ETWINNING ΈΡΓΟ SAFE WATER SKILLS
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο SAFE WATER SPORTS / – ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
Στο παρακάτω σύνδεσμο δείτε τα πειράματα που αφορούν στον καιρό και στην κολύμβηση:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο SAFE WATER SPORTS / – ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
Στο παρακάτω σύνδεσμο δείτε τα πειράματα που αφορούν στον καιρό και στην κολύμβηση:
Στο νηπιαγωγείο μας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την αναβάθμιση της σχολικής μας βιβλιοθήκης, αποφασίσαμε να δώσουμε νέο «αέρα» στον χώρο των βιβλίων μας. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τη βιβλιοθήκη από έναν απλό χώρο ανάγνωσης σε μια ζωντανή γωνιά μάθησης, δημιουργίας και συμβολικού παιχνιδιού.
Έτσι, η βιβλιοθήκη μας μεταμορφώθηκε σε μια οργανωμένη γωνιά, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν ρόλους και να παίζουν τη «δανειστική βιβλιοθήκη». Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι, τα νήπια μαθαίνουν βιωματικά, συνεργάζονται, επικοινωνούν και καλλιεργούν τη φαντασία τους.
Τι δημιουργήσαμε;
Για να υποστηρίξουμε τη νέα λειτουργία της γωνιάς:
Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εξοικειώνονται με βασικές έννοιες οργάνωσης, ταξινόμησης και υπευθυνότητας, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν δεξιότητες γραμματισμού και πρώιμης ανάγνωσης.
Τι κερδίσαμε;
Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ενθουσιώδης!
Η γωνιά της βιβλιοθήκης έγινε σημείο συνάντησης, συνεργασίας και δημιουργικού διαλόγου. Τα παιδιά:
-Μαθαίνουν να σέβονται και να φροντίζουν τα βιβλία
-Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες μέσα από την εναλλαγή ρόλων
-Ενισχύουν τον προφορικό τους λόγο
-Καλλιεργούν θετική στάση απέναντι στη φιλαναγνωσία
Η αναβάθμιση της βιβλιοθήκης μας δεν ήταν απλώς μια αισθητική αλλαγή, αλλά μια ουσιαστική παιδαγωγική παρέμβαση που έδωσε νέο νόημα στον χώρο και νέα κίνητρα στα παιδιά.
Συνεχίζουμε με όρεξη, φαντασία και αγάπη για το βιβλίο!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΣΙΑΜΑΝΤΗ ΡΑΦΑΕΛΛΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του σχολείου μας για την αναβάθμιση της σχολικής βιβλιοθήκης και την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας, συμμετέχουμε με χαρά στην πανελλαδική καμπάνια «Διαβάζω Δυνατά 2026», που υλοποιείται για 9η συνεχή χρονιά από το ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό βιβλίο «Κόκκινη Αλεπού».
Η καμπάνια «Διαβάζω Δυνατά» έχει στόχο να αναδείξει τη δύναμη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και τα πολλαπλά οφέλη της στη συναισθηματική, γλωσσική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών όλων των ηλικιών, καθώς και να καλλιεργήσει την αγάπη για τα βιβλία και τη λογοτεχνία.
Η δράση γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο το μήνυμά της μάς συνοδεύει όλη τη σχολική χρονιά.
Στο σχολείο μας, οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν δράσεις μεγαλόφωνης ανάγνωσης μέσα στις τάξεις, διαβάζοντας αγαπημένα λογοτεχνικά βιβλία στα παιδιά.
Μέσα από αυτές τις δράσεις, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το βιβλίο ως πηγή χαράς, φαντασίας και απόλαυσης, καλλιεργώντας μια θετική και βιωματική σχέση με την ανάγνωση, μακριά από τη λογική της υποχρέωσης.
Γιατί όταν διαβάζουμε δυνατά, μοιραζόμαστε ιστορίες, συναισθήματα και μαγεία!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΙΑΜΑΝΤΗ ΡΑΦΑΕΛΛΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Με μεγάλη χαρά το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε και φέτος στην Safer Internet Day (Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου), μια παγκόσμια δράση που έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου.
Η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του δικτύου INSAFE, με τη στήριξη της European Commission, και υλοποιείται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι δράσεις μας
Με τους μικρούς μας μαθητές πραγματοποιήσαμε ποικίλες βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες:
– Συζητήσαμε για το τι είναι το διαδίκτυο και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.
-Μάθαμε για τα προσωπικά μας δεδομένα και γιατί δεν τα μοιραζόμαστε χωρίς τη βοήθεια των γονιών μας.
– Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο και σχολιάσαμε σωστές και λανθασμένες διαδικτυακές συμπεριφορές.
– Δημιουργήσαμε αφίσες με συνθήματα.
– Παίξαμε παιχνίδια ρόλων για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αντιδρούμε σε περίεργα ή άγνωστα μηνύματα.
Δημιουργούμε Υπεύθυνους Ψηφιακούς Πολίτες
Μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση, τα παιδιά κατανόησαν βασικούς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και έμαθαν ότι:
– Δεν μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες.
– Δεν μιλάμε με αγνώστους στο διαδίκτυο.
– Ζητάμε πάντα βοήθεια από έναν ενήλικα όταν κάτι μας προβληματίζει.
Στόχος μας είναι να καλλιεργούμε από νωρίς υπεύθυνες στάσεις και δεξιότητες, ώστε τα παιδιά να γίνουν ενεργοί και ασφαλείς ψηφιακοί πολίτες.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΙΑΜΑΝΤΗ ΡΑΦΑΕΛΛΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Στο πλαίσιο υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στον θεματικό κύκλο «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία», τα παιδιά μας ασχολούνται με δραστηριότητες που αφορούν τον καιρό, τα καιρικά φαινόμενα και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή και την ασφάλεια.
Μέσα από συζητήσεις, πειράματα και δημιουργικές δραστηριότητες, εξερευνήσαμε φαινόμενα όπως:
οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες
οι δυνατοί άνεμοι
οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές
η έντονη χιονόπτωση
Τα παιδιά προβληματίστηκαν για το πώς επηρεάζουν όλα αυτά την καθημερινότητά μας και ποιοι άνθρωποι βρίσκονται δίπλα μας όταν οι συνθήκες γίνονται δύσκολες.
Με αφορμή αυτή τη θεματική ενότητα, απευθυνθήκαμε στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν βιωματικά τον ρόλο των πυροσβεστών και τη σημαντική προσφορά τους στην κοινωνία.
Η ανταπόκριση ήταν άμεση και η επίσκεψη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι πυροσβέστες μίλησαν στα παιδιά με απλή, κατανοητή γλώσσα για το έργο τους και εξήγησαν πώς βοηθούν σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και χιονοπτώσεις. Απάντησαν με υπομονή σε όλες τις απορίες και τόνισαν τη σημασία της πρόληψης και της σωστής αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.
Η εμπειρία κορυφώθηκε με την παρουσίαση του πυροσβεστικού οχήματος και του εξοπλισμού, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη με τη μάνικα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό! Η βιωματική αυτή προσέγγιση ενίσχυσε ουσιαστικά την κατανόηση και έκανε τη μάθηση μια αξέχαστη εμπειρία.
Τέτοιες δράσεις καλλιεργούν την υπευθυνότητα, ενισχύουν την κοινωνική συνείδηση και βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια σε κάθε δύσκολη στιγμή.
Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής για την πολύτιμη παρουσία τους στο σχολείο μας και για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΣΙΑΜΑΝΤΗ ΡΑΦΑΕΛΛΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Στο πλαίσιο του προγράμματος Mission X – Train Like an Astronaut, οι μαθητές μας συμμετέχουν σε μια σειρά από αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προάγουν την υγεία, τη συνεργασία και την ομαδικότητα.
Το Mission X είναι μια διεθνής εκπαιδευτική πρωτοβουλία εμπνευσμένη από την εκπαίδευση των αστροναυτών της European Space Agency και της NASA. Μέσα από οργανωμένες φυσικές και επιστημονικές αποστολές, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της άσκησης, της σωστής διατροφής, της επιμονής και της ομαδικής προσπάθειας. Ως «μικροί αστροναύτες», εκπαιδεύονται θέτοντας στόχους, συνεργαζόμενα και ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές τους.
Μία από τις πολλές δράσεις του προγράμματος ήταν η κυκλική προπόνηση το Hiit Space Gym, σε συνεργασία με τη γυμνάστρια του Δημοτικού Σχολείου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτέλεσε μια ουσιαστική γέφυρα μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, καθώς τα παιδιά γνώρισαν τη νέα σχολική βαθμίδα μέσα από το παιχνίδι και την κίνηση.
Οι μικροί μας αστροναύτες δοκίμασαν «σταθμούς αποστολής», συνεργάστηκαν, ακολούθησαν οδηγίες και ένιωσαν μέλη μιας μεγαλύτερης σχολικής ομάδας. Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος και η εμπειρία ιδιαίτερα θετική.
Το ταξίδι μας, όμως, συνεχίζεται!
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις που θα υλοποιηθούν:
Με κοινό στόχο την ενδυνάμωση σώματος και πνεύματος, συνεχίζουμε δυναμικά την αποστολή μας, καλλιεργώντας αυτοπεποίθηση, δεξιότητες και θετική στάση για το επόμενο μεγάλο βήμα των παιδιών μας.
Γιατί κάθε μετάβαση μπορεί να γίνει μια όμορφη… αποστολή εξερεύνησης!
OΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΙΑΜΑΝΤΗ ΡΑΦΑΕΛΛΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Με μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι το νηπιαγωγείο μας βραβεύτηκε, για ακόμη μία φορά, με την Πράσινη Σημαία, από το πρόγραμμα Eco-Schools.
Η διάκριση αυτή δεν είναι απλώς μια επιβράβευση. Είναι η επιβεβαίωση ότι τα μικρά μας παιδιά μπορούν να γίνουν μεγάλοι πρεσβευτές της αγάπης για τη φύση.
Στο μήνυμα που λάβαμε για τη βράβευσή μας αναφέρεται:
«Αγαπητές και Αγαπητοί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σας συγχαίρει για τη βράβευση του σχολείου σας στο πλαίσιο του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία».
Η βράβευσή σας σηματοδοτεί την προσχώρηση του σχολείου σας στο παγκόσμιο «κίνημα» των σχολείων που ακολουθούν τη στρατηγική της UNESCO για το πρασίνισμα της εκπαίδευσης (Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση – Greening Education Partnership). Συγχαρητήρια!
Με φιλικούς χαιρετισμούς.»
Τα λόγια αυτά αποτελούν για εμάς ιδιαίτερη τιμή και ταυτόχρονα δέσμευση να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και υπευθυνότητα.
Μέσα από καθημερινές δράσεις, βιωματικά προγράμματα, φροντίδα του σχολικού μας κήπου, ανακύκλωση, εξοικονόμηση πόρων και δημιουργικές οικολογικές πρωτοβουλίες, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον.
Η Πράσινη Σημαία συμβολίζει τη συνεργασία, τη συμμετοχή, τη χαρά της προσφοράς και την πίστη ότι η αλλαγή ξεκινά από τα πρώτα σχολικά βήματα.
Συνεχίζουμε με όραμα, υπευθυνότητα και αισιοδοξία.
Γιατί το μέλλον ανήκει στα παιδιά… και το μέλλον θέλουμε να είναι πράσινο!
ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της θεματικής του Ενεργού Πολίτη, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο νηπιαγωγείο μας ειδικούς, από το Κέντρο Υγείας της περιοχής μας.
Οι μικροί μας μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον σε μια πολύ όμορφη και διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τη στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή. Τα παιδιά έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα δόντια μας, πόσες φορές την ημέρα πρέπει να τα βουρτσίζουμε και ποια τρόφιμα βοηθούν να τα διατηρούμε γερά και υγιή.
Μέσα από εικόνες, συζήτηση και βιωματικές δραστηριότητες, κατανοήσαμε τη διαφορά ανάμεσα στις τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας και σε εκείνες που χρειάζεται να καταναλώνουμε με μέτρο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα όταν συζήτησαν για τις υγιεινές επιλογές στο δεκατιανό τους και υποσχέθηκαν να γίνουν… μικροί προστάτες των δοντιών τους!
Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες υγείας για την πολύτιμη ενημέρωση και τη συνεργασία. Η πρόληψη και η καλλιέργεια σωστών συνηθειών από μικρή ηλικία είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.
Με υγεία και πολλά χαμόγελα!
ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό, τα νήπια συνεργάστηκαν με τα παιδιά του Ολοήμερου Δημοτικού σε ένα ξεχωριστό αποκριάτικο εργαστήρι, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.
Δημιουργούμε και συνεργαζόμαστε
Μικροί και μεγάλοι μαθητές ενώθηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν αποκριάτικες κατασκευές για να στολίσουμε το σχολείο μας. Πολύχρωμες μάσκες, χαρούμενοι κλόουν, σερπαντίνες και πρωτότυπες διακοσμήσεις γέμισαν τους χώρους με φαντασία και ζωντάνια.
Η συνεργασία αυτή έδωσε στα νήπια την ευκαιρία:
Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά του Δημοτικού ανέλαβαν με υπευθυνότητα τον ρόλο του «μικρού καθοδηγητή», βοηθώντας και ενθαρρύνοντας τους μικρούς τους φίλους.
Όλοι μαζί στο Γαϊτανάκι
Η δράση μας ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων στο παραδοσιακό γαϊτανάκι. Με μουσική, χαμόγελα και πολύ κέφι, πιαστήκαμε γύρω από τις πολύχρωμες κορδέλες και χορέψαμε, δημιουργώντας έναν κύκλο χαράς και ενότητας.
Το γαϊτανάκι, ως στοιχείο της ελληνικής αποκριάτικης παράδοσης, ένωσε μικρούς και μεγάλους σε έναν συμβολικό χορό συνεργασίας και αρμονίας.
Η κοινή αυτή δράση αποτέλεσε μια όμορφη εμπειρία σύνδεσης και προετοιμασίας. Μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία και τον χορό, τα νήπια άρχισαν να χτίζουν γέφυρες με το Δημοτικό, κάνοντας το επόμενο τους βήμα να φαντάζει πιο οικείο και χαρούμενο.
Συνεχίζουμε με δράσεις που ενισχύουν τη συνεργασία, τη φιλία και τη σταδιακή, ομαλή μετάβαση των παιδιών μας στη νέα σχολική βαθμίδα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δάσκαλο του ολοήμερου Δημοτικού σχολείου, κύριο Λαμπρίδη Σάββα για την αγαστή συνεργασία!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΣΙΑΜΑΝΤΗ ΡΑΦΑΕΛΛΑ