα προβάλουν την φυσική ομορφιά, την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και τα αξιοθέατα του τόπου μας

 

Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του Σχολικού Ιστολογίου από τους γονείς

 

Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2021-2022)



Λήψη αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *